Dodaj do ulubionych

Pytanie prywatne

16.04.04, 11:56
Czy ktos zna nazwe francuskiego wydawnictwa majacego oddzialy w Warszawie i
Krakowie ? Poniewaz nie mam nic zdroznego na mysli , prosze o odejscie (w
drodze wyjatku) od konwencji "Wydawnictwo na litere X z miast W i K" ;o)
Dziekuje from the mountain, kiedys to odtancze w miare swoich skromnych
mozliwosci.

B.
Obserwuj wątek
    • jottka to 16.04.04, 23:57
      jakaś zagadka? bo troche niejasno sformułowane

skojarzyło mi sie noir sur blanc, mają filie tu i tu, ale założyciele chyba ze
      szwajcarii, to nie wiem, czy spełniają twoje kryteria :( na wszelki wypadek:

www.noirsurblanc.pl/dzial_o_wydawnictwie.htm
      • baloo Re: to 17.04.04, 00:07
        Nie , to nie zagadka. To pytanie.
        Tez mi sie skojarzylo z Noir-sur-blanc, ale tez mam watpliwosci wlasnie z tego
        powodu , ze NsB jest szwajcarskie (choc ma juz tez filie we Francji). A moze
        osobie , ktora sie mnie o to pytala sie skleilo ? Na zasadzie "To po francusku
        i to po francusku , wsio ryba"
        Ale dzieki za odzew.

B.

PS , bajdełej i notabena na marginesie jako ciekawostka nie na temat : Glowna
        Siedziba wielce powaznego Wydawnictwa NsB miesci sie w wiosce (o dwa rzuty
        kamieniem odmnie - chyba wreszcie sie tam kiedys wybiore ;oD) o wielkosci
        sredniej chustki do nosa. Za to w mojej wiosce (w zasadzie miasteczku - ok. 4,5
        tys) znajduje sie m.in. galeryjka sztuki, do ktorej zjezdzaja sie kupcy z
        calego szwajcu, Francji, Niemiec, Wloch i takich tam roznych. W sasiedniej
        wiosze podobnie, i w nastepnej tez. I za to kocham ten kraj ;o)

B.
    • zielka Re: Pytanie prywatne 22.04.04, 18:00
      hachette, nie? nie wiem kto inny bylby tak bardzo obecny..

tzn. w zasadzie na pewno Hachette. chyba, ze .. Larousse?
      • baloo Re: Pytanie prywatne 23.04.04, 02:35
        Hm, chyba nie ... Hachette ma chyba jedno biuro (?), a Larousse jest chyba we
        Wroclawiu i w Warszawie. Aha, wlasnie dowiedzialem sie , ze moze tez chodzic o
        duze wydawnictwo francuskie, do ktorego naleza dwa wydawnictwa polskie , w
        Warszawie i Krakowie. Kurde, chyba sie poddam, no bo jak tu sie dowiadywac,
        skoro pytajacy sam nie wie , o co chodzi. A jakby chodzilo o dwa inne miasta,
        to tez bym sie nie zdziwil, im jest wszystko jedno, przeciez to w Polsce.
        • millefiori Re: Pytanie prywatne 23.04.04, 10:17
          Hachette livre, a nie zurnalowy, 1 adres, w Warszawie.
          Larousse pl. z W-wy sie przeniosl calkiem do Wroclawia; tamze oficjalny adres.
          Zaraz zaraz, wspominal ktos, ze Ksiazka i Wiedza poszla we francuskie rece.
          Hachette?
          • baloo Re: Pytanie prywatne 23.04.04, 10:37
            O. to jest jakis trop ;o)
            Moze cos jeszcze poszlo w te "dobre" rece ?
          • zielka Re: Pytanie prywatne 23.04.04, 10:54
            Albo Hachette, albo nic; nikt inny nie kupuje dzisiaj we Francji. Moze niedlugo zaczna, ale sie
            kilka przepychanek musi zakonczyc.
            • baloo Re: Pytanie prywatne 23.04.04, 11:08
              Aha. W takim razie dziekuje bardzo i przekaze.
            • baloo Re: Pytanie prywatne 23.04.04, 11:11
              Aha, i jeszcze jedno : jakie przepychanki ? Mozesz poplotkowac ?
              ;oD
              • zielka Re: Pytanie prywatne 23.04.04, 12:39
                zaskakujace fuzje: Seuil/Lagard?re
                Smierc Vivendi zaprasza do zakupow: Hachette nie moze kupic wyszskiego, bo prawo jej
                zakazuje (mialaby ponad 50% rynku)
                WIec moze grupa Media Pariticipation bedzie myslala o poszerzeniu wplywow (a to fajni ludzie -
                mimo wyborow wydawniczych mi odleglych - sa, ciekawa jestem co z potencjalem Vivendi oni
                moga zrobic).
                No, i wlsanie grupa M.P. moze - to jest moja prywatna intuicja - zaiteresowac sie polskim
                rynkiem raczej. Tam jest kilka chrzescijanskich wydawnictw (no, nie mnie to cieszy, skad,
                relacjonuje, nie oceniam:-), i chyba sa zainteresowani ekspansja. Maja swietna grupe
                dystrybucyjna, jedna z najwiekszych we Francji, i chocby z tej strony warto by bylo im ulatwic
                wejscie na polski rynek.
                cos jeszcze? na razie starczy:-)
                klaniam sie
                • baloo Re: Pytanie prywatne 23.04.04, 12:56
                  Dzieki ;o)
          • millefiori dzwonilo, ale nie w tym kosciele 23.04.04, 11:19
            millefiori napisała:

> Zaraz zaraz, wspominal ktos, ze Ksiazka i Wiedza poszla we francuskie rece.
            > Hachette?

Autokorekta: wiedza owszem, ale nie w tym zestawieniu:(

WIEDZA I ZYCIE zostala wzieta przez Hachette'a, a nie KiW, ajk podalam blednie
            wyzej.

www.hachette.com/HomePageFO/francais/site/page/frameset_groupe.jsp?page=international

Przepraszam za usterki
          • yanga Re: Pytanie prywatne 23.04.04, 17:33
            millefiori napisała:

> Hachette livre, a nie zurnalowy, 1 adres, w Warszawie.
            > Larousse pl. z W-wy sie przeniosl calkiem do Wroclawia; tamze oficjalny adres.
            > Zaraz zaraz, wspominal ktos, ze Ksiazka i Wiedza poszla we francuskie rece.
            > Hachette?
            Nie Książka i Wiedza, tylko Wiedza i Życie.
            • millefiori Re: Pytanie prywatne 23.04.04, 22:59
              Dzieki za czujnosc, juz sie poprawilam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka