Dodaj do ulubionych

Pytanie do minnie -cinie

IP: *.play-internet.pl 11.07.17, 13:06
Minnie, mam pytanie o cinie. migrena męczy mnie co najmniej przez pół miesiąca . Ataki bardzo silne . Znajomi dookoła straszą mnie o skutkach ubocznych cinie , a ja już nie wiem , co robić, bo nic innego nie pomaga. Jak czesto mozna brać to cinie100? (50 mi nie pomaga ). Czy może stosować naprzemiennie tryptany ? Już nie wiem , co robić, bo migrena uniemożliwia mi normalne funkcjonowanie ...
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Pytanie do minnie -cinie 11.07.17, 15:50
      Ja wprawdzie nie Minnie, ale odpowiem ;-)
      Generalnie nie powinno się stosować więcej niż trzy tabletki w ciągu 24h - masz to zresztą napisane w ulotce, zachęcam do jej przeczytania. W praktyce wygląda to tak, że jeżeli nie zadziała pierwsza tabletka (ja biorę 100 mg w połączeniu z jakimś innym NLPZ-em) to po dwóch godzinach możesz przyjąć drugą. Jeżeli i ta druga nie pomoże to już wtedy nie ma sensu brać kolejnej tylko, jeżeli masz siłę i możliwości, jechać na SOR na sterydy (u mnie dobrze działa deksametazon lub hydrokortyzon, w połączeniu z metoclopramidem i jakimś NLPZ-em). Najlepiej poprosić swojego neurologa, żeby wypisał taką informację co należy Ci podać. Wtedy na SORze pokazujesz tę informację i nie musisz się użerać z wszechwiedzącymi doktorkami.
      Owszem, tryptany można stosować naprzemiennie - na szczęście dostępnych jest kilka rodzajów, więc coś na pewno zadziała:
      sumatryptan (Cinie, Imigran, Triptagram, Sumigra)
      zolmitryptan (Zomig, Zolmiles)
      naratryptan (Naramig)
      rizatryptan (Maxalt)
      almotryptan (Almozen)

Tak czy tak wizyta u neurologa chyba konieczna.
      • tyda1212 Re: Pytanie do minnie -cinie 11.07.17, 17:18
        Bardzo dziękuję za odp. Co to jest NLPZ? U mnie cinie działa prawie zawsze, czasem muszę przyjąć drugą tabletkę . Zdarza się , że łączę z solpadeine . Cinie działa u mnie super, prawie zawsze jedna tabletka 100 działa , tyle że nie wiem, czy tak często mogę to brać , bo znajomi straszą mnie jakimiś powikłaniami sercowymi. Czy bezpieczniej jest naprzemiennie stosować rożne tryptany , czy zostać przy cinie, jeśli działa? Migreny mam bardzo silne, tracę czucie w lewej ręce, w czasie ataku dużo słabiej widzę, a ból jest koszmarny, nie jestem w stanie zejść po schodach, nie mówiąc o prowadzeniu auta czy wyjściu do pracy. Stosowałam już akupunkturę , rehabilitację , chyba wszystkie możliwe leki przeciwbólowe , ale działa tylko cinie . Na rezonansie głowy i szyi nic nie wyszło, na rtg niestabilność kręgów szyjnych . Mam też dużą wadę wzroku i poważna wadę kręgosłupa, poważne zaburzenia hormonalne , no i migreny u kobiet w rodzinie , więc przyczyn moźe byc wiele...
        • annthonka Re: Pytanie do minnie -cinie 11.07.17, 23:35
          NLPZ - niesterydowe leki przeciwzapalne.
          Ja mam objawy takie same jak ty (utrata wzroku, porażenie twarzy, utrata czucia w ręce, itp.)

Jeżeli Cinie działa to bierz i się ciesz - zaczniesz się martwić, jak przestanie działać.

A próbowałaś leczenia profilaktycznego (beta blokery, antagoniści kanałów wapnionwych, antykonwulsanty)?
          • tyda1212 Re: Pytanie do minnie -cinie 12.07.17, 10:44
            Nawet nie słyszałam o czymś takim . Mogłabyś napisać coś więcej? Z góry dziękuję . Znajoma lekarka powiedziała mi wczoraj, żebym wypróbowała lek cataflam. Czy słyszałaś może o czymś takim? Cinie co prawda przerywa atak migreny, ale np wczoraj przerwał, a dziś atak powrócił i takie powroty mam przez min 2 tyg w miesiącu . Napady bardzo silne , a leki jak by działają coraz słabnie. Kiedyś brałam cinie 50 i atak przechodził na dobre . Z góry dziekuję za wszystkie wskazówki i pozdrawiam
            • maadga Re: Pytanie do minnie -cinie 12.07.17, 12:17
              Dobry neurolog przy wywiadzie gdy usłyszy 5 migren w miesiącu zaleci terapię profilaktyczną. Ja próbowałam różnych niektóre zadziałały inne nie ale skutki uboczne jakie miałam przewyższały pozytywne działanie leków. Od 7lat lecę na cinie 50mg-100mg (w zależności od mocy migreny a już wiem kiedy będzie straszna)+solpadeine(paracetamol+codeina+coffeina) popijam lodowatą coca-colą.
              Na mnie taka mieszanka działa bardzo dobrze. Migreny mam średnio 5-9razy w miesiącu.
            • annthonka Re: Pytanie do minnie -cinie 12.07.17, 14:01
              Cataflam to właśnie jeden z niesterydowych leków przeciwzapalnych, możesz go stosować w połączenu z Cinie, ale sam Ci na pewno nie pomoże. Dobre efekty wspomagające daje również Anapran albo Efferalgan Codeine (oczywiście w połączeniu z Cinie).

Słuchaj, idź do neurologa, ale dobrego, który się zna na migrenach, bo przy takiej częstotliwości ataków powinnaś pomyśleć o jakimś leczeniu profilaktycznym. Ja obecnie biorę antykonwulsanty (leki przeciwpadaczkowe)i mam tylko 6-7 migren w miesiącu. Przedtem miałam po 15-20.

Nasze forum jest kopalnią wiedzy. Wyszukaj sobie informacje o lekach takich jak propranolol, flunaryzyna, topamax, pramolan. Ale najlepiej umów się do porządnego neurologa, który Ci dobierze prawidłowe leczenie.
    • tyda1212 Re: Pytanie do minnie -cinie 12.07.17, 16:42
      Jeszcze raz bardzo dziękuję . Chyba muszę wybrać się do innego neurologa i popytać . Pozdrawiam serdecznie
      • annthonka Re: Pytanie do minnie -cinie 12.07.17, 17:49
        Na górze forum masz przyszpilony wątek z namiarami na rozsądnych neurologów w całym kraju, może tam poszukaj kogoś w swoich okolicach.
    • annthonka Re: Pytanie do minnie -cinie 20.07.17, 09:29
      Bo kwas tolfenamowy generalnie nie działa na migreny, naprawdę szkoda wątroby na nieskuteczne leki.

O czynnikach wywołujących migrenę i możliwości ich unikania jest tu na forum bardzo wiele wątków. Niestety temat jest dużo bardziej złożony niż wyeliminowanie czekolady, orzechów i mocnych perfum.

• maadga Re: Pytanie do minnie -cinie 21.07.17, 08:56
        Zgadzam się z anntholka. Jednak warto prowadzić rzetelny dzienniczek przez rok, co najmniej. Ja po 2 latach zaobserwowałam że grudzień/styczeń mam najcięższe migreny i najwięcej. Poznałam wiele rzeczy które na mnie działają jako wywoływacze. Unikam ich, jednak stresu, cyklu miesięcznego i zmian pogody nie dam rady wyeliminować. Jednak obserwuje pagodę wiem wcześniej kiedy mnie będzie głowa bolała i nie mam na ten czas jakiś ambitnych planów życiowych.
        Leki trzeba próbować czesem nawet ta sama substancja ale u innego producenta lepiej zadziała na nasz organizm.

Niestety migrena to choroba przy której pacjent musi szukać i eksperymentować pod nadzorem dobrego i doświadczonego neurologa by znaleźć najlepszą drogę dla siebie.
      • Gość: Malwina Re: Pytanie do minnie -cinie IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.23, 20:34
        Ja też miałam migreny, ibuprom w dawce 800 mg nie pomagał już, neurolog jedyne co zalecił to leki przeciwbólowe w większych dawkach albo antydepresanty w małych. Pomogły mi bardzo proste rzeczy ale pewnie nie każdemu pomogą. Są to wyeliminowanie czekolady - miałam nietolerancję histaminy, picie każdego dnia dużych ilości wody mineralnej - 1 - 1,5l oraz suplementacja dużymi dawkami magnezu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka