Dodaj do ulubionych

Depakine chrono

11.03.04, 19:37
Napiszcie mi drogie Panie czy ktoras z Was poddawana byla terapii tym
lekiem.Ja osobiscie odnosze sukcesy na polu tej terapii w walce z migrena
wsrod moich pacjentow.Jest to swiatowy standard leczenia.Napiszcie czy
bralyscie i w jakich dawkach oraz jak dlugo i przede wszystkim jakie
efekty????
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Depakine chrono 12.03.04, 03:14
      jaki jest tego odpowiednik w USA i Canada?
      Venus
      • marialudwika Re: Depakine chrono 12.03.04, 10:21
        Nie znam tego leku..
        ml
      • maszar Re: Depakine chrono 16.03.04, 19:53
        sodium valproate - Depakene (Abbot)- sól sodowa kwasu walproinowego, czyli
        jeden z podstawowych leków przeciwpadaczkowych.
        • marialudwika Re: Depakine chrono 16.03.04, 20:56
          Dzieki za informacje,nie jestem lekarzem a pacjentka i kazda nowa informacja
          mnie interesuje.Pozdro
          ml
    • magnolia59 Re: Depakine chrono 13.03.04, 08:49
      Mój neurolog też o tym myslał. Dał mi to z zakazem czytania ulotki. Dawka była
      500, jesli dobrze pamiętam, tabletka wieczorem. Brałam ponad miesiąc. Efekt na
      zlikwidowanie bólu był znikomy. to była ta faza, kiedy głowa bolała znośnie (bez
      ostrych ataków) ale ciągle. Niestety w czasie brania przytyłam 4 kg
      zdecydowanie ograniczając jedzenie i spałam na stojąco. Nie było mowy o
      normalnym życiu, prowadzeniu samochodu. No i właściwie nie mogłam sensownie
      wykonywac mojej pracy, wiec trzeba było zdecydowanie z tego zrezygnować
    • cebulka.dymka Re: Depakine chrono 19.03.04, 17:37
      z tego, co wiem, depakina powoduje cystowatość jajników, dlatego moja lekarka
      nie przepisała mi tego leku (choruję na padaczkę). A moze raczej powinnam
      napisać : może powodować, bo są to dane dość świeże (1 rok) i może jeszcze nie
      do końca umotywowane
      • lek.med.piotrp Re: Depakine chrono 19.03.04, 23:36
        Kazdy lek niestety ma skutki uboczne.Depakine jest dosc bezpiecznym
        lekiem,oczywiscie jezeli rozpatrywac to bezpieczenstwo w pewnych grupach
        chorob.Najbardziej nalezy zwracac uwage na watrobe,na jej czynnosc.
    • koteczka801 Re: Depakine chrono 23.10.04, 14:22
      Wyszłam ze szpitala z diagnozą mogrena skojarzona (chodziło o to że miałam
      przed atakiem bólu głowy plamki przed oczami).EEG wykazało zmiany w okolicy
      potylicznej i dlatego neurolog zapisał mi ten lek -Depakine w dawce 500mg 2
      razy dziennie + Divascan.Brałam Depakine może 4 dni ale jak zarzyłam rano to po
      kilku godzinach zaczynało mnie mdlić az w koncu zaczynałam wymiotować-odstawiła
      ten lek i wymioty już sie nie powtórzyły. Oczywiście wcześniej dokładnie
      przeczytałam ulotke do tego leku i juz na tamtym etami po jej przeczytaniu
      miałam poważne obawy czy zacząć zarzywać ten lek- okropne skutki uboczne. Jak
      narazie (od ponad m-c) nie mam zadnych ataków bólu głowy i nic sie nie dzieje
      tym samym z oczami-mozliwe ze to po tym że biore cały czas divascan i mi
      pomaga.Na szczęscie moge funkcjonować, bez bólu:)))))))))
      • venus22 Re: Depakine chrono 24.10.04, 01:27
        Skutki uboczne musza byc wymienione, ale to nie znaczy ze kazdy je dostanie.
        Czasami wstepne dawki podane w mniejszej ilosci pomagaja lepiej dany lek
        tolerowac. Czasami skutki uboczne ustepuje po klku tygodniach, jak organizm sie
        przyzwyczai..

W przypadku czestych bolow glowy kiedy nic innego nie pomaga nalezy rozwazyc za
        i przeciw brania leku - mysle ze jesli wiaze sie to z poprawa jakosci zycia to
        warto.

Venus
      • ania261 Re: Depakine chrono do:koteczka801 25.10.04, 10:06
        Ja tez biore divascan ponad miesiac. Na razie jest niezle, nie chce zapeszac.
        Ale martwi mnie to ze bardziej chce mi sie jesc i boje sie, ze przytyje. A jak
        jest u Ciebie? Ile czasu bierzesz div?
        • depresyjka Re: Depakine chrono do:koteczka801 25.10.04, 11:10
          Bralam kiedys Divascan przez pare miesiecy .... na mnie nie zadzialal zupelnie :
          ( wiec nie wracam juz do niego...
          depresyjka
      • Gość: HENRYK Re: Depakine chrono IP: *.toya.net.pl 28.10.23, 13:11
        Koteczka, czy Ty pisałaś to na zasadzie kopiuj wklej , czy po prostu jest to Twój styl?
        • annthonka Re: Depakine chrono 30.10.23, 13:32
          Gość portalu: HENRYK napisał(a):

> Koteczka, czy Ty pisałaś to na zasadzie kopiuj wklej , czy po prostu jest to Tw
          > ój styl?

Nie sądzę, że uzyskasz odpowiedź na post sprzed prawie 20 lat ;)
    • daisy5 Re: Depakine chrono 27.10.04, 15:38
      Brałam depakine chrono przez 4 miesiące. Przez pierwszy miesiąc brałam dawkę
      300 mg, przez pozostałe miesiące 500 mg. I muszę Wam powiedzieć, że tęsknię za
      tym lekiem, a właściwie jego działaniem. Jeżeli chodzi o bóle migrenowe to nie
      miałam ich praktycznie wcale, od czasu do czasu (ale naprawdę rzadko) miałam
      tylko zwykłe bóle głowy, na które pomagał mi panadol extra. Myślałam już, że po
      tylu latach "testowania" różnych leków znalazłam wreszcie ten jeden jedyny
      SKUTECZNY lek na migrenę. Niestety musiałam przestać go brać ... Po pierwszym
      miesiącu stosowania depakine zauważyłam, że na moim ciele (głównie na nogach)
      pojawiają się - nie wiadomo skąd - siniaki i krwiaki. Nie skojarzyłam jednak
      tego z zażywaniem depakine. Później wszystkie te zmiany zniknęły, ale pojawiły
      się ponownie (i to ze zdwojoną siłą) w ciągu kolejnych tygodni. Siniaki i
      krwiaki miałam już na całym ciele. Zrobiłam badania i okazało się, że
      drastycznie spadł mi poziom płytek krwi. Moja neurolog powiedziała, że nie
      spokała się jeszcze z takim przypadkiem jak mój, żeby ktoś w taki sposób
      zareagował na depakine chrono. Powiedziała tylko, że w tej sytuacji absolutnie
      nie może ryzykować i musi zmienić mi lek ... A już tak dobrze się
      zapowiadało ... Teraz znowu jestem w punkcie wyjścia, bo kolejne leki znowu nie
      działają :(
      • venus22 Re: Depakine chrono 27.10.04, 18:59
        No to strasznie szkoda, bo wiadomo jak trudno trafic na "swoj" lek
        zapobiegajacy.

A co jeszcze probowalas? jakie leki?

Venus
    • Gość: Lokk35 Re: Depakine chrono IP: *.home.aster.pl 20.11.23, 19:43
      Ja mam migrenę z aura z zaburzeniami mowy i niedowładem połowiczym od 20 lat. Najlepszy lek jaki brałem. Ataków zdecydowanie mniej a do tego jestem w stanie je powstrzymać. Brałem przez rok. Przez kolejne 4 lata było ok ale znowu zaczęły się gorsze ataki i znowu biorę i jest ok. Nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych. Zupełnie nie czuje że coś biorę a działa.Lukasz
      • raincloud Re: Depakine chrono 24.03.25, 08:23
        W jakiej dawce brałeś/bierzesz? Neurolog zapisała mi ten lek na migrenowe aury wzrokowe, ale na razie boję się zacząć go brać, tyle skutków ubocznych w opiniach. Poza tym wlasciwie nie doczytałam się żadnych badań czy potwoerdzeń działania na to schorzenie. Mam zapisane początkowo 2x300.
        Jeszcze moje pytanie, bo nie dopytałam neurolog: czy ten lek w przypadku ataków aury migrenowej jest przewidziany do stosowania na stałe dożywotnio? Bo to chyba nie jest tak, że wyleczy i można odstawić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka