Dodaj do ulubionych

kaszel 2 miesiące

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 13:43
Pani doktor moja dwuletnia córeczka od prawie 2-óch miesięcy kaszle. Przez pierwsze 2 tygodnie miała suchy kaszel 1 x dziennie nad ranem, pózniej doszedl katar i mokry kaszel. katar ustapił pozotal tylko kaszel 1, 2x dziennie - byłam z mała raz u lekarza - osłuchowo czysto dostała claritine, berodual i flegamine za dwatygodnie znów u lekarza podobno zmiany w płucach i 7 dni brała Klabax, antybiotyk sie skończył a mała dalej kaszle. nie jest to częsty kaszel bo 1, 2 razy w dzień mokry slychać zwłaszcza jak popłacze, do tego chrypka, w nocy 1 raz nad ranem suchy kaszel, słysze jak charczy jej w środku. Postawiłam bański - dlalej bez zmian - dla mnie to od 2óch miesięcy te same objawy. Zastanawiam sie nad zrobieniem badań w kierunku mukowiscydozy - ale nie wiem czy jet sens bo mała miała robione badania przesiewowe w tym kierunku (fakt były powtarzane - nie wiem z jakiego powodu ale wyniki wyszły ok).
Obserwuj wątek
    • iwona335 Re: kaszel 2 miesiące 26.01.12, 20:17
      Moja 5 letnia córka jakieś pół roku temu miała podobne objawy. Przez półtora miesiąca miała nieustanny kaszel, leczona trzema antybiotykami na zapalenie oskrzeli. Za każdym razem po tygodniu kaszel wracał. Wreszcie dostałyśmy skierowanie na badanie w kierunku krztuśca (koklusz) w poradni chorób zakaźnych. Wynik był dodatni. Dostałyśmy właściwy antybiotyk (krztusiec leczy się tym jednym), który mała brała przez trzy tygodnie. Długo do siebie dochodziła, zwłaszcza po tak długim podawaniu antybiotyku, miała fatalne wyniki morfologii. Niestety ta choroba ma to do siebie, że jeszcze jakieś pół roku po wyleczeniu każda drobna infekcja wiąże się z kaszlem. Może spróbuj diagnozować dziecko w tym kierunku. Można zrobić to badanie przy okazji mononukleozy. Pozdrawiam.
      • Gość: nika Re: kaszel 2 miesiące IP: *.c156.petrotel.pl 07.02.12, 19:25
        Mój 5 letni syn, rok temu, też mniał takie obiawy, kaszel trwał 4 miesiące, był suchy częśniej napadowy w nocy. Badania robiliśmy na ksztusiec ( wykluczono), mononukleoze też wykluczono, wyszła silna alergia wziewna, przerośniety 3 migdałek. Usuneliśmy 3 migdałek i w tym roku jest lepiej. Doszło nam przewlekłe zapalenie zatok. Bieże leki od alergi i co jakiś czas na oczyszczenie zatok. Tak więc przyczyn może być wiele. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka