Dodaj do ulubionych

Gdzie mogę potłumaczyć?

29.05.05, 15:07
No właśnie. Mam teraz dużo czasu. Zanm bardzo dobrze angielski(chociaż nie mam
specjalnych uprawnień). Chętnie przetłumaczyłbym (nawet za darmo) z pol na ang
jakąś literaturę...Gdzie to mogę uczynić? Pytanie moze trochę głupkowate...ale
najwyżej mnie zjedziecie...
Obserwuj wątek
    • donatta Re: Gdzie mogę potłumaczyć? 29.05.05, 17:40
      Zgłoś się do pierwszego lepszego wydawnictwa lub biura tłumaczeń :-) Jeśli za
      darmo - na pewno się ktoś Tobą zainteresuje. Ale wybieraj raczej mniejsze
      firmy, borykające się z trudnościami, żyjące "od książki do książki". Dla
      poważnego wydawnictwa dużo wolnego czasu i brak oczekiwań finansowych to mimo
      wszystko może być za mało ...
      • donatta Re: Gdzie mogę potłumaczyć? 29.05.05, 17:43
        A najlepiej po prostu weź sobie jakąś książkę z półki i tumacz. Sam od siebie
        kasy nie weźmiesz, wolny czas wypełnisz i jeszcze się terminami nie będziesz
        musiał przejmować. No chyba, że taki wymagający od siebie jesteś :-)
        • merkucjo86 Re: Gdzie mogę potłumaczyć? 29.05.05, 20:19
          A Ty w tym siedzisz? Poleć jakieś "podejrzane" wydawnictwa, które by na to poszły?
          • donatta Re: Gdzie mogę potłumaczyć? 29.05.05, 21:33
            Niestety, ja wręcz przeciwnie: mam mało czasu i domagam się kasy za każde
            tłumaczenie :-) W związku z tym, staram się zdawać z samymi "porządnymi".
        • yanga Re: Gdzie mogę potłumaczyć? 04.06.05, 22:47
          Donatta ma rację, ja też tak kiedyś zrobiłam, a potem... potem los mi pomógł,
          bo sama w życiu bym się nie odważyła. Teraz nie muszę się już dopraszać, ale
          dla Ciebie mam jedną uwagę: żeby tłumaczyć literaturę, nie wystarczy doskonała
          znajomość języka oryginału. Trzeba przede wszystkim umieć posługiwać się
          literacką polszczyzną, umieć dostroić się do autora, wczuć się w jego frazę
          itp. Radziłabym zacząć od jakiejś lekkiej książki, takiej, która Ci "leży", ale
          przyzwoitego autora, bo różne popularne powieści tfurców (czy raczej tfurczyń)
          po kursach kreatywnego pisania" sprawiają więcej problemów, niż się na oko
          wydaje. Jak przetłumaczysz powiedzmy, jeden rozdział, przeczytaj go sobie
          najpierw po cichu, a potem głośno (no może nie na cały głos), nawet nie wiesz,
          ile się usterek wtedy wyłapuje.
    • a0017 Re: Gdzie mogę potłumaczyć? 01.06.05, 09:34
      Witaj, napisałam do Ciebie na "priva", proszę zajrzyj tam kiedyś i w miarę
      możliwości odpowiedz!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka