Dodaj do ulubionych

Badania - jakie i gdzie ?

20.07.07, 14:53
Wiem wiem, powinienem zapytać lekarza....
Sami jednak wiecie jak jest....
Tak więc, może bardziej doświadczeni "emigranci" zasugerują jakie a przede
wszystkim GDZIE (chodzi o polecane miejsca, a nie te, które mają akurat daną
usługę w menu, ale wykonują ją na przestarzałym sprzęcie) badania należy
zrobić.

Oczywiście przed odpowiedzią na takie pytanie powinieniem napisać co mi
dolega, ale nazwa grupy jasno to definiuje, a do tego dochodzi codzienny,
powtórzę, codzienny napięciowy ból głowy, który kończy się 6-12 proszkami
przeciwbólowymi bez których nie mogę żyć (od paru lat). Opisywać szczegółów
nie będę (ani ścieżki leczenia), ale jedno z tego może jest ważne - oprócz
bółów głowy jestem kompletnie zdrowy, wysportowany, w świetnym humorze i
wyglądzie. A badań już w życiu zrobiłem naprawdę sporo. Ręce więc mi już
trochę opadają, a co najgorsze - lekarzom też - więc może grupa ma jakiś
fajny pomysł, lub są jeszcze jakieś badania, których nie zrobiłem, a które
może mi coś na szczęście (nieszczęście) znajdą. Nie proszę jednak grupowiczów
o wyszukowanie jakiś nietypowych badań, ale o stworzenie listy obowiązkowych
badań, które powinien zrobić migrenowiec - od badań krwi (jakich konkretnie)
począwszy, a na np. rezonansie magnetycznym skończywszy (gdzie go zrobić
najlepiej??).
Będę wdzięczny za pomoc
"Emigrant" (miejsce zamieszkania - Warszawa)
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Badania - jakie i gdzie ? 20.07.07, 22:58
      """"do tego dochodzi codzienny,
      powtórzę, codzienny napięciowy ból głowy, który kończy się 6-12 proszkami
      przeciwbólowymi bez których nie mogę żyć (od paru lat).""""

ja ma ten sam problem. poniewaz nie pomagaja mi leki zapobiegawcze, funkcjonuje
      na proszkach p/bolowych i tryptanach.

Pytanie tylko- czy slyszales ze leki dorazne zwlaszcza z kofeina, kodeina moga
      powodowac bole glowy z odbicia. tzn glowa boli z chwila gdy proszki przestaja
      dzialac, wiec organizm chce wiecej i objawia to bolem glowy.

nie kazdy tak ma- niektorzy maja chroniczne bole glowy ktore sam z siebie sa
      dlguie i codzienne i bez proszkow.

Zeby sprawdzic czy nie zrobilo sie u ciebie to bledne kolo nalezy przerwac na
      co najmniej dwa tygodnie wszystko co bierzesz.
      Nie radze robic tego samemu ale z lekarzem, a najlepiej w szpitalu i pod
      kroplowka z DHE.

chyba ze masz na tyle silnej woli zeby to wytrzymac, no i jest sie kto toba
      zajmowac przez 2 tygodnie..

Badania - zwykle robi sie podstawowe badania krwi, rezonans magnetyczny i/lub
      tomografie komputerowa.
      jesli masz jakies inne objawy ktore moglyby wskazywac na jeszcze inne
      schorzenie np bole stawow, wysypki itd itp to mozna szukac dalej.

Venus
      • mp20074 Re: Badania - jakie i gdzie ? 21.07.07, 00:52
        > ja ma ten sam problem

W takim razie pozwolę sobie zadać Tobie Venus osobiste pytanie. Masz dwa
        rodzaje bólu. 1) Bół głowy napięciowy, który występuje codziennie 2) Migreny

Nie wiem jak często masz migreny i jak je przechodzisz, ale moje pytanie
        dotyczy tego - który z tych bóli jest bardziej dokuczliwy i jeśli miałabyś
        wybrać, to któregobyś chciała się pozbyć ?

Ja mam migreny (przy stałym leczeniu - profilaktyka - głównie Topamax aktualnie
        i tryptany jak boli) raz na tydzień, ale bez leków ok. 3-4 razy w tygodniu. Nie
        wspomnę przy tym, że gdyby tak w ogóle wszystko odstawić (czyli też
        przeciwbólowe, to migrena pewnie codziennie z narastającego napięciowego bółu
        głowy. Gdybym mógł wybierać, to byłbym szczęśliwy mając migreny 2-3 w tygodniu
        i zero bólu głowy poza tym ....
        ..... którym to stwierdzeniem połowie grupy "jedynie" z migrenami poprawiłem
        samopoczucie na weekend ;-)

Venus co do Twojej odpowiedzi na poprzedni post to bardzo dziękuje za rady i
        porozmawiam z neurologiem o szpitalu i kroplówce, co gdzieś kiedyś parę
        miesięcy temu w którymś z jego wątków się przewijało, ale temat na razie nie
        wracał. Trudno - musi wrócić. Odstawienie leków wywołuje u mnie po prostu
        paraliżujący strach, bo nie jestem w stanie sobie wyobrazić migreny bez
        tryptanu itd itp. No ale kroplówka z DHE to brzmi nieźle ... choć muszę
        zgooglować ;-) Faktycznie jest u mnie duże prawdopodobieństwo "bólu z odbicia",
        ale każdy lepszy okres wykorzystuje do ograniczania leków i gdy pojawia się
        światełko w tunelu to znowu przychodzi ciężki tydzień ... i kolejny ... i
        kolejny ... i po wielu latach ja po prostu wiem, że bez pomocy leków
        (przeciwdepresyjne nie pomagały, ale przeciwpadaczkowe - np Topamax na razie
        znowu dają swiatełko w tunelu) zerwać tego nie sposób. No cóż - dalej walczę i
        szukam pomysłów. Dzięki za wszelkie rady.
        "Emigrant"
        • venus22 Re: Badania - jakie i gdzie ? 21.07.07, 11:47
          W migrenie bole napieciowe sa bardzo czesto mylone z innymi mniej typowymi
          bolami migrenowymi. Tak samo jest z bolami zatok.
          U mnie to jest przewlekla migrena.
          W migrenie moze bolec szyja, jak najbardziej, i "napieciowo" tyl glowy.

Ktory bol jest gorszy - trudno powiedziec. Wszystkie sa ohydne. Ale chyba wole
          te ktore przy tym nie wywoluja takich mdlosci.
          U mnie jest tak - jesli mam migrene typowa umiejscowiona w skroni to chociaz
          moge liczyc na tryptany.
          jesli na czubku glowy lub w potylicy to jak mi lek narkotyczny nie pomoze to
          mogila. ale te dwa ostatnie nie sa chociaz takie mdlace. ale tez powalajace.

jak czytam twoj post:

"""Odstawienie leków wywołuje u mnie po prostu paraliżujący strach, bo nie
          jestem w stanie sobie wyobrazić migreny bez tryptanu itd itp"""

to jak bym sama siebie czytala. ja nie funkcjonuje bez lekow.
          z tego powodu tez nie moge sie zdecydowac na przerwanie tego co biore.
          Poniewaz mi nie pomaga DHE boje sie ze dozylnie tez nie pomoze. Chociaz podobno
          podana dozylnie nie ma porownania.

A tak w ogole to osobiscie nie jestem przekonana ze to odbicie jest az takie
          powszechne. jest tez bowiem wielu migrenikow cierpiacych na bole codziennie a
          lekow nie biora. lub przerwanie nic nie dalo.

"""ale każdy lepszy okres wykorzystuje do ograniczania leków i gdy pojawia się
          światełko w tunelu to znowu przychodzi ciężki tydzień ... i kolejny ... i
          kolejny ... """

u mnie jest dokladnie to samo...

Ja mam dlugie lozkowe (nie wstaje z lozka) migreny co namniej dwa, trzy razy
          w miesiacu,
          a takie ze np nie moge nic robic ale moge siedziec i przysypiac przy TV to
          jakies 80% w miesiacu ale na te na szczescie pomagaja mi leki wiec po 2-4
          godzinach mozna jako tako funkcjonowac.
          Ja nie mam dnia bez tryptanu lub dwoch i kopy lekow p/bolowych.
          Ale te ostatnie dwa tygodnie to jakies wyjatkowo koszmarne - nie ma dnia bez
          dwoch lub trzech!

Mam nadzieje ze twoj lekarz zrozumie ze strach przed bolem uniemozliwia ci
          odstawienie lekow. Moze znajdzie nawet lepszy sposob niz IV DHE ?

Venus

ps jesli znasz angielski to moge ci podac o IV DHE
          medpolicy.bluecrossca.com/policies/guidelines/DRUG/DHE.html
          www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=2370132&dopt=Abstract
          ouch-us.org/medications/rebounds.htm

• mp20074 Re: Badania - jakie i gdzie ? 23.07.07, 17:35
            Venus dzięki za linki - mogą być po angielsku.
            Nie zdąrzyłem jeszcze przeczytać - nie nie, to nie migrena, po prostu miałem
            sporo pracy i ból głowy z ... rodziną ;-) - więc na razie nie skomentuje.

A tak w ogóle to chciałem potwierdzić, że znalezienie równie chorej (tak tak -
            chorej na migrenę) osoby i pisanie do niej na grupę jest dobrym substytutem
            sesji u psychoanalityka ... tx

Emigrant
        • mcbeal28 badania i rodzaje bólów głowy i moja odp. 21.07.07, 12:11
          mp20074 napisał:

> > ja ma ten sam problem
          >
          > W takim razie pozwolę sobie zadać Tobie Venus osobiste pytanie. Masz dwa
          > rodzaje bólu. 1) Bół głowy napięciowy, który występuje codziennie 2) Migreny

Pozwole sobie odpowiedzić na to pytanie:
          mam takie bóle głowy jak opisujesz 1 i 2
          migreny wyeliminowałam przez zazywanie profilaktycznego leku o nazwie: Tegretol

natomiast męczę się prawie codziennie z bólami głowy o charakterze napięciowym
          i to obecnie stanowi moją udrekę zyciową!

Spróbuje znaleźć link do strony prof Prusińskiego( autorytet w Polsce ds.
          migreny)Sa tam dokładnie opisane te dwa bóle głowy, które współistnieją ze
          sobą: migrena + codzienne bóle głowy.

badania: te to najwazniejsz to RM lub TK... przy TK wstrzykują kontrast. ja
          robiłam RM. To podobno bardziej zaawansowane badanie. średnio przyjemne.
          Ale przynajmniej mam na 100% pewności, że mam migrenę.

Miejsce robienia TK czy RM- duże miasta, najlepiej wieksze szpitale np.
          szpitale AM.

Badanie EEG, też mozna zobić...

Jak tylko znajdę ten link do strony to go umieszcze w post'cie

Pozdrawiam
          • mp20074 Re: badania i rodzaje bólów głowy i moja odp. 23.07.07, 17:18
            Na wstępie link do Centrum Medycznego AVI, gdzie mają nowy rezonans i
            przynajmniej można sprawdzić czym się jest badanym.
            "Należy on do najnowszej generacji rezonansów magnetycznych, dających nowe
            możliwości w diagnostyce."
            avi.med.pl/zdo/index.php
            www.zdo.avi.med.pl/_Rezonans%20Magnetyczny/_1.5T/index.php
            MCBEAL .... napisalas
            > Ale przynajmniej mam na 100% pewności, że mam migrenę.
            Nie za bardzo rozumiem ta wypowiedz. RM tez juz kiedys robilem, migreny mam od
            zawsze, ale RM mi tego nie "wykryl"

Emigrant
            • mcbeal28 Emigrancie from warsaw 23.07.07, 21:17
              Moja diazgnoza odnośnie migreny została postawiona pod konec lat 90-tych.
              i tak sobie zyłam z ta migreną.

Natomiast ostatnie 2 lata to nasilenie tych codziennych bóli głowy.
              I to własnie w zeszłym roku po ludzku bojąc się postanowiłam namówic neurologa
              na, to aby skierował mnie na RM. Żebym wedziała,że nie ma przyczyny
              organicznej, która ten ból powoduje.
              Z resztą w styczniu tego roku dzieliłam się radością z wyników RM...tutaj na
              forum. Bo dla mnie to nie było tylko od tak badanie: to było pokonanie strachu.
              ja ten strach pokonałam! strach nie przed amym badaniem, ale oczekiwanie na
              wyniki!
              Masz racje,że RM nie wykazuje migreny...
              Chciaż jeżeli dobrze pamietam to Venus opisywała, że udało się zrobić RM lub TK
              osobie podczas ataku i to było widać...

Venus...no venus weź no to przypomnij albo wrzuć linka.
              ;-)

Pozdrawiam
              Ally Mcbeal

mp20074 napisał:

> > Ale przynajmniej mam na 100% pewności, że mam migrenę.
              > Nie za bardzo rozumiem ta wypowiedz. RM tez juz kiedys robilem, migreny mam
              od
              > zawsze, ale RM mi tego nie "wykryl"
              >
              > Emigrant
          • mp20074 Re: badania i rodzaje bólów głowy i moja odp. 23.07.07, 17:26
            MCBEAL
            > migreny wyeliminowałam przez zazywanie profilaktycznego leku o nazwie:
            Tegretol

Tegretol nie znałem wcześniej - z tego co widzę to lek przecipadaczkowy. Ja jak
            mówiłem biorę teraz Topamax (też przeciwpadaczkowy - ale chyba idą w kierunku
            głównie leczenia migreny - patrz www.topamax.com ) i faktycznie na migreny
            pomaga. Problemem jest natomiast to, ze slabo sie po nim czuje - jestem troche
            oslabiony i mam nawet troche ciezsze napieciowe bole glowy (gorzej je
            przechodze). A na zrezygnowaniu z napieciowych boli glowy zalezy mi bardziej
            niz na migrenie, wiec wciaz szukam dobrego leku ...
            Dodam, ze to objawy z kilku miesiecy, a nie tygodni, wiec nie jestem z
            tych "niecierpliwych".
            Stąd pytanie, czy brałaś może wcześniej Topamax, lub inne przeciwpadaczkowe ? A
            jeśli tak, to czemu skończyło się na Tegretol'u (też jakieś efekty uboczne ?),
            no i jak długo bierzesz/czy jesteś zadowolona ? (wiem wiem - to sprawa
            indywidualna zawsze).

Emigrant

• mcbeal28 emigrancie from warsaw part 2 23.07.07, 21:24
              Witaj,

Wcześniej brałam amizepin, niby to samo co tegretol, ale chyba nie do końca.
              Wiem, że tegretol ma przedłuzone działanie. I właśnie w zeszłym roku skończyłam
              branie amizepinu i przeszłam na tegretol.
              I własnie tegretol mi pomógł. Migreny z aurą nie pojawiaja się...czyli de facto
              nie mam migreny klasycznej nastomast pozostało coś co mnie wkurza do potęgi tj.
              prawie codzienne bóle głowy od małego bólu po średni.

Dodam tylko,że równiez w zeszłym roku próbowałm zrezygnowac z tegretolu...i
              migreny z aura wróciły. Ta więc wróciłam do mojego kolegi tegretolu. W tym roku
              badałam krew...bo niestety ten lek może miec zły wpływ na morfologię. Było ok.

Pozdrawiam
              Emigranta

Ally Mcbeal

mp20074 napisał:

> MCBEAL
              > > migreny wyeliminowałam przez zazywanie profilaktycznego leku o nazwie:
              > Tegretol
              >
              > Tegretol nie znałem wcześniej - z tego co widzę to lek przecipadaczkowy. Ja
              jak
              >
              > mówiłem biorę teraz Topamax (też przeciwpadaczkowy - ale chyba idą w kierunku
              > głównie leczenia migreny - patrz www.topamax.com ) i faktycznie na migreny
              > pomaga. Problemem jest natomiast to, ze slabo sie po nim czuje - jestem
              troche
              > oslabiony i mam nawet troche ciezsze napieciowe bole glowy (gorzej je
              > przechodze). A na zrezygnowaniu z napieciowych boli glowy zalezy mi bardziej
              > niz na migrenie, wiec wciaz szukam dobrego leku ...
              > Dodam, ze to objawy z kilku miesiecy, a nie tygodni, wiec nie jestem z
              > tych "niecierpliwych".
              > Stąd pytanie, czy brałaś może wcześniej Topamax, lub inne przeciwpadaczkowe ?
              A
              >
              > jeśli tak, to czemu skończyło się na Tegretol'u (też jakieś efekty
              uboczne ?),
              > no i jak długo bierzesz/czy jesteś zadowolona ? (wiem wiem - to sprawa
              > indywidualna zawsze).
              >
              > Emigrant
              >
    • mcbeal28 obiecany link 21.07.07, 12:23
      www.sluzbazdrowia.com.pl/html/more3185c.php
      • venus22 Re: obiecany link 21.07.07, 23:34
        Artykul prof Prusinskiego pochodzi z r 2002, co jesli chodzi o migrene jest
        juz zdziebko przestarzale.
        Ale nawet on pisze ze :

""(migrena) Jest też główną przyczyną przewlekłych i nawracających bólów głowy""

""" Napad migreny bez aury zaczyna się stopniowo narastającym bólem głowy. Jest
        to ból tętniący (ale nie wyłącznie), obejmuje przeważnie jedną stronę głowy
        (lewą lub prawą, zwykle na zmianę w kolejnych napadach), ale może od początku
        dotyczyć całej głowy""""

prosze zwroci uwage na takie slowa jak:
        """przewlekłych"""

""ból tętniący (ale nie wyłącznie)""" - ale nie wylacznie

"" może od początku dotyczyć całej głowy"" - CALEJ glowy

bo to jest wazne.

Nie twierdze ze nie mozna miec i migrene, i bole napieciowe jednoczesnie,
        Oczywscie ze mozna ale tez nie zapominajmy ze migrena moze dawac objawy inne
        niz typowe dziobanie w skroni.
        Moze to byc takze bol jak napieciowy bol.
        I to napiecie na szyi, karku, nudny tepy bol calej glowy lub czola moze byc jak
        najbardziej migrena.

Venus

• mcbeal28 wcale nie jest przestarzały;-) 22.07.07, 22:58
          Najwazniejsze to z tego artykułu dla rozważanego tematu jest pojęcie: migrena
          transformowana: czyli istnienie
          migreny i napięciowych bóli głowy razem

My tu venus z Polandu jesteśmy.
          u nas powoli swiat się zmienia;-)

Ps. w zeszłym roku potrzebowałam na gwałt imigramu....bo nie miałam a w razie
          ataku to wiadomo. Poszłam na tzn. pomoc doraźną...wiem, że tam sa lekarze zaraz
          po studiach...ale owa młoda pani lekarka...pod moje dyktando wypisała receptę...
          i wcale nie ukrywała,ze nie wie na co ten lek jest....tak dla jej spokoju
          wytłumaczyłam,że nie wiem jak sie z tym obchodić i że nie połknę całego
          opakowanie od razu;-0
          venus...mu tu z Polandu jesteśmy;-)

Pozdrawiam
          Ally Mcbeal

venus22 napisała:

> Artykul prof Prusinskiego pochodzi z r 2002, co jesli chodzi o migrene jest
          > juz zdziebko przestarzale.
          • mcbeal28 my tu z Polandy jesteśmy part 2 22.07.07, 23:02
            my tu z Polandu jesteśmy:
            nasz vice-minister zdrowia zaleca, że najlepszym sposobem na ból głowy sa
            spacery, a nie łyanie tab.

ahhhhhhhhh
            • venus22 Re: my tu z Polandy jesteśmy part 2 23.07.07, 00:53
              hehhe, pamietam to :D

Tak McBeal masz racje - jest tez migrena transformowana.
              A jesli chodzi o przestarzalosc artykulu to przepraszam jesli to tak zabrzmialo
              ze "no bo polskie" - nie nie, wszelkie artykly czy to polskie czy zachodnie
              szybko sie starzeja bo ostatnio w migrenie byl spory postep.

Np wlasnie w roku 2002 odkryto kolejne geny migreny we Wloszech.
              Zanim to opublikowali w jakos tak w lecie itd to te artykuly ktore weszly do
              druku w tym czasie nie mogly jeszcze zawierac tej informacji. A takze bez tej
              ifnromacji i poglad na migrene mogl byc nieco inny.

Ale mnie chodzilo o cos innego - zeby z gory nie zakladac co jest co, bo te
              granice pomiedzy migrena, bolami napieciowymi i mieszanka tych boli jest
              baaaardzo cienka.

Osobiscie, jesli kogos obchodzi moje prywatne zdanie to te wszystkie bole u nas
              to jedno i to samo - migrena w roznej postaci.

Venus
              • venus22 Re: my tu z Polandy jesteśmy part 2 23.07.07, 01:43
                dokladnie to chodzilo mi o to:
                szukajac materialow dla Blackshewolf, natrafilam na cos takiego:
                po angielsku ale sa obrazki:

www.migraineprevention.com/
                rysunek piaty od gory pokazuje ze znajdujace sie naczynia nerwowe i krwionosne
                w zatokach nosowych i z tylu glowy rowniez sa zaognione w czasie migreny.

Venus
                • mcbeal28 venus! jestem pod wrażeniem tego linku 23.07.07, 10:49
                  to niesamowite,
                  cały mechanizm działania migreny.
                  • venus22 Re: venus! jestem pod wrażeniem tego linku 24.07.07, 01:53
                    """Chciaż jeżeli dobrze pamietam to Venus opisywała, że udało się zrobić RM lub
                    TK
                    osobie podczas ataku i to było widać..."""

to chyba nie jest takie trudne- ja sama mialam MRI na zatoki a ze dostalam
                    akurat napad migreny to bylo ja tez widac.
                    wiesz, to akurat bylo tak dawno ze ja nawet dobrze nie pamietam jakie zrodlo.
                    ale chyba to wyczytalam w ksiazce o migrenie autorstwa dr Elkind.

w kazdym razie, gdzies kiedys wyczytalam ze te obrzmienia w migrenie wygladaja
                    podobnie jak zapalenie opon mozgowych. chyba.

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka