Dodaj do ulubionych

Świat Książki znika

19.12.12, 20:43
Na wypadek, gdyby ktoś jeszcze nie wiedział: rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/weltbild-polska-do-zamkniecia_32979.html
Obserwuj wątek
    • 4kika Re: Świat Książki znika 20.12.12, 07:07
      Skaj, co straszysz, to Weltbild się zwija, a ze Światem nie do końca jest to przesądzone
      • skajstop Re: Świat Książki znika 20.12.12, 09:08
        Nie do końca, ale pracownicy dostali wymówienia, a Weltbildt głośno mówi i wyprzedaży zapasów magazynowych, co - jeśli do tego dojdzie - będzie rzeczą fatalną.
        Ja nie wierzę, żeby ktoś kupił SK. Chyba że za przysłowiową złotówkę. Nie w obecnej sytuacji rynkowej.
        • 4kika Re: Świat Książki znika 20.12.12, 09:35
          Pracownicy dostali wymówienia? O qrczę. To pewnie już z żadnym autorem umowy nie podpiszą...
          • misia1245 Re: Świat Książki znika 20.12.12, 10:11
            Pytanie, czy w tej sytuacji zapłacą honorarium np. tłumaczom, którzy złożyli już tekst i czekają na końcowe rozliczenie. I co z umowami, które tłumacze już podpisali? Jaka jest gwarancja, że po złożeniu tekstu wydawnictwo im zapłaci. Firma nie zbankrutowała, więc teoretycznie powinna dotrzymywać zobowiązań, ale kto ich tam wie.
            • skajstop Re: Świat Książki znika 20.12.12, 10:20
              Obawiam się, że może być ciężko, nawet jeśli SK przetrwa. Jeśli ktoś z Was ma do czynienia z tym wydawnictwem, pora pomyśleć o jakichś zabezpieczeniach.
              • misia1245 Re: Świat Książki znika 07.01.13, 19:12
                A jednak płacą, tak jak trzeba. Moje tłumaczenie zostało przyjęte przed świętami i dzisiaj dostałam pieniadze.
    • 4kika A inne wydawnictwa? 20.12.12, 10:15
      Jestem ciekawa jak "stoją" na rynku takie wydawnictwa jak WAB, Zysk, czy Prószyński?
      • skajstop Re: A inne wydawnictwa? 20.12.12, 10:22
        Różnie się mówi, ale dominuje pesymizm.
      • annbell Re: A inne wydawnictwa? 21.12.12, 15:52
        tacy kolosi ? mieli wielu dobrych autorów, debiutantów, zarobili na nich i co? kryzys? ale dotyczacy braku dobrych autorów, czy czego?
        • blueberry33 Re: A inne wydawnictwa? 08.01.13, 09:47
          Wiem, że niektórzy na tym forum uważają mnie w najlepszym wypadku za czarnowidzkę, ale cóż, ścierpię to w milczeniu i podzielę się kilkoma informacjami pochodzacymi, tak to nazwę, z kół bardzo zbliżonych do polskich reprezentantów właścicieli ŚK. Otóż po pierwsze:
          Właściciele firmy, czyli najogólniej rzecz biorąc, Episkopat Niemiec (Kościoła Rzymskokatolickiego) uznał, po analizach swoich ekspertów, że zapaść na rynku wydawniczym w Polsce będzie, poczynając od roku bieżącego, tak znaczna - rosnące bezrobocie i malejąca siła nabywcza ludności, a chodzi o kupujących książki, już od połowy 2012 r. generowały coraz mniejszą sprzedaż i przychody. Ten kryzys będzie, ich zdaniem, coraz większy.
          Po drugie:
          Podobno ostatecznym powodem, który zadecydował, było to, że sprzedaż książek przez internet zniszczyła u nich sprzedaż klubową. Koszt comiesięcznego drukowania kilkuset tysięcy egzemplarzy kolorowego katalogu i rozsyłania go członkom Klubu, przy stałym od lat spadku ich liczby, przesądził o decyzji.
          • pisam Re: A inne wydawnictwa? 08.01.13, 10:14
            A wystarczyło w odpowiedniej chwili przejść na katalog elektroniczny rozsyłany na maile. Tylko trzeba było o tym wcześniej pomyśleć...
            A co do spadku obrotów, to żadna nowość od kilku lat jest to stała którą należy wliczyć w ryzyko...
          • tittama Re: A inne wydawnictwa? 08.01.13, 10:15
            A nie było łatwiej popracować nad nową formą sprzedaży? Nie wiem, nie znam się, tak na zdrowy rozum to biorę...
          • skajstop Ech, Kasandro :) 08.01.13, 10:20
            Nie, żebym nie doceniał twoich kontaktów, ale akurat piszesz o rzeczach, które osoby z branży wiedzą od dawna, a te, które nie wiedzą, a chciały się dowiedzieć, to od chwili ogłoszenia przez Weltbildt swojej decyzji mogły poczytać choćby w artykułach Łukasza Gołębiewskiego, analityka rynku. Np.:
            biznes.interia.pl/media/news/wlasciciel-swiata-ksiazki-wycofuje-sie-polskiego-rynku,1874846,5058
            Pisz, pisz, co tam wiesz, mnie tam twoje kasandrzenie nie przeszkadza, o ile zawiera racjonalne źdźbło prawdy :)
            • blueberry33 Re: Ech, Kasandro :) 09.01.13, 09:23
              Wiem daleko więcej, ale ponieważ za naczelną zasadę w swoich postach uznaję przykazanie Nomina sunt odiosa, nie mogę przekazać wielu naprawdę barwnych szczegółów dotyczących tego wyjścia Weltbildu z Polski, bo musiałabym złamać to przykazanie. Więc żadnych nazwisk nie będzie. Może na razie tylko tyle, że decyzja właścicieli firmy w tej kwestii zapadła bardzo, bardzo długi czas temu. A na razie, przynajmniej w znanych mi wydawnictwach (oczywiście nie mogę wiedzieć, czy dotyczy to wszystkich) w związku z pojawieniem się na rynku dużej grupy zwolnionych stamtąd ludzi zapowiedziano obniżenie stawek dla tłumaczy, redaktorów i korektorów, a w perspektywie - w odniesieniu do osób zatrudnionych na etatach - obniżenie pensji. Tak mi sie wydaje, że to obniżenie stawek dotknie bardzo tłumaczy, bo wiem, że była duża ich grupa związana wyłacznie albo prawie wyłącznie z Weltbildem. Mieli wysokie stawki i nie było tam problemów z płaceniem.
              • skajstop Re: Ech, Kasandro :) 09.01.13, 10:09
                Tak, o obniżkach stawek i pensji słyszałem. Niestety.
              • misia1245 Re: Ech, Kasandro :) 09.01.13, 14:52
                No zobacz, kurcze: przez wiele lat pracowałam dla Świata Książki, a potem dla Weltbilda i nie dość, że Weltbild rozliczył się ze mną co do grosza - już po ogłoszeniu likwidacji - to jeszcze dostałam do przełożenia dwie książki z dwóch różnych wydawnictw, które prawdopodobnie nie słyszały o obowiązujących obniżkach dla tłumaczy, bo zaproponowały mi stawkę wyższą niż miałam w tym ostatnim. Dobre - podkreślam dobre - wydawnictwa cenią sprawdzonych tłumaczy i wątpię, czy obniżą im stawki - co najwyżej mogą zaproponować niższe tłumaczom początkującym, wkraczającym na rynek.
                A tak w ogóle to jednak siejesz tu czarnowidztwo; jesteś jak prezes Kaczyński, który wie, ale nie powie. Albo wiesz i mówisz, albo wiesz, nie chcesz powiedzieć i milczysz. Twoje sensacyjne doniesienia są mało sensacyjne, bo, jak zauważył skajstop, wszyscy mogli o nich poczytać w prasie.
              • penutka Re: Ech, Kasandro :) 18.01.13, 07:24
                Blueberry33, skąd to wiesz, czy masz informatorów we wszystkich wydawnictwach? Współpracuję z trzema znanymi wydawnictwami warszawskimi i w żadnym z nich takich obniżek jeszcze nie było, a w jednym wręcz podwyżki. Wydaje mi się, że co najwyżej odpadną słabi tłumacze, redaktorzy, korektorzy, no oczywiście tacy, którzy nie mają tzw. znajomości:) A może nawet i znajomości teraz nie pomogą:) I jeszcze coś ku pokrzepieniu serc, chociaż jest tam też i łyżeczka dziegciu:
                pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1,122003,13152897,_Rz___Internet_nie_wykonczyl_ksiazek.html
                • skajstop Re: Ech, Kasandro :) 18.01.13, 08:05
                  Pozostawiając inne sprawy na boku, jednak w sprawie tych spadających stawek w kontekście upadku SK stanę w obronie Blueberry33, bo i do mnie to dotarło, z dwóch wydawnictwo: dużego warszawskiego i jeszcze większego poznańskiego. Może nie będzie to regułą, może nie obejmie najlepszych, ale niektórzy wydawcy próbują coś ugrać na upadku SK, tak niestety jest.
    • nobullshit Re: Świat Książki znika 08.01.13, 17:27
      Może jestem naiwna, ale w pewnym sensie rejterada Weltibildu z Polski mnie cieszy.
      Przerobili księgarnie na sklepy typu "wszystko za 5 złotych" i maybe, just maybe, polegli dlatego, że Polacy jednak chcą czytać książki, a nie kupować chińskie garnki i biustonosze.

• spacey1 Re: Świat Książki znika 10.01.13, 17:17
        Nie zapominaj, że Weltbild posiadał także wydawnictwo Świat Książki, które miało naprawdę zacną ofertę (proza polska i obca oraz dobra literatura faktu). W sieci detalicznej polityka była taka, jak mówisz, a więc także niespójna z profilem wydawnictwa. Jednak te błędy popełnione przez Weltbild po przejęciu ŚK i w efekcie jego wycofanie się sprawiły, że zniknie prawdopodobnie jedno z dobrych wydawnictw. Oczywiście - książki dalej będą się ukazywać tam czy gdzie indziej. Jednak wiele osób pracowało tam z wielkim zaangażowaniem i pasją, tworząc zespół o bardzo dobrej opinii w branży wydawniczej. Teraz rozejda się po wielu różnych firmach, w branży lub poza nią. Szkoda tej jedności i tej wartości, którą wspólnie tworzyli.
        • nobullshit Re: Świat Książki znika 10.01.13, 19:40
          spacey1 napisała:
          > (...) Jednak wiele osób pracowało tam z wielkim zaangażowaniem i pasją, tworząc zespó
          > ł o bardzo dobrej opinii w branży wydawniczej. Teraz rozejda się po wielu różny
          > ch firmach, w branży lub poza nią. Szkoda tej jedności i tej wartości, którą ws
          > pólnie tworzyli.

Zgadzam się z Tobą - sama coś tam dla ŚK robiłam i byłam zadowolona z tej współpracy.
          Chodziło mi o politykę Weltbildu.
      • nchyb Re: Świat Książki znika 19.01.13, 19:08
        > Przerobili księgarnie na sklepy typu "wszystko za 5 złotych"

nie wiem, czy zauważyliście, ale empiki obecnie idą dokładnie w tym samym kierunku, chociaż cenią te pozaksiążkowe drobiazgi na wiecej niż tylko koło 5zł...
    • hajota Re: Świat Książki znika 25.01.13, 12:30
      Więcej szczegółów, ale wypowiedzi prezesa szalenie enigmatyczne:
      www.instytutksiazki.pl/pl,ik,site,6,4,28471.php
    • misia1245 Re: Świat Książki znika 12.02.13, 20:20
      biznes.onet.pl/wydawnictwo-bukowy-las-kupilo-swiat-ksiazki,,5419267,1,news-detal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka