nomya
18.01.11, 12:35
Dziewczyny, wczoraj wieczorkiem oglądałam ten program. Opis jego znajdziecie tutaj:
www.tvnstyle.pl/program/2436/view
Naprawdę warto go oglądać :/ Wczoraj było m.in. o produktach Light, co tak naprawdę w sobie kryją i jak się je robi :/ Pokazali w jakimś instytucie żywienia na przykładzie majonezu jak się uzyskuje produkt light. Wyobraźcie sobie, że wyglądało to w ten sposób, że do normalnego wysokotłuszczowego majonezu dolali sporo wody, tak, że był on rzadki jak woda, a przez to obniżyła się w nim zawartość tłuszczu, a potem wsypali do tej wodnistej masy majonezowej skrobię ziemniaczaną i gumę guar, przez co z powrotem uzyskał odpowiednią majonezową konsystencję :/ Fuuj
Babka z tego programu z zasłoniętymi oczami miała wskazać który z majonezów jest tym niskotłuszczowym i się pomyliła, wskazała wysokotłuszczowy.
Dla mnie w tym momencie stało się jasne dlaczego produkty light mają zawsze więcej węglowodanów :/
A nie wiem czy zauważyłyście, mleko o obniżonej zawartości tłuszczu nie ma więcej węglowodanów niż to tłuste, bo w tym przypadku wystarczy tylko dolać wody :/ Skrobia i zagęszczacz są zbędne. Hmmm, chyba zrezygnuję z niektórych produktów light, bo mnie obrzydziło to, co zobaczyłam :(