pawel_bielecki 04.06.03, 21:24 kto sie zgadza niech sie wpisze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
splenda To jest bardzo ciekawa opinia 04.06.03, 22:15 i chcialbym z toba polemizowac na ten temat na forum 'psychiatria'. Oczywiscie zachecam cie goroco do skontakowania sie ze mna via email. Buzka! Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_bielecki Re: To jest bardzo ciekawa opinia 04.06.03, 22:22 Rozważe to , ale najpierw trzeba przeprosic omatkeboska. Rozumiem, ze lubisz miecho, ale rzucanie miesem w bogu-ducha-winna omatkeboska to lekka przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
independent-girl Re: To jest bardzo ciekawa opinia 04.06.03, 22:55 Jak dla mnie splenda ma specyficzny rodzaj poczucia humoru, który nie każdemu odpowiada, ale w jego towarzystwie wszyscy mają z nim niezły ubaw. No ja bym czasami wykreśliła kilka zdan z jego postów, ale to jest tylko Internet i każdy pozostaje anonimowy, nawet taki splenda, który...dokończenie zostawiam Forumowiczom :-) Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
splenda O czym to ja mowilem? A, dieta... No wlasnie, 04.06.03, 23:48 wszyscy maja z tym problem (ktory jest juz poza mna) a przeciez wystarczy oselka masla, troche smietany, kawalek zeschlego chleba ze stolowki (starczy na kilka tygodni), jakichs pare wypelniaczy i to wszystko. Ale nie, sa tu tacy rozni i takie rozne ktorym to nie wystarcza. Ich zdaniem dieta musi byc w zlotych ramkach, najlepiej na zlotym talerzu i duzo kosztowac bo wtedy musi byc warta. I tych wlasnie z uporem maniaka wlasnie 'przesladuje'. Mam nadzieje ze im wiecej bede ich namawial do diety optymalnej czy optymalno-pochodnej (tluszcz ze zwierza) to wlasnie oni na zlosc babci TEGO nie zrobia. I o to mi wlasnie chodzi. Odczuwam dzika satysfakcje jezeli podaje sie ludziom dobre rozwiazania na cale zycie (i to wszystkich problemow, a nie tylko ciezkiej dupy) to oni mowia: fe, to niedobre i glupie. Jestem wlasnie w trakcie sprzedazy 10 metrowej zaglowki z przyczepa. Facet zgodzil sie na cene ktora jest rowna mniej wiecej wartosci samej przyczepy, ktora jest wyjatkowo elegancka, i co? Facet zaczyna sie wiercic CZY DOBRZE zrobil. Ja bym wiecej na tym zarobil gdybym zgodzil sie odstapic od umowy ktora mamy na pismie. Facet (a jest posiadaczem wiekszej gotowki) co raz to wychodzi z nowymi pytaniami: a to kogos usmiercil (zmarla mi babcia), a to brata poprosilem ale mi nie odpowiedzial, a to czy tytul wlasnosci jest prawdziwy, a czy moge miec tytul wlasnosci na silnik (!!!!). Facet wymysla, ja tego cierpliwie wysluchuje, robie co on chce i zabawe mam od 1.5 miesiaca. Facet boi sie czy dobrze robi, a ja go nie wyprowadzam z bledu, bo i po co? Mam ubaw. Po co pisze o tym? Bo z dietami podobnie. Nikt za nas tej decyzji nie podejmie. Nikt nam nie wleje zbawiennej lyzki smalcu w usta. To trzeba samemu zrobic i to codziennie. Jedno jest pewne, ze gdyby dieta optymalna byla zla, to trup scielilby sie gesto i nie tylko umieral od walniecia glowa o kraweznik. Odpowiedz Link Zgłoś
easy123 Re: O czym to ja mowilem? A, dieta... No wlasnie, 05.06.03, 03:15 Wszyscy ci wierzymy, ze piszesz co czujesz, OK? Nikt nie ma z tym problemu, zapewniam cie. A dlaczego nie kupuje twojej historii? Sa dwa powody. Pierwszy: bo miazdzyca nie boli. Mozesz nie miec najmniejszych objawow nawet przy intensywnym boksie kiedy twoje tetnice mozgu i serca sa az w 95% zarosniete. Kiedy dowiesz sie, ze masz daleko posunieta miazdzyce bedziesz mial juz tylko 5% rezerwy naczyniowej i zgniniesz w ciagu kilku lat. Po drugie: moze sie tez zdarzyc, ze twoja dieta ci rzeczywiscie sluzy, ale moze ona niesluzyc 99% innym osob. Kazdy z nas jest genetycznie rozny. Mysle, ze przynajmniej czesc powodow dlaczego Indianie polnocnoamerykanscy maja tyle cukrzycy jest spowodowane tym, ze w ciagu jednej generacji przeszli z diety w 70% miesnej w diete tylko w 20% miesna. Byc moze masz przodkow Indian albo Eskimosow, kto wie? Ale moi przodkowie nie byli Indianami, wrecz przeciwnie byli osadnikami i zywili sie glownie roslinami. Tak samo jak przodkowie wielu innych osob na tym forum. Problemem z takimi ludzmi jak ty jest to, ze poki sa zdrowi to reklamuja to co jedza, a jak zdarzy sie zawal albo smierc to juz nie pisza, bo w szpitalu nie maja dostepu do internetu a jako trupy nie moga uzywac klawiatury. Czyli my- czytelnicy tego forum - nie mamy pelengo obrazu sytuacji. Mamy dostep prawie wylacznie do pozytywnych informacji na temat diety optymalnej i jej wariacji. Odpowiedz Link Zgłoś
krystynaopty1 Re: To jest bardzo ciekawa opinia 12.06.03, 22:52 pawel_bielecki napisał: > Rozważe to , ale najpierw trzeba przeprosic omatkeboska. Rozumiem, ze lubisz > miecho, ale rzucanie miesem w bogu-ducha-winna omatkeboska to lekka przesada. Przesadą jest przede wszystkim WYPRASZANIE KOGOKOLWIEK z forum. To jest nawet bezczelność, takie osoby nawet zasługują na mięcho, bo same prowokują. Wypraszać to sobie mogą z własnego domu. Splenda, tak trzymaj! Krystyna Odpowiedz Link Zgłoś
easy123 Re: Zasada Goebbelsa 05.06.03, 17:27 hydrogen napisał: > "Dowolna bzdura powtórzona dostatecznie wiele razy zostaje uznana przez ludzi > za prawdę" > > Może cytat nie jest dosłowny, bo znam ją z drugiej ręki. Jak to się ma do > prowadzonej dyskusji? > > Otóż jak ulał pasuje mi to do poglądu, że tłuszcze zwierzęce odpowiadają za > miażdżycę. Nie jest istotne, że nikt nigdy tego stwierdzenia nie udowodnił, a > wręcz przeciwnie udowodniono, że to właśnie z glukozy produkowane są złogi > miażdżycowe (gdy glukoza jest spalana na tzw. szlaku pentozowym to produktem > ubocznym jest cholesterol -kto nie wierzy niechaj zajrzy do podręcznika > Biochemii dla studentów medycyny). Fakt ten jest potwierdzony przez osoby które > > tłustym jedzeniem z miażdżycy się wyleczyły. A czy ktoś zna osobę która > stosując dietę optymalną lub podobną (z ograniczonymi węglowodanami) > zachorowała na miażdżycę? > > Pozdrawiam > A kolega to chyba uczyl sie w nie takiej zwyklej szkole tylko jakiejs dziwnej. Moze te wiesci kolegi pochodza z ksiazek Kwasniewskiego? Dla mnie badania populacyjne z Framingham jest calkowicie przekonywujace. Tluszcz zwierzecy - zly Tuszcz roslinny - dobry Hydrogen - niedouczony i arogancki Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: tłuszczem uposledzony 05.06.03, 21:37 brawo easy, - uposledzeni tłuszczem niepotrzebnie sie nam tu wpychaja ze swa kiełbacha na smalcu > ciemnote trzeba zwalczać i to terapią szokową > kwasniewski swietnie mani[puluje tłumem ciemniaków: -dieta niby optymalna > niby zgodna z biblia > zgodna z tradycja polska (tłusta) > no i łatwo znaleźć sponsora w przemysle mięsnym (kasa!) Odpowiedz Link Zgłoś
splenda dziekuje 06.06.03, 04:38 panom za komentarze. Pan easy123: dlaczego to pisze i to do znudzenia? Nic sie na tym forum nie dzieje, ja mam rezultaty z ktorych wszyscy w moim otoczeniu sie ciesza. Predkosc wzrosla niewiarygodnie, robie rzeczy na rozgrzewce o ktorych nie snilo mi sie od dziesiatek lat. Easy, ja jestem tak stary ze wlasciwie nic nie byloby w tym zlego gdybym wczoraj umarl. Sila, zrecznosc wzrosly niepomiernie. Chwale sie? Tak. Bo wydaje mi sie ze 'odkrylem' (ee, zweryfikowalem) co dziala a pelno tu przychodzi ludzi szukajacych porady jak wiesz. Ciebie za nudzenie przepraszam ale uwagi masz przednie. Jakich mialem przodkow? Kraj sie rozwalal co 5 lat od 1000 lat to skad ja mam to wiedziec? Wydaje mi sie ze wszyscy jestesmy jednakowi, tylko jedni, np moja ex lubila wpieprzac caly dzien jakies odpadki. A potem mowila: nie jestem glodna. Ostrzezenie o miazdzycy biore sobie powaznie do serca. Za kilka dni mam sobie zamiar zrobic badania okresowe wiec chetnie podam rezultaty: dobre, zle jakie by nie byly. Co mi zalezy ze np wyjdzie cholesterol 330? To wcale nie musi duzo znaczyc. Mozg to to prawie calosc cholesterol... Roslinny tluszcz.. jakos bardziej jestem przekonany do zwierzecego na podstawie tego co czytam w DO. Piszesz o biblii i Dr. Kwasniewskim. Wszyscy wiemy ze facet bredzi ale moze taki ma uklad i trzeba chwalic sponsora. Ze koncerny miesne zacieraja rece? Jajeczne tez, nie? A wiesz co, General Mills, Kellog maja wlasnie najgorsze dochody. Albo ludzie nie maja pieniedzy, albo poszli po rozum do glowy. Brumbak: ja tez lubie easy123 i jego odpowiedzi. Twoje niepotrzebnie zjechalem ale sam jem orzechy i troche ziarna. Moze cos w tym i jest. Podaj jak ci idzie z ta dieta. Hydrogen: z przyjemnoscia czytam twoje uwagi szczegolnie gdy podajesz powiazania z biochemia. (" za duzo bialka powoduje nadprodukcje weglowodanow"!!!!!!!) A ja? Dzis mialem najmocniejszy trening od kilku miesiecy. trener z powodu braku narybku mysli ze my startujemy w jakiejs olimpiadzie. A wiec cwiczymy do obledu i sprawia to wszystkim przyjemnosc. Cwicza z nami rowniez kobiety. Jedna to nauczycielka w wieku chyba pod 70ke. Na razie nie robi wiekszosci cwiczen ale patrzac na nia po kilku treningach widac zmiane. Acha, pytalem jak ludzie tam jedza: wszyscy sa przeciwko weglowodanom. Odpowiedz Link Zgłoś
easy123 Re: dziekuje 06.06.03, 22:08 splenda napisał: > > Ostrzezenie o miazdzycy biore sobie powaznie do serca. Za kilka dni mam sobie > zamiar zrobic badania okresowe wiec chetnie podam rezultaty: dobre, zle jakie > by nie byly. Co mi zalezy ze np wyjdzie cholesterol 330? To wcale nie musi duzo > > znaczyc. Mozg to to prawie calosc cholesterol... Dobrze by bylo gdyby byla taka metoda, ktora by powiedziala "czlowieku ty w ogole nie masz miazdzycy" albo "tetnice masz zamkniete w 40%". Takim badaniem jest niby jest arteriografia, ale nie robi jej sie bez powodu bo jest zabiegiem niebezpiecznym. Wstrzykuje sie kontrast chemiczny do naczyn tetniczych i wtedy pod rentgenem widac co jest zarosniete a co nie. By ci to zrobiono musisz juz miec objawy ostro posunietej miazdzycy inaczej lekarz nie bedzie cie narazal. Cholesterol umiarkowanie wysoki tez niewiele znaczy. Sa populacje z umiarkowanie wysokim srednim cholesterolem i niska smiertelnoscia. Bardzo wysoki cholesterol np wiecej niz 350 nie jest dobrym znakiem- moze troche bym sie zmartwil bo tego rodzaju wynik jest zdecydowanie zwiazany z wieksza smiertelnoscia. Podsumowujac, przykro mi, ale twoje badania okresowe prawdopodobnie niewiele wniosa i pozostaniemy w punkcie wyjscia. Czyli dalej nie bedziemy wiedziec co o tym wszystkim myslec. A nauka mowi, ze tluszcz zwierzecy (nasycone kwasy tluszczowe) jest zwiazany z wieksza szansa smierci. Z drugiej strony wysilek fizyczny jest zwiazany nizsza szansa smierci i wlasnie wysilek fizyczny powoduje, ze ludzie czuja sie naprawde lepiej a nie rodzaj diety. Czyli, czy twoje lepsze samopoczucie i energia nie bierze sie po prostu z treningow? Wlasnie tak bym to chyba widzial. Odpowiedz Link Zgłoś
krystynaopty1 Re: dziekuje 12.06.03, 22:34 easy123 napisał: > splenda napisał: > > > > > Ostrzezenie o miazdzycy biore sobie powaznie do serca. Za kilka dni mam so > bie > > zamiar zrobic badania okresowe wiec chetnie podam rezultaty: dobre, zle ja > kie > > by nie byly. Co mi zalezy ze np wyjdzie cholesterol 330? To wcale nie musi > > duzo > > > > znaczyc. Mozg to to prawie calosc cholesterol... Masz rację Splenda, bez cholesterolu nie ma życia. > Dobrze by bylo gdyby byla taka metoda, ktora by powiedziala "czlowieku ty w > ogole nie masz miazdzycy" albo "tetnice masz zamkniete w 40%". Ja juz pisałam, że można zbadać dno oka u okulisty, jeśli okulista ma dobry wzrok ;) to powinien dojrzeć, czy są w naczyniach zmiany miażdżycowe, czy nie. Oczy wna miażdżycę są szczególnie wrażliwe. > A nauka mowi, ze tluszcz zwierzecy (nasycone kwasy tluszczowe) jest zwiazany z wieksza szansa smierci. Powiedz to wszystkim zwierzętom mięsożernym i pewno też wszystkie one mają miażdżycę jak pałac kultury. Z drugiej strony wysilek fizyczny jest zwiazany > nizsza szansa smierci i wlasnie wysilek fizyczny powoduje, ze ludzie czuja sie > naprawde lepiej a nie rodzaj diety. Czyli, czy twoje lepsze samopoczucie i > energia nie bierze sie po prostu z treningow? Wlasnie tak bym to chyba widzial. To juz lekkie przegięcie! Największy wysiłek mieli ludzie w obozie koncentracyjnym, a czy długo żyli? To co tu piszesz to juz mity. Easy123 czas przewietrzyć poglądy. Tłuszcz zwierzęcy nie jest taki zły jak Ci się wydaje. Krystyna Odpowiedz Link Zgłoś
chris13 Re: tłuszczem uposledzony 08.06.03, 07:40 brumbak napisał: > brawo easy, > - uposledzeni tłuszczem niepotrzebnie sie nam tu wpychaja ze swa kiełbacha na > smalcu > > ciemnote trzeba zwalczać i to terapią szokową > > kwasniewski swietnie mani[puluje tłumem ciemniaków: > -dieta niby optymalna > > niby zgodna z biblia > > zgodna z tradycja polska (tłusta) > > no i łatwo znaleźć sponsora w przemysle mięsnym (kasa!) Brawo BRAIN-BRAK tak trazymac,naukowo. kc P.S. jak sobie samemu zrobic kuku zeby bylo BRAIN-BRAK?????? Odpowiedz Link Zgłoś
splenda chris 09.06.03, 04:18 pozwalam sobie zacytowac easy 123: "A nauka mowi, ze tluszcz zwierzecy (nasycone kwasy tluszczowe) jest zwiazany z wieksza szansa smierci. Z drugiej strony wysilek fizyczny jest zwiazany z nizsza szansa smierci i wlasnie wysilek fizyczny powoduje, ze ludzie czuja sie naprawde lepiej a nie rodzaj diety. Czyli, czy twoje lepsze samopoczucie i energia nie bierze sie po prostu z treningow? Wlasnie tak bym to chyba widzial." Rzeczywiscie, po cholere bede sobie zadawal trud lazenia i badania zeby znowu nic z tych badan (jednoznacznego) nie wyniklo? Jedno jest pewne, ze czlowiek ma organizmem bardzo przystosoalny do roznych diet. Wywod easy jest o tyle prawdziwy, ze przez lata cale nie uprawialem zadnegos portu. Balem sie zaczac zeby sie nie rozsypac i tak kolko sie zamykalo. Nagle poczulemn sie inaczej ale diete 'tak jakby optymalna' stosowalem chyba mniej wiecej od pol roku. Zauwazylem jedno: jak nie zjem dwoch jajek na sniadanie i troche tluszczu to chodze glodny i jako Polak - czyli zly. Chris, czy naprawde badania mowia o szkodliwosci tluszczu zwierzecego? Czy naprawde nic nie wiadomo nam o badaniach dietetycznych Niemcow z czasow wojny? Odpowiedz Link Zgłoś
splenda No, nareszcie admini pokapowali sie 17.06.03, 01:25 zeby zablokowac otwieranie nowych watkow na forum dietetyka. A przeciez wystarczylo przestac wpruwac paczki i inne jogurty owocowe naladowane splenda (!). Poniewaz nic sie nie dzieje, dyzurni admini jeszcze mnie nie wykastrowali, pozwalam sobie pojezdzic troche po watku zalozonym dzieki nam miloscowie panujacemu Herr Brumbakowi aka Pawel_Bielecki. Przypomniala mi sie znajoma, ktora trzepnal samochod w tylny zderzak i zaczela samodestruktywna spirale zeby dostac ubezpieczenie/rente z pracy (stalo sie to 'na sluzbie'). Otoz owa nieszczesna kobieta, sucha jak patyk i nigdy nie bedaca za normalna, miala zwyczaj rozpoczynania dnia porcja gestej owsianki na wodzie z doza rodzynkow. Ja takie fidrygaly to tez bym chetnie zjadl ale powstrzymuje mnie strach przed cukrzyca na ktora sie nieomal z wlasnej nieprzymuszonej woli nie zalapalem. Otoz stan zdrowia owej kobiety tak sie pogorszyl ze zaczela sie ubierac w jaskrawe kolory, przewaznie roz i niebieskosc... Skonczylo sie to wyrzuceniem na morde i niech sobie teraz sama wyrabia co chce w cichosci domowych pieleszy - bez meza nawet. A wystarczylo nie zrec tej owsianki (no i nie sluchac tej nazistowskiej swini). A moze nie daj panie, posypywala sobie te desery robiace za sniadania, ta, tfu, za przeproszeniem adminow: splenda?! Na razie czekam na jakis przyklad zejscia smiertelnego tego kto jadl jajka (surowe nawet, moga byc z salmonella) na sniadanie zamiast pozywnej owsianki. Jakie to forumy mamy jeszcze do wyboru: rebelie na wegetariankim jak proponowal Nasz Przyjaciel czy tez sa jakies inne? Wszystkim moim antagonistom zycze jak najwiecej darmowych kuponow na pizze i makarony a tolerujacym mnie mnostwa jaj na tluszczu zezwierzeconym. Oraz lemoniadki z prawdziwej cytryny - bez splendy i cukru. Odpowiedz Link Zgłoś