Dodaj do ulubionych

Nie śmiejcie się...Napisałam opowiadanie-co dalej?

14.05.06, 08:39
Wszyscy piszą tu o publikowaniu, ale właściwie tylko w odniesieniu do
książek. Również i ja mam swoje skromne marzenia, owszem, ale intuicja mówi
mi, że lepiej zaczynać od krótszych form.
Co mogę z takim opowiadaniem zrobić (objętość: około 40 tys. znaków ze
spacjami)? Gdzie to ewentualnie mogłoby zostać opublikowane? A może pomyśleć
o jakimś czasopiśmie? Pytam, bo widzę, że inni też próbują działać, więc
dlaczego nie ja... Będę zatem bardzo wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Wrocławianka

Obserwuj wątek
    • skajstop Napisałam opowiadanie 14.05.06, 09:58
      A o jakiej tematyce? Bo rynek mamy sprofilowany, różne pisma zamieszczają teksty
      o różnej tematyce.

Skoro jesteś z Wrocławia, namawiam na poszukanie w Empiku półki z pismami
      literackimi. Jest parę pism głównego nurtu - niektóre redakcje, jak "Odrę", masz
      nawet na miejscu :)
      W każdym razie, ustal, które pismo publikuje teksty o chakakterze zbliżonym do
      twojej twórczości i... poślij :) a my będziemy trzymali kciuki, żeby się udało :)
      • marusia100 Re: Napisałam opowiadanie 14.05.06, 10:34
        Tematyka, mówiąc ogólnie, społeczno-obyczajowa; opowiadanie (w sposób raczej
        humorystyczny) przedstawia pewne wydarzenie z życia jedenastoletniego chłopca.
        Jego oczami chciałam pokazać świat dorosłych, daleki niestety od ideału.
        Dziękuję z aodpowiedź. A moze ktoś jeszcze ma jakis pomysł?
        • skajstop Re: Napisałam opowiadanie 14.05.06, 10:48
          Z opisu wynika, że "Odrę" możesz sobie odpuścić...

Poślij do "Lampy". A tak naprawdę... rozumiem, że to jest tekst niekomercyjny,
          wobec czego do paru innych pism literackich też powinnaś wysłać. Na przykład do
          "Frazy", "Opcji", "Fa-Artu"... "Toposu"... to są pisemka niskonakładowe, ale
          publikują takie teksty.
          • korneliap Re: Napisałam opowiadanie 14.05.06, 19:13
            Tak z ciekawosci weszlam na strone lampy i pisze tam
            Redakcja NIE CZYTA niezamówionych tekstów przysyłanych pocztą elektroniczną!
            Czytamy jedynie propozycje nadesłane w postaci wydruków papierowych.

Czy tak jak sie kolezanka pyta wysyla sie czesc opowiadania czy cale?
            Czy jest jakas ilosc znakow na opowiadanie ustalone (jakies minimum czy
            maximum)?
            • skajstop Re: Napisałam opowiadanie 14.05.06, 20:54
              Tak, Lampa chce tylko papier, Dunin miał taką fantazję :-)
              I oczywiście w przypadku opowiadań, jak myślę, w grę wchodzi wyłącznie cały tekst.

O rany - tak sobie skomentuję to drugie pytanie, o ilość znaków. To zależy od
              tematyki. W prasie kobiecej są to z reguły krótkie opowiadania, po
              kilka-kilkanaście tysięcy znaków. W pismach głównego nurtu zależy to od
              redakcji. Nie ma reguły.

Ale 40 tysięcy to bezwzględnie bardzo dużo. Takie opowiadanie to już ciężko
              upchnąć w prasie, prędzej jako jeden z tekstów w zbiorze.
              • ajtra Skajstop 15.05.06, 11:43
                napisał : "W prasie kobiecej są to z reguły krótkie opowiadania, po
                kilka-kilkanaście tysięcy znaków."

Owszem, zgadza się. Są czasopisma, które przyjmują opowiadania na 3000 znaków,
                na 6000, na 12000, są też przyjmowane opowiadania zawierające 36000 znaków.
                Ale temat opowiadania Marusi, nie odpowiada wymogom czasopism kobiecych.
    • oldie1 Re: Nie śmiejcie się...Napisałam opowiadanie-co d 15.05.06, 15:22
      Marusiu, wyslij tam: www.konkurs.literacki.ug.gda.pl/.
      Masz jeszcze troche czasu.
      Trzymam kciuki.
      • marusia100 Do "oldie1" 15.05.06, 16:12
        Dziękuję za fajny adres, myślę że to bardzo dobry pomysł na początek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka