skajstop 19.12.12, 20:43 Na wypadek, gdyby ktoś jeszcze nie wiedział: rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/weltbild-polska-do-zamkniecia_32979.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
4kika Re: Świat Książki znika 20.12.12, 07:07 Skaj, co straszysz, to Weltbild się zwija, a ze Światem nie do końca jest to przesądzone Odpowiedz Link
skajstop Re: Świat Książki znika 20.12.12, 09:08 Nie do końca, ale pracownicy dostali wymówienia, a Weltbildt głośno mówi i wyprzedaży zapasów magazynowych, co - jeśli do tego dojdzie - będzie rzeczą fatalną. Ja nie wierzę, żeby ktoś kupił SK. Chyba że za przysłowiową złotówkę. Nie w obecnej sytuacji rynkowej. Odpowiedz Link
4kika Re: Świat Książki znika 20.12.12, 09:35 Pracownicy dostali wymówienia? O qrczę. To pewnie już z żadnym autorem umowy nie podpiszą... Odpowiedz Link
misia1245 Re: Świat Książki znika 20.12.12, 10:11 Pytanie, czy w tej sytuacji zapłacą honorarium np. tłumaczom, którzy złożyli już tekst i czekają na końcowe rozliczenie. I co z umowami, które tłumacze już podpisali? Jaka jest gwarancja, że po złożeniu tekstu wydawnictwo im zapłaci. Firma nie zbankrutowała, więc teoretycznie powinna dotrzymywać zobowiązań, ale kto ich tam wie. Odpowiedz Link
skajstop Re: Świat Książki znika 20.12.12, 10:20 Obawiam się, że może być ciężko, nawet jeśli SK przetrwa. Jeśli ktoś z Was ma do czynienia z tym wydawnictwem, pora pomyśleć o jakichś zabezpieczeniach. Odpowiedz Link
misia1245 Re: Świat Książki znika 07.01.13, 19:12 A jednak płacą, tak jak trzeba. Moje tłumaczenie zostało przyjęte przed świętami i dzisiaj dostałam pieniadze. Odpowiedz Link
4kika A inne wydawnictwa? 20.12.12, 10:15 Jestem ciekawa jak "stoją" na rynku takie wydawnictwa jak WAB, Zysk, czy Prószyński? Odpowiedz Link
skajstop Re: A inne wydawnictwa? 20.12.12, 10:22 Różnie się mówi, ale dominuje pesymizm. Odpowiedz Link
annbell Re: A inne wydawnictwa? 21.12.12, 15:52 tacy kolosi ? mieli wielu dobrych autorów, debiutantów, zarobili na nich i co? kryzys? ale dotyczacy braku dobrych autorów, czy czego? Odpowiedz Link
blueberry33 Re: A inne wydawnictwa? 08.01.13, 09:47 Wiem, że niektórzy na tym forum uważają mnie w najlepszym wypadku za czarnowidzkę, ale cóż, ścierpię to w milczeniu i podzielę się kilkoma informacjami pochodzacymi, tak to nazwę, z kół bardzo zbliżonych do polskich reprezentantów właścicieli ŚK. Otóż po pierwsze: Właściciele firmy, czyli najogólniej rzecz biorąc, Episkopat Niemiec (Kościoła Rzymskokatolickiego) uznał, po analizach swoich ekspertów, że zapaść na rynku wydawniczym w Polsce będzie, poczynając od roku bieżącego, tak znaczna - rosnące bezrobocie i malejąca siła nabywcza ludności, a chodzi o kupujących książki, już od połowy 2012 r. generowały coraz mniejszą sprzedaż i przychody. Ten kryzys będzie, ich zdaniem, coraz większy. Po drugie: Podobno ostatecznym powodem, który zadecydował, było to, że sprzedaż książek przez internet zniszczyła u nich sprzedaż klubową. Koszt comiesięcznego drukowania kilkuset tysięcy egzemplarzy kolorowego katalogu i rozsyłania go członkom Klubu, przy stałym od lat spadku ich liczby, przesądził o decyzji. Odpowiedz Link
pisam Re: A inne wydawnictwa? 08.01.13, 10:14 A wystarczyło w odpowiedniej chwili przejść na katalog elektroniczny rozsyłany na maile. Tylko trzeba było o tym wcześniej pomyśleć... A co do spadku obrotów, to żadna nowość od kilku lat jest to stała którą należy wliczyć w ryzyko... Odpowiedz Link
tittama Re: A inne wydawnictwa? 08.01.13, 10:15 A nie było łatwiej popracować nad nową formą sprzedaży? Nie wiem, nie znam się, tak na zdrowy rozum to biorę... Odpowiedz Link
skajstop Ech, Kasandro :) 08.01.13, 10:20 Nie, żebym nie doceniał twoich kontaktów, ale akurat piszesz o rzeczach, które osoby z branży wiedzą od dawna, a te, które nie wiedzą, a chciały się dowiedzieć, to od chwili ogłoszenia przez Weltbildt swojej decyzji mogły poczytać choćby w artykułach Łukasza Gołębiewskiego, analityka rynku. Np.: biznes.interia.pl/media/news/wlasciciel-swiata-ksiazki-wycofuje-sie-polskiego-rynku,1874846,5058 Pisz, pisz, co tam wiesz, mnie tam twoje kasandrzenie nie przeszkadza, o ile zawiera racjonalne źdźbło prawdy :) Odpowiedz Link
blueberry33 Re: Ech, Kasandro :) 09.01.13, 09:23 Wiem daleko więcej, ale ponieważ za naczelną zasadę w swoich postach uznaję przykazanie Nomina sunt odiosa, nie mogę przekazać wielu naprawdę barwnych szczegółów dotyczących tego wyjścia Weltbildu z Polski, bo musiałabym złamać to przykazanie. Więc żadnych nazwisk nie będzie. Może na razie tylko tyle, że decyzja właścicieli firmy w tej kwestii zapadła bardzo, bardzo długi czas temu. A na razie, przynajmniej w znanych mi wydawnictwach (oczywiście nie mogę wiedzieć, czy dotyczy to wszystkich) w związku z pojawieniem się na rynku dużej grupy zwolnionych stamtąd ludzi zapowiedziano obniżenie stawek dla tłumaczy, redaktorów i korektorów, a w perspektywie - w odniesieniu do osób zatrudnionych na etatach - obniżenie pensji. Tak mi sie wydaje, że to obniżenie stawek dotknie bardzo tłumaczy, bo wiem, że była duża ich grupa związana wyłacznie albo prawie wyłącznie z Weltbildem. Mieli wysokie stawki i nie było tam problemów z płaceniem. Odpowiedz Link
skajstop Re: Ech, Kasandro :) 09.01.13, 10:09 Tak, o obniżkach stawek i pensji słyszałem. Niestety. Odpowiedz Link
misia1245 Re: Ech, Kasandro :) 09.01.13, 14:52 No zobacz, kurcze: przez wiele lat pracowałam dla Świata Książki, a potem dla Weltbilda i nie dość, że Weltbild rozliczył się ze mną co do grosza - już po ogłoszeniu likwidacji - to jeszcze dostałam do przełożenia dwie książki z dwóch różnych wydawnictw, które prawdopodobnie nie słyszały o obowiązujących obniżkach dla tłumaczy, bo zaproponowały mi stawkę wyższą niż miałam w tym ostatnim. Dobre - podkreślam dobre - wydawnictwa cenią sprawdzonych tłumaczy i wątpię, czy obniżą im stawki - co najwyżej mogą zaproponować niższe tłumaczom początkującym, wkraczającym na rynek. A tak w ogóle to jednak siejesz tu czarnowidztwo; jesteś jak prezes Kaczyński, który wie, ale nie powie. Albo wiesz i mówisz, albo wiesz, nie chcesz powiedzieć i milczysz. Twoje sensacyjne doniesienia są mało sensacyjne, bo, jak zauważył skajstop, wszyscy mogli o nich poczytać w prasie. Odpowiedz Link
penutka Re: Ech, Kasandro :) 18.01.13, 07:24 Blueberry33, skąd to wiesz, czy masz informatorów we wszystkich wydawnictwach? Współpracuję z trzema znanymi wydawnictwami warszawskimi i w żadnym z nich takich obniżek jeszcze nie było, a w jednym wręcz podwyżki. Wydaje mi się, że co najwyżej odpadną słabi tłumacze, redaktorzy, korektorzy, no oczywiście tacy, którzy nie mają tzw. znajomości:) A może nawet i znajomości teraz nie pomogą:) I jeszcze coś ku pokrzepieniu serc, chociaż jest tam też i łyżeczka dziegciu: pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1,122003,13152897,_Rz___Internet_nie_wykonczyl_ksiazek.html Odpowiedz Link
skajstop Re: Ech, Kasandro :) 18.01.13, 08:05 Pozostawiając inne sprawy na boku, jednak w sprawie tych spadających stawek w kontekście upadku SK stanę w obronie Blueberry33, bo i do mnie to dotarło, z dwóch wydawnictwo: dużego warszawskiego i jeszcze większego poznańskiego. Może nie będzie to regułą, może nie obejmie najlepszych, ale niektórzy wydawcy próbują coś ugrać na upadku SK, tak niestety jest. Odpowiedz Link
nobullshit Re: Świat Książki znika 08.01.13, 17:27 Może jestem naiwna, ale w pewnym sensie rejterada Weltibildu z Polski mnie cieszy. Przerobili księgarnie na sklepy typu "wszystko za 5 złotych" i maybe, just maybe, polegli dlatego, że Polacy jednak chcą czytać książki, a nie kupować chińskie garnki i biustonosze. Odpowiedz Link
spacey1 Re: Świat Książki znika 10.01.13, 17:17 Nie zapominaj, że Weltbild posiadał także wydawnictwo Świat Książki, które miało naprawdę zacną ofertę (proza polska i obca oraz dobra literatura faktu). W sieci detalicznej polityka była taka, jak mówisz, a więc także niespójna z profilem wydawnictwa. Jednak te błędy popełnione przez Weltbild po przejęciu ŚK i w efekcie jego wycofanie się sprawiły, że zniknie prawdopodobnie jedno z dobrych wydawnictw. Oczywiście - książki dalej będą się ukazywać tam czy gdzie indziej. Jednak wiele osób pracowało tam z wielkim zaangażowaniem i pasją, tworząc zespół o bardzo dobrej opinii w branży wydawniczej. Teraz rozejda się po wielu różnych firmach, w branży lub poza nią. Szkoda tej jedności i tej wartości, którą wspólnie tworzyli. Odpowiedz Link
nobullshit Re: Świat Książki znika 10.01.13, 19:40 spacey1 napisała: > (...) Jednak wiele osób pracowało tam z wielkim zaangażowaniem i pasją, tworząc zespó > ł o bardzo dobrej opinii w branży wydawniczej. Teraz rozejda się po wielu różny > ch firmach, w branży lub poza nią. Szkoda tej jedności i tej wartości, którą ws > pólnie tworzyli. Zgadzam się z Tobą - sama coś tam dla ŚK robiłam i byłam zadowolona z tej współpracy. Chodziło mi o politykę Weltbildu. Odpowiedz Link
nchyb Re: Świat Książki znika 19.01.13, 19:08 > Przerobili księgarnie na sklepy typu "wszystko za 5 złotych" nie wiem, czy zauważyliście, ale empiki obecnie idą dokładnie w tym samym kierunku, chociaż cenią te pozaksiążkowe drobiazgi na wiecej niż tylko koło 5zł... Odpowiedz Link
hajota Re: Świat Książki znika 25.01.13, 12:30 Więcej szczegółów, ale wypowiedzi prezesa szalenie enigmatyczne: www.instytutksiazki.pl/pl,ik,site,6,4,28471.php Odpowiedz Link
misia1245 Re: Świat Książki znika 12.02.13, 20:20 biznes.onet.pl/wydawnictwo-bukowy-las-kupilo-swiat-ksiazki,,5419267,1,news-detal Odpowiedz Link