siwy98 20.06.02, 16:19 Co Pani sądzi o diecie polegającej na wyeliminowaniu węglowodanów? Dostałem maila z pewnego wydawnictwa, reklamującego książkę o tym. Nie jestem przekonany do tego typu rzeczy, czy mogę liczyć na szczegóły ww diety? pzdr, Siwy Link Zgłoś Obserwuj wątek
aleksandra.cichocka Re: Odchudzanie 21.06.02, 22:33 W odchudzaniu a także w razie wątpliwości odnośnie diety warto poprosić o pomoc swojego lekarza. W zdrowej diecie powinny zostać zachowane odpowiednie proporcje pomiędzy zawartością białek, tłuszczów i węglowodanów. Ani nadmiar, ani niedobór żadnego składnika nie jest korzystny dla organizmu. Również w zdrowym odchudzaniu powinny być zachowane te proporcje. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w racjonalnym żywieniu z węglowodanów pochodziło 55-75% całodziennego zapotrzebowania na energię (w tym z cukru od zera do maksymalnie 10%), z tłuszczów15-30%, z białka 10-15% (dopuszcza się do 20%). Czyli większość kalorii powinniśmy czerpać z produktów zawierających węglowodany złożone (głównie skrobię), czyli z produktów zbożowych (np. z pieczywa, kasz, ryżu, płatków śniadaniowych) oraz z ziemniaków, sporo węglowodanów zawierają także fasola, groch, soja, soczewica. Węglowodany zawarte są także w owocach i w znacznie mniejszej ilości w warzywach. Węglowodanem prostym, który należy ograniczać (bo to tylko „puste kalorie”) jest cukier, należy unikać także słodyczy, gdyż zawierają one cukier a także wiele z nich dużo tłuszczu. Węglowodany złożone są potrzebne, bo produkty które ich dostarczają zawierają jednocześnie wiele cennych składników odżywczych. Np. produkty zbożowe (które są dobrym źródłem węglowodanów złożonych) są jednocześnie źródłem białka, witaminy B1 i innych witamin z grupy B, wit. PP, magnezu, żelaza, cynku oraz błonnika pokarmowego. W ramach tej grupy należy wybierać pieczywo z pełnego przemiału, czyli ciemne (zwracać uwagę, aby było bez dodatku karmelu), kasze gruboziarniste - gryczaną, jęczmienną, płatki owsiane i jęczmienne, ryż brązowy. Produkty te zawierają o wiele więcej błonnika, witamin z grupy B i soli mineralnych, niż pieczywo białe, drobne kasze. Codzienne spożywanie razowego pieczywa reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom, daje poczucie sytości i dzięki temu ułatwia utrzymanie należnej masy ciała. Niewskazane jest pieczywo cukiernicze – rogale, słodkie bułeczki, drożdżówki, pieczywo francuskie, croissanty, gdyż zawierają one sporo cukru i tłuszczu. Zapraszam do wątków nr 95 i 139 „Jak schudnąć wiosną i nie utyć jesienią”, gdzie szczegółowo opisałam zdrową dietę odchudzającą. Uważa się, że zdrowo jest chudnąć w tempie około 4kg na miesiąc. Ważne jest, aby po schudnięciu utrzymać tę nową masę ciała i aby nie przytyć ponownie. Życzę zdrowego odchudzania, Pozdrawiam Link Zgłoś