Dodaj do ulubionych

Leki zapopiegajace migrenom

10.07.03, 08:34
mam pytanie- czy ktos tutaj jest na tabletkach zapobiegajacych migrenom?
Sa to tabletki antydepresyjne,
przeciwpadaczkowe
beta blokery
blokujace wapno
MAO inhibitors

Venus
Obserwuj wątek
    • marialudwika Re: Leki zapopiegajace migrenom 10.07.03, 10:00
      Jestem na tabletkach przeciwpadaczkowych,nie z powodu migreny.Mialam padaczke
      kilkanascie lat temu ja odkryto.Odkad biore Tegretol nie mam w zasadzie
      zadnych atakow/raz mialam jeden krotki/.Zreszta moja padaczka jest
      nietypowa,ale pisze o niej i Tegretolu by wykazac,ze nie ma on wplywu na moje
      migreny.
      Pozdrawiam
      Tara
      • depresyjka Re: Leki zapopiegajace migrenom 10.07.03, 12:33
        ja z kolei bylam na kuracji pt. Divascan, ale szczerze mowiac nie zauwazylam
        zadnej poprawy.
        Jak juz kiedys wspominalam w zeszlym roku przechodzilam depresje. Wtedy bralam
        mnostwo antydepresantow (niestety od tamtej pory pamiec szwankuje mi
        niemilosiernie...) ale migrena byla codziennoscia.

pozdrowienia
        depresyjka
        • emfa Re: Leki zapopiegajace migrenom 10.07.03, 15:27
          Brałam Divascan, który rzeczywiście osłabił ataki oraz przeciwpadaczkowy
          Neurotop. Mam zdecydowaie słabszą pamięć, ale pozbyłam się wyniszczających
          wymiotów. Jak zwykle coś za coś.
          • venus22 Re: Leki zapopiegajace migrenom 12.07.03, 07:13
            Z lekami zapobiegajacymi jest taka historia..
            trudno jest trafic na lek ktory pomoze.
            Przewaznie szukanie wlasciwego leku trwa dosc dlugo i czesto wyprobowuje sie
            dziesiatki lekow zanim trafi sie na ten dobry.
            W przypadku bardzo ciezkich migren stosuje sie kombinacje, np antydepressant
            plus antypadaczkowy.
            Ale znalezienie dobrego leku zapobiegawczego nie oznacza konca migreny.
            Oznacza to, ze migreny beda slabsze i rzadziej.
            Tylko nieliczni szczesliwcy uzyskuja prawie calkowita ulge..
            Naprawde warto jest probowac znalezc skuteczny srodek.
            ja co prawda nie mialam tego szczescia aby mi cos pomagalo ale tez nie
            wyprobowalam wszystkich..
            Poza profilaktyka, bardzo wazna jest terapia p/bolowa.
            tez nalezy wyprobowac rozne srodki zeby znalezc ten ktory pomaga.
            zwykle stosuje sie silny srodek p/bolowy plus p/wymiotny.

Wymioty badz nudnosci wystepuja przy migrenie dlatego ze miejsca ktore podczas
            ataku sa opuchniete, uciskaja osrodki wymiotne albo/i powodujace nudnosci.
            (wyglada na to ze sa takie dwa, jedne powoduja tylko nudnosci drugie wymioty
            i widocznie dlatego niektorzy nie moga wymiotowac, a drudzy od razu?)

Czasami tez lekarz moze przepisac srodek nasenny jezeli migrenik nie moze
            zasnac z powodu bolu i nic innego nie pomaga.
            Bardzo nie radze brac tabletek p/bolowych typu aspiryna, paracetamol, jezeli
            sa nieskuteczne. Dlatego ze jezeli przekroczy sie dopuszczalna dawke, np trzy
            lub cztery na raz i kilka razy dziennie to mozna na wskutek wysokiej
            toksycznosci uszkodzic nerki i/lub watrobe.
            Aspiryna i ibuprofen poza tym bardzo uszkadzaja scianki zoladka.
            nalezy wiec zrezygnowac z za slabych srodkow i domagac sie od lekarza
            silniejszych.
            Kiedys bylam w Polsce i dostalam Tramal (?) podobno daje sie to "rakowcom",
            wyobrazcie sobie ze mi nie pomoglo, ale moze komus by tak.

Oczywiscie leczenie farmakologiczne niesie ze soba rozne skutki uboczne.
            Mozna utyc, wylysiec, itp dlatego bardzo wazne jest dobrze sie zastanowic
            przed podjeciem terapii czy plusy przewyzszaja minusy - w tym wypadku czy
            korzysci z danego leko przewyzszaja skutki uboczne.

Poza tym masaze sa pomocne i techniki relaksacyjne.

Niektorzy maja tendencje do zaciskania w nocy szczek lub zgrzytania zebami.
            To tez moze wywolac migrene i w tym wypadku powinno sie udac do dentysty ktory
            byc moze przepisze takie cos - przepraszam nie ma pojecia jak to jest po
            polsku - co zapobiega zaciskaniu szczek podczas snu.
            Moze tez zalecic inna wersje tego na dzien.
            Pozdrawiam,

Venus
            ps nie wiem czy uda mi sie przekazac link na "takie cos"

www.nti-tss.com/vaccumNTI.jpg
            images.google.ca/images?q=NTI+device&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=en
            • agulha Re: Leki zapopiegajace migrenom 14.09.03, 08:46
              Próbuje się różnych leków zapobiegających i z różnym skutkiem. Ja i moja
              najlepsza koleżanka, też z migreną, z pasją króliczków (doświadczalnych)
              wypróbowałyśmy na sobie kilka. Niejaką skuteczność (nie oczekujcie cudów -
              chodzi o to, że migreny były trochę słabsze i trochę rzadziej) wykazała
              flunaryzyna. 2 tabletki na noc. Piszą, żeby nie prowadzić przy niej samochodu,
              dlatego cała dawka na noc, a nie 2xdz, i nie zauważyłam, żeby mi się gorzej
              prowadziło. Divascan - nic. Mariomigran, nalewka ziołowa - Bogiem a prawdą nie
              miałam cierpliwości jej codziennie pić. Propranolol (lek
              przeciwnadciśnieniowy) - nic. Ale to, że nam coś nie pomaga, nie znaczy, że
              nikomu nie pomoże!
              • mika_1 Re: Leki zapopiegajace migrenom 04.10.03, 19:46
                Divascan bralam dosc dlugo - skutecznosc zerowa. Ponad rok temu brala leki
                przciwdepresyjne - migreny bez zmian.
                Teraz mam troche mniej stresow i zauwazylam, ze ataki ostrego bolu pojawiaja
                sie rzadziej...
                • waldzior1 Re: Leki zapopiegajace migrenom 05.10.03, 17:50
                  Mimo ogromnej niechęci forumowiczów gazeta.pl do medycyny naturalnej zachęcam
                  wejść na link i poczytać www.nonipolska.pl/boleglowy.htm . Kto zna jezyk
                  angielski polecam www.incc.org/sfs/testimonials/category_16.htm . Wiem
                  po wielu znajomych ze skuteczność jest duża, zależy tylko od decyzji. Pytanie o
                  ewentualne szczegóły proszę na email waldex@netbiz.com.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka