pieprziwanilia1 16.04.16, 15:50 Witam, chciałabym zrzucić ok.10 kg. Proszę o malo skomplikowane propozycje menu. Napiszcie jak udało sie Wam schudnąć? idzie lato trzeba jakoś wyglądać :) miłego dnia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania.mama23 Re: Propozycje dań na odchudzanie 16.05.16, 14:14 To nie jest tak,że dania dietetyczne muszą być specjalnie przygotowywane. Wystarczy pozamieniać kilka składników na mniej przetworzone i wystarczy. Np. Makaron biały na brązowy ryż tak samo. Zamiast śmietany Jogurt naturany.Mąka zamiast białej to pełnoziarnistą także żytnią.Jedz kasze Jęczmienną PERŁOWĄ orkiszową. Stosuj sól morską zamiast zwykłej. Przyprawy używaj ziół. Staraj się unikać wieprzowiny. Sos słodko kwaśny można zrobić samemu z Włoszczyzny krojonej w paski(także mrożona) i koncentrat 30% rozrobiony z wodą. Nie używać panierek zamiast smażyć kotleta to możesz zrobić gotowane pulpety a zamiast przysłowiowego "Schabowego" upiec kotlety w piekarniku np. z pieczarkami. Ważne też jest jakie masz zapotrzebowane kaloryczne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina33331 Re: Propozycje dań na odchudzanie 17.05.16, 09:10 Tak jak napisała Aniamama musisz zmienić sposób odżywiania. Oprócz tego jedz4-5 posiłków co 3 godziny. Wyeliminuj całkowicie węglowodany i dodaj wysiłek fizyczny. Efekt murowany. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina33331 Re: Propozycje dań na odchudzanie 17.05.16, 09:11 Miało być żeby wyrzucić węglowodany proste Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka_8787 Re: Propozycje dań na odchudzanie 18.05.16, 21:45 Trzeba też pamiętać o porządnym śniadaniu - nie wychodzimy bez niego z domu ;) to błąd wielu osób - metabolizm musi ruszyć, dlatego śniadanie jest tak ważne. Za to kolację można sobie darować, a na pewno nie jeść na kolację: węglowodanów i cukrów (czyli mit, że owoc na kolację jest dobry!) Na wieczorne podjadanie proponuję... marchewkę, jeśli cięzko Ci oduczyć się jedzenia wieczorem (to mój zły nawyk, z którym ciężko walczyć) albo np. garść żurawiny. Powodzenia! :) Odpowiedz Link Zgłoś
anna.czyz Re: Propozycje dań na odchudzanie 09.06.16, 13:37 Witam Spróbuj podzielić sobie posiłki na 4-6, co 2-4 godziny. Dobór produktów zależy od Twojego stanu zdrowia i preferencji. Wstępnie mogę zaproponować: - na śniadania np. 5 łyżek płatków owsianych z jogurtem naturalnym i owocami lub 2 kromki ciemnego chleba skropionego olejem/oliwą z chudą szynką/jajkiem/twarogiem i warzywami - na przekąski (2-3 w ciągu dnia) - koktajle z owoców, owoce z orzechami, sałatki warzywne z dodatkiem np. makaronu/ryżu i kurczaka, kanapki z ciemnego chleba, jogurty naturalne pitne, kefiry - obiady to np. 50g zbóż (kaszy/ryżu/makaronu), ok 150g chudego mięsa, 1 łyżka oleju/oliwy i warzywa - kolacje, bez węglowodanów, np. twarożek z warzywami, jajecznica, sałatka z mięsem/rybą Powodzenia! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leonika33 Re: Propozycje dań na odchudzanie 15.06.16, 14:14 Żeby schudnąć to nie taka prosta sprawa samo się nie zrobi :) należy zmienić swoje nawyki żywieniowe przede wszystkim jeść mniej a częściej ja korzystałam z cateringu dietetycznego i tam było 5 posiłków. nie były duże ale się najadałam, często była kasza, ryż, owoce, sałatki oczywiście rezygnacja ze słodyczy. Teraz jest ciepło może warto wyskoczyć na rower :) zażyć trochę ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
maryla.rybak Re: Propozycje dań na odchudzanie 28.06.16, 18:55 O tej porze roku każde danie może być nieskomplikowane. łatwość dostępu sezonowych warzyw i owoców to świetna okazja do jedzenia surówek i sałatek. Zamiast ciastek, deserów i cukierków, sałatki owocowe. Mniej mięsa, więcej surówek. Osobiście mieszam warzywa z lekkim (ale nie bez przesady, light nie są jadalne) jogurtem, twarożkiem lub odrobiną oliwy. Jadam tak praktycznie cały czas, czuję się świetnie i nie mam problemów z wagą :) Odpowiedz Link Zgłoś
marysia4576 Re: Propozycje dań na odchudzanie 27.10.16, 15:04 ja polecam na śniadanie placuszki bananowe :) do rozgniecionego banana dodaję jajko i 4 łyżki płatków owsianych i smażę na oleju kokosowym. Pycha! :) Odpowiedz Link Zgłoś
beatkowskamonia Re: Propozycje dań na odchudzanie 27.10.16, 17:40 Kiedyś w telewizji śniadaniowej była pani (nie pamiętam kim była ale coś miała wspólnego ze zdrowym stylem życia :-) i powiedziała coś takiego że wystarczy wieczorem nie jeść powyżej 19:00 ewentualnie jak się bardzo chce napić się wody najlepiej niegazowanej .... Odpowiedz Link Zgłoś