Dodaj do ulubionych

Elektrowstrząsy

03.08.12, 16:55
Czy obecnie w jakimś szpitalu stosuje się elektrowstrząsy (tzw. "topy") do leczenia schozofrenii? Była to jedyna w miarę efektywna metoda leczenia. Wycofaną ją podobno ze względów humanitarnych. Moim zdaniem chodzi raczej o to, że była za tania w porównaniu z lekami farmakologicznymi.
Obserwuj wątek
    • monte_we_mgle Re: Elektrowstrząsy 03.08.12, 19:49
      Jesteś niedoinformowany.
      1) stosuje się we wsztskich szpitalach klinicznych i w niektórych innych pewnie też
      2) metoda tak samo efektywna u jednych, jak farmakoterapia u innych, na każdego działa co innego
      3) przeprowadza się ect w narkozie, humanitarnie, bezboleśnie
      4) elektrowstrząsy to drogi zabieg, wymagana jest specjalna zgoda NFZ-etu na ich refundację
      • uwierz_w_to Re: Elektrowstrząsy 03.08.12, 19:54
        monte_we_mgle napisał:

> Jesteś niedoinformowany.
        > 1) stosuje się we wsztskich szpitalach klinicznych i w niektórych innych pewnie
        > też
        > 2) metoda tak samo efektywna u jednych, jak farmakoterapia u innych, na każdego
        > działa co innego
        > 3) przeprowadza się ect w narkozie, humanitarnie, bezboleśnie
        > 4) elektrowstrząsy to drogi zabieg, wymagana jest specjalna zgoda NFZ-etu na ic
        > h refundację

kiedyś ktoś wkleił na starej schizofreni linki do filmów dokumentalnych o schizofreni i leczeniu i pamietam że nie pozytywnie się w nich wypowiadano to już teraz sam nie wiem:( monte ty pracujesz w końcu w szpitalu i chyba wiesz najlepiej.
    • uwierz_w_to Re: Elektrowstrząsy 03.08.12, 19:52
      Chyba masz złe informacje, ta metoda wcale nie jest bezpieczna z tego co wiem oglądałem kiedyś dokumentalny na ten temat, elektrowstrząsy sie stosuje w skrajnych przypadkach ale nigdy nie wiadomo jakie za kilka lat z tego wyjdą skutki uboczne.Smarzenie mózgu nawet najmniejszym prondem napewno nie jest bezpieczne i zdrowe.
      • monte_we_mgle Re: Elektrowstrząsy 03.08.12, 20:51
        Nie jest to metoda pierwszego rzutu. Ect stosuje się u tych pacjentów, u których leki nie działają albo u tych, którym nie można ich podać z powodu niewydolności wątroby czy nerek, pewnie też innych przyczyn. Jest ryzykiowna, bo na dobra sprawę niewiele wiadomo jak to działa. Wymaga pisemnej zgody pacjenta, ale czasem się to stosuje.
        Pisze na forach chorobowych Awanturka. Ona jest zadowolona, że się poddała elektrowstrząsom. U Madau też to stosowali.
        Ale wypisywanie, ze to "w mierę efektywna metoda leczenia schizofrenii" to przegięcie. U większości chorych leczonych farmakologicznie nie ma nawrotów, pod warunkiem, że leki biorą regularnie.
        • madau Re: Elektrowstrząsy 04.08.12, 07:19
          U mnie stosowali przy glebokiej psychozie. sam zabieg jest bezbolesny a narkoza przyjemna. Niestety u mnie po zabiegu nastapila niemal calkowita amnezja ( przeszlo po kilku dniach) i mialam rope w uchu.
          Jednak zdaje sobie sprawe ze moge funkcjionowac w miare nortmalnie bo biore dobrze ustawione leki.
          • monte_we_mgle Re: Elektrowstrząsy 04.08.12, 11:48
            No właśnie - elektrowstrząsy wyciągają z głębokiej psychozy/depresji, ale nie zapobiagają nawrotom, trudno więc uważać je za efektywną metodę leczenia, w dodatku jedyną (sic!). Bez farmakoterapii, która utrwala normalny stan po ich zastosowaniu, byłyby niewiele warte, nie można przecież stosować ich stale.
            • monte_we_mgle Re: Elektrowstrząsy 04.08.12, 11:49
              Ojej, zjadło mi sygnaturkę ;-)))
    • mskaiq Re: Elektrowstrząsy 05.08.12, 13:04
      Wielu schizoreników ma nadal schizofrenie pomimo stosowania tej metody,
      tak że ta metoda niczego nie zmienia. Według mnie ze schizofrenia trzeba
      nauczyć się życ tak aby życie miało swoj sens i mogło przynosić radość i
      satysfakcję.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • monte_we_mgle Re: Elektrowstrząsy 05.08.12, 17:04
        Oczywiście, schizofrenia i inne choroby psychotyczne są nieuleczalne. Należy je zaakceptować i żyć normalnie, a nie zadręczać sie świadomością, że jest się chorym, ale należy też zrobić wszystko, by uwolnić się od przykrych objawów, które normalne życie uniemożliwiają albo utrudniają w znacznym stopniu. Farmakoterapia to podstawa, elektrowsztrąsy jeśli się potrezbne - ok. Ja nie miałbym oporów, żeby się zgodzić na ich zastosowanie, gdyby były takie wslazania medyczne, ale też nigdy nie byłem w takim stanie, że rozważano taką możliwość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka