lilazw 01.07.07, 15:18 Chcialam zakupic wozek cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll? ViewItem&ih=011&sspagename=STRK%3AMEWA% 3AIT&viewitem=&item=320132478851&rd=1&rd=1 dla Mateuszka www.budgetposters.com/forum_nowe.htm Czy sa chetni zeby sie dolozyc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilazw Re: Wozek dla Mateuszka 01.07.07, 15:27 Powinnam byla dodac, ze Mateuszek jest niepelnosprawnym dzieckiem i ze mozecie o nim poczytac na stronie interwencja.interia.pl/archiwum/news? inf=747703 lub www.czarodziejka.com/ w forum pod haslem Mateusiaczek. Odpowiedz Link
piesfafik Re: Wozek dla Mateuszka 02.07.07, 21:50 Hej, wiekszosc linkow nie dziala a z tego co moglasm sie zorientowac to ten chopak ma 7 lat, przepukline oponowo rdzeniowa i normalna inteligencje Ten wozek na ebay jest dla malego dziecka - moze czegos nie wiem ale czy jestes pewna ze jest odpowiedni dla tego chlopca? On chyba powinien miec wozek "aktywny" w rozmiarze dzieciecym, ew. dostosowany do problemow z kregoslupem, a przynajmniej cos na czym moglby poruszac sie sam. Moze opiekunowie tego chlopca z domu dziecka mogli by sie skontaktowac z FAR? Moze moglby pojechac na oboz? FAR zajmuje sie dziecmi z przepuklina a ludzie tam pewnie by wiedzieli jaki wozek bylby najlepszy. Moze nawet mogli by pozyczyc. Jesli myslisz ze normalny wozek inwalidzki by sie przydal to daj znac - zapytam w okolicy czy ktos nie ma po swoim dziecku. Moja corka leci za miesiac do Polski to moze mogla by zabrac Odpowiedz Link
gocharynka2 Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 01:16 Do niedawna sama mieszkalam w Polsce z dzieckiem niepelnosprawym i wiem ze koszt kazdego sprzetu rehabilitacyjnego czy nawet samej rehabilitacji zawsze przerasta koszty zarobkow rodzicow czy opiekunow. Wozek z Ebay ma jedna podstawowa wade a mianowicie nie masz na niego gwarancji i jak bedzie jakas wada to musisz szukac czesc zamiennych w Polsce i to nie zawsze beda orginaly.Bedziesz musiala jeszcze zaplacic clo na granicy i koszt transportu nie wiem czy to sie oplaca. Zgadzam sie z moja przedmowczynia ze dla Mateuszka potrzebny jest wozek iwalidzki. Twojej historii do konca nie doczytalam przepraszam ale jezeli niepelnosprawnosc Mateuszka jest dla Ciebie swieza sprawa to wejdz na forum www.niezwykla-kraina.pl/forum/index.htm Tam sa Mamy ktore maja dzieci z rozczepem kregoslupa i sa kopalnia wiedzy jezeli chodzi o rehabilitacje czy sprzet do cwiczen oraz wszelkie przepisy itd. Ja wozek dla zalatwialam tak: Od lekarza bierze sie wniosek na wozek idziesz z nim do NFZ aby podsteplowali oni daja dofinansowanie 1800 zl (nalezy sie raz na 3 lata do momentu pelnoletnosci dziecka) nastepnie idziesz do Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie i skladasz wniosek o dofinansowanie warto miec fakture pro forma wybranego wozka. Jezeli dalej Ci brakuje to skladasz dokumenty do Wielkiej Orkiestry Swiatecznej Pomocy OWsiak oni daja na sprzet rehabilitacyjny, teraz jest dobry okres bo rozliczyli sie juz z tegorocznej orkiestry. Tym sposobem mozesz uzbierac na wozek ktory kosztuje nawet 6-7 tysiecy zl. Mozesz tez zalozyc Mateuszkowi konto w fundacji www.dzieciom.pl i zbierac pieniadze poprzez wysylanie apeli do firm czy gazet aby miec na turnusy rehabilitacyjne. mozesz napisac do Fundacji Polsat lub TVN Nie jestes sam oni daja pieniadze na zasadzie umowy darowizny. Masz wiele morzliwosci na wlasnym podworku wozka poszukaj na stronie forum tam sa linki do firm lub na www.mobilex.pl pozdrawiam Odpowiedz Link
gocharynka2 Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 01:19 Dodam jeszcze ze ta fundacja nazywa sie Fundacja Dzieciom Zdazyc z Pomoca oraz musisz miec orzeczenie o stopniu niepelnosprawnosci to jest podstawowy dokument do zalatwiania czegokolwiek Odpowiedz Link
piesfafik Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 01:55 Hej Gocharynko, Milo bylo spotkac sie z Wami! Bedziemy o was myslec w niedziele:) Wydaje mi sie lilazw mieszka w US i stara sie pomagac chorym dzieciom z Polski - dlatego chce kupic wozek na ebay. Z tego co zrozumialam z linkow, rodzice Mateuszka zostawili go po urodzeniu w domu dziecka ale dalej maja prawa rodzicielskie. Zamiast zajmowac sie dzieckiem przeszkadzaja tym co chca pomoc - np nie dajac zgody na operacje kregoslupa ktorej dziecko potrzebuje. Odpowiedz Link
gocharynka2 Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 02:58 Dziekuje ale myslcie o nas w sobote :) Widzisz Marysiu ja odczytalam to tak ze autorka postu wlasnie zostala adopcyjna Mama Mateuszka i dlatego podalam te a nie inne informacje. Nasze watpliwosci rozwieje sama autorka prosimy Cie o to. Dziekuje za spotkanie Odpowiedz Link
gocharynka2 Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 03:01 lilazw przepraszam Cie za pomylke. Odpowiedz Link
piesfafik Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 03:13 nie wiem czemu wydawalo mi sie ze 7 to niedziela! Trzymajcie sie! m Odpowiedz Link
lilazw Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 05:12 Mamy dwoch czarodziejkowych Mateuszkow. Jest faktycznie 7 letni Mateusz porzucony przez rodzicow ktorzy nie zrzekli sie praw rodzicielskich. Jest rowniez poltora roczny Mateuszek z rozszczepem kregoslupa ktory zostal rowiez porzucony przez rodzicow i wlasnie o tego Mateuszka chodzi. Czarodziejkowa dorkama postanowila z mezem stworzyc malemu rodzine. Dorkama ma doroslego syna z rozszczepem kregoslupa wiec wie na co sie decyduje (zreszta dokladnie opisala to na forum). Bardzo chciala wozek o ktorym napisalam poniewaz taki model tylko wiekszy doskonale sprawdzil sie dla jej niepelnosprawnego syna. Ten ktory ma przeznaczony jest dla osob od 50 kg a Mateuszek potrzebuje wozek dzieciecy. Ponoc koszt takiego samego wozka w Polsce jest kilkakrotnie wyzszy dlatego postanowilam dopomoc w jego kupnie. Mialam nadzieje, ze znajdzie sie kilka osob i wspolnymi silami zakupimy wozek dla Mateusza. $200 dla nas to nie taki sam wydatek jak dla osob mieszkajacych w Polsce a przyszlych rodzicow Mateuszka czekaja w najblizszym czasie ogromne wydatki. Lozeczko, ubrania, zabawki i wszystko to co jest potrzebne malemu dziecku plus rzeczy potrzebne dziecku niepelnosprawnemu. Mam nadzieje, ze troche jasniej przedstawilam teraz cala sytuacje. Jesli macie jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem. Odpowiedz Link
piesfafik Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 22:33 No to juz rozumiem. Na mniejsze dziecko taki wozek rzeczywiscie bedzie b. dobry. A masz jakies konto czy cos w tym rodzaju? Odpowiedz Link
lilazw Re: Wozek dla Mateuszka 04.07.07, 00:17 Wiedzialam, ze Twoj nick jest mi znajomy:) Mozesz zapytac Anie mame Zu o mnie. Niestety nie mam konta. Do tej pory nigdy nie zbieralam pieniedzy na zaden cel ale moj budzet rodzinny zostal juz powaznie nadwyrezony a ze za tydzien bede u siebie goscic dziewczynke ktora przyjezdza do Chicago na operacje wraz z rodzicami musze sie liczyc z dodatkowymi kosztami. Nie wiem jak moj biedny maz wyrobi na to wszystko. Wiem, wiem zaraz odezwa sie zyczliwi twierdzac, ze to glupota, ze zamiast kupic nowy samochod czy wybrac sie do fryzjera wywalam pieniadze na obcych ale ja chyba nie umiem zyc inaczej. Nie dzielac sie swoim "bogactwem" czulabym sie jak Jasiek z "Kwiatu paproci". Uwazam, ze jesli mozna to nalezy ludziom pomagac. Nigdy nie wiadomo co nas w zyciu czeka. Duzo latwiej jest dawac niz prosic. Odpowiedz Link
piesfafik Re: Wozek dla Mateuszka 04.07.07, 01:26 nie martwie sie o referencje, no ale jakos musze te "skladke" wyslac :) Mozesz mi wyslac zwykly adres na email w gazecie A swoja droga jak tam Zu? Kiedys pisalam jej mamie zeby wyslaly aplikacje na rower reczny dla Zu(takie gizmo kosztuje ponad 1,500 dol wiec warto). Jakbys ja widziala to ja zachec - ja jej moge pomoc przetlumaczyc, tam nie trzeba duzo pisac. Taki rower jest super i mozna go tak regulowac ze starczy Zu na lata. W Polsce tez takie robia ale sa chyba jeszcze drozsze, a tu jest szansa ze fundacja ("Athletes helping Athletes") jej to kupi. Odpowiedz Link
lilazw Re: Wozek dla Mateuszka 07.07.07, 07:01 Piesfafik, Wyslalam Ci gazetowego maila. Odpowiedz Link
aniutek Re: Wozek dla Mateuszka 08.07.07, 05:18 jak sie mozna dolozyc? ja chetnie !! pisz na aniutek@mac.com Odpowiedz Link
aniutek OT 08.07.07, 05:44 rozmawialaysmy kiedys na temat pomocy dzieciom przyjezdzajacym do stanow na operacje, mam teraz mozliwosc- mieszkanie w PA, odbior z lotniska etc prosze o kontakt bo nie pamietam z kim gadalam :( anka Odpowiedz Link
lilazw Re: OT 08.07.07, 08:11 Aniu, To ze mna rozmawialas kiedys na temat Kornelii i jej operacji w NY. Okazalo sie, ze Kornelia bedzie miala operacje w Chicago i to juz za 10 dni. Odbieram ja z rodzicami z lotniska i beda u mnie mieszkac pewnie ok. miesiaca. Dzieki, ze pamietalas i dzieki za chec dolozenia sie do wozka dla Mateuszka. Prawde mowiac to nie wiem jak to zorganizowac poniewaz nigdy nie zbieralam pieniedzy. Zawsze placilam sama za wszystko ale powoli zaczyna mi byc trudno nadazyc z potrzebami i dlatego odwazylam sie prosic o pomoc. Wielkie dzieki aniutek i piesfafik, przywracacie mi wiare w ludzi :) Odpowiedz Link
piesfafik Re: OT 08.07.07, 16:30 mam poysl z wozkiem - zadzwon do sba (spina bifida assoc.) z Chicago (oni maja status non-profit organization i sa wiarygodni) , wytlumacz o co chodzi i powiedz czy nie mozna by przyslac forsy do nich. Oni pewnie moga nawet zamowic ten wozek a ty i dasz im swoja czesc. W ten sposob nie musisz sie martwic ze ludzie daja ci pieniadze do reki. Odpowiedz Link
lilazw Re: OT 10.07.07, 06:20 Piesfafik, Za duzo zalatwiania jak na $200. Gdybym zbierala tysiace na leczenie to nie wahalabym sie zawracac im glowy ale o taka sume to chyba nie ma co. Odpowiedz Link
aniutek Re: OT 10.07.07, 16:16 no to jak sie skladamy?? dawaj namiary, paypal czy cus :) Odpowiedz Link