Dodaj do ulubionych

slow cooker

05.02.11, 17:47
Nigdy tego nie uzywalam, ale troche mnie kusi. Niektore przepisy wygladaja bardzo apetycznie a poza tym koncept obiadu, ktory 'sam' sie gotuje bardzo mi sie podoba. No i tylko mam obawy, bo musialabym zostawic to ustrojstwo gotujace same w domu gdy ide do pracy. I troche sie boje bo a nuz bedzie jakies spiecie i pozar a tu nikogo w domu poza kotami nie ma. Sasiadow w dzien tez wiec wrocic moglabym do kupki dopalajacych sie 2x4..... Jezeli uzywacie slow cookera, zostawiacie go 'samego w domu' bez opieki?
Obserwuj wątek
    • ladybug Re: slow cooker 05.02.11, 18:05
      Zerknij tu:
      forum.gazeta.pl/forum/w,11918,55988717,55988717,Uzywacie_slow_cooker_Bardzo_polecam_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,11918,94558120,94558120,kupilam_slow_cooker_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,11918,84763655,84763655,bigos_albo_golabki_w_slow_cooker_.html
      • edytais Re: slow cooker 05.02.11, 19:28
        Ja uzywam 2-3 razy w tygodniu. CZesto jemy zupy i nigdy nie kupuje rosolu lub kostek rosolowych. Nastawiam kosci i mieso z duza iloscia warzyw na noc. Rano gotowe i na lunch mamy zupe :), rozgotowane warzywa kosci odrobiny miesa na tych kosciach zjadaja mi kury, a my mamy pyszny rosolek. Juz tak sie przyzwyczailismy do takiego rosolu, ze kupczego mi nikt nie chce jesc. Ostatnio zrobilam zupe z takiego i kazdy mi nosem kreciel wlacznie ze mna wiec kury ze smakiem zjadly.
        Minus tego nocnego gotowania taki, ze zapachy leca jak chce sie spac i zamiast myslec o spaniu to mysli sie o jedzeniu :D
        • magdamajewski Re: slow cooker 05.02.11, 20:15
          mam, uzywam i goraco polecam.
          Nietore potrawy wymagaja tylko kilku godzin 2-3 wiec te zalatwiam wieczorem, wszystko co wymaga dluzszego gotwania to wstawiam wieczorem a rano jest juz gotowe. Nietrzeba mieszac, sprawdzac i martwic sie ze sie przypali. Dla mnie rewelacja i ile roboty z glowy.
          golabki, bigos, gulasz, sos do spagetti i wiele innych rzeczy wygodzi duzo smaczniejsze niz gotowane w zwyklym garnku.
    • damiri Re: slow cooker 06.02.11, 03:11
      Dzieki za info! Nie wiem czemu ale nie pomyslalam, ze przeciez moge gotowanie nastawic na noc i wtedy nie musze sie bac co tam sie dzieje w domu. Swietny pomysl. Zaczynam wiec rozgladac sie za slow cookerem. Macie jakis model godny polecenia? Jaki rozmiar wybrac? Zazwyczaj gotowalabym na dwie osoby plus leftovers na drugi dzien.
      • edytkus Re: slow cooker 06.02.11, 05:32
        Ja zostawiam czasami w dzien wlaczony, gdy jade po corke do szkoly, albo na zakupy. Slow cooker zuzywa bardzo malo pradu a prawdpopodobienstwo spiecia itp jak takie samo jak przy stale wlaczonym do pradu odbiorniku TV, komputerze czy lodowce. Swoj sc dostalam gratis przy zakupie lodowki, gotuje w nim obiady zarowno na 2 1/2 osoby jak i szesc, siedem. Na moje potrzeby jest w sam raz, ale gdybym miala kupowac powaznie zastanowilabym sie nad sc z Williams-Sonoma, ich przepisy sa the best i wieloczynnosciowy sc ulatwilby ich przyrzadzanie. Szkoda tylko ze taki drogi.
        IMO wazne jest zeby pasowal do wystroju wnetrza kuchni, w koncu jest spory i przez min. 3 godziny jest na wierzchu ;)
        • edytais Re: slow cooker 06.02.11, 07:43
          Ja mam maly za 20 czy 30 dolcow z Walmartu 7 lat temu kupione. W srodku ceramika. Nic pieknego, ale ja kuchni tez pieknej nie mam ;)
          Chcialabym cos wiekszego ok 7-8 litrowego i tez z ceramiki. Nie chce niz nonstick itp.
        • klaudona Re: slow cooker 06.02.11, 18:40
          Nie wiem co jest w tym slow cooker takiego nadzwyczajnego. Moj byl znacznie tanszy i mial te same funkcje. jedyna roznica to, to ze wkladu nie da sie wykorzystywac jako garnek, ale mam do tego tradycyjne garnki, wiec to udogodnienie jest zupelnie zbedne.
          • edytkus Re: slow cooker 06.02.11, 20:08
            klaudona napisała:

> o, to ze wkladu nie da sie wykorzys
            > tywac jako garnek, ale mam do tego tradycyjne garnki, wiec to udogodnienie jest
            > zupelnie zbedne.
            >

ale jak masz 3w1 to nie musisz za kazdym razem uzywac trzech oddzielnych (DUZYCH) naczyn, obsmazasz, opiekasz i gotujesz w jednym, mniej mycia, mniej balaganu, krotszy czas przyrzadzania.
        • damiri Re: slow cooker 06.02.11, 20:26
          och! drogi ten z Williams-Sonoma, ale faktycznie ladny. Ja mysle wydac nie wiecej niz powiedzmy $60. Lub jeszcze mniej. Ale najpierw sie porozgladam i popatrze na przepisy. I faktycznie, masz racje, musi mi pasowac do kuchni ))
          Czy jest cos na co powinnam zwrocic uwage przy wyborze? Ktos wspomnial o nie kupowaniu z wnetrzem non-stick..
          • edytkus Re: slow cooker 07.02.11, 02:48
            damiri napisała:

> Ktos wspomnial o nie ku
            > powaniu z wnetrzem non-stick..

Edyta pewnie ma jakies wyzsze zdrowotne obiekcje ale w slow cooker nic sie nie przypala wiec ta funkcja nie ma az tak wielkiego znaczenia. Moj insert jest ze stoneware a nic sie nie przykleja, nie trzeba tego szorowac, po uzyciu wystarczy przetrzec zwykla kuchenna gabka, nawet nie ma sensu kupowac foliowych liners.
            Moze dla Ciebie ma znaczenie czy sc zmiesci sie do zlewu lub zmywarki. Moj sie do zmywarki nie miesci, tylko pokrywka, ale jak pisalam mycie reczne to pryszcz. Nie wiem czy wszystkie sc maja wyjmowany srodek ale na taki zwracaj uwage. A takze na to zebys mogla regulowac w jakims stopniu temperature i czas.
            • damiri Re: slow cooker 07.02.11, 03:10
              pogooglowalam troche i ten wypadl mi najciekawiej www.amazon.com/Hamilton-Beach-Forget-6-Quart-Programmable/dp/B001AO2PXK/ref=wl_it_dp_o?ie=UTF8&coliid=I2DC331YVSRBKZ&colid=2RGVUCULU1EW
              Ale tak sie zastanawiam, czy 6 quarts to nie za duzo. Najczesciej gotowalabym tylko dla meza (plus ja cos dziubne przy tym) z zamiarem zeby wyszly z tego ze dwa obiady.
              Z mniejszych podobal mi sie ten: www.amazon.com/Cuisinart-PSC-350-2-Quart-Programmable-Cooker/dp/B001E5CWVU/ref=wl_it_dp_o?ie=UTF8&coliid=I1BI1L8HVKVCHR&colid=2RGVUCULU1EW
              Mysle, ze rozmiarem bylby lepszy, ale wiekszosc przepisow widzialam do tej pory na 6 quarts wiec nie wiem czy daloby sie je dostosowac do mniejszego cookera. A z kolei jezeli kupilabym wiekszy, to czy moglabym zrobic w nim mniejsza ilosc jedzenia niz w przepisie?

• edytkus Re: slow cooker 07.02.11, 04:11
                IMO kup wiekszy, spokojnie mozesz przyrzadzac w nim mniejsze porcje, a bedzie jak znalazl na wypadek imprez
              • klaudona Re: slow cooker 07.02.11, 15:05
                Ja mam ten z pierwszego linku i jestem bardzo zadowolona. Gotuje dla 2.5 osob i starcza na 2-3 dni. Jest minimalna ilosc jaka musi byc w SC, aby potrawa sie udala ale nie pamietam jaka, wiec jesli bedziesz gotowala malo, to kup jednak mniejszy.
                • klaudona Re: slow cooker 07.02.11, 15:08
                  Sprawdzilam w instrukcji: musi byc conajmniej do polowy wypelniony. I jesli jedzenia jest malo trzeba skrocic czas gotowania o 1-2 godziny.
                  • damiri Re: slow cooker 07.02.11, 15:21
                    Chyba sie zdecyduje na ten wiekszy model. Pomyslalam, ze jezeli wyjdzie nawet troche za duzo jedzenia to zawsze moge zamrozic. No i bardziej mi sie podoba :)
                    Jeszcze troche pomyszkuje ale ten jest moim faworytem. Moze zrobie sobie prezent walentynkowy )))))
    • katlia Re: slow cooker 06.02.11, 20:05
      uzywam - i polecam ta ksiazke z przepisami:
      Not Your Mother's Slow Cooker Cook Book
      www.amazon.com/Your-Mothers-Slow-Cooker-Cookbook/dp/1558322450/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1297019035&sr=8-1
      • robin153 Re: slow cooker 06.02.11, 23:31
        uzywam, i robie tam wszystkie zupy oraz fasolke po bretonsku. Jak zapraszm ludzi do siebie to stawiam ten slow-cooker na stole z potrawa i przez caly czas imprezy potrawa jest ciepla.
        • katlia Re: slow cooker 07.02.11, 04:23
          hej robinku, moj maz tez robi fasolke po bretonsku w slow cookerze :)
          • aneta05 przepis na gulasz prosze 07.02.11, 15:04
            Ja mam to urzadzenie (tylko bordowy)

www.shopkitchenaid.com/countertop-appliances-1/slow-cookers-3/-%5BKSC700SS%5D-400117/KSC700SS/?WT.srch=1
            od jakiegos czasu ale dopiero ostatnio zaczelam uzywac i bardzo mi sie podoba:)
            Pare dni temu robilam wolowine po mongolsku i wszystkim smakowalo! Teraz chcialabym zrobic gulasz wiec prosze podzielcie sie jakims dobrym i sprawdzonym przepisem.

dzieki
            • magdamajewski Re: przepis na gulasz prosze 07.02.11, 15:18
              i robie nazwyklejszy jaki jest. czyli mieso posypuje przyprawami takimi jakie my lubimy odstawiam do lodowki na caly dzien zeby mimi przesiaklo. Potem przekladam do garnka kroje marchewki w talarki (baby carrots ) i cebule w kostke. Zalewam woda i wstawiam na wolne gotowanie okolo 11pm i tak o 6 jest gotowe. Pozniej tylko robie zasmazke do tego i dodaje na nastepne 15-20 i gotowe. Robie wieksze ilosci i pozniej czesc zamarazam.
              • aneta05 Re: przepis na gulasz prosze 07.02.11, 15:20
                magdamajewski napisała:

> i robie nazwyklejszy jaki jest. czyli mieso posypuje przyprawami takimi jakie m
                > y lubimy odstawiam do lodowki na caly dzien zeby mimi przesiaklo. Potem przekla
                > dam do garnka kroje marchewki w talarki (baby carrots ) i cebule w kostke. Zale
                > wam woda i wstawiam na wolne gotowanie okolo 11pm i tak o 6 jest gotowe. Poznie
                > j tylko robie zasmazke do tego i dodaje na nastepne 15-20 i gotowe. Robie wieks
                > ze ilosci i pozniej czesc zamarazam.

dzieki, wyprobuje!!!
                • klaudona Re: przepis na gulasz prosze 08.02.11, 15:42
                  A ja w niedziele zrobilam taki: podsmazone pokrojone mieso wrzucilam do slow cooker wraz z puszka nieodcedzonej kukurydzy, fried baked beans, kidney beans i biala okragla fasona (zapomnioalam nazwe). Doprawilam chili, papryka, pieprzem i sola. Nastawilam na na Low na 8 godzin. Fasola jest lekko rozgotowana a mieska mieciukie. Pycha.
    • lilazw Re: slow cooker 07.02.11, 23:14
      Grzecznie prosze o przepis na fasolke po bretonsku :) Jak i inne sprawdzone smakowite przepisy :)
      • edytkus Re: slow cooker 08.02.11, 06:44
        a ja na zeberka, pamietam ze ktos kiedys podawal
        • edytais Re: slow cooker 08.02.11, 09:29
          Nasz ulubiony gulasz:
          mieso pokrojone w kostke, cebula pokrojona w kostke (2x tyle co miesa), sol, pikantna papryka czerwona (najlepsza wegierska....mamy znajomego, ktory nam wysyla raz na kilka lat:)
          aby nie byla slodkawa
          To zalac woda tak do 3/4 i na malym ogniu lub slowcooker gotowac.
          Ja tak dlugo gotuje az cebula zupelnie sie rozleci i stworzy sos.
          Po tym dodaje smietane kremowke (mala) lub ile kto lubi.

Oryginalny przepis jaki zaczelam to bylo przysmazanie miesa, potem dodanie maki i cebuli, ale maka nie robila duzej roznicy a latwiej sie przypalalo.
          Ja tez wolalam troche rzadsze, bardziej jak sos. Make pod koniec mozna zawsze dodac.
          Ja nie dodaje smietany jesli nie mam od farmerki (ze sklepu nie jadam) i tez pycha wychodzi. RAz nawet wlalam coconut milk i bylo dobre :)

Ach.... czas na gulasz... i jeszcze mi rosolek w tej chwili pachnie, ale 2:28am to nie pora na jedzenie!
        • lilazw Re: slow cooker 08.02.11, 15:24
          Prosze bardzo:

www.food.com/recipe/easiest-tastiest-barbecue-country-style-ribs-slow-cooker-38137
          • edytkus Re: slow cooker 08.02.11, 15:25
            lilazw napisała:

> Prosze bardzo:
            >
            > www.food.com/recipe/easiest-tastiest-barbecue-country-style-ribs-slow-cooker-38137

Dzieki, a przepis na "polskie", nie w sosie bbq?
            • lilazw Re: slow cooker 10.02.11, 16:09
              Niestety polskiego przepisu na zebarka w sc nie posiadam :( Wydaje mi sie, ze zeberka po polsku to takie pieczone a w sc tylko z sosem mozna. Jeszcze raz uprzejmie poprosze o przepis na fasolke :)
              • klaudona Re: slow cooker 10.02.11, 16:14
                Mysle, ze da sie zrobic zeberka. Trzeba je tylko posmazyc a pozniej dusic w SC. Sprobuje w najblizszej przyszlosci i dam znac. Ostatnio odwazylam sie na ekperymenty. Wczoraj zrobilam kulasz cielecy z mrozonym groszkiem, kukurydza, fasolka, tarragon i swieza bazylia. Jeszcze nie probowalam, wiec nie wiem jak wyszlo.
                • magdamajewski Re: slow cooker 10.02.11, 16:29
                  fasolki w sc nie robilam jeszcze wiec nie wiem jak to czasowo wiec jak co trzeba bedzie zagldac.
                  najpierw fasole namoczyc 24 hr pozniej odlac wode, do gara z lisciem laurowym, zalac woda ale tak zeby fasola tylko troche byla zakryta i gotowac az bedzie miekka (mysle ze na 1hr szybkiego gotwania powinno wystarczyc) pozniej jak juz fasola miekka dodac pokrojona kielbase i boczek, robic zasmazke (olej podgrzany, troszke maki i woda) dodac do gara + mala puszka sosu pomiorowego i zostawilam bym tak na godzine wolnego gotowania pozniej mozna doprawic do smaku przyprawami.

a zebra to robie tak ( sc jeszcze nie probowalam wiec czasowo tez nie wiem jak to wyjdzie).
                  obsypuje zebra sola i do lodowy na kilka godzin. Pozniej je podsmazam i garna i zalewam rosolem (kosta + woda) jak juz sa miekkawe to dodaje - papryke w kostke, cebule i dusze jeszcze z pol godziny (mysle ze na slow tak z 1/2 powinna wystarczyc) pozniej na koniec dodaje pomidory (z puszki lub swieze) i duze jablko i daje sie jeszcze podusic az sie sos zrobi. doprawiam przyprawami i dodaje troche smietany. Dobre z ryzem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka