Dodaj do ulubionych

dziś rozpoczynam

15.06.15, 10:01
dziś zaczyna się I faza - oczyszczenie. Ja wybrałam ziemniaki. Za dwa dni (jak wytrwam) rozpocznę II fazę. Okazuje się, że niewiele mogę jeść, poza tym siostra dogryza mi, że tyle zapłaciłam a na pewno nie dam rady:-(
Jak sobie radzicie?
Obserwuj wątek
    • ladyroot Re: dziś rozpoczynam 15.06.15, 21:40
      Ja sobie wcześniej nie poradziłam, ale zaczynam znowu od początku. Niestety faza I jest baaardzo restrykcyjna - 1kg owoców to przecież raptem 4 duże jabłka na dzień. A 1,5kg warzyw, to kilka pomidorów i papryk. Zobaczymy, mam nadzieję, że nam się uda :)
      • rotkaeppchen1 Re: dziś rozpoczynam 19.06.15, 10:43
        Ja w pierwszej fazie wybralam warzywa pierwszego dnia i ryz drugiego. Najgorsza dla mnie nie byla I faza a dwa tygodnie II fazy, bo bez oleju. Jedzenie bez tluszczu smakuje tak sobie. Pozniej bylo duzo lepiej, bo dzieki mozliwosci stosowania oleju, moje potrawy nabraly smaku. II faze z olejem stosowalam cale trzy miesiace. Wiec da sie :-)
        Obecnie mija czwarty rok stosowania mb i moj organizm calkowicie przestawil sie na zdrowe jedzenie. Zdrowe, nie znaczy tylko i wylacznie dietetyczne. Na przyklad przed okresem ciagnie mnie do slodkiego, wtedy potrafie zjesc pol tabliczki czekolady na raz. Jezeli zjem czekolade dobrej jakosci, zawierajacej tylko dobrej jakosci produkty, jest ok. Pare razy zjadlam milke albo ritter sport i od razu dostalam rozwolnienia :D Podobnie jest z kazdym innym niezdrowym produktem i jego zdrowym odpowiednikiem. Moge zjesc cztery kawalki wlasnorecznie przygotowanej pizzy i jedyne, co mi ewentualnie dolega, to przepelnienie zoladka. Zjem kawalek, dwa mrozonej pizzy - od razu lece do kibelka!
        Jakie to wspaniale, ze organizm nauczyl sie mi mowic, co mam jesc a od czego mam sie trzymac z daleka :-)
        Pozdrowienia i powodzenia :-)
        • maja_88m Re: dziś rozpoczynam 28.07.15, 00:00
          Mam do Pani pytanie. W jednym z komentarzy napisała Pani, ze aby skutecznie sie odchudzać należy mieć TsH poniżej 1. Przy badaniach do Mb (01.08 zaczynam pierwsza fazę) miałam 3,5, jednak moja Pani dietetyk nie wskazała tego jako problemu. Czy mimo iż TSH mieści sie w normie moge mieć problem z chudnieciem? Będę wdzięczna za odpowiedz
          • rotkaeppchen1 Re: dziś rozpoczynam 28.07.15, 12:19
            TSH 3,7 miesci sie w normie, jednak jest zdecydowanie za wysokie, nawet u osoby nie suplementujacej hormonow tarczycy.
            TSH 3,7 wskazuje juz lekka niedoczynnosc tarczycy. Na Pani miejscu zbadalabym ponownie tsh i do tego ft3 i ft4 (wazne jest, zeby wszystkie trzy wyniki byly z jednej krwi, z jednego pobrania). Do tego przeciwciala antyTPO i anty TG, dodatkowo usg tarczycy. To jest taki komplet diagnostyczny na poczatek.
            TSH u zdrowej kobiety nie powinno przekraczac 2,5. Dla osoby suplementujacej hormon tarczycy TSH nie powinien przekraczac 1. U osoby suplementujace oba hormony tarczycy TSH czesto bywa sztucznie obnizone, czesto ponizej dolnej granicy normy. W takiej sytuacji ocene stanu hormonow okresla sie za pomoca ft3 i ft4 i jezeli one nie przekraczaja gornej granicy normy, nie ma wtedy mowy o polekowej nadczynnosci.

Chetnie odpowiem na inne pytania dotyczace kwestii tarczycy (przez szesc lat od diagnozy choroby hashimoto nabylam juz sporo wiedzy, ktora nadal poglebiam, zeby czuc sie dobrze). Polecam tez forum Choroby tarczycy i hashimoto. Tam na poczatku zmagan z choroba uzyskalam wiele pomocy, informacji i wsparcia. Pozdrawiam serdecznie :-)
          • rotkaeppchen1 Re: dziś rozpoczynam 28.07.15, 12:21
            Aha i co do meritum: tak, tsh 3,5 moze juz spowodowac problem z chudnieciem. Dodam, ze ja majac TSH 4,7, czyli wydawaloby sie lekko ponad norme (do 4,5) utylam w ciagu kilkunastu tygodni 25 kg, stosujac wtedy siodmy rok metode Montignaca... Tak wiec jak najbardziej zrwocilabym uwage na ten parametr.
            • maja_88m Re: dziś rozpoczynam 28.07.15, 20:54
              Dziękuję za bardzo wyczerpująca odpowiedz. Jeżeli chodzi o badania to miałam rowniez robione anty-TPO wynik 0,21. Na podstawie tych wyników moj opiekun Mb stwierdził, ze podwyzszony wynik moze byc spowodowany niedoborem witaminy d3...i zaleciła mi jej przyjmowanie.
              Idąc za Pani rada umówię sie do endokrynologa i wykonam dodatkowe badania.
              Jeszcze raz dziekuje za pomoc
              • rotkaeppchen1 Re: dziś rozpoczynam 29.07.15, 10:38
                Nie ma za co :-)
                O antyTPO nie wspominalam, bo nie sa podwyzszone. Ale to o niczym nie swiadczy, bo po pierwsze, antyTPO to tylko jedne z przeciwcial, obok antyTG najczesciej badanych, jest jeszcze cala masa innych, ktorych sie na co dzien nie bada. Po drugie, to, ze dzis sa ok, nie znaczy, ze tydzien temu nie byly wysokie albo, ze nie beda wysokie za tydzien. Przeciwciala moga sie utrzymywac na stalym poziomie (tak jest obecnie u mnie), moga tez skakac. Po trzecie, sa osoby, ktora maja prawie calkiem "zjedzona" tarczyce a w zyciu nie stwierdzono u nich podwyzszonych przeciwcial. Po czwarte najlepsza diagnoza w tym momencie bedzie zrobienie usg, ktore pokaze wielkosc i stan tarczycy.
                Nie wiem, jak niedobor witaminy D wplywa na tsh ale to raczej niedoczynnosc tarczycy wplywa na powstawanie niedoborow, z roznych wzgledow. W przypadku witamin i minaeralow czerpanych z pozywienia jest to tzw nieszczelne jelito. Czesto takze zaburzone jest wchlanianie z jelita. Bardzo czesto po wyjsciu z niedoczynnosci te problemy znikaja, warto tez stosowac odpowiednie odzywianie - tutaj metabolic balance jest swietnym rozwiazaniem. I nawet nie ustawianie wlasnego planu a po prostu trzymanie sie pewnych zasad, typu rezygnacha z pszenicy, rezygnacja ze swiezego mleka krowiego (kazeina), itd, itp... A co do witaminy D, to wiekszosc Europejczykow ma jej niedobor, czy zdrowych, czy chorych. Tak wiec warto zbadac jej poziom i rozpoczac suplementacje. Dzieki uzupelnieniu niedoborow witaminy D znika sporo dolegliwosci, np mi ustapilo zapalenie stawu biodrowego (w wyniki braku witaminy D, wapn z pozywienia nie jest wchlaniany, w skutek czego organizm, ktory na co dzien potrzebuje wapnia do funkcjonowania, wyciaga go z kosci, glownie ze stawow - i w tych miejscach powstaja stany zapalne. Kiedy sie witamine D uzupelni, stany te przechodza, bo organizm, nasycony wapniem, uzupelnia te braki w kosciach). Dlatego czesto chorujacy na hashimoto "zwalaja" wine na wszelkie dolegliwosci na te nieszczesna chorobe, podczas gdy ich przyczyna lezy w niej ale nie bezposrednio. Bezposrednia przyczyna sa wlasnie niedobory, zle odzywianie, itd... Dlatego mb i swiadome uzupelnianie niedoborow to klucz do lepszego samopoczucia.
            • maja_88m Re: dziś rozpoczynam 28.07.15, 21:08
              Spojrzałam teraz z ciekawości na wyniki TSH mojej Mamy, ponieważ miała niedawno robione kompleksowe badania. Mimo, iż racjonalnie sie odżywia, jest otyła i nie moze schudnąć. Moim oczom ukazał sie wynik 40!!!! :O szok. Pewnie to jest powodem...
              • rotkaeppchen1 Re: dziś rozpoczynam 29.07.15, 10:45
                Oczywiscie, ze to moze byc powod i pewnie nawet jest! Ja bym na miejscu mamy podobnie, jak ty, zrobila badania (z jednej krwi): tsh, ft3, ft4, anty TPO, anty TG i usg. Dodatkowo, jezeli mame stac, bo to raczej platne z wlasnej kieszeni, wit D, wit B12 i ferrytyne. To sa takie typowe punkty, ktore powoduja szereg dolegliwosci, jezeli sa jakies braki. Plus usg tarczycy.
                • maja_88m Re: dziś rozpoczynam 04.08.15, 21:26
                  Jeszcze raz bardzo dziekuje.
                  Mamy juz umówione wizyty do lekarza:)
                  • rotkaeppchen1 Re: dziś rozpoczynam 05.08.15, 07:54
                    Bardzo prosze :-) Dla pewnosci prosze sie skontaktowac z forum Choroby tarczycy i hashimoto.
    • xantypka Re: dziś rozpoczynam 30.06.15, 09:38
      dziś mija 2 tygodnie II fazy MB. Pomimo iż stosowałam się ściśle do wytycznych szału nie ma. Ma mojej wadze to 4,6 kg mniej (czwartek idę do swojej opiekunki MB). W sumie to i tak powinnam się cieszyć i z tego wyniku bo i hasimoto i wiek już nie ten a wcześniej przeszłam przez 1555 diet i mam spowolniony metabolizm. Nic to zobaczymy co będzie w czwartek po pomiarach oficjalnych.
      • rotkaeppchen1 Re: dziś rozpoczynam 30.06.15, 22:00
        Alez 4,6kg to bardzo dobry wynik! U mnie bylo 3kg po dwoch tygodniach.
        Pytanie, jak sie odzywialas wczesniej, im lepiej, tym spadek wagi na poczatku mniejszy. U mnie pierwszy tydzien byl 1 kg, bo wczesniej stosowalam metode Montignaca, i nie mialam odlozonej wody w organizmie. A pierwsze kilogramy to woda.

Wazne, zebys miala hormony pod kontrola (tsh ponizej 1, ft3, ft4 przynajmniej w polowie normy). Wtedy szansa na schudniecie wzrosnie.

Skoro dwa tygodnie minely, mozesz dodac olej. Nie zaluj sobie, wbrew pozorom dobrej jakosci tluszcz przyspiesza odchudzanie. Minimum 1 lyzka stolowa do posilku, tylko na zimno lub do podgrzania, nie do smazenia.

Powodzienia i pisz, jak ci idzie :-)
        • xantypka Re: dziś rozpoczynam 17.09.16, 10:25
          Rozpoczynam ponownie oczyszczanie ciekawe jak będzie. Poza tym cieszy mnie fak iż omijam fazę beztłuszczową
          • rotkaeppchen1 Re: dziś rozpoczynam 17.09.16, 19:47
            Hej, oj tak, faze beztluszczowa wspominam srednio.
            Ja w ramach oczyszczania przeszlam 5 tygodni postu wg dr Dabrowskiej. Brakowalo mi energii, wszystkie wyniki byly super a odzywianie tradycyjnie bez zarzutu. Juz po paru dniach postu energia wrocila i dzisiaj, po paru tygodniach znowu na mb jest dobrze. Zrezygnowalam z nabialu, to byl jedyny pomysl, skad ten spadek energii. Nie jem nabialu i czuje sie dobrze. Choruje na hashimoto i mam przeciwciala CCP (rzs) i to sklonilo mnie do rezygnacji z bialka i roslin psiankowatych (juz po poscie).
            Pozdrowienia i powodzenia :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka