Dodaj do ulubionych

Mąka kokosowa

14.03.11, 12:33
Co powiecie na to?
www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3061
Białka dużo więcej niż węglowodanów i cukru, a do tego błonnika 4x więcej niż w otrębach (jest też rozpuszczalny) i zero glutenu. No i do tego smak - w zasadzie bez dodatków można z niej robić ciastka, nieźle też sprawdza się jako panierka (szczególnie z mąką migdałową, ale to nie na dukanie).
Ma tylko jeden, malutki feler - jest k****o droga :(
Obserwuj wątek
    • kaludyna Re: Mąka kokosowa 14.03.11, 18:36
      ma jeszcze jeden feler - niestety pora zawartosc tluszczu jak na Dukana. Ale nie wiem czy to ma az takie znaczeni bo przeciez nawet jesli to tej maki nikt jadl nie bedzie w jakichs strasznych ilosciach (chociazby ze wzgl. na jej cene ;))

Ja znalazlam kilka przepisow, w tym jeden na ponoc smaczne muffiny, jak kupie make to wyprobuje i dam znac jakie sa. Ta maka nie zawiera glutenu wiec nie wiaze skladnikow jak pszenna, a takze ponoc wchlania straszne ilosci plynow.

lowcarbdiets.about.com/od/breads/r/coconutrmuffins.htm
      p.s. Maslo w przepisie mozna tam zastapic np. dynia puree jesli ktos chce no i zrobic bez malin, ja mysle tez o dodaniu wiekszej ilsoci jaj, tak aby wypadalo jajko na muffina.
      • kaludyna Re: Mąka kokosowa 14.03.11, 18:37
        mialo byc "niestety spora zawartosc tluszczu"
        • feel_good_inc Re: Mąka kokosowa 14.03.11, 22:14
          kaludyna napisała:
          > mialo byc "niestety spora zawartosc tluszczu"

Bo ja wiem, czy taka duża? Otręby owsiane mają 7/100g, mąka kokosowa 10. Za to węglowodanów ma dużo mniej.
          • kaludyna Re: Mąka kokosowa 15.03.11, 15:09
            moich zrodlach pisze ze otreby maja 7/100g
            natomiast maka kokosowa ma 10,7/100

a to juz niemalze dwa razy tyle ;)

co do weglwowodanow to oreby maja 5/100 (netto)
            maka kokosowa zaledwie 28/100, tez na czysto, wiec faktycznie duzo mniej.

• kaludyna Re: Mąka kokosowa 15.03.11, 15:19
              poza tym kokos ma prawo miec wiecej tluszczu, w koncu tluszcz kokosowy sie robi z kokosu, z otrebow nie ;)

ale tak czyi naczej, ta ilosc tluszczu nie jest powalajaca i ja bym sie nia nie przejmowala mimo wszystko, no i ponoc smak jest super, musze zamowic w necie, bo wczoraj w sklepie szukalam i nie znalazlam niestety.
              • takajakwy Re: Mąka kokosowa 15.03.11, 16:02
                a macie jeszcze jakies przepiy z uzyciem tej maki??
                • kaludyna Re: Mąka kokosowa 15.03.11, 16:40
                  jeszcze nie, musze poszukac. ale jak juz ja kupie i zaczne sperymenty to sie podziele wiedza :)
                  • kaludyna Re: Mąka kokosowa 15.03.11, 16:51
                    mysle, ze sie bedzie bardzo dobrze nadawac do sernika, skoro tak wchlania wode!
                    • feel_good_inc Re: Mąka kokosowa 16.03.11, 09:23
                      kaludyna napisała:
                      > mysle, ze sie bedzie bardzo dobrze nadawac do sernika, skoro tak wchlania wode
                      > !

Wodę wsysa, że aż strach. Tylko nie klei się za bardzo, bo nie zawiera glutenu.
                • feel_good_inc Re: Mąka kokosowa 16.03.11, 09:22
                  takajakwy napisała:
                  > a macie jeszcze jakies przepiy z uzyciem tej maki??

Nieźle nadaje się na panierkę w dietach niskowęglowodanowych (szczególnie np. z mielonymi migdałami), ale nie wiem czy cokolwiek z tego wyjdzie przy smażeniu/pieczeniu bez tłuszczu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka