Dodaj do ulubionych

Aura migrenowa

IP: *.chello.pl 21.03.10, 11:18
Dziewczyny czy zdarza się Wam aura migrenowa w postaci takiego
sekundowego przelatującego w polu widzenia punkcika świetnego? Ja
mam klasyczną aurę migocący mroczek w postaci muru ktory migocze i
zasłania pole widzenia oraz aurę siatkówkową w postaci krotko
trwajacej plamy w jednym oku natomiast od dluższego czasu przelatuja
mi takie pojedyncze mroczki (z oczami u okulisty wszystko ok)czasem
dwa razy w tygodniu czasem 2 razy na dzien To trwa chwile więc nawe
nie jestem w stanie przyobserwowac czy dotyczy obu czy jednego oka.
Czy tez macie takie objawy?
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: Aura migrenowa 21.03.10, 17:21
      Mam, zdarza mi się dość często, z tym że niekoniecznie jako aura poprzedzająca
      ból
      • adam1293 Re: Aura migrenowa 22.09.10, 18:12
        Witam

Co do wzroku, jego zmeczeniu a w efekcie bólom glowy przy pracy na komputerze (ogolnie czytanie) to zaczalem sobie pisac swoje wlasne porady na ten temat. Mnie tez to dotyczy, i jakos nauczylem sie z tym sobie radzic chociaz troche to trwalo. Jezeli interesuje cie temat - poczytaj ebook-blog.pl/2010/09/jak-pracowac-na-komputerze-zeby-nie-bolaly-oczy/
        mam zamiar opisywac to, co mnie pomoglo.
    • agaga2 Re: Aura migrenowa 15.11.10, 18:34
      też miewam migreny z aurą , ostatnio przez pół godziny widziałam po lewej stronie wielokolorową helisę dna , dosłownie :(
    • autorek Re: Aura migrenowa 30.11.10, 09:50
      Moja żona cierpi na ból głowy spowodowany migreną i nigdy nie miała aury. Nie jest pewna ale tylko raz czy dwa razy pojawiły jej się mroczki przed oczami jednak nie wie do końca czy to była aura migrenowa.
      • eni40 Re: Aura migrenowa 07.12.10, 18:57
        też mam mroczki w postaci swietlistych plamek, zygzaczów.. jest to bardzo jasne swiatełko.. a ostatnio widze sobie niebieskie plamki o.. dla odmiany.. ale oba przypadki aury nie zawsze konczą sie bolem.. zaobserwowałam ze zalezy to od nasilenia i czestotliwoscie ich wystepowania w ciągu dnia ..
    • Gość: Gosiulek Re: Aura migrenowa IP: 94.141.133.* 17.12.10, 13:56
      Ja mam migrene z aurą od czasów szkoły podstawowej...Od jakiegoś czasu miewam też świetlne błyski, jakieś kropki niebieskie, itp Często nie towarzyszy temu ból...Mam też problem z oczami jak jest półmrok-takie mroczki, śnieży w polu widzenia, nie wiem może to jakies powikłania związane z aurą...Nie potrafię się do tego przyzwyczaić...;/
      • xawery39 Re: Aura migrenowa 22.02.23, 10:23
        Mam aurę w postaci błyskającego wężyka w oku i przychodzących do głowy dziwnych ni to wspomnień , ni to urywków snów i nadchodzącego niepokoju. Na stare lata zamiast błysków doznaję napadów częstoskurczu , tętno silne i 180 na minutę. Często aura nachodziła mnie podczas snu ok. godz 3-ciej. Pojawiały się wtedy koszmary senne i lęk , niekiedy paniczny . I to męczy mnie do dziś, zawracam głowę psychiatrom i kardiologom , wzywałem też pogotowie i trafiałem do szpitala na kardiologię. Serce mam w stanie dobrym , a zatem przyczyna jest w głowie przypuszczalnie !
    • kriskrystian96 Re: Aura migrenowa 17.12.23, 19:06
      Nie jestem dziewczyną, ale także miewam aury migrenowe. Mam 27 lat, a to pojawia się coraz częściej. Mamy rok 2023, a już miałem 5 ataków. Dwa ostatnie bez bólu glowy. Wcześniej pojawiało się raz na pół roku, a teraz już nawet po dwóch dniach znów się pojawił, wszelakie badania zlecone przez Neurologa nie pokazały źródła przyczyny, jak i nie potwierdziły że mam migreny. Także meczę się z tym w dniu ataku i biorę tylko ibuprom. Leków na receptę niestety nie mam.
      • xawery39 Re: Aura migrenowa 18.12.23, 09:23
        Ściągnijcie z internetu pozycję Mark W. Green Bóle głowy pdf a dowiecie się wszystkiego.
      • annthonka Re: Aura migrenowa 18.12.23, 14:54
        Odpisałam Ci w wątku obok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka