27.10.05, 11:52
jak wygląda badanie rezonansem magnetycznym? Neurolog raczej wykluczył moje
bóle głowy jako migrenowe a czy w takim razie takie badanie da odpowiedź co
to za bóle?
Obserwuj wątek
    • pocahontas3 Re: REZONANS 27.10.05, 17:09
      Dosiu, przeszłam badanie RM i RM naczyniowego, więc postaram się opisać Ci, jak
      ono wygląda. Lekarka wyjaśniła mi, że jest to badania dużo bardziej precyzyjne
      niż TK głowy, głównie ze względu na obraz ewentualnych zmian naczyniowych (np.
      tętniaków). Badanie nie jest bolesne, natomiast jest nieprzyjemne. U mnie
      wykonano jednocześnie obydwa wspomniane badania (z podaniem kontrastu), więc
      trwało to ok. 50 min. Podczas badania leży się w zamkniętej kapsule, nie wolno
      się poruszać. Na twarz załozono mi dziwne urzadzenie z "lusterkiem", w którym
      mogłam widziec lekarzy wykonujących RM (zalecali jednak, żeby zamknąć oczy).
      Załozono mi słuchawki, przez które płynęła muzyka. Myślę, że bez tego badanie
      byłoby nie do wytrzymania, ponieważ towarzyszą mu różnego rodzaju stukoty i
      warkoty (nie umiem nawet tego dokładnie nazwać) o różnym natężeniu. Do ręki
      dostałam gruszkę; w razie, gdybym poczuła się bardzo źle, miałam ją ścisnąć i
      badanie zostałoby przerwane. Fale magnetyczne powodują mimowole skurcze i
      drgania mięśni i to jest naprawdę nieprzyjemne.
      Wynik badania oraz zdjęcia otrzymałam w zaklejonej kopercie zaadresowanej do
      lekarza kierującego. Nie wiem, czy jest to praktykowane w każdym szpitalu.
      Lekarka poradziła mi, aby dzień po badaniu pozostać w domu ze względu na
      możliwość złego samopoczucia.
      Zyczę dobrego wyniku badania i pozdrawiam
      poca
    • mala9917 Re: REZONANS 27.10.05, 17:59
      Hej!
      Ja równiez miałam wykonywany rezonas dwa razy... Faktycznie wsuwaja Cie w
      kapsułe z dziwną"czapeczka" na głowie... Ja nie miałm zadnej muzyki.. Słyszałam
      wszystkie te dziwne dzwieki ale nie jest wcale strasznie... w razie czego
      trzymasz w rece pompke i gdybys sie zle poczula naciskasz ale raczej nie mozna
      sie od tego zle poczuc... i czułam sie po tym normalnie ...tego samego dnia
      poszlam do pracy... samo badanie nazwałabym "nietypowym" ale nie
      nieprzyjemnym... Nie ma sie czym stresowac... Pozdrawiam Mała :-)
      • venus22 Re: REZONANS 27.10.05, 18:38
        A na jakiej podstawie lekarz wykluczyl migrene?
        Pytam bo wypadki zle zdiagnozowanej migreny sa niestety czeste. Co nie znaczy
        ze lekarz nie mial racji..
        moze opisz swoje symptomy?

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka