anabella72 21.11.08, 10:58 Witam. Chcę wydać książke w wydawnictwie dsp. czy ktoś coś wie na ten temat? Wiem że musiałabym sama opłacać podatki ze sprzedaży ksiażki a nawet nie wiem jak to wygląda według prawa. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chwis Re: Wydawnictwo dsp 21.11.08, 11:49 Skąd niby mielibyśmy coś wiedzieć na temat Pani chęci wydania książki? Jakie podatki? Odpowiedz Link
autumna Re: Wydawnictwo dsp 21.11.08, 14:57 A czemu chcesz wydawać książkę w polskim wydawnictwie, które ma siedzibę w USA? Mało to polskich na miejscu? No chyba że to pozycja przeznaczona dla Polonii amerykańskiej. Odpowiedz Link
nobullshit Re: Wydawnictwo dsp 22.11.08, 00:03 "Normalnie" jest tak, że podatek odprowadza wydawca, a Ty rozliczasz się na koniec roku na podstawie PIT-8, który od tegoż wydawcy dostaniesz. Więc w czym problem? Możesz napisać jakoś jaśniej? Wydawnictwo nie odprowadzi podatku, bo ma siedzibę zagranicą? Jeśli tak, musisz zgłosić do Urzędu Skarbowego swój dochód z pracy dla odbiorcy w innym kraju, w przeliczeniu na złotówki, chyba do 20. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym uzyskałaś dochód, i zapłacić samodzielnie obliczony podatek (19%). Najlepiej idź do US i dopytaj o scczegóły. Odpowiedz Link
anabella72 Re: Wydawnictwo dsp 29.11.08, 13:07 Dzięki. Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. A odnośnie czemu? Bo to mają być książki dla polonii amerykańskiej i nie tylko. Jest wystawiana w kilku krajach. Odpowiedz Link
hajota Re: Wydawnictwo dsp 22.11.08, 01:15 Jeśli chcesz sama sprzedawać książkę, to musisz otworzyć działalność gospodarczą. Odpowiedz Link
pisam Re: Wydawnictwo dsp 22.11.08, 10:05 Ja bym przemyślał to jeszcze raz a przede wszystkim przeczytał ich umowę na spokojnie i z uwagą. Już po pobieżnym jej przeczytaniu nigdy bym się pod nią nie podpisał. Nie licz, że cokolwiek na tym zarobisz - 40% od "zysku, po odjęciu kosztów produkcji" to czarna dziura dzięki której nie dostaniesz żadnych pieniędzy. Odpowiedz Link
anabella72 Re: Wydawnictwo dsp 29.11.08, 13:09 Tylko że w polskim wydawnictwie np. my book tyle samo dostanę czyli być może nic, bo oni w ogóle nie promują. Mają tylko na stronie i dużo wyższy jest koszt wydania. Odpowiedz Link
autumna Re: Wydawnictwo dsp 01.12.08, 08:59 Jeżeli w dsp jest tak supertanio, to trudno mi uwierzyć, że mają jeszcze promocję. Zdajesz sobie sprawę, jakie są koszty jakiejkolwiek reklamy? A dsp nie szarpnęło się nawet na własny serwer i domenę, ma na jakimś darmowym - popatrz na adres strony. To tak jakby w Polsce wydawnictwo zamieściło ofertę na blox.pl na przykład. Poza tym we wzorze umowy widocznym u nich na stronie wcale nie ma ani słowa o tym, że wykonają promocję. Ani że będą twoją książkę sprzedawać przez jakieś określone księgarnie. Jeżeli tak ci obiecano, żądaj dopisania tego do umowy. Odpowiedz Link
skajstop Nie 22.11.08, 10:29 To jest zła droga. Najpierw wyczerp możliwość wydania w Polsce, w normalnym obiegu, za jakieś tam tantiemy - zanim pomyślisz o wydaniu za własne pieniądze. Chyba, że zrobisz jak Pisam, zakładając własne wydawnictwo i prowadząc dystrybucję. Niech cię nie kusi Ameryka :) to taki sam kanał, jak kiedyś wydawnictwo (czy jeszcze istnieje) Fabuła. Odpowiedz Link
nobullshit OT. Tylko odstawcie kawę, zwłaszcza słodzoną. 22.11.08, 12:32 Przeglądając witrynę Wydawnictwa DSP, trafiłam na podstronę z wierszami jego właścicielki. Kobieta II Kobieta to istota namiętna przepiękna jak róży kwiat pełna miłości subtelnej miłości czystej jak łza (...) jest jak zefirka muśnięcie delikatne powabne i zwiewne jak konwalia niewinna wśród traw i czysta jak kropla rosy porannej a także skromna jak wonny fiołek czuła i kochana jak słodki aniołek. Więcej tutaj: www.dsp.byethost31.com/?co=art&id=15 A ja się oddalam zwiewnie, żeby wonieć fiołkami i muskać jak zefirek. Odpowiedz Link