Dodaj do ulubionych

Czy moge jesc tylko owoce, warzywa i jogurty?

25.08.02, 00:39
Zastanawiam sie czy nie zaszkodzi to mojemu organizmowi... Mam 15 lat. Prosze
o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • olivia101 zaszkodzi !!! 25.08.02, 17:50
      Zaszkodzi. Jedzenie tylko jogurtow i owocow nie dostarczy Ci wszystkich
      potrzebnych skladnikow do prawidlowego funkcjonowania. Mozesz nabawic sie
      drobnych dolegliwosci, co w dluzszym okresie czasu przerodzic sie moze w
      powazne choroby. Sama kiedys stosowalam takie radykalne i bezsensowne moetody
      odzywiania i niestety nie wyszlo mi to na dobre. Poczytaj wiecej na temat
      zdrowego odzywiania, chociazby zapoznaj sie z "piramida zdrowego odzywiania".
      Tam znajdziesz potrzebne wskazowki. Zycze powodzenia
      Pozdrawiam
      • magdalena26 Re: zaszkodzi !!! 26.08.02, 15:25
        zgodze sie jak najbardziej! dodaj chude mięso (drób, ryby), warzywa strączkowe,
        chudy nabiał (sery), jajka, ciemne pieczywo, kasze, zboża... samo zdrowie.
    • aleksandra.cichocka Re: Czy moge jesc tylko owoce, warzywa i jogurty? 13.09.02, 13:20
      Owoce, warzywa i jogurt to zbyt mało produktów w codziennej diecie. Nie
      dostarczają one potrzebnych ilości białka, węglowodanów złożonych, niezbędnych
      nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych. Dlatego
      dieta powinna być urozmaicona i składać się z żywności z różnych grup
      produktów. Poza warzywami, owocami i jogurty potrzebne są też produkty zbożowe
      (dostarczają witamin z grupy B, cynku, potasu), czyli ciemne pieczywo, kasze
      gruboziarniste, płatki oraz mięso, ryby lub rośliny strączkowe.Trzeba tylko
      wybierać produkty o niskiej zawartości tłuszczu i bez cukru. Dobre wskazówki
      dały Ci Olivia i Magdalena. Polecam Ci wątki nr 125 i 129 „10 zasad zdrowego
      żywienia”. Skonsultuj też swoją dietę z prowadzącym lekarzem, żeby nie
      wystąpiły niedobory witamin, składników mineralnych, białka w Twoim organizmie.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka