Dodaj do ulubionych

psychotropy a serce

19.06.13, 09:06
Zauwazyliscie cos takiego?
ja mam wrazenie ze po kwetiapinie, jak sie troszke zmecze to mi w skroniach pulsuje. Bylam u lekarza i moje serce, bez wysilku bije okolo 120 uderzen na minute czyli stanowczo za szybko. Dostalam Atenolol ale odstawilam bo sie w nocy budzilam i tchu mi brakowalo.
Nie pamietam czy mialam cos takiego po innych psychotropach, no ale troche mnie to niepokoi a na wizyte u kardiologa czeka sie 3 miesiace... :/
Chcialam wiec zapytac czy tez zauwazyliscie cos takiego - bo moze to skutek uboczny kwetiapiny i musi tak byc?
Obserwuj wątek
    • irsila Re: psychotropy a serce 19.06.13, 10:58
      120, to jeszcze nie problem.
      Jak dla mnie to dopiero ponad 140 jest niepokojące.
      Może to być też związane z hormonami.
      Z wiekiem ciśnienie się podnosi.
      • monte_we_mgle Re: psychotropy a serce 19.06.13, 11:28
        Nie chodzi o ciśnienie - 120/80 to akurat ideał, tylko o puls.
        Rzezcywiście za wysoki. Ja też mam podwyższony, ale nie aż tak bardzo i u mnie to jest związane z bardzo niskim ciśnieniem - przeciętnie 90/60. Serce nadrabia w ten sposób. Po psychotropach żadnych zmian nie zauważyłem, ale mogą być. Przeczytaj dokładnie ulotkę, pogadaj ze świrologiem o tym - może da Ci skierowanie na badania i zapisz się do kardiologa.
        Prawidłowy puls to 72 uderzenia na minutę.
        • leonardo_gotti Re: psychotropy a serce 19.06.13, 14:45
          Ja mam ciśnienie 120/80 praktycznie cały czas takie same.
          Robiłem ostatnio badanie wzroku,uśmiałem się trochę bo mój wzrok na mój wiek jest lepszy niż norma przewiduje,tak mi lekarka powiedziała:), wzrok mam perfekcyjny.
          • leonardo_gotti Re: psychotropy a serce 19.06.13, 14:46
            • madau Re: psychotropy a serce 19.06.13, 16:58
              Dzieki wszystkim za odpowiedz.
              tak, Monte ma racje - mnie o puls chodzilo. Csnienie mam raczej niskie ale nie tak niskie bym mdlala.
              Bylam dzis u swirologa, zbadal tentno - 115 na minute - mam skierowanie do kardiologa - ale, jak powiedzial, to moze byc zwiazane z bardzo wysoka dawka kwetiapiny. Leku spowallniajacego serce nie kazal brac.
              No i wkurzyl mnie tez swirolog moj - ale nie bede pisac czym - bo taka gafe popelnil jakby byl studencikiem pierwszego roku psychologii i i to jeszcze takim co na samym koncu "dopuszczajace" zbiera.
              • ditta12 Re: psychotropy a serce 19.06.13, 20:35
                Jeszcze ja,jeszcze ja.
                Mnie to serce palpituje po fajach ale już się przyzwyczaiłam,trudno,najwyżej dostanę zawała ale jak byłam w psychuszce to co tam miałam do roboty oprócz palenia?:(
                • mifredo Re: psychotropy a serce 20.06.13, 07:03
                  Nigdy psychotropów nie brałam
                  a i tak serce mam poszerzone w wymiarze poprzecznym
                  i leki od lat biorę.
                  U mnie to zawsze ponad 150/60
                  a kiedyś niskie ściśnienie miałam ledwo 90/60
                  www.pro-test.pl/article_suplement/136804,136807/Nadci%C5%9Bnienie_Jakie+ci%C5%9Bnienie+jest+idealne.html
                  • ditta12 Re: psychotropy a serce 20.06.13, 08:59
                    Dziwne reklamy się pojawiają tu,na przykład "sex kamerki na żywo"i foto jakiejś laski ale już znikła.
                    :D
                    • ditta12 Re: psychotropy a serce 20.06.13, 09:06
                      <Mnie to serce palpituje po fajach ale już się przyzwyczaiłam,trudno,najwyżej dostanę zawała ale jak byłam w psychuszce to co tam miałam do roboty oprócz palenia?:(>

A może i od psychotropów,cholera wie.
                      • madau Re: psychotropy a serce 20.06.13, 12:05
                        Mifredo puls Ci bije 150 na minute??? Kontrolowalas to z kardiologiem?
                        Bo mi lekarz zalecil specjaliste ale mi "tylko" bilo 120 przy spoczynku, bez zadnym, wczesniejszym wysilku ( no bo co to za wysilek czekac godzine w poczekalni i przegladac stare gazety)
                        Bierzesz na zwolnienie akcji serca jakies leki?
                        Mi ten Atenolol nie spasowal - ale wczoraj bylam u psychiatry - przpisal ziolowe leki bo on ma hopla na punkcie homeopatii - i w sumie jestem mega zadowolona - nie budzilam sie dzis w nocy, a rano jak wyrzucalam smieci to wlazlam na moje pietro po schodach i nie mialam zadnej zadyszki ani nie czulam, by mi serce szybciej bilo. ten moj lek homeopatyczny nazywa sie "procardio" ale sadze ze takie leki bez recepty maja rozne nazwy w roznych krajach.
                        • monte_we_mgle Re: psychotropy a serce 20.06.13, 12:38
                          Mifredo cały czas pisze o ciśnieniu, puls 150 wymaga interwencji, ciśnienie niekoniecznie. U dwudziestolaka to byłby problem, ale z wiekiem ciśnienie wzrasta i to może być całkiem normalna wartość. Trzeba by zajrzeć do tabelek, ale na pewno nie jest to nadciśnienie wymagające farmakoterapii, co najwyżej lekko podwyższone. Ponoć u ludzi, którzy całe życie mieli niskie z wiekiem podskakuje ponad normę, czyli wszystko przede mną.
                          Dobrze, ze poczułaś się lepiej po tych ziółkach, Madau, ale zapisz się jednak na wizytę u kardiologa. Lepiej dmuchać na zimne niż coś przeoczyć, to serce, a dawkę kwetiapiny masz ogromną. W ogóle zresztą przy psychotropach należy się od czasu do czasu przebadać i pokazać specjalistom, zwłaszcza, gdy coć wychodzi nie tak.
                          --
                          Psychozy - schizofrenia...
                          • ditta12 Re: psychotropy a serce 20.06.13, 13:44
                            Mnie to z miłości tak nawala co i raz :(
                          • madau Re: psychotropy a serce 20.06.13, 13:46
                            Dzieki Monte, zapisalam sie juz ale dluuuugo bede czekac na te wizyte. W sumie serce cale zycie mialam zdrowe ale niepokoi mnie fakt ze moja mama i babcia chorowaly na serce. Moze to wina psychotropow a moze to genetycznie taki "przezent " dostalam.
                            Ale masz racje Monte, lepiej dmuchac na zimne.
                            • madau Re: psychotropy a serce 20.06.13, 13:47
                              No, Ditto, mi tez serce szybciej bije jak pomysle o mojej milosci! :)
                              • ditta12 Re: psychotropy a serce 20.06.13, 16:09
                                No właśnie.Albo jak się wkurzysz na swą miłość ;)
                                • ditta12 Re: psychotropy a serce 20.06.13, 16:15
                                  Madau.Naszym starym zwyczajem zapraszam Cię na kawę wirtualną do swej kuchni:)
                                  https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRhd9v79K0gkYYadfO6YNyRSYFKgFZjI0X90pyoKxB4AoPxKSzf
                                  • madau Re: psychotropy a serce 20.06.13, 17:21
                                    a dziekuje, Ditto, dziekuje :)
    • mskaiq Re: psychotropy a serce 24.06.13, 08:36
      Puls zależy też od wagi i ćwiczeń fizycznych. Mój puls pomimo zawału serca
      jest około 55 na minutę a ciśnienie prawie idealne. Moje problemy nie są
      związane z tego rodzaju problemami.
      Twój puls raczej pokazuje dużą płytkość oddechu, nawykowe usztywnienie
      ciała co zwykle jest przyczyna bardzo płytkiego, często prawie niewidocznego
      oddychania.
      Pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka