Dodaj do ulubionych

Na tych dietach nie schudniesz

IP: *.aster.pl 15.09.11, 11:35
Jeśli chodzi o picie wody w nadmiarze i wypłukiwanie mikroelementów z organizmu to tak sie dziej jeśli pijamy wodę nisko zmineralizowaną, nop Zywiec zawiera ok 280 składników mineralnych a Nałęczowianka prawie 700 a więc tyle ile kranówka w Warszawie.
Jeśli pijemy niskozmineralizowane wody to faktycznie wypłukujemy mikroelementy.
Ciekawostka: jeśli wypijemy kilka litrów wody destylowanej czyli zero składników mineralnych możemy umrzeć.
Obserwuj wątek
    • agniecha75 dieta grup krwi 15.09.11, 12:06
      "Dieta grup krwi zakłada, że sposób odżywiania powinien zależeć od grupy krwi. A, B, 0 lub AB - w zależności od tego, której posiadaczami jesteśmy, powinniśmy opierać swój jadłospis na innych produktach. ... Trudno udowodnić naukowo, że tego typu diety - dopasowujące to, co jemy do budowy ciała, grupy krwi, pochodzenia, są skuteczne."
      Naukowo moze i trudno udownic, ale z doswiadczenia wiem, ze po przejsciu na diete dopasowana do mojej grupy krwi.... po dwoch miesiacach zmiescilam sie w moje ulubione ciuchy sprzed roku. Zeszla ze mnie "opuchlizna" zrobiona pieczywem zytnim (ktory jadlam, bo ma wiecej blonnika a ktory jest dla mojej krwi niezdrowy). W tej chwili jedyne ziarna ktore jem to ryz i owies (da sie, wierzcie mi, nalesniki z maki owsianej sa super, podobnie jak makaron ryzowy czy pita z maki ryzowej... da sie!). Na czas urlopu ja odpuscilam, bo ciezko byloby ja utzymywac, to moja "opuchlizna" wrocila, tak ze mama stwierdzila, ze sukienka jest lekko przyciasnawa na mnie. ale po tygodniu powrotu do rzeczywistosci... sukienka jest znowu ok.
      Cale nasze cialo to jedna wielka rekcja chemiczna, jesli jeden skladnik ma zaburzac te rekacje, bo zle wspolgra z moim cialem - dlaczego mam z niego nie rezygnowac.
      • Gość: Dora Re: dieta grup krwi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.11, 13:01
        Trudno udowodnić naukowo, że tego typu diety - dopasowujące to, co jemy do budowy ciała, grupy krwi, pochodzenia, są skuteczne." Trudno naukowo udowodnić? Naukowcy zgodnie stwierdzili, że ta dieta to bzdura, wręcz szkodliwa. Pełno w tej książce idotycznych błędów, w stylu wiedzy medycznej na poziomie dziecka z 5 klasy typu: " Ludzie z grupą 0 nie produkuja jodu i maja problemy z tarczycą..." ŻADEN CZŁOWIEK NIE WYTWARZA JODU."This condition, called hypothyroidism, occurs because Type O's tend not to produce enough iodine." (p.53) I tego typu kwiatki. Ludzie wolą wierzyć w magie i voo doo niz naukę. Wola wierzyć, że ich nadwagę spowodowało "zatrucie strasznie szkodliwym" produktem, a nie lata drobnych zaniedbań, objadanie się i siedzenie przed telewizorem. Czary i magia dla naiwniaków.
      • Gość: xxx Re: dieta grup krwi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.11, 13:10
        wśród krów jest 20 różnych grup krwi i wszystkie jedzą trawę. dość ciężka jest teoria diety opartej na grupie krwi. moim zdaniem jej skuteczność to wynik niełączenia pewnych produktów i unikaniu niektórych. nie od dziś wiadomo, że pszenica i wieprzowina są najbardziej przetwarzane i najbardziej tuczące (dieta ta nie dopuszcza ich w żadnej grupie krwi).

sama dieta jest ok, ale teoria do niej dorobiona jest co najmniej idiotyczna :)
    • krzysztofsf Nie jedz po 18-ej. 15.09.11, 12:27
      Czyli obrazowo - jeden posilek (przynajmniej) na dobe mniej.

Wiekszosc z nas, grubasow, ma jednak dosyc slaba wole (z czegos sie ta otylosc wziela) i bez wprowadzenia ostrych rygorow dieta rozmyje sie po jakims czasie.
      • Gość: Dora Re: Nie jedz po 18-ej. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.11, 13:12
        Słaba wola? To raczej organizm domaga się jedzenia, czy to z powodu braku witamin i minerałów w diecie, czy to z powodu drastycznego i nagłego ograniczenia ilości i kaloryczności pokarmu. To jest samoobrona organizmu wykształcona przez lata ewolucji. (dawniej ludzie często umierali z głodu) Dlatego obecnie diety nie są tak restrykcyjne jak np. dawniej popularne np.dieta 1000 kalorii odeszła do lamusa, obecne diety zalecają najmniej ok 1200 przeciętnie 1500 a są tez takie które zalecaja 1700.
        • krzysztofsf Re: Nie jedz po 18-ej. 15.09.11, 13:17
          Gość portalu: Dora napisał(a):

> Słaba wola? To raczej organizm domaga się jedzenia, czy to z powodu braku witam
          > in i minerałów w diecie, czy to z powodu drastycznego i nagłego ograniczenia i
          > lości i kaloryczności pokarmu. To jest samoobrona organizmu wykształcona przez
          > lata ewolucji. (dawniej ludzie często umierali z głodu) Dlatego obecnie diety
          > nie są tak restrykcyjne jak np. dawniej popularne np.dieta 1000 kalorii odeszł
          > a do lamusa, obecne diety zalecają najmniej ok 1200 przeciętnie 1500 a są tez
          > takie które zalecaja 1700.

A co to ma wspolnegio z niejedzeniem po 18-ej?

Jem obiad po powrocie z pracy, najadam sie nim (obiad to obiad - wstaje najedzony) i do rannego kefiru w pracy koniec z jedzeniem.
          Przy innych rozkladach posilkow waga stala, a tak chudne. Jestem nocnym markiem, rzadko ide spac przed 1-a w nocy. Nawet w brzuchu mi nie burczy, mimo, ze jest nawet czasem 9-10 godzin od ostatniego posilku gdy ide spac.
          • Gość: mel Re: Nie jedz po 18-ej. IP: *.fbx.proxad.net 15.09.11, 13:28
            To o ktorej ty z pracy wracasz? Bo ja kolo 18h30. I mialabym od poludnia do nastepnego ranka nic nie jesc?
            • krzysztofsf Re: Nie jedz po 18-ej. 15.09.11, 14:15
              Gość portalu: mel napisał(a):

> To o ktorej ty z pracy wracasz? Bo ja kolo 18h30. I mialabym od poludnia do nas
              > tepnego ranka nic nie jesc?

No coz, w Twoim przypadku sadze, ze 19-19:30 musialyby byc ta granica zarciogenna :)
              najwazniejsze, zeby zablokowac wszelkie podzerania wieczorne, lacznie z owocami , paluszkami i cio tam sie by nie wymyslilo - tylko napoje bez cukru - w moim przypadku herbaty,
      • Gość: Barbara Re: Nie jedz po 18-ej. IP: *.ghnet.pl 26.11.12, 11:24
        Nie wierzcie w żadne cudowne tabletki!!!! Wypróbowałam tabl. pt."ODCHUDZANIE"(super promocja ok.230 zł/60 tabl., brałam nawet zalecaną podwójną dawkę i wydałam tylko niepotrzebnie kasę. Stosowałam się dokładnie do zaleceń i nic ...waga nawet nie drgnęła. Nie jestem już młoda i nie wierzyłam w cudowne diety oprócz "MŻ", ale po menopauzie jest trudniej utrzymać wagę i zaryzykowałam. Opinie na temat efektów tych tabletek są wyssane z palca. Zastanawiało mnie, dlaczego są tylko pozytywne, ale teraz już wiem.
    • krzysztofsf duzo wody 15.09.11, 12:31
      Przy skutecznych dietach (np. Dukan) duze ilosci wody czy innych plynow sa jednak bardzo wskazane.
      Trzeba wyplukiwac z organizmu szkodliwe metabolity ze "spalania" tluszczu i pozywienia.

A najlepiej pic dobre herbaty - zielone, pu erh, oolongi.
    • Gość: ichi51e Na tych dietach nie schudniesz IP: *.home.aster.pl 15.09.11, 14:06
      KAZDA dieta w ktorej bedziemy dostarczali mniej kalorii niez spalamy bedzie skuteczna - jesli celem jest zrzucenie masy.

Pytanie w jakim bedziemy stanie PO diecie i czy bedziemy w stanie utrzymac wage. Jesli ktos bedzie dziennie jadl 500 kal - czy lodow czy czkolady, owocow, gumy do zucia -schudnie. Tylko ze kosztem zdrowia bo nie bedzie odstarczal wszystkich potrzebnych skladnikow odzywczych - tak sie na dluzsza mete poprostu nie da (a ci co potrafia to niestety chudna i umieraja - anorektycy 30% wraca do zdrowia, reszta umiera, nie mowiac o nieodwracalnych zmianach w mozgu) - organizm zarzada swojego - rzucisz sie na zarcie i kilogramy wroca.
      • krzysztofsf Re: Na tych dietach nie schudniesz 15.09.11, 14:20
        W diecie Dukana (sympatyzuje z nimi) podoba mi sie wlasnie to, ze II i IV etap zajmuja sie ustaleniem nawykow zywieniowych eliminujacych jo-jo - jesli ktoz na stale bedzie stosowal.
    • rita.1 Na tych dietach nie schudniesz 15.09.11, 14:33
      Jest jedna, jedyna skuteczna dieta. M.ż., czyli - mniej żryj.
      • krzysztofsf Re: Na tych dietach nie schudniesz 15.09.11, 14:38
        rita.1 napisała:

> Jest jedna, jedyna skuteczna dieta. M.ż., czyli - mniej żryj.

I tu sie mylisz.
        metabolizm glodowy i efekt jojo - dieta musi uwzgledniac conajmniej te dwa elementy.
        A jak jeszcze jest zejscie z otylosci III stopnia np. ........ To trzeba uwazac na wiele rzeczy.
      • Gość: ola Re: Na tych dietach nie schudniesz IP: *.lublin.mm.pl 15.09.11, 20:35
        do niedawna też tak myślałam, że dieta MŻ jest skuteczna, ale to nieprawda, chyba, że w bardzo długim okresie czasu.
        Ja na swoje 3 kg mniej pracuje już czwarty miesiąc. Jem tyle co kot napłakał, włączyłam nawet po 40 minut dziennie ćwiczeń, a waga stoi jak zaczarowana.
        A potrzebuję zrzucić jeszcze ze 3 kg. Dopiero teraz rozumiem jak ciężko pozbyć się zbędnych kilogramów.
        • Gość: kilimili Re: Na tych dietach nie schudniesz IP: 195.94.211.* 21.09.11, 12:59
          Polecam Ci lekturę :

super-sylwetka.pl/artykuly/96-dlaczego-nie-nalezy-zrzucac-kilogramow
    • obywatelpiszczyk Na tych dietach nie schudniesz 15.09.11, 15:05
      diety to według mnie sposób wyciągania pieniędzy od naiwnych (wyłączając medyczne diety terapeutyczne oczywiście, ale to całkiem inna bajka).
      Jedyną naprawdę skuteczną dietę można rozpisać w 2-3 zdaniach:
      1.Ogranicz słodycze (włączając napoje gazowane) i tłuszcze zwierzęce do absolutnego minimum.
      2. Posiłki spożywaj regularnie o mniej więcej tych samych porach.
      3.Jedz dużo błonnika i węglowodanów złożonych, powyżej 20-tki, gdy organizm przestaje rosnąć w zasadzie można również ograniczać (ale nie całkowicie) białka.

I tyle, cała cholerna filozofia.
      ehhh....
      • krzysztofsf Re: Na tych dietach nie schudniesz 15.09.11, 23:41
        A po co te weglowodany?????
    • Gość: psychorada.pl psychologia w odchudzaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.11, 11:45
      Bardzo dużą rolę w odchudzaniu odgrywa psychologia, czyli to co mamy w głowie – nasza postawa do odchudzania, siła woli, motywacja – dla kogo lub czego to robimy, a także to, w jakim czasie podjęliśmy się tego wyzwania. Często jest tak, że stosujemy różne diety, chodzimy do dobrego dietetyka a waga wcale nie spada.
      Tymczasem kluczem do rozwiązania możemy być my sami. Poukładanie pewnych życiowych spraw, zwolnienie tempa życia, zmiana nawyków żywieniowych i przede wszystkim konsekwencja w zachowaniu czasem wystarczy, aby prawidłową wagę utrzymać przez długi czas lub nawet zgubić parę zbędnych kilogramów.
      Gdy tego nie zapewniamy często dieta traci na znaczeniu bo jakiej byśmy nie zastosowali to czynnikiem powodującym jej nieefektywność będzie np. słaba wola lub problemy osobiste.
      Na stronie schudnij-z-glowa.psychorada.pl/ jest praktyczny kurs o tym, jak wytrwale i z głową stosować diety odchudzające, aby przyniosły one efekt.
    • Gość: luki349 Na tych dietach nie schudniesz IP: *.play-internet.pl 21.09.11, 12:09
      moja dieta:
      jem co chce, kiedy chce, w ilościach jakich chce... i mam nie dowagę :/ (próba przytycia prawie skończyła się cukrzycą). Żeby było ciekawiej powiem, że jestem w ciągu dnia 16h na nogach i przez ten czas jem 20 posiłków :)
      • fitty Re: Na tych dietach nie schudniesz 21.09.11, 21:35
        Wiecie co nie uznaję żadnej diety cud, nigdy w to nie wierzyłam i nie zamierzam się w takie bajery pakować. Za każdym razem jest owiane mitologią i to wielotomową :) natomiast dieta rozumiana jako odpowiednio sformułowany przez lekarza zestaw posiłków jest okej w połączeniu z dobranymi do potrzeb ćwiczeniami działa jak trzeba :)
    • big_mateo Na tych dietach nie schudniesz 01.10.11, 12:36
      Dieta oparta na grupach krwi - w moim przypadku zadziałała, mimo że lekka nie jest. Z tego prostego powodu, że mam grupę A, która ma w tej materii najgorzej (najlepiej w ogóle wywalić mięso).
      Nie ma co rezygnować z lokalnych potraw, jednakże w codziennym jedzeniu trzeba ustalić pewne poprawne schematy i stopniowo zmniejszać porcje. Mniej pieczywa, więcej ryb...

Nie twierdzę, że wszędzie zadziała, twierdzę tylko, że można spróbować. Najlepiej jednak, by dietetyk looknął na wasz stan wcześniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka