06.10.04, 14:15
Prosze powiedz czym ty leczysz ten hirustyzm że nie działą tylko nie mów że
androcurem!ja dopiero co zaczełam kuracje, pełna nadziei a tu czytam posty ze
androcur tez nie działa a przynajmniej nie zawsze..czy masz wysoki
testosteron?czy to hirustyzm idiopatyczny?
Obserwuj wątek
    • aga174 Re: do agi174 07.10.04, 14:06
      Hej!

Wiesz Mika ta moja historia jest trochę skomplikowana. Postaram się to jakoś w
      skrócie opisać.
      Pierwsze badania to zrobiłam w 2001 r. Miałam wtedy jeden podwyższony hormon-2
      razy ponad normę DHEA. Testosteron mam cały czas niski-0,3 ng/ml. 3 tygodnie
      temy zrobiłam nowe badania i DHEA jest według jednego labolatorium w normie, wg
      drugiego nieznacznie podwyższony, o dziesiąte części. Na USG nie mam PCO.
      Po pierwszym badaniu byłam leczona ponad rok Dianą, Androcurem i Verospironem.
      Androcur świetnie podział na cere, na przetłuszczanie się skory. Miałam też
      wrażenie, że włosy są jakby ciut słabsze, ale tego nie jestem pewna. Brałam go
      go tylko 3 miesiące, lekarka uznała,że tyle wystarczy. Efekt leczenia niestety
      szybko zniknął.
      Teraz to już nie chcą mi nic przepisywać, skoro wszystko jest w normie,
      przynajmniej na papierze. A i ja nie jestem już taka prędka do łykania hormonów-
      sporo skutków ubocznych, a efekty niewielkie i krótkotrwałe. 3 miesiące po
      odstawieniu Diany i Verosp. miałam z powrotem ropny trądzik. Więc i ty musisz
      wiedzieć, że Androcur i jemu podobne to nie jest żaden cudowny środek:( Ja sie
      bardzo rozczarowałam:( Chociaż każdy organizm jest inny, i może Ty masz jakś
      przyczynę hirsutyzmu, na którą Andr. zadziała.
      Nikt mi na 100% nie stwierdził, że to jest idiopatyczne, niektórzy o tym
      przebąkiwali. Osobiście wątpię, no bo jak-trądzik i słabe włosy na głowie też
      sa idiopatyczne?...

Trądzik zaszęłam leczyć Roaccutanem. A reszta cóż... Dermatolog poleca mi
      jeszcze jakiegoś gin-endo, podobno dobry, pójdę jeszcze do niego, może coś
      wymyśli, ale nie mam zbyt wielkiej nadziei.

Pozdrawiam gorąco, Mika, nie dawaj się.

Agnieszka
      • mika261 Re: do agi174 08.10.04, 09:31
        dziękuję za odpowiedż.może ty masz to wszystko bo brakuje ci jakiś innych
        hormonów.u mnie wszystko jasne-testosteron podwyższony na maxa..no i tez
        oczywiście trądzik i słabe włosy tzn słabe..he he.przez pewien czas czyli ok 5
        miesięcy wyciagałam włosy garściami.dosłownie.Teraz trochę ustało moze dlatego
        że zazywam cynk i używam loxon na łysienie androgenne u kobiet.zgłoś sie do
        lekarza na badanie hormonównie nie tylko testosteronu-u ciebie przyczyna tkwi
        gdzie indziej.wiesz ja chyba nigdy nie przestanę brac tych tabletek.ze strachu.
    • aga174 Re: do agi174 08.10.04, 16:50
      Wiesz, myślałam o oznaczeniu sobie estrogenu, przy hirsutyżmie powinno go być
      za mało. Ale w takiej sytuacji są duże zaburzenia cyklu, z zanikiem miesiączki
      włącznie, a ja nic takiego nie mam, więc estrogenu mam pewnie tyle ile potrzeba.

pozdrawiam

Aga
      • mika261 Re: do agi174 08.10.04, 17:57
        ja też mam reguralne miesiaczki i zawsze miałam, moze tu chodzi o poziom
        prolaktyny ale nie bardzo sie w tym orientuję.Dziwi mnie trochę że moja endo
        dała mi tylko zrobic testosteron...ale wiesz jak to z lekarzami jest, oni sami
        nie wiedza jak nas mają leczyć albo im sie po prostu nie chce bo wiedzą że
        każde leczenie i tak z góry skazane jest na porażkę...
        • aga174 Re: do agi174 10.10.04, 13:41
          Prolaktynę oznaczałam, mam w normie.
      • mika261 Re: do agi174 11.10.04, 12:22
        to ja pewnie też mam estrogeny w normie bo okres miałąm i mam jak w zegarku(no
        teraz po androkurze to nieco mi sie rozregulowało..ale nieważne.Najgorzej
        przeraża mnie ten testosteron.wypadaja mi włosy strasznie a miałam takie ł adne
        długie-musiałm sciac ale dalej lecą jestem ciekawa czy kiedyś wogóle odrosną a
        te na ciele wypadną.:))))to by było idealne rozwiazanie..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka