nomina 26.08.07, 14:09 Czy wydawca prowadzący również sprzedaż książek we własnym e-sklepie musi mieć kasę fiskalną? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aliles1 Re: Wydawca a kasa fiskalna 26.08.07, 16:50 Problem ten reguluje ustaa o VAT. Do 20 tys. zł. obrotu kasa fiskalna nie musi być instalowana. Jest to limit określony dla nowych firm. Wymagana jest natomist dzienna ewidencja sprzedaży ( moze być zbiorcza). Odpowiedz Link
nomina Re: Wydawca a kasa fiskalna 26.08.07, 19:21 Jak zwykle - dzięki :). Ale - jeśli do każdej sprzedanej książki wystawia się fakturę, to też obowiązują te same zasady? Rozumiem, że obrót liczy się bezwzględnie, tj. jeśli sprzedasz za 10.000 w e-sklepie, a za 20.000 dystrybutorowi (upraszczam), to przekraczasz stawkę "niefiskalną"? Odpowiedz Link
aliles1 Re: Wydawca a kasa fiskalna 26.08.07, 23:41 Zasada prowadzenia kasy fiskalnej dotyczy tzw. obrotu nieudokumentowacego, do którego nie jest doliczana sprzedaż udokumentowana fakturami. Jeżeli w ramach rozliczenia kasy fiskalnej wystawiana jest faktura należy do kopii faktury pozostawianej u siebie dołączyć paragon z kasy (przeznaczony dla klienta), ażeby nie dublować sprzedaży. Na sprzedaż udokumentowaną fakturami nie prowadzi się kasy fiskalnej. Kasę zastępje rejestr faktur. Odpowiedz Link
nomina Re: Wydawca a kasa fiskalna 01.09.07, 16:37 Czyli jeśli z założenia rozliczam się fakturami (do każdego zamówienia), nie wprowadzam kasy, tak? Wybacz dociekliwość, ale na rachunkowości to ja ni w ząb :) Odpowiedz Link
pisam Re: Wydawca a kasa fiskalna 01.09.07, 23:02 Jeżeli chcesz prowadzić tylko sprzedaż dla hurtowni, księgarni - płatnych przelewem( faktury) to kasa nie będzie ci potrzebna, ale jeśli przewidujesz także sporą sprzedaż bezpośrednią ( Allegro, wysyłkowo ) to kasa może być potrzebna. A nigdy nie wiadomo czy sprzedaż bezpośrednia nie będzie w jakimś stopniu wyjściem awaryjnym, szczególnie gdy hurtownie nie potrafią reklamować ( albo nie będą chciały) twojej książki. A po za tym sprzedając bezpośrednio zarabiasz więcej, a tak hurtownie zabiorą ci minimum 40 %, choć większość na dzień dobry krzyczą 45 %. Odpowiedz Link
nomina Re: Wydawca a kasa fiskalna 02.09.07, 11:27 Właśnie ja myślę głównie o sprzedaży bezpośredniej. To jak w końcu jest z kasą fiskalną, przy założeniu, że każdemu klientowi wystawiam fakturę, bo teraz już jestem zdezorientowana? Odpowiedz Link
pisam Re: Wydawca a kasa fiskalna 02.09.07, 12:12 Nie musisz wystawiać faktury, bo US może być uszczypliwy i żądać kopii z potwierdzeniem odbioru od nabywcy lub upoważnieniem do wystawiania faktur bez podpisu odbiorcy. A sprzedaż poprzez kasę fiskalną, jest od razu jakąś tam formą potwierdzenia sprzedaży. Najlepiej będzie jeśli pójdziesz do najbliższego US i dowiesz sie na miejscu jak masz zrobić. Z tego co się zorientowałem, to możesz kupić najprostszą kasę fiskalną( jeśli będziesz musiała )a więc także najtańszą, z tym że będziesz musiała zarejestrować prowadzenie działalności handlowej, ale wydając książki jesteś do tego zobligowana. Nie znam sie na tym, ale najprostsze rzeczy znam i robię to czego mnie nauczyli. Jakbyś miała jakiś problem napisz do mnie email ; ksiegarnia.zdanowicz@pro.onet.pl co będę wiedział to ci podpowiem. Odpowiedz Link
nomina Re: Wydawca a kasa fiskalna 02.09.07, 15:31 W sumie faktura jest dla mnie lepsza. Program do wystawiania i tak jest skorelowany z zamówieniami (na których można przecież umieścić upoważnienie do wystawienia faktury bez podpisu), a paragony z fiskala to kłopot. A jak to robią inne e-sklepy? Merlin, Empik - nie pamiętam, żebym wystawiała potwierdzenie odbioru faktury za kupiony u nich towar? Powiem tak: zawsze wydawało mi się, że faktura załatwia sprawę, ale ostatnio ktoś mnie zaskoczył tą kasą - i zaczynam się zastanawiać... Ale dzięki za pomoc, z pewnością jeszcze się odezwę :). Odpowiedz Link
pisam Re: Wydawca a kasa fiskalna 02.09.07, 16:54 Paragon w przypadku płatności gotówką, jest potwierdzeniem dokonania transakcji. Sama faktura( kopia - która zostaje u ciebie) bez załączonego paragonu i bez podpisu odbiorcy, że upoważnia cię do wystawiania faktury bez podpisu - jest według US zwykłym kawałkiem papieru. Chyba że każda twoja faktura jest płatna przelewem. Najlepiej zrobisz jak przejdziesz się do U.Skarbowego i dokładnie się dowiesz jak oni to widzą. Odpowiedz Link