Dodaj do ulubionych

T. Białoszewski: czy można winić Protasiuka....?

10.04.12, 11:54
Czy można winić kapitana Protasiuka za to, że został czegoś nienauczony lub został nauczony błędnie? Nie, nie wyrokuję o winie pilotów.

( T. Białoszewski, autor "Ostatniego Lotu" )

Czy ponoszą wyłączną winę za katastrofę? Klich podkreśla, że nie:- Pilot jest produktem systemu, szkolenia, selekcji zdrowotnej. Odpowiedzialność jest więc nie tylko samych pilotów.

( E. Klich, szef KBWL )

W rocznicę katastrofy Tu-154 słowa składam wyrazy współczucia rodzicom i bliskim kpt. Protasiuka, a powyższe słowa dedykuję wszystkim tym, którym po 10 kwietnia 2010 zabrakło wyczucia, zrozumienia i zwykłej ludzkiej przyzwoitości.
Obserwuj wątek
    • indeed4 121 ofiar MON Bogdana Klicha 10.04.12, 12:08
      W kwietniu 2009 Klich dementował doniesienia o niewystarczającym poziomie wyszkolenia pilotów: Poziom nalotu na Bryzach waha się – w zależności od rodzaju SZ – od 82 do 84 godzin. Pół roku później dane się zmieniły. W 2008 r. Brygada Lotnictwa Marynarki Wojennej otrzymała 1700 t paliwa lotniczego. Pozwoliło to osiągnąć średni nalot 33 godz. w grupie pilotów szkolonych oraz 32 godz. w grupie pilotów wyszkolonych. W 2009 r. BL MW otrzymała na ten cel również 1700 t paliwa. Średni nalot w grupie pilotów szkolonych wyniósł 48 godz., a w grupie pilotów wyszkolonych – 46 godz. Obecne limity paliwowe przeznaczone na loty szkoleniowe są wystarczające – dowiedział się pod koniec listopada 2009 poseł Jarosław Matwiejuk z odpowiedzi Bogdana Klicha na swą interpelację.

www.altair.com.pl/start-4439

Brakowało pieniędzy na szkolenia na symulatorach tupolewów

Dlaczego zrezygnowano z KTS-ów? Pułkownik Pietrzak powiedział, że na dodatkowe szkolenia nie było w MON pieniędzy. - Wiele razy pisałem do moich przełożonych, ale odpowiedź zawsze była taka sama. Sam nie byłem w stanie wygenerować środków. Dlatego w 2008 r. powiedziałem "dziękuję" - zaznaczył były szef 36. specpułku.

www.polskatimes.pl/artykul/328645,brakowalo-pieniedzy-na-szkolenia-na-symulatorach-tupolewow,id,t.html

• absurdello Ciekawe czy jak pójdziesz do urzędu podatkowego 10.04.12, 13:54
      i powiesz, że się pomyliłeś w zeznaniu podatkowym, bo w szkole oszczędzano na lekcjach matematyki, o oni uznają to wytłumaczenie ?

O czym my mówimy, o uczniach po pierwszych lotach czy o (podobno) elitarnych pilotach z elitarnego pułku wożących najważniejsze osoby w RP ???

Jak ktoś nie jest pewny swoich umiejętności, to albo nie lata w takich liniach z podwyższoną odpowiedzialnością albo jak już się zdecydował latać, to robi to ostrożnie, nie eksperymentuje w lotach HEAD z nietypowymi ustawieniami autopilota, a już NA PEWNO NIE ROBI TEGO WE MGLE NA LOTNISKU GDZIE NIE MOŻNA LICZYĆ NA WSPOMAGANIE ELEKTRONICZNE Z LOTNISKA.

Pomijam już, że do czytania instrukcji i zawartych w niej ograniczeń samolotu, tudzież zaleceń producenta nie trzeba pieniędzy a tylko odrobiny dobrej woli.

> W rocznicę katastrofy Tu-154 słowa składam wyrazy współczucia rodzicom i bliski
      > m

osób przewożonych w tym samolocie, którym nie zapewniono maksymalnego możliwego do uzyskania i należnego z racji pełnionych funkcji, w danych warunkach, poziomu bezpieczeństwa transportu.

> a powyższe słowa dedykuję wszystkim tym, którym po 10 kwietnia
      > 2010 zabrakło wyczucia, zrozumienia i zwykłej ludzkiej przyzwoitości.

Powiedz to rodzicom tych wszystkich młodziaków na pokładzie, którzy zginęli w tej katastrofie ... bo załodze zabrakło rozsądku by się nie pchać w tę mgłę gdy nie mieli noża na gardle (paliwo, awaria, nagła choroba) ...
      • indeed4 Tych pilotów ktoś zatrudnił 10.04.12, 14:13
        i posadził za sterami Tu-154 znając ich umiejętności - wybitny lotniczy ekspercie z 6% sekty komuszego betonu MAK.

Jeśli masz jeszcze jakieś reklamacje to dzwoń do Białoszewskiego, Klicha i autorów powyższych artykułów, albo im prześlij swoje cenne eksperckie uwagi mailem.

• 1normalnyczlo.w.i.e.k E.Klich.T.Białoszewski,to zwykli PrymitywniOszuści 10.04.12, 17:13
          indeed4 napisał: ... wybitny lotniczy ekspercie z 6% sekty komuszego betonu MAK. Jeśli masz jeszcze jakieś reklamacje to dzwoń do Białoszewskiego, Klicha

---> ... tak jak i absurdello ... do końca trwają na stanowisku, broniąc kagiebowskich kłamstw. A razem z nimi Osiecki, Gruszczyk, Łuczak, Hypki ...
        • absurdello Tiaaa, "ktoś" ich zatrudnił 11.04.12, 13:42
          i wiele rzeczy "ktoś" im podpisał ...

dowódca z nieważnymi uprawnieniami do pilotowania w tym dniu

drugi pilot z nieważnymi uprawnieniami do pilotowania w tym dniu, z nalotem (jako pilot) mniej niż 200h na tym typie

nawigator W OGÓLE BEZ UPRAWNIEŃ na ten typ samolotu z nalotem mniej niż 60h na tym typie

ot chociażby uwagi dotyczące "profesjonalizmu" dowódcy niby najbardziej doświadczonego na Tu154m

w trakcie wstępnego przygotowania:

− nie przeanalizował danych dotyczących rozmieszczenia środków radionawigacyjnych na
          lotnisku SMOLEŃSK PÓŁNOCNY (np. współrzędnych geograficznych posadowienia DRL,
          BRL zwłaszcza nietypowego położenia DRL – powyżej 6 km od DS);

− zaakceptował lotnisko WITEBSK (nieczynne w dni wolne od pracy) jako zapasowe;
          − zaakceptował plan lotu z nieprawidłowo obliczoną długotrwałością lotu (zawyżony o 1
          godz.);
          − niezapoznanie się z przewidywanymi zmianami warunków atmosferycznych (z prognozą
          pogody zapoznał się dopiero po powrocie do domu);

w trakcie bezpośredniego przygotowania:
          − bezpośrednie przygotowanie rozpoczął z około półgodzinnym opóźnieniem w stosunku do
          wytycznych dowódcy 36 splt;
          − odprawę przedlotową ze wszystkimi członkami załogi przeprowadził na pokładzie samolotu
          w czasie 25 min, co może wskazywać, że nie przeanalizowano:

− współpracy załogi w poszczególnych fazach lotu;
          − warunków atmosferycznych;
          − wykorzystania lotnisk zapasowych;
          − sposobu wykonania podejścia do lądowania oraz minimalnych WA do lądowania na lotnisku
          docelowym i zapasowych w zależności od wykorzystywanej procedury podejścia;
          − wykorzystania urządzenia TAWS podczas podejścia do lądowania na lotnisku nieznajdującym
          się w bazie danych tego urządzenia;
          − ustawienia sygnalizacji niebezpiecznej wysokości, minimalnej wysokości zniżania oraz
          sposobu odejścia na drugi krąg;

co jest niezgodne z IOL-2008 § 13 ust. 8;

− zaakceptował długotrwałość lotu opartą na zapasie paliwa obejmującym również paliwo
          balastowe, co było niezgodne z IUL;
          − nie wykonał przeglądu przedstartowego samolotu; !!!!!!!!!!!!!
          − nie wpisał w książce obsługi samolotu przyjęcia samolotu;
          − zaakceptował lub nie zapoznał się z prognozą pogody dla lotniska WITEBSK (prognoza była
          nieaktualna).

Pozostałe pikantne szczegóły w Załączniku nr1 _Wyszkolenie załogi i przebieg zdarzenia lotniczego.

i takich "profesjonalistów" "ktoś" zatrudnił do przewozu Prezydenta mojej Ojczyzny :|
    • indeed4 Początek upadku 36 pułku SPLT - lata rządów SLD. 10.04.12, 14:48
      W szkoleniu pilotów 36. Specjalnego Pułku, który odpowiedzialny jest za przewożenie najważniejszych osób w państwie, dochodziło do poważnych błędów. Według tego informatora, w celu zaoszczędzenia pieniędzy, w jednostce fałszowano dokumentację, a szkolenia nadzorowały osoby nie znające specyfiki samolotu Tu-154M.

Do nieprawidłowości w szkoleniach miało dochodzić od 2002 roku zarówno wśród pilotów, jak i załóg 36. pułku.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,8639778,Szef_MON__Prokuratura_od_czerwca_prowadzi_dochodzenie.html

Wali się kolejna narracja 6% komuszej sekty MAK o "wyłącznej" winie - tutaj o wyłącznej winie znienawidzonego opozycyjnego styropianu z PO i PiS, który razem z Kościołem zasadził czerwonej hołocie kopa i wysadził towarzyszy z TPPR z siodła.
      • absurdello Oczywiście piloci nie wiedzieli, o tych lewych 11.04.12, 13:47
        wpisach w ich osobistych "pamiętniczkach", biedaczki nie umieli przeczytać instrukcji obsługi samolotu czy autopilota bez dotacji z ministerstwa, w ogóle byli biedni, zahukani ... niedługo się dowiemy, że nawet baca z Zakopanego był winny, bo owce pasł nie w tym kierunku przez co załogi miały problem z nawigacją ...
    • you-know-who Re: T. Białoszewski: czy można winić Protasiuka.. 10.04.12, 20:23
      dolaczam sie do wyrazy współczucia rodzicom.
      • you-know-who Re: T. Białoszewski: czy można winić Protasiuka.. 10.04.12, 20:24
        wyrazow (..)
      • you-know-who i dodam, ze rodzicom 96 osob, nie tylko 1 albo 2 10.04.12, 20:41
        zauwazylas indeed, ze PiS ma tendencje mowic tylko o Kaczynskim i ewentualnie Protasiuku jesli mozna powalczyc z przeciwnikami politycznymi niby to w obronie nieomylnych pilotow polskich.
        a czymze cenniejsza ich pamiec niz pamiec o innych?

• indeed4 Owszem, zauważyłem 10.04.12, 23:09
          że niektóre osoby tego forum maja tendencje znęcać się i przez wiele miesięcy oskarżać tylko nieżyjącego śp. kapitana Protasiuka.

Dodam, że są to osoby, które mają zwyczaj same siebie przedstawiać jako osoby kulturalne.

Jak zdrowie taty, Mikołaja?

• joanna_on-line Re: Owszem, zauważyłem 10.04.12, 23:19
            indeed4 napisał:

> że niektóre osoby tego forum maja tendencje znęcać się i przez wiele miesięcy oskarżać tylko nieżyjącego śp. kapitana Protasiuka.
            >
            > Dodam, że są to osoby, które mają zwyczaj same siebie przedstawiać jako osoby kulturalne.
            >
            > Jak zdrowie taty, Mikołaja?

>
            a wiesz indeed, ze każdą fobie mozna leczyc... rusofobię także - nie zawsze z dobrym skutkiem, ale próbować warto...

tak a propos kultury - wiesz może co to sa argumenty poniżej pasa? eee... trzeba byc facetem z jajami, a nie burą s***.. sorki, pomyliłam adres.
            • indeed4 Re: Owszem, zauważyłem 10.04.12, 23:26
              czy kultura to publikowanie bez zezwolenia prywatnej korespondencji dr Szuladzińskiego?

Jeśli tak, to rzeczywiście znamy zupełnie inne definicje etyki i kultury.

Nawiasem mówiąc - publikowanie prywatnej korespondencji jest naruszeniem prawa ( tajemnica korespondencji jest jednym z elementów dóbr osobistych chronionych prawem )
              • joanna_on-line Re: Owszem, zauważyłem 10.04.12, 23:40
                indeed4 napisał:

> czy kultura to publikowanie bez zezwolenia prywatnej korespondencji dr Szuladzińskiego?
                >
                > Jeśli tak, to rzeczywiście znamy zupełnie inne definicje etyki i kultury.
                >
                > Nawiasem mówiąc - publikowanie prywatnej korespondencji jest naruszeniem prawa
                > (tajemnica korespondencji jest jednym z elementów dóbr osobistych chronionych
                > prawem )

nie wiem o czym mówisz, ale z całą pewnością nie ma to nic wspólnego z Twoim zachowaniem...

jak nazwiesz człowieka, który pyta kogos o zdrowie jego ojca, który nie zyje od dwóch lat? to zapewne szczyt kultury (pomijam bład w imieniu i sugestię adnoj prawdy - to nawet nie lezy w okolicy kultury, no chyba, że ubeckiej)
                • you-know-who Re: Owszem, zauważyłem 10.04.12, 23:44
                  prosze cie, zostaw ja. nic jej nie pomagamy w ten sposob.. ona naprawde potrzebuje pomocy, to juz nie sa zarty. boje sie o nia.
                  • joanna_on-line Re: Owszem, zauważyłem 10.04.12, 23:50
                    chyba przesadzasz ykw - miałam do czynienia z wariatkami - trochę się na tym znam, pamiętasz? ;)

ale skoro ślicznie prosisz... to... zastanowię się :P
                    • indeed4 Re: Owszem, zauważyłem 10.04.12, 23:58
                      Ciekawe - to mówisz, że masz doświadczenie w zmaganiu się ze ze swoimi wieloletnimi problemami emocjonalnymi?
                      • joanna_on-line Re: Owszem, zauważyłem 11.04.12, 00:08
                        indeed4 napisał:

> Ciekawe - to mówisz, że masz doświadczenie w zmaganiu się ze ze swoimi wieloletnimi problemami emocjonalnymi?

no faktycznie masz problem, najwyraźniej nie tylko emocjonalny ;/

czytanie ze zrozumieniem to poziom szkoły podstawowej - powinnaś chyba powtórzyć kilka pierwszych klas... może wówczas nie będziesz pisać takich bzdur ;)

aha - bez urazy, ale bez odbioru.
                        • indeed4 Re: Owszem, zauważyłem 11.04.12, 00:31
                          Nie, ja nie mam - za to ktoś niegdyś zabawiał się w psychoterapeutę swojej latorośli, więc się do niego zgłoś, na pewno ci pomoże.

> bez urazy, ale bez odbioru.

My dear, cała przyjemność po mojej stronie.

Bye.
                  • indeed4 To kim dziś jestem 11.04.12, 00:17
                    bo już się drogi kolego nieco pogubiłem - zuzcat, Gini, czy niejaką Pandorrą (?) z S24.

A może jednak ekspertem Biniendy Braunem, który na 100% ponoć miał w ogóle nie istnieć...?

Chyba by było warto jednak skorzystać z porad jakiegoś dobrego specjalisty.
                • indeed4 Re: Owszem, zauważyłem 10.04.12, 23:51
                  No cóż, to przykre - poczytaj sobie blog ykw, to się doinformujesz.

Nawiasem mówiąc - Protasiuk i załoga Tu-154 tez nie żyje od dwóch lat, a ich rodzinom jest równie przykro, kiedy muszą czytać opinie będące szczytem kultury, jak jedna z nich insynuująca używanie przez członków załogi marihuany.

• maccard.3 Re: Owszem, zauważyłem 11.04.12, 07:32
                  Joanno, przecież on/ona należy do grupy śpiewających Sto Lat! na wiecu ku czci zmarłych. To czemu się dziwisz?
            • you-know-who Re: Owszem, zauważyłem 10.04.12, 23:37
              indeed4, to wyglada bardzo powaznie, nie bede komentowac. jesli masz nad tym kontrole, prosze cie, zrob to dla siebie i stosuj leczenie. ja prawie nigdy nie mowie na serio, ale tym razem tak, na 100%.

ykw

• indeed4 Rzeczywiście, powinieneś zastosować. 10.04.12, 23:55
                O ile można się terapeutycznie wyleczyć z ewidentnego braku kultury i jakiegokolwiek poczucia przyzwoitości.

Ale próbuj - zawsze istnieje szansa. Trzymam kciuki.
            • maccard.3 Re: Owszem, zauważyłem 11.04.12, 07:25
              joanna_on-line napisała:

> trzeba byc facetem z jajami,

Z tymi jajami to bym nie przesadzał. Bo niektórym już mózg zastąpiły.
    • indeed4 T. Białoszewski i E. Klich 08.07.12, 08:41
      dla odświeżenia pamięci kapłanowi i członkom 6% sekty komunistycznego betonu MAK, z forum wybitnych lotniczych autorytetów rozchwytywanych przez wszystkie komisje świata.
      • calun_torunski masz na mysli ten beton z Kalkowa ??? 08.07.12, 09:54
        6% wynika z braku znajomosci jezyka rosyjskiego

opublikowanie w calosci po polsku zmienilo te wynik na 60%
        • indeed4 Bełkot tumana z 4% sekty sierot po PRL-u. 08.07.12, 10:15
          wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Ktory-raport-ws-katastrofy-smolenskiej-jest-bardziej-przekonujacy-Sondaz,wid,14410525,wiadomosc.html?ticaid=1ec4a
          • indeed4 Bez odbioru nt. 08.07.12, 10:16
            j.w.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka