Dodaj do ulubionych

Wozek dla Mateuszka

01.07.07, 15:18
Chcialam zakupic wozek cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?
ViewItem&ih=011&sspagename=STRK%3AMEWA%
3AIT&viewitem=&item=320132478851&rd=1&rd=1 dla Mateuszka
www.budgetposters.com/forum_nowe.htm
Czy sa chetni zeby sie dolozyc?
Obserwuj wątek
    • lilazw Re: Wozek dla Mateuszka 01.07.07, 15:27
      Powinnam byla dodac, ze Mateuszek jest niepelnosprawnym dzieckiem i ze mozecie
      o nim poczytac na stronie interwencja.interia.pl/archiwum/news?
      inf=747703 lub www.czarodziejka.com/ w forum pod haslem Mateusiaczek.
    • piesfafik Re: Wozek dla Mateuszka 02.07.07, 21:50
      Hej,
      wiekszosc linkow nie dziala a z tego co moglasm sie zorientowac to ten chopak ma
      7 lat, przepukline oponowo rdzeniowa i normalna inteligencje Ten wozek na ebay
      jest dla malego dziecka - moze czegos nie wiem ale czy jestes pewna ze jest
      odpowiedni dla tego chlopca? On chyba powinien miec wozek "aktywny" w rozmiarze
      dzieciecym, ew. dostosowany do problemow z kregoslupem, a przynajmniej cos na
      czym moglby poruszac sie sam. Moze opiekunowie tego chlopca z domu dziecka mogli
      by sie skontaktowac z FAR? Moze moglby pojechac na oboz?
      FAR zajmuje sie dziecmi z przepuklina a ludzie tam pewnie by wiedzieli jaki
      wozek bylby najlepszy. Moze nawet mogli by pozyczyc. Jesli myslisz ze normalny
      wozek inwalidzki by sie przydal to daj znac - zapytam w okolicy czy ktos nie ma
      po swoim dziecku. Moja corka leci za miesiac do Polski to moze mogla by zabrac
      • gocharynka2 Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 01:16
        Do niedawna sama mieszkalam w Polsce z dzieckiem niepelnosprawym i wiem ze
        koszt kazdego sprzetu rehabilitacyjnego czy nawet samej rehabilitacji zawsze
        przerasta koszty zarobkow rodzicow czy opiekunow.
        Wozek z Ebay ma jedna podstawowa wade a mianowicie nie masz na niego gwarancji
        i jak bedzie jakas wada to musisz szukac czesc zamiennych w Polsce i to nie
        zawsze beda orginaly.Bedziesz musiala jeszcze zaplacic clo na granicy i koszt
        transportu nie wiem czy to sie oplaca.
        Zgadzam sie z moja przedmowczynia ze dla Mateuszka potrzebny jest wozek
        iwalidzki.
        Twojej historii do konca nie doczytalam przepraszam ale jezeli
        niepelnosprawnosc Mateuszka jest dla Ciebie swieza sprawa to wejdz na forum
        www.niezwykla-kraina.pl/forum/index.htm
        Tam sa Mamy ktore maja dzieci z rozczepem kregoslupa i sa kopalnia wiedzy
        jezeli chodzi o rehabilitacje czy sprzet do cwiczen oraz wszelkie przepisy itd.
        Ja wozek dla zalatwialam tak: Od lekarza bierze sie wniosek na wozek idziesz z
        nim do NFZ aby podsteplowali oni daja dofinansowanie 1800 zl (nalezy sie raz na
        3 lata do momentu pelnoletnosci dziecka) nastepnie idziesz do Powiatowego
        Centrum Pomocy Rodzinie i skladasz wniosek o dofinansowanie warto miec fakture
        pro forma wybranego wozka. Jezeli dalej Ci brakuje to skladasz dokumenty do
        Wielkiej Orkiestry Swiatecznej Pomocy OWsiak oni daja na sprzet
        rehabilitacyjny, teraz jest dobry okres bo rozliczyli sie juz z tegorocznej
        orkiestry. Tym sposobem mozesz uzbierac na wozek ktory kosztuje nawet 6-7
        tysiecy zl.

Mozesz tez zalozyc Mateuszkowi konto w fundacji www.dzieciom.pl i zbierac
        pieniadze poprzez wysylanie apeli do firm czy gazet aby miec na turnusy
        rehabilitacyjne.
        mozesz napisac do Fundacji Polsat lub TVN Nie jestes sam oni daja pieniadze na
        zasadzie umowy darowizny. Masz wiele morzliwosci na wlasnym podworku
        wozka poszukaj na stronie forum tam sa linki do firm lub na www.mobilex.pl
        pozdrawiam
        • gocharynka2 Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 01:19
          Dodam jeszcze ze ta fundacja nazywa sie Fundacja Dzieciom Zdazyc z Pomoca oraz
          musisz miec orzeczenie o stopniu niepelnosprawnosci to jest podstawowy dokument
          do zalatwiania czegokolwiek
          • piesfafik Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 01:55
            Hej Gocharynko,
            Milo bylo spotkac sie z Wami! Bedziemy o was myslec w niedziele:)

Wydaje mi sie lilazw mieszka w US i stara sie pomagac chorym dzieciom z Polski
            - dlatego chce kupic wozek na ebay. Z tego co zrozumialam z linkow, rodzice
            Mateuszka zostawili go po urodzeniu w domu dziecka ale dalej maja prawa
            rodzicielskie. Zamiast zajmowac sie dzieckiem przeszkadzaja tym co chca pomoc -
            np nie dajac zgody na operacje kregoslupa ktorej dziecko potrzebuje.
            • gocharynka2 Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 02:58
              Dziekuje ale myslcie o nas w sobote :)
              Widzisz Marysiu ja odczytalam to tak ze autorka postu wlasnie zostala adopcyjna
              Mama Mateuszka i dlatego podalam te a nie inne informacje. Nasze watpliwosci
              rozwieje sama autorka prosimy Cie o to.
              Dziekuje za spotkanie
              • gocharynka2 Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 03:01
                lilazw przepraszam Cie za pomylke.
              • piesfafik Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 03:13
                nie wiem czemu wydawalo mi sie ze 7 to niedziela! Trzymajcie sie!
                m
                • lilazw Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 05:12
                  Mamy dwoch czarodziejkowych Mateuszkow. Jest faktycznie 7 letni Mateusz
                  porzucony przez rodzicow ktorzy nie zrzekli sie praw rodzicielskich. Jest
                  rowniez poltora roczny Mateuszek z rozszczepem kregoslupa ktory zostal rowiez
                  porzucony przez rodzicow i wlasnie o tego Mateuszka chodzi. Czarodziejkowa
                  dorkama postanowila z mezem stworzyc malemu rodzine. Dorkama ma doroslego syna
                  z rozszczepem kregoslupa wiec wie na co sie decyduje (zreszta dokladnie opisala
                  to na forum). Bardzo chciala wozek o ktorym napisalam poniewaz taki model tylko
                  wiekszy doskonale sprawdzil sie dla jej niepelnosprawnego syna. Ten ktory ma
                  przeznaczony jest dla osob od 50 kg a Mateuszek potrzebuje wozek dzieciecy.
                  Ponoc koszt takiego samego wozka w Polsce jest kilkakrotnie wyzszy dlatego
                  postanowilam dopomoc w jego kupnie. Mialam nadzieje, ze znajdzie sie kilka osob
                  i wspolnymi silami zakupimy wozek dla Mateusza. $200 dla nas to nie taki sam
                  wydatek jak dla osob mieszkajacych w Polsce a przyszlych rodzicow Mateuszka
                  czekaja w najblizszym czasie ogromne wydatki. Lozeczko, ubrania, zabawki i
                  wszystko to co jest potrzebne malemu dziecku plus rzeczy potrzebne dziecku
                  niepelnosprawnemu. Mam nadzieje, ze troche jasniej przedstawilam teraz cala
                  sytuacje. Jesli macie jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem.
    • piesfafik Re: Wozek dla Mateuszka 03.07.07, 22:33
      No to juz rozumiem. Na mniejsze dziecko taki wozek rzeczywiscie bedzie b. dobry.
      A masz jakies konto czy cos w tym rodzaju?
      • lilazw Re: Wozek dla Mateuszka 04.07.07, 00:17
        Wiedzialam, ze Twoj nick jest mi znajomy:) Mozesz zapytac Anie mame Zu o mnie.
        Niestety nie mam konta. Do tej pory nigdy nie zbieralam pieniedzy na zaden cel
        ale moj budzet rodzinny zostal juz powaznie nadwyrezony a ze za tydzien bede u
        siebie goscic dziewczynke ktora przyjezdza do Chicago na operacje wraz z
        rodzicami musze sie liczyc z dodatkowymi kosztami. Nie wiem jak moj biedny maz
        wyrobi na to wszystko. Wiem, wiem zaraz odezwa sie zyczliwi twierdzac, ze to
        glupota, ze zamiast kupic nowy samochod czy wybrac sie do fryzjera wywalam
        pieniadze na obcych ale ja chyba nie umiem zyc inaczej. Nie dzielac sie
        swoim "bogactwem" czulabym sie jak Jasiek z "Kwiatu paproci". Uwazam, ze jesli
        mozna to nalezy ludziom pomagac. Nigdy nie wiadomo co nas w zyciu czeka. Duzo
        latwiej jest dawac niz prosic.
        • piesfafik Re: Wozek dla Mateuszka 04.07.07, 01:26
          nie martwie sie o referencje, no ale jakos musze te "skladke" wyslac :)
          Mozesz mi wyslac zwykly adres na email w gazecie
          A swoja droga jak tam Zu? Kiedys pisalam jej mamie zeby wyslaly aplikacje na
          rower reczny dla Zu(takie gizmo kosztuje ponad 1,500 dol wiec warto). Jakbys ja
          widziala to ja zachec - ja jej moge pomoc przetlumaczyc, tam nie trzeba duzo
          pisac. Taki rower jest super i mozna go tak regulowac ze starczy Zu na lata. W
          Polsce tez takie robia ale sa chyba jeszcze drozsze, a tu jest szansa ze
          fundacja ("Athletes helping Athletes") jej to kupi.
          • lilazw Re: Wozek dla Mateuszka 07.07.07, 07:01
            Piesfafik,

Wyslalam Ci gazetowego maila.
            • aniutek Re: Wozek dla Mateuszka 08.07.07, 05:18
              jak sie mozna dolozyc?
              ja chetnie !!
              pisz na aniutek@mac.com
    • aniutek OT 08.07.07, 05:44
      rozmawialaysmy kiedys na temat pomocy dzieciom przyjezdzajacym do stanow na operacje, mam teraz
      mozliwosc- mieszkanie w PA, odbior z lotniska etc
      prosze o kontakt bo nie pamietam z kim gadalam :(
      anka
      • lilazw Re: OT 08.07.07, 08:11
        Aniu,

To ze mna rozmawialas kiedys na temat Kornelii i jej operacji w NY. Okazalo
        sie, ze Kornelia bedzie miala operacje w Chicago i to juz za 10 dni. Odbieram
        ja z rodzicami z lotniska i beda u mnie mieszkac pewnie ok. miesiaca. Dzieki,
        ze pamietalas i dzieki za chec dolozenia sie do wozka dla Mateuszka. Prawde
        mowiac to nie wiem jak to zorganizowac poniewaz nigdy nie zbieralam pieniedzy.
        Zawsze placilam sama za wszystko ale powoli zaczyna mi byc trudno nadazyc z
        potrzebami i dlatego odwazylam sie prosic o pomoc. Wielkie dzieki aniutek i
        piesfafik, przywracacie mi wiare w ludzi :)

• piesfafik Re: OT 08.07.07, 16:30
          mam poysl z wozkiem - zadzwon do sba (spina bifida assoc.) z Chicago (oni
          maja status non-profit organization i sa wiarygodni) , wytlumacz o co chodzi i
          powiedz czy nie mozna by przyslac forsy do nich. Oni pewnie moga nawet zamowic
          ten wozek a ty i dasz im swoja czesc. W ten sposob nie musisz sie martwic ze
          ludzie daja ci pieniadze do reki.
          • lilazw Re: OT 10.07.07, 06:20
            Piesfafik,

Za duzo zalatwiania jak na $200. Gdybym zbierala tysiace na leczenie to nie
            wahalabym sie zawracac im glowy ale o taka sume to chyba nie ma co.
            • aniutek Re: OT 10.07.07, 16:16
              no to jak sie skladamy??
              dawaj namiary, paypal czy cus :)
              • lilazw Re: OT 11.07.07, 07:58
                Dzieki Aniutek :) Wyslalam Ci maila.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka