Dodaj do ulubionych

zastepniki slodyczy

15.02.15, 19:57
Witajcie,
Proszę mi doradzić co mogę jeść wtedy kiedy mam wielka ochote na słodycze.
Gorzka czekolada odpada, bo mi nie smakuje i wcale nie pomaga. Kisiel? galaretke? Rodzynki? Te ostatnie chyba maja dużo kalorii..
Obserwuj wątek
    • ew00 Re: zastepniki slodyczy 16.02.15, 10:18
      Kisiel i galaretka zawierają cukier, który jeszcze bardziej nakręci Cię na słodkie. Rodzynki z kolei masę fruktozy, więc działanie podobne.

Najlepsze będą naturalne słodziki, jak stewia czy ksylitol oraz świeże owoce, np. pomarańcze, gruszki.
      Możesz sobie zrobić deser czekoladowy - jogurt naturalny + ciemne kakao + ksylotol. Bardzo smaczny i bezpieczny.
      • molly_wither Re: zastepniki slodyczy 21.02.15, 19:42
        Tiaaaa, zanim mi sie galaretka zsiadzie to sie odechce slodyczy bo stres minie.

ew00 napisała:

> Kisiel i galaretka zawierają cukier, który jeszcze bardziej nakręci Cię na słod
        > kie. Rodzynki z kolei masę fruktozy, więc działanie podobne.
        >
        > Najlepsze będą naturalne słodziki, jak stewia czy ksylitol oraz świeże owoce, n
        > p. pomarańcze, gruszki.
        > Możesz sobie zrobić deser czekoladowy - jogurt naturalny + ciemne kakao + ksylo
        > tol. Bardzo smaczny i bezpieczny.
    • agnieszka_bialek Re: zastepniki slodyczy 16.02.15, 13:26
      Witam,

Słodycze przemysłowe radzę odstawić na całe życie i sięgać po nie bardzo rzadko. To produkty wysoko przetworzone i zawierają duże ilości cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, barwniki, konserwanty i paradoksalnie sól, czasem całkiem sporo.
      Jeśli nie jesteście na diecie od czasu do czasu można sięgać po słodkości zrobione w domu, z naturalnych składników. Naturalne słodycze to owoce, z suszonymi radzę uważać, ponieważ są bardzo kaloryczne - tu z umiarem.
      Polecam uzbroić się w cierpliwość i zrobić sobie całkowity detoks od cukru przez dwa tygodnie. Gdy uzależnienie minie, słodycze nie będą tak bardzo smakować.
      Cukrem karmią się drożdże, pasożyty i grzyby. Mi pomaga pamięć o tym, gdy na swojej drodze spotykam słodycze lub cukier :)

Pozdrawiam
    • taki-sobie-nick A co się żywi serem i galaretką? 19.02.15, 19:50
      Bo mam sernik. Ser ani galaretka w przyrodzie nie występuje, więc chyba żadne zwierzę. :-P
    • molly_wither Re: zastepniki slodyczy 21.02.15, 19:42
      Ochota na slodycze to nic innego,jak podniesiony poziom kortyzolu w wyniku stresu.Moze bardziej psychoterapia?
    • elodanielo Re: zastepniki slodyczy 26.02.15, 14:42
      A słyszałaś o słodyczach dla diabetyków? Mój dziadek miał cukrzycę, a był strasznym łasuchem, więc prosił mnie, żebym mu kupował przez neta czekoladę słodzoną stewią. To był belgijska czekolada, ale dostępna w polskich sklepach internetowych. Nie była słodzona cukrem, dlatego mógł ja jeść, to pewnie i mniej kalorii ma.
      • zirka1001 Re: zastepniki slodyczy 26.02.15, 19:48
        Polecam suszone owoce morwy. Stabilizują poziom cukru we krwi, usprawniają trawienie a poza tym, to świetne źródło przeciwutleniaczy, wit. C, białka, błonnika i żelaza. Jest bardzo dobra w smaku. Można dokładać do jogurtu-oczywiście naturalnego:)
    • grinell Re: zastepniki slodyczy 11.03.15, 20:21
      Ja mam jeden patent na zastępowanie nawet czekolady.

Trzeba zetrzeć na tarcze banana i dosypać jedną łyżeczkę odtłuszczonego kakao a potem wymieszać to w miseczce energicznie tak jakby się ubijało kogel-mogel. Oba składniku połączą się w taki sposób że powstanie jednolity bananowo czekoladowy pyszny mus.
      Pycha, polecam :) .. a banan ma 100 kalorii więc nie ma dramatu ;)

Blog Grinel
      • zirka1001 Re: zastepniki slodyczy 12.03.15, 12:12
        Ciekawe, na pewno wypróbuję:)
    • siata2 Re: zastepniki slodyczy 12.03.15, 22:00
      U mnie się sprawdzają owoce, ciasteczka owsiane (samodzielnie pieczone, słodzone miodem) albo sernik z przepisu diety Dukana (właściwie twaróg, budyń bez cukru, jajko i słodzik).

Ale najlepszym sposobem jest regularne jedzenie. Jadam 5-6 posiłków dziennie (w tym często koktajl białkowy który jest dość słodki) i mnie do żadnego podjadania nie ciągnie.
    • rotkaeppchen1 Re: zastepniki slodyczy 13.03.15, 20:44
      Od paru tygodni zastapilam slodycze orzechami i rodzynkami :-) I zaczelam chudnac, mimo ze potrafie zjesc i 100g orzechow na raz. :-)
    • slawek_zdrowy-as Re: zastepniki slodyczy 14.03.15, 22:44
      Witaj,
      poniżej kilka rozwiązań, które stosujemy ja i moja dziewczyna, może któreś przypadną Ci do gustu:
      - suszone owoce dobrej jakości, nie kandyzowane; garść na raz; np. śliwki suszone, żurawina, morele suszone,
      - mieszanka bakalii, a więc powyższego z orzechami; również garść na raz,
      - przepis 1: rozmrozić kilka (lub użyć świeżych) truskawek, rozgnieść widelcem, dodać dobrej jakości słodzik (używamy stewii), zjadać z jogurtem naturalnym
      - przepis 2: z 0,5 l mleka, 3 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, stewii w odpowiedniej ilości oraz kilku kropli olejku do ciast (polecam śmietankowy, arakowy, migdałowy) zrobić budyń, podawać posypany cynamonem lub z truskawkami zrobionymi j.w.
      - przepis 3: budyń czekoladowy ze składników wymieniowych wyżej z dodatkiem kakao
      - koktajl: pół banana, 2 garści orzeszków ziemnych, łyżeczkę kakao i pół szklanki mleka miksować blenderem przez 1-2 minuty, dolać jeszcze pół szklanki mleka, miksować jeszcze chwilę,
      - przepis 4: jabłko obrać, pokroić w kostkę, umieścić w małym garnku, dolać 1 szklankę wody, dodać odpowiednią ilość stewii, cynamon i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut (aż jabłko lekko zmięknie), zagęścić dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości wody (przepis ten można robić z wielu różnych owoców lub ich mieszanek)
      - przepis 5: galaretki można podobnie jak wyżej kisiel i budyń zrobić samodzielnie z ugotowanych owoców, smacznych herbat, posłodzonych stewią na bazie zwykłej żelatyny
      - sałatka owocowa: w kostkę: jabłko, mango, truskawki, pomarańcza/grejpfrut, kiwi + jogurt naturalny
      • rotkaeppchen1 Re: zastepniki slodyczy 15.03.15, 12:26
        Bardzo fajne pomysly. Ja bym tylko wyeliminowala slodzic, nawet stewie, bo to nie jest "naturalne" rozwiazanie. Chyba, ze slodzenie liscmiy wychodowanymi na parapecie, wtedy tak. Ale nie proszkiem :-)
        • slawek_zdrowy-as Re: zastepniki slodyczy 15.03.15, 12:43
          Witam,
          ciesze się.
          Stewia jest opcjonalna, jeśli nie potrzebujesz by to wszystko było bardzo słodkie. Warto poszukać natomiast naturalnych preparatów czy ekstraktów - my korzystamy z 100% naturalnego, który przysłali nam znajomi z kanady. Można też, jak zauważyłaś hodowac roślinę w doniczce i używać liści. Jest baaardzo słodka, próbowałem takiego liścia.
        • taki-sobie-nick Rotkaeppchen, nie przesadzaj 15.03.15, 18:32
          Kup sobie stewię w liściach i nie zawracaj głowy uprawą.

Jabłka, marchew, cebulę i ziemniaki też uprawiasz na parapecie?
          • rotkaeppchen1 Re: Rotkaeppchen, nie przesadzaj 15.03.15, 19:31
            Napisalam o zamianie proszku na liscie. A to, czy sie kupi, czy samemu wyhoduje, to juz inna sprawa. Ziemniakow nie jadam, wiec problemu nie mam. Marchew, jablka i celbule kupuje. A stewii nie potrzebuje, bo po prostu nie slodze i nie mam takiej potrzeby.
            • taki-sobie-nick Re: Rotkaeppchen, nie przesadzaj 15.03.15, 19:50
              rotkaeppchen1 napisała:

> Napisalam o zamianie proszku na liscie. A to, czy sie kupi, czy samemu w
              > yhoduje, to juz inna sprawa.

No dobra. Jakoś tak to sformułowałaś, jak by koniecznie z tego parapetu musiało być. Ale już się dogadałyśmy.
              • magdduska Re: Rotkaeppchen, nie przesadzaj 17.03.15, 17:58
                U mnie najlepszym zastępników słodyczy są bakalie, albo suszone owoce:)
                • taki-sobie-nick Re: Rotkaeppchen, nie przesadzaj 17.03.15, 18:42
                  magdduska napisał(a):

> U mnie najlepszym zastępników słodyczy są bakalie, albo suszone owoce:)

U mnie najlepszym zastępnikiem słodyczy są słodycze.
    • roza3669 Re: zastepniki slodyczy 07.04.15, 15:09
      Uważam, że najlepsze zamienniki słodyczy to suszone owoce, kisiele i owocowe jogurty, a i jeszcze orzechy, mają sporo kalorii, ale są bardzo zdrowe, świetnie wpływają na nasz mózg. Smacznego!
    • annaolsen Re: zastepniki slodyczy 09.04.15, 19:09
      Zwykły cukier można zastąpić ksylitolem. Kupuję słodycze słodzone ksylitolem,(duży wybór ma sklep na www.ksylitol.com/sklep-detaliczny.html), słodycze takie jak lizaki, landrynki, konfitury, czekolady. Wszyskie wyroby w tym sklepie są słodzone naturalnym ksylitolem, który ma o połowę mniej kalorii niż zwykły cukieri jest zdrowy.
      • taki-sobie-nick Re: zastepniki slodyczy 09.04.15, 22:31

> odzone naturalnym ksylitolem, który ma o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier
        > i jest zdrowy.

I dziesięciokrotnie droższy.
        • annaolsen Re: zastepniki slodyczy 10.04.15, 19:33
          ale 100 razy zdrowszy
          • taki-sobie-nick Zasponsorujesz mi? 10.04.15, 23:48
            Bo ja chętnie. Ale wiesz, mam jeszcze inne wydatki. Raczej nie da się ich zminimalizować.
          • taki-sobie-nick Ale nie wpadniesz na to 10.04.15, 23:49
            że czasem jednak portfel decyduje?

Buty od szewca też są sto razy ładniejsze niż z sieciówki. To co, wydasz 2000 zł na parę?

I nie tłumacz mi, że to nie to samo. Zauważyłam.
            • annaolsen Re: Ale nie wpadniesz na to 11.04.15, 07:52
              Zgadzam się z tobą, pieniądze rządzą światem. Zdrowe produkty kosztują więcej to fakt, mimo to wolę wydać ciężko zarobine pieniądze na zdrowe produkty niż na leki. Od 5 lat jestem alergikiem i nie oszczędzam na zdrowiu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka