Dodaj do ulubionych

Problemy z kupką

IP: *.180.116.119.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.05.11, 22:30
Witam, jestem mamą 20-miesięcznej dziewczynki. Problem polega na tym, że gdy zaczyna robić kupkę to siada, pręży się, stęka (czasem płacze). Jak zmieniam jej pieluszkę to kupki jest niewiele i ma ona rzadszą konsystencję niż normalny stolec. W ciągu dnia zdarza się to kilka razy, ciężko mi patrzeć jak się męczy... Na wadze też zbytnio nie przybiera - waży około 10kg (występują małe wahania w górę i w dół). Fakt, że od urodzenia jest drobna ale martwię się, że coś jest nie tak... Z tego co czytałam na forum to pasuje mi do tego dyschezja... Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Problemy z kupką 15.05.11, 03:33
      A według mnie, to bardziej pasuje do: alergia, celiakia - poczytaj o tym.
      • Gość: l3a Re: Problemy z kupką IP: *.204.21.107.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.05.11, 09:54
        Odnośnie objawów celiakii znalazłam to: Ból brzucha i powiększenie obwodu, wzdęcia i uczucie przepełnienia, biegunka, blade cuchnące stolce, swędząca skóra w okolicy łokci i kolan, u osób z zapaleniem skóry. U dzieci: opóźniony wzrost i słaby rozwój mięśni, u niemowląt – biegunka z odwodnieniem po pierwszym spożyciu glutenu. - Córcia nie ma takich objawów, więc jeśli już to mogłaby być alergia.. Początkowo moje przypuszczenia skłaniały się do uczulenia na mleko modyfikowane (jeszcze pije z piersi, raz dziennie dostaje modyfikowane), dostała troche czerwonych krostek na ciele, teraz zostało jej kilka zwykłych krostek (ponoć tak mogło być przy wprowadzaniu mleczka modyfikowanego).. Następnie pomyślałam, że może mleczko, które dostaje (Bebilon) powinnam zamienić na inne bo jej nie służy (może tak być?).. objawy dyschezji też pasują, tylko, że to ponoć występuje u malutkich dzieciątek..
    • k.plata-nazar Re: Problemy z kupką 16.05.11, 11:55
      jaka jest dieta dziecka? jakie ilosci?
      Na zaparcia- moze Laktuloze?
      • Gość: l3a Re: Problemy z kupką IP: *.146.206.190.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.05.11, 22:18
        Dieta dziecka wygląda tak (tyle mniej więcej zjada): ( / <
        • k.plata-nazar Re: Problemy z kupką 18.05.11, 11:25
          prosze udac sie do pediatry i wykonac podstawowe badania dodatkowe oraz usg jamy brzusznej (czy zalegaja masy kałowe);
          dziecko ma niedobor masy ciala i należy spróbowac wykluczyc rózne przyczyny; ale przede wszystkim trzeba dziecko zbadac
      • Gość: l3a Re: Problemy z kupką IP: *.146.168.176.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.05.11, 22:21
        Czasem jeszcze płatki kukurydziane na mleku lub same bo bardzo lubi (niewielkie ilości).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka