Dodaj do ulubionych

Problem :(

21.11.10, 12:12
Coś jest nie tak z moim organizmem. Jestem na II fazie, waga spadała mi dosyć wolno, ale jednak, potem dłuższy zastój, a teraz nagły wzrost o 3kg które utrzymują się na wadze już od 3 tygodni... Bardzo mnie to martwi i dołuje, tym bardziej że nie grzeszyłam niczym przez ten czas, a ten wzrost wagi zanotowałam właśnie po 5 dniach czystyn protein. Czym to może być spowodowane? Poradźcie prosze, bo nie wiem co mam dalej robić... (ciąża, miesiączka, przyrost mięśni po ćwiczeniach, zatrzymanie wody po spożyciu soli - wszystko odpada)
Martwię się :(
Obserwuj wątek
    • anula86anula Re: Problem :( 21.11.10, 16:46
      ...nie ma odpowiedzi... szkoda :/
      • duk_duk Re: Problem :( 21.11.10, 17:23
        A jak tam u Ciebie z wypróżnianiem? Bo u mnie różnice są ok 2 kg jak przez 2-3 zni nie odwiedzam poprcelanowej muszli...
        • dorcia1234 Re: Problem :( 21.11.10, 18:08
          a waga sprawna? może trzeba jej baterie zmienić? bo moja jak zaczęła się psuć to potrafiła pokazać mi 10 kg więcej
    • nancy_callahan Re: Problem :( 21.11.10, 18:28
      na Twoje pytanie odpowiedzi nie znam, ale wydaje mi się, że nie od rzeczy byłoby zrobić badania ( w ty koniecznie hormony) i skonsultować się z dobrym lekarzem.
      Twój biust nawet o tym nie śnił...
    • el_capricho Re: Problem :( 21.11.10, 22:47
      niedawno słyszałam, że spowolnienie metabilizmu i przybieranie na wadze może być skutkiem niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. a na Dukanie z tłuszczami wiadomo jak jest... czyli w takim przypadku należałoby jeść jak najwięcej ryb i to nie chudych. na szczęście jest to dozwlone.

druga możliwość: przesadzasz z produktami o wysokim IG (dozwolone u Dukana, a surowo zabronione u Montignaca: skrobia / mąka kukurydziana, dynia, musztarda, buraki, gotowana marchew, pikle - te ostatnie ze względu na cukier dodawany zwykle do marynowania) lub / i z wędlinami drobiowymi (wszystkie są wypchane tłuszczem i skrobią).

innych pomysłów nie mam. a w ogóle łączę się w bólu, u mnie też giga zastój. no, ale przynajmniej nie ma nic na plusie...
      • anula86anula Re: Problem :( 21.11.10, 22:54
        z tych produktów które wymieniłaś nie jadam prawie żadnych! żadnej skrobi ani mąki kukurydzianej, buraków - nic - troche marchewki od czasu do czasu i musztarda jako dodatek. Przyczyną nie są też wypróżnienia bo wzrost wagi utrzymuje się już dłuższy czas (ponad 3 tygodnie) poza tym czuje i widzę że jest mnie więcej - po prostu urósł mi brzuch!!! Strasznie!!! Sprawdziłam czy to nie ciąża, ale nie... Boje sie że to rzeczywiście coś z hormonami, szczególnie że od jakiegoś czasu miesiączka troche mi sie rozregulowała...
        • sweet_pink Re: Problem :( 22.11.10, 10:52
          U mnie ostro widać różnice w wielkości brzucha w zależności od ilości wydalanej wody (czyli o tego jak bardzo słono jem w danych dniach).
          Moim zdaniem z jakiegoś powodu organizm zatrzymuje Ci wodę i to bardzo prawdopodobne, że ma związek z rozregulowaną miesiączka i hormonami i te 3kg to woda.
          Przebadaj się, a tym czasem pilnuj bardzo ilości płynów, soli i tych używek, które zatrzymują wodę.

[url=http://straznik.dieta.pl/][img]https://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=22464cca8ca72ecc6.png[/img][/url]
        • el_capricho Re: Problem :( 22.11.10, 13:36
          no kurteczka... to już nie wiem... okropnie współczuję!
          • anula86anula Re: Problem :( 23.11.10, 00:24
            cholera, no martwię się troszkę - to już nawet nie chodzi o wage, jakoś to przeboleję, trudno 3 kg więcej, najwyżej będę dłużej się odchudzać, dam radę - gdybym tylko wiedziała że to nic poważnego... bo jak tak pomyśle że po 5 dniach czystych protein a potem dalszym 3 tygodniowym dietowaniu bez grzechów przybywa mi na wadze, to co dopiero gdybym miała jeść normalnie czyli np chleb, ryż, owoce... to mnie najbardziej martwi - czyżby zaczął się już jakiś problem z metabolizmem lub hormonami?! (mam 24 lata) Poczekam jeszcze i dalej będę dukanować rozsądnie. Mam nadzieję że wszystko wróci do normy.

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :*
            • anula86anula Re: Problem :( 26.11.10, 08:26
              ...dziś na wadzę zobaczyłam kolejny 1 kg więcej i to po 4 dniu proteinowym (system 5/5), to już 4 kg więcej w przeciągu około 3 tygodni (bez najmniejszego grzeszenia!). Cały czas pracuje i studiuję, nie miałam kiedy wybrać się do lekarza - ale jestem przerażona!!! Co się dzieje?!
              • ven.to Re: Problem :( 26.11.10, 08:29
                4 kg w trzy tygodnie to dużo.
                Nie martw się, przed wizytą lekarską zadzwoń, spytaj jakie badania przynieśc (żeby było szybciej).
                Zrób sobie je i działaj :)
                będzie dobrze, zobaczysz.
                • ven.to Re: Problem :( 26.11.10, 08:33
                  a jakie jest Twoje obecne BMI?
                  • anula86anula Re: Problem :( 26.11.10, 09:55
                    obecne BMI 23,8
                    Wzrost 164
                    Waga 64 kg
                    Wiek 24 lata
                    • anula86anula Re: Problem :( 27.11.10, 15:49
                      Wiem że truje ciągle o tym samym, ale... martwię się... jeśli przesadzam to przywołajcie mnie do porządku - ale czy ktoś też miał podobną sytuację? - regularny WZROST wagi przez okres 3 tygodni na II fazie dukana bez grzechów??? Myślicie że mogę poczekać jeszcze tydzień, poobserwować organizm, może to minie i waga zacznie spadać - może trzeba to przeczekać?? Co myślicie???
                      • makenzen Re: Problem :( 27.11.10, 18:36
                        Anula, zasuwaj do endokrynologa. Oby to nie były hormony...
                        Ja mam za dużo czegoś tam, bo porastam pojedynczymi włoskami w dziwnych jak na kobietę miejscach, ale na szczęście nie mam problemów z chudnięciem. Ale się boję, że jeśli będę musiała brać jakieś prochy, to się zaczną...
                        Współczuję Ci bardzo i trzymam kciuki za powodzenie w dietowaniu! I daj znać, co na to Twój lekarz, jak już go odwiedzisz.
                        • ven.to Re: Problem :( 27.11.10, 18:57
                          ja tak miałam - u mnie to było spowodowane właśnie hormonami. Dowiedziałam się o tym jak już przytyłam z 15 kg.
                          Wiesz, jeszcze jakbyś wcześniej, w krótkim czasie stosowała restrykcyjne (b.niskokaloryczne) diety i weszła na dukana - to mogło by byc ok.
                          Ale jeżeli dukanujesz sobie z małymi efektami i nie miałaś niedawno dużych spadków wagi to niestety, nieciekawie to wygląda. 4 kg zyskac w 3 tyg na diecie? Gnaj do lekarza. Zrób sobie szybko chociażby tsh.
                          dobrze będzie tylko wszystko posprawdzaj. Powodzenia
                          • anula86anula Re: Problem :( 28.11.10, 00:19
                            Dziękuję za porady... bardzo się martwię...
                            • anula86anula Re: Problem :( 12.01.11, 13:23
                              Wracam do Was po przerwie.
                              Miałam problemy z chudnięciem mimo restrykcyjnego stosowania diety i przerwałąm ją - w okresie okołoświątecznym bezmyślnie poszalałam z jedzeniem, ehh szkoda gadać... W rezultacie mam jakieś 8 kilo więcej. O swoim nastoju nawet nie będę pisać bo mam mega doła (waga jest jednak ważna dla mojego dobrego samopoczucia).
                              Nie wiem co będzie, ale wracam na Dukana.

Tak jak radziłyście zrobiłam też podstawowe badania, które wyszły ok. Nadal nie wiem z czego wynikał mój przyrost wagi na II fazie bezgrzesznego dukanowania.
                              Badania robiłam państwowo więc musze je jeszcze uzupełnić, bo z hormonów zrobili mi tylko TSH-II GEN którego wynik to 3,66 (podobno w normie 0,25 - 5,00).

Raczej nie będę miała prblemu z przestrzeganiem diety.
                              Boję się tylko czy przyniesie ona rezultaty w moim przypadku.
                              Czy ta dieta jest dla mnie?
                              Poradźcie, proszę...
                              jak nie Wy, to kto ;-)
                              • ven.to Re: Problem :( 12.01.11, 13:48
                                no, tego - ile masz lat?
                                to raczej nie jest tsh w normie dla młodej kobiety.
                                Ja takie tsh miałam zbijane farmakologicznie do 2.
                                Wiesz co?
                                Skonsultuj się z endokrynologiem.
                                • anula86anula Re: Problem :( 12.01.11, 13:52
                                  24 lata :/
                                • ven.to Re: Problem :( 12.01.11, 14:00
                                  o matko, ale walnęłam byka - ja mam przecież niedoczynnośc tarczycy. Takie tsh jest w mojej grupie do zbicia :) bo ono w ogóle, zdaniem mojego lekarza jest przewlekle nie stabilne wiec nie zbijane rosło by w górę :)
                                  U zdrowej osoby to norma.
                                  Ale może i tak warto sprawdzic co sie będzie działo na diecie? Bo też i ten wzrost wagi jest na prawdę spory.
                                  I zrobic resztę badań.
                                  I przegadac z endem czy nie występują u Ciebie jakieś inne objawy tarczycowe?
                                  Nawet jeśli, tfu-tfu - to nie martw się. Dużo nas tu, tarczycowych i całkiem nieźle nam idzie :)
                                  Najważniejsze to wiedziec a potem wdrożyc leczenie.
                                  Powodzenia
                                  trzymam kciuki co by równie szybko spadło jak przybyło :)
                              • skinny_florida_bebe Re: Problem :( 12.01.11, 13:57
                                dziewczyny zalecały bys udala sie do endokrynologa, zrobilas tak? chyba nie, bo czytam ze tylko zrobilas sobie badania. a moze jednak warto sie wybrac by on cie fachowym okiem obejrzal. z hormonami nie ma zabawy- moga ci niezle zamacic w organizmie.
                                szczerze mowiac to jak ja bym bedac na diecie przytyla, niewazne ile kologramow 4 czy 8 czy tylko 2 to bym leciala do lekarza by stwierdzic czy wszystko jest ok. bo normalne to to nie jest. Tak jak ven..to napisala, ona po 15 kg sie dowiedziala ze cos jest nie tak. a po co czekac i tyc? skoro ci od listopada nie przeszlo to chyba szkoda tracic wiecej czasu....
                                ale to tylko ja tak mysle :)
    • atram77 Re: Problem :( 12.01.11, 14:58
      Ja też miałam problem z wagą, pomimo dietowania waga nie chciała lecieć w dół. Zrobiłam hormony tarczycy i bingo. Endokrynolog zapisał mi Euthyrox 25. Biorę go od 3 tygodni i czuję, że zaczyna się coś dziać w moim organizmie. Waga pomalutku zaczęła spadać. :) Także się nie zastanawiaj tylko leć do lekarza !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka