Dodaj do ulubionych

zaparcia....... :((((

25.01.11, 09:48
Wiem, wiem... było o tym wiele razy, ale pisze ten wątek chyba i tak bardziej po to, żeby się wyżalić.
jakieś 10 lat temu stwierdzono u mnie zespół jelita nadwrażliwego, tyle że z mega skłonnością do zaparć. Poczytałam te starsze wątki. Chyba niestety jestem skazana na środki przeczyszczające :(:(
III i IV faza są jeszcze dla mnie jakąś nadzieją...
Obserwuj wątek
    • gonia28b Re: zaparcia....... :(((( 25.01.11, 09:55
      I żeby nie było - piję dużo. Rano obowiązkowo szklanka wody zanim cokolwiek zacznę.
      sikam więc dużo, ale nic poza tym :(
    • skinny_florida_bebe Re: zaparcia....... :(((( 25.01.11, 10:09
      Ja całą I i II faze przeżyłam dzięki środkom przeczyszczającym- Xenne extra brałam po 2 tabletki dziennie by cokolwiek zdziałało, bo nic mi nie pomagało, kompletnie nic. Ale od praktycznie pierwszego dnia III fazy wszystko wróciło do normy:) i nie sprawdziło się to co mówią, że jelita się przyzwyczają do środków przeczyszczających i będą leniwe później. Wszystko działa jak w zegarku teraz:) więc nadzieja i na ciebie jest:) Nie łam się... to bardzo częste, ale przechodzi:)
    • tentimenti Re: zaparcia....... :(((( 25.01.11, 10:19
      Przede wszystkim zrezygnuj ze środków przeczyszczających, dorobisz się do końca życia problemów z zaparciami.
      Ja polecam Ci siemię lniane. Wiem, że to tłuste etc ale to są tłuszcze głównie omega3 - a skoro ryby można zajadać bez przeliczenia to myślę, że tu też większego problemu nie ma.
      w 1 łyżce masz 100% omega3/ dzień.
      Do tego przeolbrzymia ilość fantastycznego błonnika i dobroczynnych substancji żelujących.
      W dodatku poprawisz wygląd skóry i paznokci.
      Ja używam regularnie, chudnę i nie mam zaparć. Ważne by kupić całe ziarna w aptece. Nigdy te odtłuszczone i przemielone - tam jest tylko zjełczały tłuszcz i błonnik.

Polecam Ci 2 sposoby:

1. Napar.
      W smaku orzechowy, lekko mdły.
      Łyżkę siemienia zalewarz szklanką wody i gotujesz ok 10-15 min.
      Pijesz rano na czczo lub także na noc. Możesz sobie doprawić kropelką jakiegoś aromatu naturalnego. Można zjeść pestki, albo kisiel przecedzić.

2. Zmielone i natychmiast zjedzone.
      Łyżkę mielisz w młynku od kawy lub jakimś blenderze i posypujesz jogurt lub dodajesz do placków dukanowskich.

Mogę Ci tylko poradzić, byś skłoniła się do naturalnych, znanyc h od wieków sposobów i doceniła swoje przemęczone trawieniem bez błonnika jelitka :) No i cierpliwości. :)
    • mamaivcia Re: zaparcia....... :(((( 25.01.11, 11:40
      Przede wszystkim to skonsultuj się z lekarzem w kwestii tej diety, żeby nie narobić sobie kłopotu :/
      Lepiej chudnąć dłużej idąc np. III fazą bez uczt, niż się męczyć.
      Stosowanie środków przeczyszczających w Twoim wypadku to ślepy zaułek, bo rozregulujesz sobie układ jeszcze bardziej. Z czasów ciąży mogę Ci polecić Duphalac na zatkanie totalne ;P można go dłużej stosować i podobno jest w miarę bezpieczne - powiedzmy ;P ja i tak w to nie wierzę :D
      Tymczasem spróbuj jeszcze tego siemienia lnianego, też kiedyś Ci na naszym forum pisałam o nim :)
      • gonia28b Re: zaparcia....... :(((( 25.01.11, 11:59
        same otręby niewiele pomagają (są dozwolone w fazie II więc je stosuję, robię z nimi też placki itp.) - chyba są zbyt suche ;)
        spróbuję jeszcze siemienia lnianego. A jeśli to nie będzie pomagało, to będzie trzeba zastosować przeczyszczacze, duphalac czy tam coś...
        Miewałam w swoim życiu okresy takie i bez diety, ale na przykład podróż, wyjazd jakiś, to całe dwa tygodnie na tabletkach, bo inaczej mowy nie było :( Po powrocie zazwyczaj wszystko po jakimś czasie wracało do normy.
        Przechodząc od razu do III fazy, najprawdopodobniej nie schudnę wcale tak jak bym chciała :(
        Dzięki Ivcia! :*
        • gonia28b Re: zaparcia....... :(((( 25.01.11, 12:01
          Tak więc jak widać i tak miewam z tym problemy i tak - wiele więcej się tu spieprzyć nie da chyba... ;)
          • gonia28b Re: zaparcia....... :(((( 25.01.11, 14:33
            o! a znalazłam jeszcze w apteczce coś takiego jak Trilac.
            to wspomaga florę bakteryjną jelita grubego, kiedyś mi to dużo dawało...
            • agi.nett Re: zaparcia....... :(((( 25.01.11, 16:31
              nie nie zaden trillac gosia; trillac to oslonowo do antybiotykow i oslonowo na zoladek, ale nie na zaparcia; na zaparcia kazdy musi znalezc swoja droge, ja tez je mialam na poczatku i byly straszne....:( xenne extra wzielam raz, bo wlasnie nei chialam sie rozregulowac, dobrze ze pijesz, tak z pol litra cieplej przegotowanej wody na czczo, poza tym dodaj do tego w ciagu dnia duzo rumianku i miety (w herbatach oczywiscie), duzo zielonej i czerownej herbaty. na mnie to dziala i jest ok.
              otreby od 2 fazy nie tyle co sa dozwolone, one sa od 1 fazy ZALECANE. 2 lyzki kazdego dnia; one ni esa za suche; rozwadniaj je robiac owsianke z mlekiem lub z jogurtem (ja z jogurtem); one maja napeczniec. w naszym chlebie, bulkach tez sa nasze otreby; tez pecznieja
              • gonia28b Re: zaparcia....... :(((( 25.01.11, 18:40
                herbat też piję czerwone, zielone i białe... ale tych otrąb to bym musiała chyba z pół wiadra zeżreć a nie trzy łyżki, żeby zadziałały......
                • lenka.33 Re: zaparcia....... :(((( 25.01.11, 19:21
                  A z reka na sercu jesz te 3 lyzki otrebow codziennie?

Ja tez mialam w przeszlosci problemy a otreby tez nie dzialaly tak odrazu, trzeba je po prostu jesc codziennie (a nie sporadycznie). U mnie zmiana jest o 180stopni, naprawde.
                  A to wiadro otrab to by tylko dalo skutek odwrotny ;)
                  • gonia28b Re: zaparcia....... :(((( 25.01.11, 21:36
                    z ręką na sercu - tak.
                    No tak, teraz przy tej diecie, kiedy to problem dał się ostro we znaki.
                    plus do tego włączę to siemię lniane.
                    • lenka.33 Re: zaparcia....... :(((( 25.01.11, 21:38
                      Siemie lniane zdecydowanie powinno pomoc.. Powodzenia
                      • kate3 Re: zaparcia....... :(((( 26.01.11, 11:02
                        Dziewczyny, czy to siemie lniane to normalizuje sprawe czy powoduje biegunki? Ja wczoraj zrobilam wywar, ale galaretka rosla mi w buzi:/ W postaci zmiksowanych ziarenek jest ok, dodalam do jogurtu i smakowalo mi bardzo:)
                        • gonia28b Re: zaparcia....... :(((( 26.01.11, 11:08
                          ja bym powiedziała, że zależy od indywidualnych predyspozycji.
                          Ja zeżarłam już dwie (galaretki! :D) i nadal nic i prawdopodobnie nie rozwiąze to problemu...
                      • gonia28b Re: zaparcia....... :(((( 26.01.11, 11:06
                        z tym, że nie na pewno..... :(
                        siemię zjadłam wczoraj wieczorem, dziś rano. Otręby z jogurtem.
                        jeżeli do wieczora nic się nie ruszy, nie będę czekać dłużej
                        :(
                        zespół jelita nadwrażliwego jest problemem, z którym trzeba nauczyć się żyć.
                        Nauczyłam się. Niestety jednak wprowadzenie restrykcyjnej diety wywróciło to do góry nogami.
    • nomya Re: zaparcia....... :(((( 26.01.11, 11:27
      Problem regularnych zaparć na diecie Dukana nie jest mi niestety obcy. Mam z tym ogromne problemy i staram sobie z tym radzić na różne sposoby, ale trwałej recepty na zaparcia jak na razie nie znalazłam. Potrafię przez 5-6 dni nie zaliczyć wizyty w toalecie, a po tym czasie idę do ubikacji tylko dlatego, że wymusiłam to tabl albo innym sposobem, a innym razem (choć niestety niezwykle rzadko) wypróżniam się jak w zegarku przez tydzień dzień w dzień. Ponadto, doszedł do tego stale nawracający problem z hemoroidami, podejrzewam, że właśnie zaparcia są ich źródłem, no ale co zrobić. Zawsze są wszystkiego jakieś minusy. Coś za coś.
      • hiro10 Re: zaparcia....... :(((( 02.02.11, 16:29
        Aby walczyć z zaparciami,trzeba troche dyscypliny i zmian,a zwłaszcze błonnika.Polecam ciekawy artykuł i reklamy na www.wszystkoozdrowiuiurodzie.blogspot.com
    • kate3 siemię lniane 02.02.11, 08:32
      używam od tygodnia, łyżkę zmielonych codziennie rano do owsianki, muszę przyznać, że problemy z zaparciami zniknęły, ale pojawił się inny - mam koszmarne wzdęcia i brzuch jak balon:/ od początku stycznia zrzuciłam tylko jeden kg (drugie podejście do Dukana, za pierwszym zrzuciłam 18, ale przez ostatnie pol roku dorobilam się 5:/), no i ostatni tydzien ten wlasnie kilogram mi przybyl:( W czym rzecz?
      • synergia99 Re: siemię lniane 02.02.11, 09:54
        ja tez niestety cierpie na zespół jelita wrażliwego, ale u mnie są to przewlekłe biegunki.

otrąb nie jem, bo i zaparć nie mam:), za to zmniejszyły mi się bigunki i widzę poprawę. brzuch też przestał boleć.
    • piergiorgio Re: zaparcia....... :(((( 05.02.11, 16:27
      na mnie znakomicie podziałała paczka mrożonej zielonej fasolki. Zrobiłam fasolke z wody i zjadam na dwa razy, tzn. w dwa kolejne dni wykonczyłam, jako dodatek do mięsa. Polecam :)
      • bryanowa-1 Re: zaparcia....... :(((( 05.02.11, 23:46
        ja piję wieczorem błonnik.
        • monik-a30 Re: zaparcia....... :(((( 12.02.11, 10:46
          dziewczynki ja znalazłam dla siebie sposób taki ze pije rano zaniw coś zjem sok z kiszonej kapusty jest to okropne ale pomaga ten sok kupuje juz gotowy w butelce nie wszedzie jest ale dacie rade jest to na pewno lepsze nisz tabletki a jesli nic was nie ruszyło po pierwszym dniu to tak przez kilka dni po wypiciu soku kawka oczywiscie ze słodzikiem i mlekiem 0,5% powodzenia
    • mrokon Re: zaparcia....... :(((( 15.02.11, 21:30
      Ja na zaparcia jem otręby i vitalio albo colon c.
      Ale jak zjesz za dużo błonnika to też Cie przeczyści, tylko, że zdrowiej niz po przeczyszczaczach :)
      • madzioreck Re: zaparcia....... :(((( 16.02.11, 00:02
        > Ale jak zjesz za dużo błonnika to też Cie przeczyści, tylko, że zdrowiej niz po
        > przeczyszczaczach :)

A z tym bywa różnie akurat - nadmiar błonnika potrafi zatkać lepiej niż brak. Spróbuj przedawkować kiedyś otręby owsiane ;)
    • biedroneczka13 Re: zaparcia....... :(((( 15.02.11, 22:50
      ja od pierwszego dnia stosuję otręby owsiane -tak jak pisze Dukan niezbyt zmielone, dosypuje je do jogurtu,dodaje słodzik -odrobinkę jakiś aromat i zostawiam na noc -rano zjadam całą porcję jako 1 posiłek i po zaparciach :)
      • paprykowychips Re: zaparcia....... :(((( 16.02.11, 11:36
        Ja od otrębów wole vitalio, bo musze mniej zjeść, żeby miec tyle samo błonnika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka