Dodaj do ulubionych

skład i łamanie - gdzie można się tego nauczyć?

23.11.04, 14:24
skład i łamanie tekstu - gdzie można się tego nauczyć? Ktoś może się
orientuje, gdzie są organizowane takie kursy? Czy na kursach grafiki
komputerowej także można się nauczyć obsługi takich programów? Jakie są
najczęściej stosowane programy do składu i łamania? Proszę o radę...
A może jest tu ktoś z Krakowa, kto mógłby polecić jakiś wyjątkowo rzetelny
kurs?
Obserwuj wątek
    • fiomia Re: skład i łamanie - gdzie można się tego nauczy 23.11.04, 16:37
      O kursach nic nie wiem. Nauczyłam się tego kilka lat temu z książek. Chciałam
      uczyć się szerzej edytorstwa, nawet zdałam na podyplomowe na UW, ale byłam
      jedyną chętną, więc nic ze studiów nie wyszło. Więc nauczyłam się składu z
      Texbooka i innych publikacji dotyczących TEX-a. Paradoksalnie wiele z nich jest
      źle złożonych, co zniechęca do tego programu wiele osób, a szkoda... Ma on
      wiele zalet, wśród których niepoślednią jest to, że jest darmowy.

Po książkach widać, że ludzie składają je czasem w programach do tego nie
      przeznaczonych, znałam nawet osobę składającą w wordzie - co za koszmarki
      produkowała. Potem przesiadła się na PageMakera, ale wcale nie wychodziło jej
      to lepiej - wg mnie nie miała po prostu zdolności w tym kierunku.
    • emka_1 Re: skład i łamanie - gdzie można się tego nauczy 23.11.04, 17:57
      z krakowa, ale firmy prowadzącej rzetelne kursy nie znam. nie wiem też czy
      pytasz o sama naukę posługiwania sie programem do składu i w efekcie praca jako
      operator dtp, a więc ten, który wbija tekst wg. projektu typograficznego ( a
      przynajmniej powinien ten projekt dostać), czy też interesuje cię całość
      zagadnienia.
      jeśli całość, to zdaje się takich kursów nikt nie organizuje. specjalizacja
      typograficzna jest na grafice użytkowej. z kursów obsługi programów zasadniczo
      nie korzystam. książka + komputer, ew. przydaje się znajomość z kimś, kto
      zajmuje się tym na codzień.
      co do programów bywa różnie, zależy z kim sie współpracuje. czasem niestety
      wymagane jest przejście na maca, więc jeśli chcesz się poważnie tym zajmować,
      sprawdź na czym przyjdzie ci pracować, zanim się zacznioesz uczyć, bo nawyki są
      najtrudniejsze do zwalczenia:(
    • barbara7 Re: A SEW lub kursy PTWK? 24.11.04, 13:05
      Czy są coś warte, jeśli chodzi o naukę edytorstwa?
    • anahella Re: skład i łamanie - gdzie można się tego nauczy 25.11.04, 21:48
      Czesc, jestem z zawodu redaktorem graficznym, na co dzien laytuje popularny
      babski tygodnik.
      Pracuje w Warszawie, w duzym wydawnictwie i u mnie uzywa sie nastepujacych
      programow:

1. Quark eXpress - do lamania tekstow
      2. Adobe Photoshop - do obrobki ilustracji
      3. Adobe Illustrator - do grafiki wektorowej.

Wszystko to na Macintoshu. Wiem, ze w innych wydawnictwach trwaja przymiarki do
      przesadzania redakcji na pecety i programu do lamania In Design. W malych
      wydawnictwach, gdzie kroluja pecety nadal jest popularny Corel Draw do grafiki
      i Page Maker do lamania tekstu.

Na Twoim miejscu zainteresowalabym sie Photoshopem. Najlepiej kupic sobie
      podrecznik i trenowac w domu. Najlepiej by bylo, gdybys sie zaczepila w studiu
      graficznym lub agencji reklamowej na staz, bo samotna nauka z podrecznikiem lub
      kurs daje niewiele. Tylko pod okiem fachowcow nauczysz sie gdzie dodac magenty,
      ująć cyanu, a gdzie "pozapalac swiatla".
      Layoutowanie (czyli lamanie albo projektowanie stron do gazety) tez - najlepiej
      w gazecie. Uwazam, ze przychodzenie na staz za marne grosze lub bezplatnie da
      Ci wiecej niz drogi kurs.
      • chomskybornagain1 do anahelli 02.12.04, 13:42
        Pewnie wiesz, bo ja nie, czy instnieje polski slownik (+ przenoszenie) do
        inDesigna? Quark6 jest dla mnie do niczego - ma klopoty z unikodami przynajmniej
        na chinskim windowsie :(
        • anahella Re: do anahelli 04.12.04, 13:11
          Niestety nie wiem. Podobno jakies redakcje u mnie w firmie pracuja na nim, jak
          dowiem sie, to napisze. Powiedz tylko jaka platforma Cie interesuje, bo
          InDesign istnieje i na Windows i na MacOsa.
      • a.turowska Re: sk?ad i ?amanie - gdzie moz˙na sie˛ tego naucz 10.03.05, 11:56
        Czesc, napisalas ze pracujesz w Warszawie, w duzym wydawnictwie. To mam do Ciebie
        pytanko :) Czy nie przyjmujecie osób do dzialu graficznego, poniewaz chce zdobyc staz no i
        oczywiscie doswiadzczenie w wydawnictwie? Jak mozesz mi cos podpowiedziec co mam zrobic
        to bym byla bardzo Ci wdzieczna bo bardzo mi na tym zalezy.
    • kotmonika Re: skład i łamanie - gdzie można się tego nauczy 16.12.04, 07:14
      Witam!:) Polecam ATK (Akademia technik Komputerowych) z Poznania, link:

www.atk.poznan.pl, istnieje tam kierunek grafika komputerowa DTP i obejmuje zajęcia:
      Grafika komputerowa
      o Adobe Photoshop
      o CorelDraw!
      * Typografia i kompozycja
      o Dobór środków wyrazu
      o Kompozycja
      o Komunikacja wizualna
      * Techniki drukarskie
      o Separacja barwna i naświetlanie
      o Zasady druku
      o Funkcjonowanie nowoczesnej drukarni
      * Zasady DTP
      o Pojęcia i terminologia związane z poligrafią
      o Obsługa komputera Macintosh
      * Skład tekstu
      o Adobe InDesign
      o Quark XPress
      Ucza tam ludzie którzy na bieżąco zajmuja sie tym zawodowo i pracuja w firmach
      poligraficznych, wydawnictwach, agencjach reklamowych itp. Pozdrawiam!
    • zona_mi Patrzcie na datę założenia wątku 04.03.15, 22:38
      Przez 11 lat jego autor już pewnie coś znalazł ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka