turystka86 01.08.05, 17:17 jadę nad morze, czy mogę się normalnie opalać (smarując się filtrem) biorąc diane 35? dzięki za odp Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
portret.doriana.graya Re: tabletki hormonalne przy opalaniu 02.08.05, 10:41 Nie możesz. Nie eksperymentowałam dlaczego nie można bo bez pigułek też się nie opalam, ale tak na moją wiedzę to to chyba udarem grozi. Więc jesłi koniecznie musisz to chociaz kapelusz noś (ale generalnie bym odradzała przebywanie na słońcu) Odpowiedz Link
pluszaczka Re: tabletki hormonalne przy opalaniu 02.08.05, 11:42 wcale nie grozi zadnym udarem. nie mozna sie opalac bo moga zostac brzydkie ciemne plamy (takie watrobowe:]) moja kolezanka brala diane i sie opalala i nic jej nie zostalo, ale pewnie miala szczescie. ja jak cos bralam to zawsze unikalam slonca bo sie balam. ale to zalezy od Ciebie. wydaje mi sie ze odrobina nie powinna zaszkodzic ale na pewno nie przesadz!! a swoja droga tez niedlugo jade nad morze:))) dobrze ze nie biore teraz zadnych swinstw! zycze milego wypoczynku:))) Odpowiedz Link
morando Re: tabletki hormonalne przy opalaniu 02.08.05, 14:07 Problemy skorne nie musza pojawic sie w sezonie w ktorym sie opalamy, moga wyjsc nawet dopiero po 20 latach. Wiem co mowie, bo od conajmniej 15 lat sie nie opalam, a w dziecinstwie jak najbardziej (wczasy nad morzem, wakacje na wsi...) i teraz mam brzydkie zmiany, niektore musialam usunac bo wygladaly na czerniaka. Duzo zalezy od indywidualnych sklonnosci organizmu, ja widocznie jestem bardziej podatna. Ponoc na zachodzie duzo sie mowi o szkodliwosci filtrow, ze im wiekszy tym gorzej chemicznie nafaszerowany, kobietom w ciazy odradza sie w ogole stosowanie takich specyfikow a naturalna ochrone typu dlugi rekaw, kapelusz, przebywanie w cieniu... Opalic sie mozna w ruchu i niekoniecznie w godzinach najbardziej szkodliwych, szczerze mowiac nie rozumiem jak mozna plackiem lezec na plazy, no ale sa gusta i gusciki i o tym sie nie dyskutuje. Popatrzcie na starsze kobiety jak wyglada ich opalona skora. Trzeba sie zastanwic czy chce sie wygladac za pare lat jak Brigitte Bardot czy Catherine Deneuve Pozdrawiam slonecznie z glebokiego cienia Odpowiedz Link