Dodaj do ulubionych

Waga stanęła w miejscu

22.07.14, 23:25
Borykałam się z naprawdę dużą otyłością - moja skrajna waga to 144 kg przy 165 cm wzrostu. Niemal dokładnie rok temu wzięłam się za siebie i schudłam ponad 30 kg. Na chwilę obecną ważę 98.8 kg no i waga stoi w miejscu. Nie chce zejść na dół ani odrobinę już od ładnych kilku miesięcy. Czy jest jakiś sposób na rozruszanie organizmu, aby waga zaczęła dalej iść w dół?
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: Waga stanęła w miejscu 23.07.14, 09:22
      Na poczatek gratulacje, ze schudlas i ze te wage trzymasz - to juz duzy sukces. Rozumiem jednak, ze chcesz dalej chudnac.
      Ja bym na poczatek zrobila podstawowe badania: morfologia krwi, cukier i insulina, hormony tarczycy. Wazne, zeby sprawdzic, w jakim stanie jest organizm i czy to nie jakies czynniki wewetrzne nie sa odpowiedzialne za zastoj wagi.
      Z mojej strony moge polecic ci metode metabolic balance lub, jezeli nie jestes zainteresowana programem, po prostu odzywianie o parte o zasady mb.
      forum.gazeta.pl/forum/f,161662,metabolic_balance.html
      Ja sama duzo utylam, majac niezdiagnozowana niedoczynnosc tarczycy, potem waga stala dwa lata i nie moglam schudnac. Dzis waze 25 kg mniej, czyli tyle, ile utylam. Stosuje mb od trzech lat (w fazie diety bylam 3 miesiace), czuje sie dobrze, powoli dalej chudne - teraz glownie dlatego, ze uprawiam duzo sportu, wszystkie wyniki mam bardzo dobre. Co najwazniejsze, moja autoimmunologiczna choroba hashimoto nieco sie wycofala (przeciwciala spadly do poziomu normalnego) - wlasnie dzieki dobremu odzywianiu i dbaniu o siebie.
      Powodzenia :-)
    • igge Re: Waga stanęła w miejscu 23.07.14, 10:23
      ponad 30 kilo wow , gratulacje.
      Zwiększ ilość ćiczeń, ruchu. Zmień coś w diecie. Więcej owocoów i warzyw mniej wszystkiego innego, jest lato dasz radę. Trzymam za Ciebie kciuki.
      • rotkaeppchen1 Re: Waga stanęła w miejscu 23.07.14, 11:50
        Wiecej warzyw, mniej owocow. Owoce to cukier a cukier nie sprzyja odchudzaniu. Do tego bialko, zdrowy tluszcz i duzo wody :-)
        • varia89 Re: Waga stanęła w miejscu 23.07.14, 21:32
          Niedoczynność tarczycy leczę już od lat. Biorę Euthyrox N100. Robiłam też ostatnio badania i TSH oraz morfologia są w normie. Z cukrem i cholesterolem nigdy nie miałam problemów.
          Co do warzyw to staram się je jeść dość często, ale prawda jest taka, że nie zawsze jem je codziennie. Owoce jeszcze rzadziej.
          Co do ruchu, to od miesiąca mam zakaz lekarski ze względu na mój kręgosłup, więc w tej sprawie na razie nic nie zrobię.

Czytałam sporo o tym jak rozkręcić metabolizm i ponoć zielona kawa pomaga, stosował ktoś może?
          • igge Re: Waga stanęła w miejscu 23.07.14, 22:05
            zieloną kawę stosowała koleżanka i zero jakiegokolwiek efektu
          • rotkaeppchen1 Re: Waga stanęła w miejscu 24.07.14, 17:06
            Jaki mialas ostatni wyniki TSH? W normie dla osoby suplementujacej tyroksyne, to TSH 1 lub ponizej. Ponad 1 to juz za wysoko.
            Zeby okreslic, czy poziom hormonow tarczycy jest ok, nalezy badac tsh, ft3 i ft4. U osoby suplementujacej tyroksyne samo tsh nie jest miarodajne. Mozne miec za niskie (ponizej normy) tsh i wolne hormony tez za niskie. Ja tak mam - tsh jest sztucznie obnizone i nie reaguje, kiedy mam hormony ponizej 50% i trzeba (na podstawie badania ft3 i ft4) podniesc dawke.
            Suplementujesz witamine D i witaminy z grupy B? To wazne przy hashimoto.
            Takze warto suplementowac selen - obniza przeciwciala. Najlepiej jesc go w naturalnej formie pod postacia piecu orzechow brazylijskich dziennie - o ile nie ma sie oczywiscie alergii na orzechy.
            Warzywa nalezy jesc nie tylko codziennie ale takze koniecznie do KAZDEGO posilku. Mniej wiecej wagowo tyle warzyw ile bialka, moze byc wiecej. Np jezeli jesz 150 g miesa to do tego warto zjesc przynajmniej 150g warzyw. A najlepiej wiecej. Owoce warto ograniczyc, jedno jablko dziennie zdecydowanie wystarczy - lub mala porcja owocow do posilkow.
            Ja polecam metabolic balance - zapraszam na forum - link w stopce.
            Byloby fajnie, jakby wypalilo:
            forum.gazeta.pl/forum/f,161662,metabolic_balance.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,36,129040872,129040872,Metabolic_balance.html
            forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html
    • makinetka82 Re: Waga stanęła w miejscu 23.07.14, 23:07
      varia, moja dietetyczka zaleciła mojej koleżance tzw dietę cykliczną, która ma za zadanie rozbujać metabolizm w trakcie przestojów w procesie odchudzania. nie pamiętam dokładnie, jak to było, ale polegało jakoś na tym żeby jednego dnia jeść normalnie co się chce , tak żeby "zrestartować " metabolizm, a potem ruszyć z dietą znowu... i to jakoś było w etapach, ale nie pamiętam już teraz, bo czytałam te wytyczne już jakieś dwa miesiące temu... może poszukaj w necie info na ten temat?
    • igge Re: Waga stanęła w miejscu 24.07.14, 07:55
      a moja @#$%^waga dzisiaj poszła 2 kilo w górę :(
      A jeszcze wczoraj cieszyłam się, że kilo w dół
      Autorko wątku szanowna, napisz co jesz. W Twoim jadłłospisie musi być jakiś haczyk tzn błąd.
    • dlugaaga Re: Waga stanęła w miejscu 24.07.14, 07:58
      wizyta u dobrego dietetyka powinna rozwiązać sprawę. Ja z własnego doświadczenia polecam różniez Fit Diet mają konsultacje z dietetykiem w cenie. Poza tym taka dieta to sama przyjemność.
    • agnieszka_bialek Re: Waga stanęła w miejscu 24.07.14, 09:44
      Witam,

W trakcie odchudzania zatrzymanie spadku wagi to naturalny proces.
      Idealnie byłoby chudnąć 10% wagi i robić przerwę, w trakcie której utrzymujemy osiągnięty efekt. To zapobiega efektowi jojo i zatrzymaniom wagi na dłużej.
      U Pani waga stoi od pół roku - to już trochę za długo. Należałoby przeredagować dietę, żeby metabolizm znów ruszył. Pozamieniać produkty, które jadła Pani do tej pory w dużych ilościach na inne, całkiem nowe. Pozmieniać skład posiłków. Przykładowo - jeśli rano królowały dania mleczne - zastępujemy jajkami lub kanapkami.
      Przy niedoczynności tarczycy dobre efekty uzyskuje się po odstawieniu mleka w czystej postaci (niefermentowanego) i zastąpieniu go mlekiem roślinnym. Rezygnacja z pszenicy też przynosi pozytywne efekty.

Pozdrawiam, życzę powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka