Dodaj do ulubionych

Pytanie o wydawcę

08.09.13, 21:40
Czy ktoś z PT użytkowników tego forum współpracował z wydawnictwem Bellona? Chodzi mi o tłumaczenia. Co prawda zmroziło mnie to, że proponują wyłącznie umowy procentowe, bez żadnej zaliczki, a potem rozliczenia roczne od książek sprzedanych po cenie (tak zrozumiałam z rozmowy) hurtowej, ale może są na tyle solidni i wypłacalni, że - mimo wszystko - warto coś dla nich robić?
Obserwuj wątek
    • hajota Re: Pytanie o wydawcę 09.09.13, 11:56
      Koleżanka współpracowała (może się odezwie). Dostała co prawda jakąś niewielką zaliczkę, ale jak po pewnym czasie upomniała się o pieniądze z rozliczeń, odpowiedziano jej, że książka "tak źle się sprzedaje", że wpływy okazały się mniejsze od wypłaconej zaliczki. No i nie dostała ani grosza więcej.
      • yanga Re: Pytanie o wydawcę 09.09.13, 13:58
        Tak było. Pierwsze i jedyne rozliczenie wydarłam im po licznych telefonach z gardła, na dalsze użeranie z arogancką panią z księgowości zabrakło mi siły, więc poza zaliczką nie dostałam ani grosza. Świetna książka poszła do Taniej Książki, bo pożałowali na jakąkolwiek reklamę. Myślałam, że po sprywatyzowaniu coś się tam zmieniło, ale widzę, że wszystko po staremu.
        • zygmuntek4 Re: Pytanie o wydawcę 12.09.13, 10:53
          yanga napisała:

> Myślałam, że po sprywatyzowaniu coś się tam zmieniło, ale widzę, że wszystko po staremu.

He, he. Serio byłaś tak za przeproszeniem głupia? Jeśli tak to zgłoś się do Balcerowicz albo innego Tuska po medal za świetne przyswojenie sobie kapitalistycznych dogmatów.
          • yanga Re: Pytanie o wydawcę 12.09.13, 13:45
            Podjęłam to ryzyko świadomie, bo bardzo mi zależało, aby ta książka ukazała się w Polsce. Sama im ją zaproponowałam, bo pasowała do ich profilu. To było wiele lat temu.
          • mutant12 Re: Pytanie o wydawcę 12.09.13, 14:44
            zygmuntek4 - obrażanie ludzi nie jest w dobrym tonie. Nie jestem yangą, a mnie to zabolało.
    • skajstop Nie idź tą drogą :) 09.09.13, 14:28
      Nie jestem co prawda tłumaczem, ale za to mam znajomych, którzy tam wydali książki albo chcieli wydać, zarówno własne, jak i tłumaczone. I aby nie narażać się na ewentualny proces, podsumuję ich doświadczenia tak: sposób traktowania autorów i tłumaczy przez to wydawnictwo jest wprost legendarny...
      Czyli odradzam gorąco :)
    • kol.3 Re: Pytanie o wydawcę 14.09.13, 18:13
      Wydaje mi się że wątek o Bellonie już był. Nieprzychylny i ostrzegający.
      • druzilla Re: Pytanie o wydawcę 14.09.13, 23:02
        kol.3 napisała:

> Wydaje mi się że wątek o Bellonie już był. Nieprzychylny i ostrzegający.

Raczej chyba pojedyncze posty przy okazji innych spraw, przynajmniej ja tylko na takie natrafiłam. Poza tym dawne, myślałam, że może już nieaktualne. Jednak okazało się, że nie. Ale dzięki za ostrzeżenie, szczególne dzięki też skajstopowi, w tzw. międzyczasie doszły mnie jeszcze (z prywatnych kontaktów) (opo)wieści, które można podsumować JAK NAJDALEJ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka