Dodaj do ulubionych

substytut soli

01.10.10, 14:49
wczoraj nareszcie kupiłam i przeczytalam książke. Stoi w niej, zeby ograniczyć sól, ja niestety mam ten problem,że jogurt i sosy na jogurcie słabo mi wchodzą, jesli nie są dość dobrze posolone, nie mówiąc o cycku kurzęcym .Googlałam substytuty soli, jest to KCl zamiast NaCl, nie powoduje zatrzymania wody w organizmie, ale za to moze spowodowac hypokalemie. CZy jest tu z nami lekarz-fizjolog? !:)
Może zrobię tak, ze cycki będę doprawiać normalnie a sosy substytutem, żeby częściowo ograniczyć
Obserwuj wątek
    • ven.to Re: substytut soli 01.10.10, 16:19
      zdrowiej będzie jak ograniczysz sól zamiast zamieniać ją na substytut :) . Nie musisz soli wykluczać całkowicie, to by nawet na zdrowie nie wyszło. Po prostu powoli przyzwyczajaj się do mniejszego solenia potraw a za kilka tygodni będziesz mogla już większość produktów spożywać w wersji "soute" :) Wiadomo, mięso posolić trzeba ale już warzywa i twarożki dobre bez soli :)

Sól z powodzeniem może zastąpić czosnek i soja :) serio
      • piergiorgio Re: substytut soli 01.10.10, 17:27
        Pewnie, że byłoby zdrowiej :), tylko, że ja mam to co lubiący słodycze, tylko w drugą stronę, lubie smaki pikantne i słonawe. Dopiero zaczynam i wczytuje sie w nalepki na odwrocie, taki np. serek porcja 2 łyżki i 18% dziennego zapotrzebowania na sól, passata pomidorowa 9%, ryba wędzona nawet nie wiem ile, ale na pewno o wiele wiecej niż serek...Do łysego pomidora czy ogórka też pewnie chciałąbym trochę soli, no i się uzbiera ze 200% dawki. Spróbuje ten substytut, przynajmniej, żeby częsciowo ograniczyć
        Zeby mi tylko takiego nawiedzenia do końca zostało ...:D
        • piergiorgio Re: substytut soli 01.10.10, 20:05
          no to już się wyjaśniło. Kupiłam, spróbowałam z pomidorem, wyrzuciłam do śmieci. Smak beznadziejny, gorzki, jeszcze gorsza imitacja niz słodzik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka