Dodaj do ulubionych

Hirsutyzm-przyczyny

22.05.05, 17:55
zaburzenia hormonalne np.wzrost poziomu męskich hormonów-testosteronu,hormonu
luteinizującego-LH, niedobór estrogenów,nadczynność nadnerczy co jeszcze?
Obserwuj wątek
    • crossi Re: Hirsutyzm-przyczyny 23.05.05, 00:07
      no cos z jajnikami (ale w sumie to wlasnie te chormony)
      ja mam chorego jajnika ktory zle pracuje i jest nadprodukcja jakiegos chormonu!:(
    • tatiana8 Re: Hirsutyzm-przyczyny 23.05.05, 09:48
      Jeszcze nadwrażliwość mieszków włosowych na androgeny. Wtedy hirsutyzm pojawia
      się, pomimo prawidłowego poziomu wszystkich hormonów. Czyli hirsutyzm
      idiopatyczny.
    • iva1976 Re: Hirsutyzm-przyczyny 24.05.05, 21:21
      Dziewczyny... czy branie luteiny może nasilić hirsutyzm. Brałam luteinę przez
      ostatnie 2 miesiące (zapisał mi ją ginekolog) i zauważyłam, że w zastraszającym
      tempie nasiliło mi się owłosienie na piersiach i plecach. Wyrosło strasznie
      dużo kolejnych włosów i od razu czarnych... Oczywiście tabletki odstawiłam...
      Podejrzewam, że tego już się nie da odwrócić. Co mnie jeszcze spotka???
    • morando LEKI 25.05.05, 21:44
      kolejna przyczyna :
      Przyjmowanie leków - Efektem ubocznym przyjmowania leków może być hirsutyzm.

- przyczyny - Jednym z takich leków jest minoxidil - preparat stosowany w
      leczeniu nadciśnienia tętniczego. Porost bujnego owłosienia u pacjentów
      poddawanych kuracji tym lekiem sprawił, że zmodyfikowana postać tego leku z
      powodzeniem stosowana jest w leczeniu łysienia.
      Wzrost nadmiernego owłosienia powodują również wspomniane wyżej hormony kory
      nadnerczy tzw. kortykosterydy (stosowane np. w przewlekłych zapaleniach i
      alergiach, a także androgeny (stosowane jako środek zwiększający przyrost masy
      mięśniowej lub ostatnio modny w krajach zachodnich preparat przedłużający
      młodość i opóźniający procesy starzenia się organizmu).
      www.mediweb.pl/symptoms/wyswietl_s.php?id=4 tutaj omowiono 5 przyczyn

NO wlasnie czy znacie laki jakie kiedys bralyscie? czy wtedy ktos sie
      interesowal ich skladem i ewentualnymi skutkami ubocznymi??
      kortykosterydy - czy ta nazwa wam cos mowi? mi kiedys lekarz dal ENCORTON a jest
      on wlasnie pochodna kortykosterydow - dopiero teraz do tego doszlam, zaczelam
      szukac zapiskow i przypominac sobie nazwy lekow jakie bralam, ale nie jestem w
      stanie wszystkiego odtworzyc.
      Czytalam rowniez gdzies ze leki antydepresyjne moga wywolac hirsutyzm, ale moja
      endo temu zaprzeczyla, ech...
      • czarodziejka24 Re: LEKI 26.05.05, 14:58
        hey
        wiesz co uświadomiłaś mi coś kilka lat temu miałam straszna allegrgię normalnie czerwone plamy itp no i wtedy dostałam cos na bazie sterydów nawet brałam to w zastrzykach i pielęgniarka dziwiła się że takie mocne dla młodej osoby i w sumie wtedy z włosami problemów nie miałam a zaczeło się zaraz po tym jak pozbyłam sie na zawsze allergii. Więc to może byc jedna z przyczyn, musze sie dowiedziec co to był za lek, jak on mnie tak załatwił to się naprawde wściekne...... masakra
        pozdrawiam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka