19.10.09, 14:06
Czy dobrze pamiętam, że ktoś przed nimi ostrzegał.
Znalazłem takie coś na GL:

Wydawnictwo Astrum z okazji przyszłorocznych obchodów 20 lecia swego powstania
(1990 - 2010), przygotowało dla swoich wiernych, a także nowych Czytelników
szereg ciekawych inicjatyw promujących jego markę. Najważniejszą z nich jest
MOŻLIWOŚCI WYDANIA W NASZEJ OFICYNIE WŁASNEJ, NAPISANEJ PRZEZ SIEBIE KSIĄŻKI!

Twórczość może być różnorodna:
od poezji, opowiadań, esejów, powieści, książek dla dzieci i dorosłych aż do
prac popularnonaukowych i naukowych (magisterskich, doktoranckich,
habilitacyjnych).

Wiek autorów nie ma znaczenia, ważne by poprzez swoją twórczość mieli coś do
powiedzenia Czytelnikowi. Tak więc treść książki: jej wartość i jakość leżą po
stronie Autora, natomiast wydawnictwo zapewnia przygotowanie książki
redakcyjnie i edytorsko.

Akcja, którą zapoczątkowaliśmy w tym roku będzie trwała do końca 2010 roku.
Nosi ona nazwę WYDAJ-SIĘ-W KSIĄŻCE.

Dla jej promocji, bezpośredniego kontaktu z czytelnikiem powstanie nie tylko
całkiem nowa, nowoczesna Księgarnia Internetowa Wydawnictwa Astrum-
www.wydawnictwo-astrum.pl, ale także całkiem nowy portal o nazwie
www.wydaj-sie.pl dający możliwość dyskusji z Autorami i ocen książek- nie
tylko naszych, ale i nadesłanych -na forach internetowych i czatach z innymi
Czytelnikami.

Książki wydawane w serii WYDAJ SIĘ przed ich publikacją będą oceniane,
kierowana do solidnego opracowana redakcyjnego i wydane z dużą starannością
edytorską. Sprzedawane będą w sieci współpracujących z nami księgarń i punktów
sprzedaży.

Jak już doświadczyliśmy- niektóre wartościowe książki są trudne w sprzedaży ze
względu na temat, stąd proponujemy dla wybranych tytułów wsparcie finansowe.

Mogą je dotować osoby indywidualne, instytucje, inni beneficjenci,do których
zwraca się Wydawnictwo lub bezpośrednio Autorzy. Najciekawsze pozycje - w tym
ostatnio wydaną w prestiżowej u nas serii KREATYWNOŚĆ pracę doktorską o
komunikowaniu - finansowaliśmy sami.

Autorzy, którzy dotują swoje prace są pełnymi właścicielami nie tylko praw do
wydanych książek, ale też wydrukowanego nakładu, którego sprzedaż mogą nam
zlecić lub sprzedawać tytuł sami.

Od sprzedanych egzemplarzy otrzymują prowizję wg ustalonej umową stawki, a
niesprzedane w określonym czasie egzemplarze książek wracają do Autora.

SPEŁNIJ SWOJE MARZENIE ! WYDAJ-SIĘ ! ZAPRASZAMY!

Prezes Wydawnictwa Astrum - Lech Tkaczyk
Obserwuj wątek
    • skajstop Re: Astrum 19.10.09, 14:35
      Dużo osób odradzało, szczególnie ze względu na nędzne stawki i utratę praw do
      tekstu :)
      • nomina Re: Astrum 19.10.09, 18:42
        Ale to jest uczciwsze postawienie sprawy: płacisz za wydanie. A nie - wielka
        oferta za 200 zł za arkusz i zbieranie materiałów na własny koszt :).
    • ojuciasan Re: Astrum 19.10.09, 14:54
      Znów od razu przypomniało mi się "Wahadło Foucaulta" i wydawnictwo "dla VIP-ów" :-)
    • mysia-mysia Re: Astrum 19.10.09, 15:02
      gdyby moim marzeniem było li tylko wydanie mojej powieści to już by była wydana
      z pół ropku temu :-)))
    • zona_mi Re: Astrum 19.10.09, 17:59
      He he he.
      • glabusek Re: Astrum 20.10.09, 08:44
        Gosć czaruje obietnicami promocji wydanych książek jak czarodziej z
        Krainy OZE.
        A o tym co myślicie?

www.wydawca.com.pl/index.php?s=info&kat=2&dzial=36&poddzial=0&id=3106
        • skajstop Re: Astrum 20.10.09, 09:01
          Myślimy to samo, co o Novae Res czy MyBooku :)
          • glabusek Re: Astrum 20.10.09, 09:54
            No!
          • ojuciasan Re: Astrum 20.10.09, 14:34
            skajstop napisał:

> Myślimy to samo, co o Novae Res czy MyBooku :)

O nie! Ja raczej myślę znacznie gorzej ;-)
            • hophopi Re: Astrum 20.10.09, 18:27
              Hehe, Pan z Astrum spamuje na Goldenline, dziś dostałam od niego maila
              zachęcającego do współpracy ;) Na tamtejszych forumach opinie o nim podobne jak
              i tu, dzięki czemu Pan uzyskał miano "Legendarnego Pana z Legendarnego
              Astrum";)). Stawki za grafikę ponoć równie boleśnie porażające jak i za słowa.
              Może mu podesłać w odpowiedzi na spamik linki do tych wszystkich wątków o
              Astrum...? ;)
              • nomina Re: Astrum 20.10.09, 18:49
                Na obronę muszę dodać, że czasem trafia się coś dobrego - już wspominałam, że
                Astrumowa "Komunikacja niewerbalna" Knappa i Hall to perełka do dziś, a i
                "Komunikowanie się lekarza z pacjentem" niezłą pozycją jest. Poza tym - pan z
                Astrum ma swoją wizję, wprawdzie kompletnie niepojętą, ale ma - daj Boże wielu
                wydawcom taki upór w działaniu :).
                • 1kroll Re: Astrum 14.12.13, 11:08
                  Muszę powiedzieć,że tylko ludzie z własną wizją i pasją dochodzą do czegoś,
                  ja wydałam w Astrum ok. 10 książek, jestem zadowolona.
                  Astrum wydało ich 1200, przez okres swojej działalności.
                  Chyba jednak,to jest jakaś wizja.
                  Może lepsza niż setek sprzedanych zagranicznym podmiotom wydawnictw,które biorą książki z zachodu, z okładką i całym dobrodziejstwem inwentarza. I nie zatrudniają polskich autorów,grafików, może Astrum płaci mniej,ale płaci,a te wielkie zachodnie, nic.
                  • skajstop Wydaje, bierze pieniądze, ale czy płaci? 14.12.13, 13:08
                    Cieszę się twoim entuzjazmem wobec działalności tego wydawnictwa, ale warto w takim razie przytoczyć opinie osób, które nie są tak zadowolone: www.dodajoszusta.com/historia/6101-wydawnictwo-astrum-lech-tkaczyk-to-naciagacz-i-oszust/
          • 1kroll Wydawnictwo Astrum nagrodzone za profesjonalizm 14.12.13, 11:03
            Marta Łukomska-Grzebuła 1 września 23:21
            Witam serdecznie. Panie Lechu, Ale numer! nie ci co się gorączkowali ale Ci co po prostu robili swoje. ludzie tacy jak PAN udowodnili, że liczy się tylko profesjonalizm a nie gardłowanie i przepychanki i oto okazało się, ze to ASTRUM było na pierwszej z półek i ja ze swoimi powieściami
            Marta Łukomska-Grzebuła
            Marta Łukomska-Grzebuła 1 września 23:21
            W MATRASIE
    • czepialska Re: Astrum 03.11.09, 09:07
      Nic dziwnego, że ostrzegali. Ja też nie odniosłam dobrego wrażenia -
      wręcz żenujące - i nie wydałam tam swojej serii dla dzieci.
      Zresztą to samo mogę powiedzieć o Zielonej Sowie, Skrzacie, WAMie,
      Impulsie, Literaturze...
      Cholera! Coraz dłuższa ta lista...
    • monika-hossain-27 Re: Astrum 12.07.14, 12:39
      Astrum.Napisałam dla tego wydawnictwa książkę o reklamie i marketingu, w umowie miałam 200 zł za arkusz (napisałam 6 arkuszy), płatne miesiąc po ukazaniu się, + dochód ze sprzedaży zgodny ze stawkami zawartymi w ustawie o prawach autorskich. Książka ukazała się w styczniu, jest lipiec - nie otrzymałam ani grosza, pan Lech Tkaczyk najpierw podawał coraz to nowe terminy zapłaty, a teraz udaje że nie wie o co chodzi, mówi że jeszcze nie dostał pieniędzy od księgarń i że będzie to tylko pewnie kilka złotych, tymczasem o gwarantowanych w umowie 1200 zł. milczy. Nawet wysłane przez adwokata wezwanie do zapłaty nie przyniosło rezeltatu, co więcej adwokat twierdzi że praktycznie nie mam szans na odzyskanie tych pieniędzy, bo koszty sądowe wyniosą więcej niż moje honorarium.
      Tak, pan Lech Tkaczyk robi wielkie problemy z wypłaceniem kwoty 1200 zł.
      • nobullshit Re: Astrum 12.07.14, 16:54
        monika-hossain-27 napisał(a):
        > co więcej adwokat twierdzi że praktycznie nie mam szans na odzysk
        > anie tych pieniędzy, bo koszty sądowe wyniosą więcej niż moje honorarium.

Zmień adwokata.
        Koszty sądowe to 5% "wartości zaskarżenia". W Twoim przypadku - 60 zł. A jeśli będzie to postępowanie uproszczone (nie wiem, aż tak się nie znam), opłata wynosi 30 zł. Poza tym sąd na ogół nakazuje stronie przegranej zwrócić koszty.
        Uczciwy adwokat z góry bierze ewentualnie zaliczkę. I umawia się na procent od wygranej. Może temu Twojemu po prostu się nie chce pisać pisma procesowego i występować w sądzie dla, nie wiem, 300 zł?
        Ale do takiej oczywistej sprawy adwokata nawet nie potrzebujesz.
        • pisam Re: Astrum 12.07.14, 17:08
          Można jeszcze inaczej, pan Tkaczyk, często zamieszcza informacje na FB, czy to na stronie Stowarzyszeniu pisarzy Polskich, lub Dyskusyjny Klub Książki i tam można zapytać kiedy w końcu zapłaci ci należną kwotę i przestanie okradać ludzi...
        • prezes_oszust Re: Astrum 25.11.14, 15:23
          Moniko odezwij się !!! poszukuję Cię niemal listem gończym!! NA czym w końću staneła Twoja sprawa? To samo co z Tobą szanowny Pan prezes poczynił ze mną.... ba!!! nawet o Tobie wspominał mi kilka razy w rozmowach telefonicznych (taki miał tupet).
          Trochę mi zajęło, ale Cię znalazłam, chcę złożyć zbiorowy pozew sądowy. Mam dobrą p. mecenas u siebie, która na pewno sie tym zajmie (zna już moją sytuację).
          Mam nadzieje, że sie odezwiesz
      • prezes_oszust Re: Astrum 25.11.14, 14:45
        bardzo proszę monika hossain o-szukana o raz WSZYSTKIE inne osoby pokrzywdzone i wystawione przez Szanownego Prezesa Oszustów - Pana LECHA TKACZYKA o kontakt ze mną na mój prywatny adres mailowy prezez_oszust@o2.pl
        podobnie jak wszysycy tutaj i jak Monika mam identyczną sytuację: książka dawno wydana, kasy brak, ściemnianie kłamanie zwodzenie, w międzyczasie próby zmieniania warunków umowy, proóby namawiania mnie na rezygnację z honorarium itd. A moja książka ma się dobrze, krąży po wszystkich mozliwych księgarniach i się sprzedaje.
        Uważam, że muismy zebrać siły wszysycy razem i chcę złożyć z Wami zbiorowy pozew sądowy przeciw temu zakłamanemu naciągaczowi. Mam u siebie bardzo dobrą p. mecenas, któa już zna sytuację i na pewno nam pomoże. My nie mamy sie czego bać, za to musimy walczyć o swoje,. Jesli anwet nie o pieniądze to przynajmmniej o to, by to załgane "wydawnictwo" z panem Tkacyzkiem na czele nie żerowało więcej na wysiłku, talencie, czasie i twórczości innych niedoświadczonych ludzi.
        PISZCIE!!!! CZEKAM !!!!!
        najwyższa pora pokazać panu L.T. gdzie jego miejsce !!!!
        • prezes_oszust Re: Astrum 25.11.14, 14:48
          przepraszam za literówkę, nie prezez a prezes_oszust@o2.p
          PISZCIE !!!!
    • o-szukana Re: Astrum 06.09.14, 12:35
      Witam.
      Mam duży problem z tym wydawnictwem, a mianowicie nie chce ono mi zapłacić za książkę, którą napisałam dla niego na zamówienie, bo ponoć się ona nie sprzedaje. Z tym że w umowie mam zagwarantowaną kwotę która powinna mi być wypłacona za samo wykonanie owej książki. Pan Lech Tkaczyk nie reaguje na wezwania przedsądne, ciągle odpisuje mi że zapłaci "za miesiąc" itd. Pozostaje podać mi go do sądu, ale ja mam tak daleko do Wrocławia, że same dojazdy i noclegi będą mnie drożej kosztować niż wynosi moje honorarium. Dlatego proszę o pomoc wszelkie osoby pokrzywdzone przez to wydawnictwo, bo jak czytam to forum to było ich kilka. Piszcie na adres oszukana123@o2.pl. Może razem coś zdziałamy napiszemy do jakiejś fundacji, opiniotwórczych mediów itp., co więcej głów to nie jedna.
      W ogóle to jestem w szoku jakie metoddy stosują wydawnictwa. To był mój pierwszy kontakt z rynkiem wydawniczym, mieszkam na wsi, niedawno skończyłam studia i oferta pana Tkaczyka wydawała mi się przepustką do naukowej kariery. A tym czasem on mi nie chce wypłacić trochę ponad 1000 zł. Reklamuje się że tak kocha młodych pisarzy, spełnia ich marzenia, a co robi w rzeczywistości??? Mi się już odechciało pisania na wieki....
      Dlatego jeszcze raz proszę o pomoc, dla mnie suma 1200 zł. to naprawdę duże pieniądze, proszę o adresy mogących mi pomóc fundacji, osób zajmujących się takimi sprawami, przede wszystkim chcę nawiązać kontakt z innymi osobami pokrzywdzonymi przez to wydawnictwo - teraz lub w przeszłości.
      Piszcie wyłącznie na maila oszukana123@o2.pl , wiadomo, pan Lech też ma Internet.
      • 1kroll Re: Astrum 28.03.15, 12:28
        Witam! Z tego co wiem podjęła się Pani napisania książki przesłała treść książki nie na temat. Wydawnictwo domaga się od Pani odszkodowania przekraczającego wielokrotnie zapłatę za książkę.
        Sprawa znajdzie swój finał w sądzie.
        Jakoś na forum zapomniała Pani o tym napisać.
        Adam

• skajstop Re: Astrum 28.03.15, 14:31
          To miło, że niektórzy znają poufne szczegóły działalności tego wydawnictwa. Zapewne nie masz, Adamie, żadnego związku z Astrum?
          Chyba że jego pracownicy albo właściciele publicznie wtedy coś takiego napisali, wtedy proszę o o link.
          • nobullshit Re: Astrum 29.03.15, 00:40
            skajstop napisał:
            > Chyba że jego pracownicy albo właściciele publicznie wtedy coś takiego napisali
            > , wtedy proszę o o link.
            Sorry, Skaj, gość mnie zmęczył, więc go zablokowałam. Możesz odblokować, ale myślę, że bez tego linku przeżyjesz. :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka