Dodaj do ulubionych

Odchylanie głowy i tłowia do tyłu

IP: *.180.249.84.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.01.13, 19:27
Witam,
Moja 4-miesięczna córka podczas noszenia pionowo na rękach mocno odchyla głowę i tułów do tyłu. Nie potrafi leżeć "na ramieniu", a puszczona w takiej pozycji leci do tyłu. Leżąc na brzuchu potrafi ładnie trzymać głowę podpierając sie na rączkach (dłonie złożone w piąstki) około 10 minut. Lubi tą pozycję. Potrafi już z takiej pozycji przewrócić się na bok. Leżąc na plecach często przekęca się na bok i wygina w banana (głowa jest pod kątem 90 st. do reszty ciała). Robi tak od 3 tygodni. Dłonie są często rozłożone, ale czasami podczas snu potrafią być w piąstkach. Poza tym jest radosna, mało płacze. Niepokoi mnie sztywność tułowia i nietrzymanie pionowo główki. Proszę o poradę. Dodam, że miesiąc temu podczas badania nie zostało stwierdzone wzmożone napięcie mięśniowe. Urodziła się z małą masą 2600, teraz waży 5700 i ma 58 cm. Poród w 39 tygodniu, dostała 10 pkt.
Obserwuj wątek
    • kociakowamama Re: Odchylanie głowy i tłowia do tyłu 19.02.13, 19:07
      Witam

Mój 9-cio miesięczny syn ma napięcie mięśniowe, jest bliźniakiem, u drugiego wszystko ok. Przez pierwsze 3 miesiące myśleliśmy, że wszystko w porządku, i w porównaniu do brata (wiem nie należy porównywać) rozwija się lepiej i jest silniejszy, bo od razu podnosił główkę leżąc na brzuszku -w naszym mylnym przekonaniu utrzymywała nas środowiskowa i pediatra... Po trzech miesiącach brat podnosił główkę a ten jakby powietrze z niego zeszło, do tego zaczął wyginać się trzymany na rękach do tyłu, tak samo leżąc, prężył się jak rogal. Neurolog stwierdziła napięcie mięśniowe, chodzę z nim na rehabilitację, już kończymy, dorównuje do brata ruchowo. Też jest spokojnym, radosnym i bardzo pogodnym dzieckiem. Jeśli uważasz, że coś jest nie tak z Twoim dzieckiem odwiedź neurologa, będziesz spokojniejsza.
    • mamawojtuska79 Re: Odchylanie głowy i tłowia do tyłu 01.04.13, 16:06
      Marzena z twojego opisu wynika ze dziecko ma wzmożone napięcie mięśniowe. Idź z dzieckiem do neurologa i potem do dobrego rehabilitanta. Dobra i szybko wprowadzona rehabilitacja potrafi dużo zdziałać. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka