Dodaj do ulubionych

BOTOKS ??? ??? ????

29.03.05, 23:48
Baby kochaniutkie weźcie mi wytłumaczcie o co wam sie z tym botoksem
rozchodzi??? w mirenie naturalnie. jestem z zawodu fryzjerem ;czytuje na
bieżąco nowinki z profesjonalnej prasy w dziedzinach dermatologi i kosmetyki i
znam botoks i jego działanie ale w kosmetyce! Weźcie mi wyłuszcie prosze co on
w migrenie robi??? dzięki
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: BOTOKS ??? ??? ???? 30.03.05, 20:41
      Botoks byl i jest stosowany na zmarszczki, przypadkiem odkryto ze pomaga tez na
      migreny i od tej pory zaczeto stosowac to jako jedna z form leczenia.
      Nie kazdy nadaje sie na terapie Botoksem, sa jakies kryteria aby sie
      zakwalifikowac.

W migrenie Botox zwykle wstrzykuje sie w okolice brwi, oczu, czola, po stronach
      glowy, z tylu glowy i blisko szyi. W zaleznosci od wstrzykniec (dawka,
      glebokosc) ulga moze trwac nawet do 6-ciu miesiecy. Przecietnie 3 miesiace.

Dlaczego Botoks pomaga, jest ciagle niejasne. Jedna teoria mowi ze napiecie
      miesni moze dzialac jak bodziec, przez draznienie otaczajacych je nerwow. Przez
      redukowanie napiecia miesni powstrzymuje sie ich drazniace na "nerwy" dzialanie.

Inna teoria to taka ze Botoks moze w pewnien sposob wplywac na inne komorki
      nerwowe sygnalizujace bol. Wstrzykniecie Botoksu powoduje obnizenie reakcji na
      stymulacje bolu.
      Sugerowaloby to, ze napiecie miesni ma znaczne wieksze znaczenie w migrenie niz
      poprzednio myslano.

Studia nad Botoxem ciagle trwaja- jaka jest najlepsza dawka, miejsca
      wstrzykniecia, glebokosc wstrzykniecia itd.

Venus

• cassandrafr Re: BOTOKS ??? ??? ???? 02.04.05, 16:34
        venus22 napisała:

> Botoks byl i jest stosowany na zmarszczki, przypadkiem odkryto ze pomaga tez
        na

??????????!!!!!!!!!!
        > migreny i od tej pory zaczeto stosowac to jako jedna z form leczenia.
        > Nie kazdy nadaje sie na terapie Botoksem, sa jakies kryteria aby sie
        > zakwalifikowac.
        >
        >
        > W migrenie Botox zwykle wstrzykuje sie w okolice brwi, oczu, czola, po
        stronach
        >
        > glowy, z tylu glowy i blisko szyi. W zaleznosci od wstrzykniec (dawka,
        > glebokosc) ulga moze trwac nawet do 6-ciu miesiecy. Przecietnie 3 miesiace.
        >
        > Dlaczego Botoks pomaga, jest ciagle niejasne. Jedna teoria mowi ze napiecie
        > miesni moze dzialac jak bodziec, przez draznienie otaczajacych je nerwow.
        Przez
        >
        > redukowanie napiecia miesni powstrzymuje sie ich drazniace na "nerwy"
        dzialanie
        > .
        >
        > Inna teoria to taka ze Botoks moze w pewnien sposob wplywac na inne komorki
        > nerwowe sygnalizujace bol. Wstrzykniecie Botoksu powoduje obnizenie reakcji
        na
        > stymulacje bolu.
        > Sugerowaloby to, ze napiecie miesni ma znaczne wieksze znaczenie w migrenie
        niz
        >
        > poprzednio myslano.
        >
        >
        > Studia nad Botoxem ciagle trwaja- jaka jest najlepsza dawka, miejsca
        > wstrzykniecia, glebokosc wstrzykniecia itd.
        >
        > Venus
        >
        Znowu ta pseudonauka wulagryzacyjna made in Venus. Skad ty masz takie
        informacje?
        To raczej odwrotbie, najpierw toksyne botuliczna stoswano w neurologii, przy
        leczniu tzw. chronicznego torticolis, ja
        • cassandrafr Re: BOTOKS ??? ??? ???? 02.04.05, 16:52
          jak i w ophtalmmologii do leczenia strabizmu, a przy okazji odkryto, ze moze
          miec zastosowanie w medycynie estetycznej. Niuans!!!
      • cassandrafr Re: BOTOKS ??? ??? ???? 02.04.05, 16:47
        bo paralizuje miesnie.
        Zachwycona jestem ta twoja pseudonauka. Jak juz cos piszesz, to sprawdz do
        konca! Jestem pelna podziwu, bo sama jestem doktorem prawa, i jak widze takie
        wulgaryzmy pseudonaukowe, to mi sie wlosy na glowie jeza. Piszesz to co Ci
        slina na jezyk przynosi, i tu na forum, uwazaja to za "parole sainte".
        Cytuj lepiej jakies artykuly naukowe, zamiast ksztaltowania Twoich hipotez
        (jezli wiesz, co to jest hipoteza - bo najpierw sie ja stawia, a potem
        udowadnia) bedzie mniej niebezpieczne.
        • venus22 Re: BOTOKS ??? ??? ???? 02.04.05, 20:11
          Cassandro, to forum to nie jest forum naukowe.

Moze zeby zaczac naprawde od poczatku to moze wyjasnijmy jak powstala medycyna,
          jak rozwinela sie neurologia itd, kto, jak i kiedy wymyslil botoks (pewnie
          jakis neurolog zatrul sie kielbasa) i po co,

dowiedz sie tez wreszcie (jak tak wszystko perfekt wiesz) jak po polsku jest
          ten twoj "Tort..." bo po angielsku Tortoise to zolw i mnie sie zdaje ze ty
          piszesz o zolwiu!!

Piszac ze Botoks stosuje sie na zmarszczki i przypadkowo odkryto jego pozytywne
          dzialanie na migreny wcale nie twierdze ze nie byl lub nie jest uzywany do
          czegos innego, lub ze go odkryto dopiero na zmarszczki.

Moze i jestes doktorem prawa, ale masz powazny problem z glowa (oprocz migreny)
          wiec powinnas udac sie do psychiatry na tzw anger managment - opanowywanie
          zlosci.

Albo zaloz sobie swoje wlasne forum i tam bedziesz podawac "rzetelne, naukowe
          informacje" i prowadzila krucjate przeciwko wszelkim glupkom i nieoswieconym
          idiotom ktorzy smia wypisywac swoje "pseudowulgaryzmy naukowe".
          Bedziesz tupac nozkami ile chcesz.

Wiecej luzu, spokoju, kultury i zyczliwosci zycze.

Venus
          • venus22 Re: BOTOKS ??? ??? ???? 02.04.05, 22:15
            A zreszta, juz cie wyreczam bo po prostu zajrzalam do slownika Francusko
            Angielskiego:

torticolis - stiff neck
            stiff neck- sztywna szyja.

Po prostu chodzi o jakies zesztywnienie/ zwyrodnienie kregow szyjnych. Moze za
            malo naukowo ale przynajmniej wiadomo o co chodzi.

Venus
            • gloubiboulgomm Zeby pogodzic:botoks=biotox????=paraliz=paralysie 03.04.05, 14:35
              • cassandrafr Re: Zeby pogodzic:botoks=biotox????=paraliz=paral 03.04.05, 16:00
                Dziekuje Globi, raczej powidzialabym Venus-botox=info intox
                Venus, jezyk medyczny francuski to prawie dokladnie tak ulubiona przez polskich
                lekarzy terminologia lacinska; polscy pacjenci sa niestety na nia zdani.
                Ostatnio bedac w Polsce bylam hospitalizowana. Wychadzac ze szpitala, na
                rachunku, co widze - termin lacinski. Dobrze, ze znam francuski, bo na reszcie
                dowiedzialam sie jak byla diagnoza. Swoja droga to niezle zdzieraja z tych co
                maja niepolskie paszporty.
                • maenka Re: Zeby pogodzic:botoks=biotox????=paraliz=paral 03.04.05, 20:19
                  Do tej porum te forum to było forum ludzi zyczliwych sobie i wspierajacych sie.
                  Wraz z Cassandra i Globi pojawily sie jakies dziwne tony. Czasami az
                  nieprzyjemnie zagladac do forum. Przeciez nie o to chodzi kto jest madry a kto
                  jeszcze madrzejszy. Kto mieszka w wielkim swiecie a kto w Polsce na prowincji.
                  Kto zna dziesiec jezykow a kto ledwie posluguje sie polskim. My sie tutaj
                  wspieramy , podtrzymujemy na duchu, wymieniamy doswiadczeniami.

I NIKT TU NIE WYRECZA LEKARZY. Zawsze jak sobie radzimy nawzajem to
                  dodajemy: "skontaktuj sie ze swoim lekarzem".

Ze tak dodam po polsku: WYLUZUJ CASSANDRO, A JAK MASZ ZIAC JADEM TO MOZE W
                  OGOLE NIE PISZ NA TYM FORUM. Niepotrzebnie podwyzszasz cisnienie innym
                  czytajacym je, a przeciez wiadomo ze dla nas nAjlepszy spokoj.

Pozdrowienie dla wszystkich a szczegolnie dla przedmiotu atakow naszych
                  frankojezycznych forumowiczow czyli dla VENUS. TRZYMAJ SIE VENUS. nIE DENERWUJ
                  SIE I MOZE NIE ODPISUJ TYLKO IGNORUJ GLUPAWE ZACZEPKI, PO CO MASZ SIE
                  DENERWOWAC. W TYM SWIECIE JEST WYSTARCZAJACO DUZO STRESUJACYCH SYTUACJI:))
                  M.
                  • gloubiboulgomm Dla maenki. 04.04.05, 11:32
                    Czytam Was wszyskich i Venus od roku. Niedawno sie zalogowalem, i teraz moge
                    pisac na forum.
                    To, ze ktos sie nie zgadza ze zdaniem Venus na taki, albo inny temt, nie
                    oznacza ze "miesza" Venus "z blotem". To wlasnie rôznice zdan prowadza do
                    awansowania dyskusji i tematu, z szacunkiem dla osoby, ktôra ma inne zdanie.
                    W kazdej, zgodnej rodzinie, sa klôtnie. Prosze mi udowodnic ze u pani nikt sie
                    nie klôci.
                    Mozna dodac, ze forum Migrena obylo sie bez Gloubiboulgi do marca 2005r. Moze
                    kontynuowac bez niego od.....kiedy chcecie.
                    • kingaolsz Re: Dla maenki. 04.04.05, 14:46
                      Maenka ma racje.
                      Zanim nie pojawily sie dwie wymienione przez nia osoby, bylo tu naprawde
                      przyjemnie.
                      Skoro Wam sie nie podoba to jak my (wraz z Venus) dzielimy sie informacjami, to
                      nikt Was na sile nie trzyma, prawda? Zalozcie sobie swoje forum,
                      bez "pseudonaukowych" naszych wypowiedzi ( czy jak tam je okresla Cassandra).

Aha i wasze "niezgadzanie" sie z Venus wyglada wlasnie jak "mieszanie z blotem".
                      Mozna wyrazac swoje zdanie, bez bycia niegrzecznym. Do tej pory na tym forum
                      toczyly sie rozmowy, pisalismy o wlasnych doswiadczeniach i jakos istnielismy
                      bez klotni.
                      I prosze sobie wyobrazic, ze sa rodziny bez klotni, ale tego nie udowodnie bo
                      nie mam jak, moge tylko napisac, ze u mnie w domu klotni nie ma.

Kurcze, robi sie coraz bardziej nieprzyjemnie na tym forum, a bylo bardzo milo.
                      Mam nadzieje jednak, ze znow bedzie "po staremu".

Kinga
                      • maenka Re: Dla maenki. 04.04.05, 20:13
                        Wlasnie o to mi chodzilo. wcale nie o to zeby kogos wypraszac z forum (patrz
                        Globi) ale aby zwrocic uwage ze nie podoba mi sie ton tych wypowiedzi. To co
                        zaprezentowala Cassandra w swoim ostatnim poscie to nie bylo tylko niezgadzanie
                        sie z Venus ale zlosliwe podkopywanie. Kazdy moze sie pomylic "nawet" Venus.

A propos Globi czasami fermet ktory siejesz wydaje sie zartobliwy i dowcipny
                        ale czasami sam przyznaj przesadzasz. Cassandra natomiast od jakiegos czasu
                        jest po prostu niegrzeczna w stosunku do Venus. Nie wiem dlaczego upodobala
                        sobie wlasnie ja.

pozdrawiam wszystkich tych gzrcznych i tych mniej grzecznych ; tych z bolem i
                        tych bez
                        m.
                        • venus22 Re: Dla maenki. 04.04.05, 22:29
                          A ja jeszcze chcialam zwrocic uwage ze po przeanalizowaniu tych "bledow" ktore
                          w'g Cassandry popelnilam doszlam do wniosku ze wcale bledow nie bylo.
                          Bylo niescisle, ale bez bledow.

np to:

cassandra napisala:

>>Epitomax (toprimate) to najnowszy lek na migrene, zalecany w epilepsji a nie
                          preciwdrgawkowy.<<

to masz popatrz sobie tutaj:

Psychologia.edu.pl
                          :: Badania neurologiczne i cele terapeutyczne
                          ... Ostatnio zostało też wykazane, że przeciwdrgawkowy lek topiramat, działający
                          z kolei na inny rodzaj receptorów glutaminianu (receptory AMPA kainowe), ...

www.psychologia.edu.pl/index. php?dz=strony&op=spis&id=7018 - 64k - Cached -
                          Similar pages

zanim zaczniesz mi zarzucac podawanie blednych wiadomosci to sprawdz czy twoje
                          wlasne sa dobre.

Co nie znaczy ze ja jestem nieomylna, ale zanim cos wysle to najpiewr sprawdzam
                          w moich zrodlach czy sie nie myle.
                          Czyli nie polegam wylacznie na swojej pamieci ani nawet wiedzy.

Po drugie, nie mam nic przeciwko odmiennemu zdaniu jesli jest powiedziane
                          normalnie i bez atakow osobistych.

Venus
                          • maenka Re: Dla maenki. 05.04.05, 10:59
                            Venus, ja nie napisalam ze ty sie pomylilas piszac o boksie. Generalnie
                            napisalam ze kazdy moze sie pomylic. Chodzilo mi o to aby przekazac Cassandrze
                            ze nie tak wtedy reagujemy.

Mysie tez czasami ze soba nie zgadzamy wszyscy ze wszystkimi na tym forum np.
                            sprawa podobienstwa migreny do padaczki ale nie ublizamy wtedy nikomu i nie
                            atakujemy nikogo personalnie.
                            m.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka