Dodaj do ulubionych

Wydawca a kasa fiskalna

26.08.07, 14:09
Czy wydawca prowadzący również sprzedaż książek we własnym e-sklepie musi mieć
kasę fiskalną?
Obserwuj wątek
    • aliles1 Re: Wydawca a kasa fiskalna 26.08.07, 16:50
      Problem ten reguluje ustaa o VAT. Do 20 tys. zł. obrotu kasa
      fiskalna nie musi być instalowana. Jest to limit określony dla
      nowych firm. Wymagana jest natomist dzienna ewidencja sprzedaży (
      moze być zbiorcza).
      • nomina Re: Wydawca a kasa fiskalna 26.08.07, 19:21
        Jak zwykle - dzięki :).
        Ale - jeśli do każdej sprzedanej książki wystawia się fakturę, to też obowiązują
        te same zasady?
        Rozumiem, że obrót liczy się bezwzględnie, tj. jeśli sprzedasz za 10.000 w
        e-sklepie, a za 20.000 dystrybutorowi (upraszczam), to przekraczasz stawkę
        "niefiskalną"?
        • aliles1 Re: Wydawca a kasa fiskalna 26.08.07, 23:41
          Zasada prowadzenia kasy fiskalnej dotyczy tzw. obrotu
          nieudokumentowacego, do którego nie jest doliczana sprzedaż
          udokumentowana fakturami. Jeżeli w ramach rozliczenia kasy fiskalnej
          wystawiana jest faktura należy do kopii faktury pozostawianej u
          siebie dołączyć paragon z kasy (przeznaczony dla klienta), ażeby nie
          dublować sprzedaży. Na sprzedaż udokumentowaną fakturami nie
          prowadzi się kasy fiskalnej. Kasę zastępje rejestr faktur.
          • nomina Re: Wydawca a kasa fiskalna 01.09.07, 16:37
            Czyli jeśli z założenia rozliczam się fakturami (do każdego zamówienia), nie
            wprowadzam kasy, tak?
            Wybacz dociekliwość, ale na rachunkowości to ja ni w ząb :)
            • pisam Re: Wydawca a kasa fiskalna 01.09.07, 23:02
              Jeżeli chcesz prowadzić tylko sprzedaż dla hurtowni, księgarni - płatnych
              przelewem( faktury) to kasa nie będzie ci potrzebna, ale jeśli przewidujesz
              także sporą sprzedaż bezpośrednią ( Allegro, wysyłkowo ) to kasa może być
              potrzebna. A nigdy nie wiadomo czy sprzedaż bezpośrednia nie będzie w jakimś
              stopniu wyjściem awaryjnym, szczególnie gdy hurtownie nie potrafią reklamować (
              albo nie będą chciały) twojej książki. A po za tym sprzedając bezpośrednio
              zarabiasz więcej, a tak hurtownie zabiorą ci minimum 40 %, choć większość na
              dzień dobry krzyczą 45 %.
              • nomina Re: Wydawca a kasa fiskalna 02.09.07, 11:27
                Właśnie ja myślę głównie o sprzedaży bezpośredniej.
                To jak w końcu jest z kasą fiskalną, przy założeniu, że każdemu klientowi
                wystawiam fakturę, bo teraz już jestem zdezorientowana?
                • pisam Re: Wydawca a kasa fiskalna 02.09.07, 12:12
                  Nie musisz wystawiać faktury, bo US może być uszczypliwy i żądać kopii z
                  potwierdzeniem odbioru od nabywcy lub upoważnieniem do wystawiania faktur bez
                  podpisu odbiorcy. A sprzedaż poprzez kasę fiskalną, jest od razu jakąś tam formą
                  potwierdzenia sprzedaży. Najlepiej będzie jeśli pójdziesz do najbliższego US i
                  dowiesz sie na miejscu jak masz zrobić. Z tego co się zorientowałem, to możesz
                  kupić najprostszą kasę fiskalną( jeśli będziesz musiała )a więc także najtańszą,
                  z tym że będziesz musiała zarejestrować prowadzenie działalności handlowej, ale
                  wydając książki jesteś do tego zobligowana. Nie znam sie na tym, ale najprostsze
                  rzeczy znam i robię to czego mnie nauczyli.
                  Jakbyś miała jakiś problem napisz do mnie email ; ksiegarnia.zdanowicz@pro.onet.pl
                  co będę wiedział to ci podpowiem.
                  • nomina Re: Wydawca a kasa fiskalna 02.09.07, 15:31
                    W sumie faktura jest dla mnie lepsza. Program do wystawiania i tak jest
                    skorelowany z zamówieniami (na których można przecież umieścić upoważnienie do
                    wystawienia faktury bez podpisu), a paragony z fiskala to kłopot.
                    A jak to robią inne e-sklepy? Merlin, Empik - nie pamiętam, żebym wystawiała
                    potwierdzenie odbioru faktury za kupiony u nich towar?
                    Powiem tak: zawsze wydawało mi się, że faktura załatwia sprawę, ale ostatnio
                    ktoś mnie zaskoczył tą kasą - i zaczynam się zastanawiać...
                    Ale dzięki za pomoc, z pewnością jeszcze się odezwę :).
                    • pisam Re: Wydawca a kasa fiskalna 02.09.07, 16:54
                      Paragon w przypadku płatności gotówką, jest potwierdzeniem dokonania transakcji.
                      Sama faktura( kopia - która zostaje u ciebie) bez załączonego paragonu i bez
                      podpisu odbiorcy, że upoważnia cię do wystawiania faktury bez podpisu - jest
                      według US zwykłym kawałkiem papieru. Chyba że każda twoja faktura jest płatna
                      przelewem.
                      Najlepiej zrobisz jak przejdziesz się do U.Skarbowego i dokładnie się dowiesz
                      jak oni to widzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka