Dodaj do ulubionych

trudny wybór

IP: *.icpnet.pl 01.11.08, 13:04
Dzień dobry,
bardzo długo - ponad dziesięć lat nosiłam soczewki kontaktowe, od pół roku mam
przerwę - oczy były zmęczone, a potem miałam gronkowca. Gronkowiec jest już
wyleczony i okulista pozwolił mi nosić soczewki. Szykuję się do zakupu, ale
nie wiem co wybrać - może pojawiły się na rynku jakieś nowe, dobre produkty.
Nosiłam miesięczne Surevue, a potem Serene. Co Pan poleca teraz? I jaki płyn
(kiedyś miałam granatowy Renu, ale potem chyba go wycofano i używałam Serene)?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wypowiedz.eksperta Re: trudny wybór 01.11.08, 19:47
      Witam,
      produktów jest faktycznie bardzo wiele. Decyzję o doborze produktu dla danego
      Pacjenta podejmuje bezpośrednio po badaniu specjalista. Produkty rodziny Ciba
      Vision czyli wspomniany przez Panią płyn i soczewki Serene są dobre jakościowo.
      Ze względu na rozwój materiałów z których produkowane są soczewki być może warto
      przejść na soczewki silikonowohydrożelowe. Ze względu na przerwę w stosowaniu
      soczewek proponuję wizytę w gabinecie u specjalisty, który prowadził Panią do
      tej pory celem dobrania nowego produktu.
      Pozdrawiam
      Sławomir Bis
      • Gość: myszka Re: trudny wybór IP: *.icpnet.pl 02.11.08, 08:34
        Dziękuję za odpowiedź, jeżeli chodzi o wizytę - tak właśnie zrobię:-)
        Pozdrawiam
    • Gość: Arek Re: trudny wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 20:05
      A czy może pani piwiedziec w jakich okolicznościach doszło do zakarzenie gronkowcem i jaki był przebieg choroby?? Pytam z czystej ciekawości bo trochę się tym interesuję. pozdr.
      • Gość: myszka Re: trudny wybór IP: *.icpnet.pl 02.11.08, 08:56
        Chętnie odpowiem: nie można stwierdzić dlaczego doszło do zakażenia - gronkowiec
        cały czas bytuje na skórze człowieka i czasami, w sprzyjających dla siebie
        okolicznościach zaczyna się "ponadnormalnie" namnażać i wtedy szkodzi. Być może
        przyczyną było zbrudzenie oczu, a gronkowiec rozmnożył się, bo oczy były
        podrażnione i przez to miały mniejszą barierę ochronną? To są tylko moje
        "gdybania". Przebieg choroby: no, cóż - oczy szczypały, były wiecznie zmęczone i
        podpuchnięte, nadmiernie wypadały rzęsy, a brzegi powiek były w stanie zapalnym.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka