Dodaj do ulubionych

Odchudzanie

20.06.02, 16:19
Co Pani sądzi o diecie polegającej na wyeliminowaniu węglowodanów? Dostałem
maila z pewnego wydawnictwa, reklamującego książkę o tym. Nie jestem przekonany
do tego typu rzeczy, czy mogę liczyć na szczegóły ww diety?
pzdr, Siwy
Obserwuj wątek
    • aleksandra.cichocka Re: Odchudzanie 21.06.02, 22:33
      W odchudzaniu a także w razie wątpliwości odnośnie diety warto poprosić o pomoc
      swojego lekarza.
      W zdrowej diecie powinny zostać zachowane odpowiednie proporcje pomiędzy
      zawartością białek, tłuszczów i węglowodanów. Ani nadmiar, ani niedobór żadnego
      składnika nie jest korzystny dla organizmu. Również w zdrowym odchudzaniu
      powinny być zachowane te proporcje.
      Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w racjonalnym żywieniu z węglowodanów
      pochodziło 55-75% całodziennego zapotrzebowania na energię (w tym z cukru od
      zera do maksymalnie 10%), z tłuszczów15-30%, z białka 10-15% (dopuszcza się do
      20%). Czyli większość kalorii powinniśmy czerpać z produktów zawierających
      węglowodany złożone (głównie skrobię), czyli z produktów zbożowych (np. z
      pieczywa, kasz, ryżu, płatków śniadaniowych) oraz z ziemniaków, sporo
      węglowodanów zawierają także fasola, groch, soja, soczewica. Węglowodany
      zawarte są także w owocach i w znacznie mniejszej ilości w warzywach.
      Węglowodanem prostym, który należy ograniczać (bo to tylko „puste kalorie”)
      jest cukier, należy unikać także słodyczy, gdyż zawierają one cukier a także
      wiele z nich dużo tłuszczu.
      Węglowodany złożone są potrzebne, bo produkty które ich dostarczają zawierają
      jednocześnie wiele cennych składników odżywczych.
      Np. produkty zbożowe (które są dobrym źródłem węglowodanów złożonych) są
      jednocześnie źródłem białka, witaminy B1 i innych witamin z grupy B, wit. PP,
      magnezu, żelaza, cynku oraz błonnika pokarmowego.
      W ramach tej grupy należy wybierać pieczywo z pełnego przemiału, czyli ciemne
      (zwracać uwagę, aby było bez dodatku karmelu), kasze gruboziarniste - gryczaną,
      jęczmienną, płatki owsiane i jęczmienne, ryż brązowy. Produkty te zawierają o
      wiele więcej błonnika, witamin z grupy B i soli mineralnych, niż pieczywo
      białe, drobne kasze.
      Codzienne spożywanie razowego pieczywa reguluje pracę przewodu
      pokarmowego, zapobiega zaparciom, daje poczucie sytości i dzięki temu ułatwia
      utrzymanie należnej masy ciała.
      Niewskazane jest pieczywo cukiernicze – rogale, słodkie bułeczki, drożdżówki,
      pieczywo francuskie, croissanty, gdyż zawierają one sporo cukru i tłuszczu.
      Zapraszam do wątków nr 95 i 139 „Jak schudnąć wiosną i nie utyć jesienią”,
      gdzie szczegółowo opisałam zdrową dietę odchudzającą. Uważa się, że zdrowo jest
      chudnąć w tempie około 4kg na miesiąc. Ważne jest, aby po schudnięciu utrzymać
      tę nową masę ciała i aby nie przytyć ponownie. Życzę zdrowego odchudzania,
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka