Dodaj do ulubionych

Prolaktyna a bóle głowy

29.07.07, 12:31
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie, jeżeli chodzi o bóle głowy przy
podwyższonym poziomie prolaktyny? Ja ostatnio zaczęłam robić różne badania,
okazało się, że moja prolaktyną jest trochę za wysoka. Czy może to mieć jakiś
wpływ na głowę? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mp20074 Re: Prolaktyna a bóle głowy 30.07.07, 21:57
      Ja mam ten sam "problem" z prolaktyną. Zaczęło się od tego, że 3 lata temu
      trochę przypadkiem wykryłem u siebie podwyższony poziom prolaktyny. To znaczy
      około 50 przy normie 1 do 18. Jestem mężczyzną. Zrobiłem rezonans magnetyczny i
      wyszło, że "obraz MOŻE odpowiadać mikrogruczolakowi przysadki. To było tylko
      1,5 na 2,5 mm więc prawie nic. Brałem leki na obniżenie prolaktyny i już po pół
      roku miałem kolejny rezonans, który tego obrazu absolutnie nie potwierdził (to
      samo urządzenie i ta sama metoda). Do czego zmierzam - dziwne w tym wszystkim
      jest to, że pomimo leczenia tego "mikrogruczolaka" (tak naprawde nie wiem czy
      go miałem), prolaktyna spadła mi zaledwie z 50 do 30 (gdy nie przyjmuje leków
      dłuższy czas), czyli dalej jest za wysoko. Czy to ma wpływ na bóle głowy ?
      Wszyscy wydaje mi się dobrzy lekarze, z którymi to konsultowałem, odpowiadali,
      że na 100% u mnie nie ma takiej zależności. Oczywiście każdy przypadek jest
      inny. U mnie to są migreny i napięciowe bóle głowy (czytaj - polekowy ból głowy
      chyba, czyli przewlekła migrena której pozbyć się nie mogę za cholerę).

Z doświadczeń z prolaktyną mogę Ci tylko powiedzieć, że biorę teraz Dostinex i
      to bierze się dość rzadko (co kilka tygodni), bo silnie i długotrwale działa.
      Natomiast podejrzewam (bo zbyt rzadko miałem okazję to sprawdzić), że gdy wezmę
      tą tabletkę, to wyraraźnie w przeciągu najbliższych 48h jestem bardziej podatny
      na migreny (jakieś zaburzenia hormonów ?).

Napisz proszę czym się leczysz i co mówią ci lekarze w tym temacie

Emigrant
      • bacha.ska Re: Prolaktyna a bóle głowy 31.07.07, 16:22
        Na razie się jeszcze niczym nie leczę, bo dopiero niedawno okazało się, że ta
        moja prolaktyna jest podwyższona. Zrobiłam pierwszy raz krew i okazało się, że
        mam 39,8. Potem ponownie wykonałam badanie i prolaktyna była 36,7, wzięłam
        mytokroplamid i po dwóch godzinach poziom wynosił 114. Teraz lekarz wysyła mnie
        na rezonans przysadki oraz pole widzenia i po nich zobaczymy co się okaże. Do
        tego wszystkiego TSH mam 0,065, natomiast FT4 1,0. W sumie to lekarz na razie
        za bardzo nie chce mnie niczym leczyć, bo nie jest do końca pewien na co. :)
        Napisałam tego posta, bo sama nie wiem czy może to mieć jakiś związek z tymi
        bólami. Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam i życzę jak najmniej bóli :)
        • venus22 Re: Prolaktyna a bóle głowy 31.07.07, 22:32
          Podwyzszona Prolaktyna jest wspominana jako czynnik zwiekszajacy/pogarszajacy
          migrene.
          Linki mam ale tylko po ang:

jnnp.bmj.com/cgi/content/abstract/50/7/927
          www.springerlink.com/content/5642q188446q51j2/
          kto zna ang. moze wrzucic w Google'a "migraine prolactin" - linkow jest sporo.

mam nadzieje ze jak lekarze dojda od czego masz ten zwiekszony poziom
          i dostaniesz jakas kuracje to i migreny sie zmniejsza.

Venus
          • bacha.ska Re: Prolaktyna a bóle głowy 01.08.07, 08:01
            Dziękuję za wiadomości. Zobaczymy co czas pokaże. Pozdrawiam :)
    • gosiula777 Re: Prolaktyna a bóle głowy 21.08.07, 19:42
      Witam wszystkich.Moje problemy z koszmarna migrena którą mam od 10
      lat zaczęły się wówczas gdy zanikł mi okres i po badaniu prolaktyny
      okazało się że mam wynik pr 220.Zazywam norprolac prolaktyna super
      wróciła do normy ale bóle migrenowe zostały.Współczuje każdemu kto
      cierpi na migreny bo to ona psuje większość moich planów w
      codziennym życiu.Pozdrawiam wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka