Dodaj do ulubionych

wypaczony smak

29.03.11, 12:24
Chciałam zapytać, czy też odnosicie wrażenie, ze macie wypaczony smak ?:)
Jestem na dukanie od końcówki października, poczatkowo tylko nie mogłam sie przemóc do sera 0% poprostu mnie zatykał, a cała reszta ogólnie bardzo mi podpasowała. Dania z przepisów tutaj i innych, serniczki, placuszki oterbowe itp. to wszystko jest dla mnie bardzo smaczne, i w zasadzie są już na stałe wmoim jadłospisie ( nie wyobrażam sobie sniadania bez placków :) ) No ale mam watpliwości, czy to co mi smakuje, moze smakować innym. Dla mnie np. jogurt grecki z odrobiną musztardy smakuje jak majonez i zastępuję go wlasnie tą mieszanką, tylko juz pare razy sie przekonałam, ze goście, znajomi no nie chca tykać moich wytworów ;/ Myslę, ze to poczesci fakt iz wiedzą, ze to dietetyczne, a jak dietetyczne to beee
Sałatki "smieciowe" z mieskiem gyros czy np. kotleciki orientalne, tudzież piersiatka kurczaka z papryką i pieczarkami są pałaszowane szybko, ale może dlatego, że nie wygladają na dietytyczne aż tak bardzo.
Jak to u Was jest, tez Wam dukanowe jedzonko smakuje a na innych działa blee ?:)
Już sie zastanawiam, moze faktycznie nie mam daru do pichcenia:P
Obserwuj wątek
    • superktosia Re: wypaczony smak 29.03.11, 14:02
      Może w jakiś tam sposób mamy wypaczony smak :) ja zauważyłam że nie smakuje mi tłuste. No nie wiem ale były sałatki które kiedyś mogłam jeść na kilogramy zawierające majonez. ostatnio zrobiłam taką dla gości, spróbowałam i była tak tłusta dla mnie że sobie odpuściłam. I musze powiedzieć że mam tak z wieloma rzeczami, już nie mówiąc o tym że jak smażyłam mężowi schaby na oleju to mnie odrzucało od zapachu - normalnie odbija mi :)
      • ven.to Re: wypaczony smak 29.03.11, 14:40
        ależ to nie my mamy wypaczony smak tylko oni :D

serio - odwyk od soli, nadmiernej ilości tłuszczu i cukru sprawia że smak powraca do normy. Właśnie tak - powraca do normy a nie wypacza się.
        Tłuszcz jako taki jest nośnikiem ale i wzmacniaczem smaku.
        Dopiero bez niego można poczuć jak naprawdę smakuje to co jemy.
        Ja, już zawsze co jakiś czas, będę sobie robiła odwyk od soli, potem cukru, potem tłuszczu - właśnie po to by jeść zdrowo. Smakiem potraw a nie smakiem tych konkretnych przypraw. Lubimy je bo one idealnie dopasowują się do naszych kupek smakowych. Ale to nie znaczy że mają w diecie dominować.
        Ole!
        :)
    • lamia1981 Re: wypaczony smak 29.03.11, 18:20
      Coś w tym jest, faktycznie. Ja też dietuję od października. Dziś kiedy powąchałam szynkę wieprzową ( robiłąm dzieciom mięsko w sosie) , to mi tak jakos nieprzyjemnie zalatywała, że musialam się konsultować z mamą co do jej świeżości. jak się okazało, szynka była świeża, tylko mi sie poprzestawiało. Czuję tluszcz nawet w rolmopsach w zalewie;-)
    • madzioreck Re: wypaczony smak 29.03.11, 20:00
      Fakt, smak się zmienia, nieraz pisałam o "resetowaniu";) Po diecie przeżyłam kilka szoków smakowych, usiłując zgrzeszyć tym, co lubiłam przed dietą. Chips spowodował wytrzeszcz oczu i szczypanie języka, zapach rozgrzanego oleju jakieś dziwne skojarzenia ;) Na szczęście nadal lubię ziemniaki ;)
      A co do mojego dietetycznego żarcia - u mnie tam żarli wszystko... raz mi pożarli sernik, a 3-letni siostrzeniec patrzył oczyma kotka ze Shreka na mój serek ze słodzikiem i kakao, aż nie wiedziałam, co zrobić, bo to słodzik właśnie...siostra machnęła ręka na te kilka łyżeczek i dziecko żarło, aż mu się uszy trzęsły. Ale faktycznie, ludzie mają coś takiego czasem, że jak coś przypadkiem nawet jest zdrowe/dietetyczne, to na pewno jest niedobre... moja siostra też. Sernik zżarła, ale uwagi miała. Jak żarła gulasz i nie wiedziała, że dukanowy, to nie miała uwag :D
    • lucjola Re: wypaczony smak 29.03.11, 20:00
      Coś w tym jest. Jestem 31 dzień na diecie i mleko to jedna z najsłodszych rzeczy, które ostatnio piję :) Jogurty owocowe ( na które czasami sobie pozwalam ) muszę rozrzedzać naturalnymi jogurtami - bo są dla mnie za słodkie :)
      • ejot48 Re: wypaczony smak 29.03.11, 21:44
        Serniczek wszystkim smakuje, tylko niesłodki - posypują pudrem (a dla mnie sama słodycz, aż do przesady). Mało tego, zaczęłam stosować przyprawy w mniejszych ilościach, niż jeszcze 2-3 tygodnie temu, bo wyczuwam ich smak o wiele intensywniej. Gatunki twarogu rozpoznaję po smaku z zamkniętymi oczami:)
        • kinmalek Re: wypaczony smak 31.03.11, 16:10
          hmm zazdroszczę,ja nadal ślinię się do sałatki z majonezem,chętnie zjadłabym np.frytki że o słodkim nie wspomnę,a dodam że już niedługo będę przechodziła na IIIfazę.Mi z dukana tylko placek otrębowy smakuje,na słodko oczywiście i sernik może być.Tęsknie już za pieczywem i o dziwo(chyba tylko to się zmieniło)za owocami.Ja przed dietą nie jadałam tłusto,nie lubię sosów,ostrych przypraw,ziemniaków,ale gubi mnie sodkie i mączne rzeczy,głównie naleśniki które kocham ,:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka