05.08.02, 20:48
pytania:
ile kcal spalę maszerując 8km (57kg)
czy w miarę szybki marsz i wolniejszy spacer tą samą trasą dają te same
rezultaty?
codzienne pzechodzenie 8km uszczupliło moje biodra i uda o 1cm, a waga stoi
niezmienna lub trochę wzrasta - czy możliwe aby od spacerów rozwinęły mi się
mięśnie?
czy ta sama objętość mięśni i tłuszczu dużo różni się w ciężarze?
Obserwuj wątek
    • lullabye Re: mięśnie 06.08.02, 21:23
      proszę o odpowiedż
      • cookieman Re: mięśnie 10.08.02, 07:43
        Żaden ze mnie specjalista, ale powiem co zasłyszałem. Tłuszcz jest lżejszy od
        mięśni. Szybki marsz daje lepsze rezultaty niż byle spacer, bo żeby mieć jakieś
        sensowne rezultaty trzeba trenować w odpowiednim zakresie tętna żeby dać
        dostatecznie silny bodziec organizmowi, żeby zachodziły w nim stosowne procesy.
        Spacer na pewno nie zaszkodzi, bo zawsze to jakiś wydatek energetyczny, ale
        żwawy marsz na tej samej trasie dałby o wiele lepsze efekty. Jeśli ktoś się w
        ogóle nie ruszał, to bardzo możliwe, że waga stoi, a się chudnie, bo tłuszcz
        zamienia się w mięśnie. Sam tak miałem w pewnym okresie.
        • kk.kk Re: mięśnie 10.08.02, 09:03
          z tego co slyszalam to tluszcz nie zamienia sie w tkanke miesniowa. ubytek
          tluszczu i przyrost miesni to podobno dwa niezalezne procesy.
          natomiast ja niestety nie rozumiem jak to do konca dziala bo [juz pisalam w
          jakims watku] chodzilam w tym roku przez 4 miesiace 4 razy w tygodniu na
          silownie [a wiec z pewnoscia powinnam spalac tluszcz i budowac miesnie] a waga
          tez ani drgnela. w dodatku to waga ktora okresla tez mase tluszczu i "reszty" i
          w tym zakresie tez nie nastapily zadne zmiany..
          • cookieman Re: mięśnie 11.08.02, 23:57
            Jezus Maria, no przecież wiadomo, że to metafora. Tłuszczu ubywa, mięśni
            przybywa, waga stoi. Oczywiście tłuszcz w sensie dosłownym nie może zamieniać
            się w mięśnie, to by było zbyt piękne aby mogło być prawdziwe...

• aleksandra.cichocka Re: mięśnie 16.08.02, 22:11
      Wydatek energii podczas: bardzo szybkiego marszu (w tempie ok. 8,5km/h) wynosi
      650kcal/godzinę; podczas dość szybkiego marszu (w tempie 6km/h) 300kcal,
      podczas powolnego spaceru (w tempie 4km/h) 200kcal/godzinę. Na podstawie tych
      danych może Pan wyliczyć, ile spali Pan kalorii w czasie swojego spaceru lub
      szybkiego marszu. Intensywne spacery , marsze powodują rozwinięcie mięśni.
      Tłuszcz jest lżejszy od tkanki mięśniowej, znamy powiedzenie „Oliwa na wierzch
      wypływa”. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka