04.11.10, 08:25
wyczytałam w wątku o MM że sama pieczesz chleb dla rodziny. Podziel się proszę przepisem.
Ja ostatnio upiekłam na drożdżach, z mąki pszennej 2000 i razowej i chociaż w smaku dobry to jednak mokry wyszedł. Nie wiem czy to wina drożdży ( u mnie ciasto drożdżowe raczej nie wychodziło ) czy za krótko go piekłam. Ograniczyłam się do schrupania skórek, stąd wiem ze dobry
Obserwuj wątek
    • ven.to Re: Ven.to 04.11.10, 08:50
      pokażę Ci moją ulubioną chlebową stronę. O tu np. masz fajny przepis na domowy zakwas:
      www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas
      a tu chleb na dobry początek:
      www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/mamy-zakwas-i-co-dalej/jaki-chleb-na-poczatek
      fajna zabawa :)

natomiast pierwszy raz korzystałam z tego przepisu:
      www.cincin.cc/index.php?showtopic=3482
      bez cukru oczywiście (i żadnego słodkiego zamiennika) i z dobrej mąki (ja najczęściej mieszam trochę pszenną graham i żytnią). Dodaję od siebie mnóstwo ziół prowansalskich i trochę czosnku.
      Powodzenia!
      p.s oczywiście sama na razie nie jem bom na dukanie. Piekę i zamrażam. Każdego rana wyjmujemy kawałek i odgrzewamy w mikrofali. Kawałek zakwasowego dla rodziny i Klarowego dla mnie :)
      • anja_maciejka Re: Ven.to 08.01.11, 19:43
        Odgrzebałam bo pytanie mam:
        ven.to - czy Twój chleb też ma taka twardą(chrupiącą co prawda i pyszną)skórkę?
        • ven.to Re: Ven.to 09.01.11, 11:30
          ma :)
          • anja_maciejka Re: Ven.to 09.01.11, 16:34
            Taki urok domowego chleba rozumiem? Znaczy trzeba uważać żeby zębów nie połamać;)
            • ven.to Re: Ven.to 10.01.11, 09:20
              hmmm, aż tak twarda to nie jest. Mniej więcej taka sama jak w bardziej podpieczonym chlebku klary
              • anja_maciejka Re: Ven.to 10.01.11, 13:03
                U mnie jest twardsza. Ale może dlatego,że z mąki graham samej piekę? No dosypuję trochę otrąb. Albo zbyt duża temperatura..muszę spróbować zmniejszyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka