irenkap 18.05.06, 00:42 wiadomosci.onet.pl/1324400,12,item.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irenkap Re: ruch bezwizowy??! 18.05.06, 00:52 tutaj ciut więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3353009.html Odpowiedz Link
evek Re: ruch bezwizowy??! 18.05.06, 01:16 ja bym sie nie ekscytowala tym newsem tak od razu. jeszcze Izba Reprezentantow zostala... poza tym za dwa lata przywroca nam je z powrotem. znajac "mozliwosci" rodakow... Odpowiedz Link
irenkap Re: ruch bezwizowy??! 18.05.06, 04:36 Ewuś, ale wiesz ile sióstr, braci czy rodziców będzie miało możliwość odwiedzenia najbliższych.. Wiem, że znowu zaczną się spory, czy to dobrze, czy źle, że napłynie masa nielegalnych, że zmaleją stawki, zdrożeją mieszkania itd. Ale równocześnie wiem, że wielu moim znajomym zabiło mocnej serce nadzieją spotkania z najbliższymi.. Odpowiedz Link
evek Re: ruch bezwizowy??! 18.05.06, 19:54 wiem. ale poki nie bedzie to uchwalone na 100% to nie ma co sobie nadziei robic! Amerykanie nie sa zbyt przychylni emigrantom, niestety... lepiej sie mile zaskoczyc niz znow rozczarowac. poczekamy - zobaczymy. ja tam jestem za. a niech przyjezdzaja... jak chca to i tak tu kiedys dotra - legalnie, nielegalnie... sama mam nadzieje, ze taka poprawka to szansa, ze kilka bliskich mi osob bedzie moglo mnie odwiedzic! Odpowiedz Link
marxx Re: ruch bezwizowy??! 18.05.06, 23:43 Jestem przeciwko: -osoby ktore "walcza" o mozliwoc takiego przyjazdu, z definicji chca zostac dluzej -przyjedzie kilkaset tys osob, zaostrza sie kontrole urzedow imigracyjnych w Chicagowie -spadna stawki innym pracujacym fizycznie -beda duzo mocniejsze kontrole imigracyjne na lotniskach, bo urzad bedzie musial wszystkich sprawdzac juz w USA - po okresie 2 lat, jestem pewny ze okaze sie ze zastraszajaca wiekszosc turystow zosstala dluzej niz dwa miesiace, czyli program zostanie zamkniety a nastepne otwarcie ruchu bezwizowego nastapi po wielu wielu latach -wzrosna ceny bilety na samoloty z Europy do USA -przyjada do pracy resztki resztek, ci co to nawet nie zalapali sie na wyjazd do Europy Zach PS: -nareszcie kilka milych osob mogloby przyjechac do USA - ci co licza na wjazd do USA a maja nasrane w imigracyjnych papierach, bo byli tu w USA i zostali po terminie wygasniecia wizy, ci co to sa tu co roku, na dwa trzy miesiace, ci co to sklamali wczesniej w imigracyjnych wnioskach niech nie licza ze dzieki ruchowi bezwizowemu wyjda z Ohare do Chicago jak z Centralnego w Warszawie na Marszalkowska....Ci skubancy maja coraz lepsze komputery i bez watpienia przygatuja nowe bazy danych. PS2: nie zdziwilbym sie ze to tylko podpucha, bo to polityka...Zenujace jest tylko lekkie podniecenie Kaczynskiego Prezydenta, tak jakby byl zadowolony ze ludzie chca wyjezdzac z Polski i to jak najszybciej :( Zenada. Odpowiedz Link
evek Re: ruch bezwizowy??! 19.05.06, 00:22 a wszystko w sprawie bez-wiz nadal bardzo niepewne... wiadomosci.onet.pl/1325151,12,item.html nie ma sie co ekscytowac. pozyjemy zobaczymy. Odpowiedz Link
lewymajowy Re: ruch bezwizowy??! 19.05.06, 05:53 ...jestem zaklopotany. popierasz marsze na rzecz nielegalnych emigrantow vide chicagowski. dwa tygodnie pozniej szermujesz dokladnie takimi samymi argumentami jak przeciwnicy legalizacji, czyli: place, ceny najmu mieszkan i inne, ktore moglyby uderzyc nas po kieszeni. czy to tylko prowokacyjna zacheta do dyskusji? Odpowiedz Link
marxx Re: ruch bezwizowy??! 19.05.06, 13:34 Nie wiem czy to bedzie dla niektorych zacheta , ale moze kogos przez to przymusze do odpowiedzi :) Odpowiedz Link
marxx Re: ruch bezwizowy??! 20.05.06, 07:19 Jeszcze napisze , ze pomimo tego ze uwazam ze Polakom nalezy sie bez łachy ruch bezwizowy do USA....To jesli ta ustawa wejdzie w zycie , to efekt bedzie taki jak opisalem wczesniej :((( Odpowiedz Link
lewymajowy Re: ruch bezwizowy??! 22.05.06, 03:54 prosil, prosil ...i wyprosil. 'osoby ktore "walcza" o mozliwoc takiego przyjazdu, z definicji chca zostac dluzej' niekoniecznie, przyklad mi najblizszy: malzenstwo, ona - zielona karta i rodzina w Stanach, on - papierow nie ma. oboje zyja w Polsce i jest im bardzo dobrze. chcieliby razem pojechac za ocean wylacznie w odwiedziny, ale urzednik w konsulacie odrzuca kilka podan o turystyczna i sugeruje program laczenia rodzin. po co???? dalej. Maj 2004. Polska w Unii i otwarcie tych rynkow pracy, na ktorych nam najbardziej zalezalo. jak dotad eksodus liczony w setki tysiecy. Zjednoczone Krolestwo i Irlandia blisko, transport tani i wygodny, zarobki przyzwoite, praca legalna, waluta silna. kolejne rynki sie w Europie sie otwieraja. po co komu ten kram z wyjazdem za ocean? zreszta ilu nas jeszcze zostalo do emigracji? przypominam, ze Polska jest krajem o populacji ok. 38 mln ludzi. od tej liczby odejmujemy tych co juz wyjechali, tych co im sie dobrze powodzi w kraju, emerytow, rencistow, mlodziez w trakcie edukacji. w porownaniu z samym Meksykiem wypadamy bardzo blado jezeli chodzi o odsetek populacji chetny do wyjazdu do Stanow. Meksyk - populacja 2.5 razy wieksza i 2/3 chetnych do wyjazdu do Stanow. jak dotad wyprodukowali kilka milionow nielegalnych immigrantow w ciagu 20 lat! moze nie doceniam naszych mozliwosci, ale ile zdolamy w ciagu dwoch, gdy Meksykanow dzielila tylko miedza? Odpowiedz Link
lewymajowy Re: ruch bezwizowy??! 22.05.06, 04:02 'przyjedzie kilkaset tys osob, zaostrza sie kontrole urzedow imigracyjnych w Chicagowie' nie przyjedzie, patrz post powyzej. jak dotad nielegalna polska imigracja liczy ok 70 tys. kontrole beda ostre tak czy inaczej, nawet bez wiz. samo otrzymanie promesy wizowej jak dotad nie oznaczalo pewnego wjazdu do Stanow i w tej kwestii nie ma widokow na to, zeby to sie mialo zmienic. podobnie bylo z krajami europejskimi. wiz niet, ale nie jest powiedziane, ze wpuscimy wszystkich. ponadto nowa ustawa emigracyjna ma nakladac na pracodawcow dotkliwe kary za niewywiazywanie sie ze sprawdzania statusu osoby ubiegajacej sie o prace. nawet jezeli to tylko starszak, to wielu nie bedzie mialo ochoty na zatrudnianie nielegalnych. bedzie znacznie wiecej pokazowek niz obecnie. czyli ubedzie kolejny bodziec do nielegalnej emigracji. znow, jak mam miec problemy z nielegalna praca w Chicago, to wole te same problemy z legalna praca w Londku, Dublinie, czy Madrycie. Odpowiedz Link
lewymajowy Re: ruch bezwizowy??! 22.05.06, 04:41 'spadna stawki innym pracujacym fizycznie' twierdzenie oparte na falszywych przeslankach ale brzmiace logicznie i prawdopodobnie jest li tylko sofizmatem. staralem sie udowodnic, ze obawy przed 'najazdem' swiezych nielegalnych z Polski sa falszywe. jezeli nie bylem zbyt przekonujacy musze wtedy sie ustosunkowac to tego argumentu. jednakze powiedzmy sobie uczciwie. kilka setek tysiecy 'nowych' Polakow nie przyjedzie. jezeli, przyjedzie ich nawet kilkadziesiat tysiecy, to gospodarka amerykanska jest na tyle silna i elastyczna, ze nawet tego nie odczuje. przypominam, ze w ciagu 20 lat od amnestii 1986 roku nielegalna populacja wzrosla o ok. 10 mln. to daje rocznie sredni przyrost pol miliona. te dane nie uwzgledniaja imigracji legalnej. ale juz tylko to daje nam do zrozumienia jakie mozliwosci absorbcji posiada amerykanska gospodarka. oczywiscie spodziewam sie, ze podniosa sie glosy: no wlasnie, dlatego place w tym czasie nie wzrastaly albo nawet i gdzieniegdzie zostaly przyciete. i to dotyczy glownie pracy fizycznej. tak, to prawda. ale przyczyn bardziej upatrywalbym w outsorcingu. dobrze platne prace w fabrykach juz od dawna sa tanimi miejscami pracy w meksykanskich maquiladores, albo w Chinach. niestety, zyjemy w czasach mobilnego miedzynarodowego kapitalu i przypisanej do ziemi sily roboczej. sytuacja jest bardzo podobna do tej, jaka mielismy w czasach panszczyznianych. chlop pracowal u pana, albo uciekal tam, gdzie mogl posiadac wlasna ziemie i nie byl uciskany. roznica polega na tym, ze dzisiejszymi folwarkami sa organizmy panstwowe. nalezy dazyc do wyrownywania plac na poziomie globalnym. niestety, granice sa otwarte dla kapitalu, ale dla pracownikow nie. czyli kapital wyzyskuje jeszcze te miejsca na Ziemi, gdzie mozna miec pracownika za nedzna stawke. dlatego nie jest w interesie pracownika fizycznego (ani umyslowego) ograniczanie dostepu do wlasnego rynku pracy. w interesie pracownika jest wszelkie staranie na rzecz poprawy bytu kazdego pracownika, ktory pracuje za niegodziwa stawke. rowniez dzielenie z nim wlasnego rynku pracy. zamiast tego, wielu z nas cieszy sie tanimi produktami z Trzeciego Swiata. generalizujac: migracje i zorganizowana sila robocza sa najlepszym gwarantem dobrej kondycji ekonomicznej pracownikow. leseferyzm dla pracownikow. Odpowiedz Link
lewymajowy Re: ruch bezwizowy??! 22.05.06, 04:45 'beda duzo mocniejsze kontrole imigracyjne na lotniskach, bo urzad bedzie musial wszystkich sprawdzac juz w USA' aj waj, logiczne faux pas. skoro beda mocniejsze kontrole, to mniej wjedzie. czyli progam bezwizowy to pic na wode fotomontaz. Odpowiedz Link
lewymajowy Re: ruch bezwizowy??! 22.05.06, 04:52 'po okresie 2 lat, jestem pewny ze okaze sie ze zastraszajaca wiekszosc turystow zosstala dluzej niz dwa miesiace, czyli program zostanie zamkniety a nastepne otwarcie ruchu bezwizowego nastapi po wielu wielu latach' coz, nawet jezeli to Twoj scenariusz z najazdem Hunow sie sprawdzi, to najgorsze co nas moze spotkac, to powrot do obecnej sytuacji. jako, ze sytuacja obecna nie jest az tak opresyjna, to nie widze wiekszych nagatywow. fakt, ze troche rodzin bedzie znow musialo jezdzic w odwiedziny na wschod a nie na oborot. poza tym prestiz. w skutki ekonomiczne wiary nijak nie daje. Odpowiedz Link
lewymajowy Re: ruch bezwizowy??! 22.05.06, 04:58 'wzrosna ceny bilety na samoloty z Europy do USA' przeciwnie. wieksze natezenie ruchu pasazerskiego zwroci uwage przewoznikow, ktorzy beda mogli zaproponowac stale, regularne polaczenia i beda konkurowac ze soba. nigdy nie latalem z Warszawy LOT-em bo (wyjdzie parafraza) z Berlina mialem blizej;). jak porownuje wrazenia ze znajomymi, to dochodze do wniosku, ze lecialem taniej a moj bilet mimo nizszej ceny to byla business class. zreszta, patrz na polaczenia z Polski do Anglii i Irlandii. aha, to kolejne miejsca pracy;) Odpowiedz Link
lewymajowy Re: ruch bezwizowy??! 22.05.06, 05:02 'przyjada do pracy resztki resztek, ci co to nawet nie zalapali sie na wyjazd do Europy Zach' oni, nie beda mieli pieniedzy na bilet;). jezeli sobie nie poradzili w Europie Zachodniej, to beda sie tym bardziej obawiac wyjazdu za ocean. Odpowiedz Link
lewymajowy Re: ruch bezwizowy??! 22.05.06, 05:16 'nie zdziwilbym sie ze to tylko podpucha, bo to polityka...Zenujace jest tylko lekkie podniecenie Kaczynskiego Prezydenta, tak jakby byl zadowolony ze ludzie chca wyjezdzac z Polski i to jak najszybciej :( Zenada.' oczywiscie kacze wladze ciesza sie na te wiadomosc, bo czekaja na zdyskontowanie tego 'sukcesu'. Kaczory podbuduja swoj prestiz prestizem Ameryki. druga sprawa, ze im wiecej aktywnych i przedsiebiorczych osob wyjedzie z Polski tym wieksza przewaga moherkow. o ile dojdzie do licznej emigracji. ryzykuje twierdzenie, ze emigranci sa mniej sklonni do brania udzialu w wyborach. Odpowiedz Link
lewymajowy Re: ruch bezwizowy??! 22.05.06, 05:25 ruch bezwizowy nalezy sie bez lachy. ...i basta;)) Odpowiedz Link
marxx Re: ruch bezwizowy??! 22.05.06, 05:39 No to teraz dales niezle....LM brawo za samo podejscie do odpowiedzi w temacie bezwizowego ruchu dla Polakow. Wszystko przedstawione logicznie tylko obawiam sie , ze chociaz powinno sie pewne rzeczy wyprzedzac przewidujac tak jak to Ty zrobiles to i tak w znakomitej wiekszosci przewidziec sie nie da tego chaosu jakim kieruje sie kilkaset tysiecy ludzi chcacych w jakims tam krotkim okresie dostac sie do USA. A co do obiecanek politykow amerykanskich....wg. mnie mysla tylko o glosach swoich wyborcow i tak naprawde guzik ich obchodza Polacy w Polsce, moze by sie to zmienilo gdyby np. PNA lobbowaloby w tym temacie, ale jesli oni maja wszystko gdzies to widze ciemnosc. Masz racje, strach ma wielkie oczy i raczej nie mozna sie spodziewac potopu Polakow na Stany....... PS: powaznym argumentem za zniesieniem wiz byloby wprowadzenie paszportow z danymi biometrycznymi (zdaje sie ze tak to sie nazywalo) to jeden z wazniejszych amerykanskich warunkow, ale Polacy paszporty beda zmieniac dopiero za kilka lat ,wiec... m Odpowiedz Link
lewymajowy Re: ruch bezwizowy??! 22.05.06, 06:37 racja, tu chyba pies pogrzebany. paszporty biometryczne. no coz, Polacy: skoro nie macie odpowiednich dokumentow, to nadal musicie starac sie o wklejke w paszporcie w konsulacie. rzeczywiscie, brzmi jak gotowe rozwiazanie. rzeczywiscie, wyglada na to, ze ktos probuje zdobyc kilka glosow w wyborach. poprawka byla autorstwa dwoch senatorow. demokratka i republikanin. ale poparl ja przywodca senackich republikanow, czyli ten kto ma najwiecej do stracenia w nadchodzacych wyborach. aha, polskie lobby w Senacie ogranicza sie do tej pary senatorow. Mikulski i Santorum. nie ma co sie oszukiwac, ze istnieje jakies silne polskie lobby. po serii antysemickich wyskokow Moskala Polacy maja bardzo duzo do nadrobienia. okazywanie na scenie politycznej demokratycznego panstwa niecheci do innej grupy etnicznej jest conajmniej niesmaczne, ale okazywanie antysemityzmu w USA jest politycznym samobojstwem. Moskal przez wiele lat byl antysemicka tuba Polonii. wyrzadzil tym nam wszystkim niedzwiedzia przysluge. m.in. dlatego tez rzad w Warszawie sie dystansowal od Polonii. dlatego tez, tak liczna Polonia nawet jezeli chce cokolwiek osiagnac, to niewiele moze. osobiscie odmawiam PNA prawa do reprezentowania mnie gdziekolwiek i w czymkolwiek. nie utozsamiam sie z ta organizacja, pomijajac prosty fakt, ze jest to nic wiecej jak tylko towarzystwo ubezpieczeniowe. zapewne miales na mysli Kongres Polonii Amerykanskiej. ta organizacja takze mnie nie reprezentuje, a jej sila jest przez wielu ludzi przeceniana. mimo ze nie jestem pracownikiem z branzy, to bardziej utozsamiam sie z SEIU. ten zwiazek ma interesy bardziej zbiezne z moimi niz organizacje narodowe. sparafrazuje pewnego klasyka: pracownik najemny nie ma ojczyzny. Odpowiedz Link
marxx Re: ruch bezwizowy??! 22.05.06, 07:34 Co do polskiego lobby w Senacie USA, sadze ze bedzie dopiero wtedy, kiedy znajda sie tam politycy wybrani przez polskich imigrantow i ich rodziny, czyli wtedy kiedy taki polityk bedzie wpelni swiadomy ze siedzi na dobrym stanowisku dzieki glosom konkretnych ludzi/konkretnej narodowosci. Mozna sie nie zgadzac z miejscowymi "politykami" Marek Dobrzycki czy Bochenek z organizacji kontraktorskiej, ale oni mieli racje mowiac , ze nie mozna niczego specjalnego oczekiwac od polityka ktory nie ma swiadomosci ze to Polacy przyczynili sie do jego wyboru na dane stanowisko. Czyli wszystko sprowadza sie do tego, bedzie ruch bezwizowy czy ulatwienia imigracyjne tu na miejscu jesli bedziemy mieli swoich politykow w miastach, stanie, czy w Waszyngtonie ...a tak na razie mamy dom starcow w KPA (to ta organizacje mialem na mysli) SEIU-moze takie dzialanie jest lepsze? Moze ludzie powinni sie jednoczyc bardziej branzowo niz narodowosciowo, tym bardziej ze jest to zdecydowanie lepiej strawne dla republikanow? m Odpowiedz Link
lewymajowy Re: ruch bezwizowy??! 22.05.06, 08:11 zdecydowanie, masz racje! jest to podstawa demokracji przedstawicielskiej i spoleczenstwa obywatelskiego. przede wszystkim jezeli chcemy miec jakakolwiek reprezentacje musimy ja wylonic. wlasna organizacja i wybory leza u podstaw. zgadzam sie w 100%. nalezy zaczynac od najnizszego szczebla. chyba nalezy brac przyklad z Latynosow. potrafia wysuwac wlasnych kandydatow i tworzyc dla niech realne zaplecze wyborcze. dzieki temu moga realizowac wlasne interesy. to prawda, SEIU dziala na republikanow jak plachta na byka. w obecnej sytuacji lepsze jest dzialanie grup narodowosciowych. niestety, masz racje rowniez w sprawie KPA. jest to rachityczna organizacja, ktorej miejsce jest tylko w skansenie. ona juz chyba nikogo nie reprezentuje jak tylko sama siebie. ...czekam na dalsze sugestie;) ps. bardziej chodzilo mi o organizacje klasowa niz branzowa. w tej mozna klasyfikowac poszczegolne branze. domniemam, ze to zrozumielismy oboje tak samo. badz co badz ramy forum jakkolwiek goscinne, to ograniczone, a my i tak zapodajemy sobie elaboraty, gdzie na wstepie milczaco uznajemy wspolne definicje. Ameryka jest mikrokosmosem swiata. jest najwspanialszym polem na wyprobowanie sil poszczegolnych nacji, ale jest takze polem probowania sily wspolnoty roznych narodowosci. w tej debacie wciaz odnosze wrazenie, ze pod cienka powloka interesow narodowych jest po cichu realizowany interes pracownikow. mimo, ze na tym zyskuja tez korporacje. Wojtek Odpowiedz Link
lewymajowy Re: ruch bezwizowy??! 22.05.06, 06:39 zgadzam sie. bardzo trudno odgadnac motywacje ludzi, ktorzy pragna odmienic swoj los. jezeli sa tacy co podrozuja przez pustynie, to czemu nie w wygodach samolotu. Odpowiedz Link
marxx Re: ruch bezwizowy??! 26.05.06, 21:39 No to teraz papierzyska ida do Izby Reprezentantow a jak przejda (co nie jest wcale pewne) to do podpisu Pana Prezydenta Busha .....Zobaczymy Odpowiedz Link