Dodaj do ulubionych

Zamiennik cukru

12.06.14, 15:20
Witam,

Jako że jestem strasznym łakomczuchem, ciężko mi sobie odmówić słodkości - niestety, nie pomaga mi to w walce z nadwagą. Stąd też moje pytanie - czym najlepiej zastąpić tradycyjny cukier? Stewią? Ksylitolem? Słyszałam, że ksylitol pod względem smaku najmniej odbiega od cukru? Będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie porady i sugestie :)
Obserwuj wątek
    • ew00 Re: Zamiennik cukru 13.06.14, 10:08
      Tak, ksylitol smakuje tak jak cukier. Stewia ma trochę inny smak, trzeba się przyzwyczaić. I te dwa słodziki naturalne są OK, sztucznych lepiej unikać. Nie warto też sięgać po syrop z agawy - ostatnie badania wykazały, że jest gorszy od cukru.
      • ignesss Re: Zamiennik cukru 13.06.14, 10:39
        ew00, dziękuję za odpowiedź :) W takim razie chyba wypróbuję ten ksylitol.

Znalazłam coś takiego www.ekologiczna-drogeria.pl/ksylitol-naturalny-cukier-z-brzozy-500-g.html i z tego co porównywałam, to cena wydaje się być rozsądna. Tym bardziej, że producent zarzeka się, że to jest naturalny ksylitol z brzozy, a nie jakiś chiński syntetyk :D
    • agnieszka_bialek Re: Zamiennik cukru 13.06.14, 10:38
      Witam,
      Stewia ma posmak słodzika - nie wszystkim to odpowiada. Ma też wiele zalet - m.in. Zero kalorii:)
      Ksylitol - cukier brzozowy ma z kolei posmak miętowy, jest trochę mniej słodki od cukru. Połowę kalorii mniej w porównaniu do białego, chroni przed próchnicą :)
      Cukier brązowy, trzcinowy to cukry nieoczyszczone - kalorycznie niewiele odbiegają od zwykłego

Pozdrawiam
    • ignesss Re: Zamiennik cukru 13.06.14, 10:41
      Dziękuję za odpowiedzi :) W takim razie chyba wypróbuję ten ksylitol.

Znalazłam coś takiego www.ekologiczna-drogeria.pl/ksylitol-naturalny-cukier-z-brzozy-500-g.htmli z tego co porównywałam, to cena wydaje się być rozsądna. Tym bardziej, że producent zarzeka się, że to jest naturalny ksylitol z brzozy, a nie jakiś chiński syntetyk :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka