venus22 10.07.03, 08:34 mam pytanie- czy ktos tutaj jest na tabletkach zapobiegajacych migrenom? Sa to tabletki antydepresyjne, przeciwpadaczkowe beta blokery blokujace wapno MAO inhibitors Venus Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marialudwika Re: Leki zapopiegajace migrenom 10.07.03, 10:00 Jestem na tabletkach przeciwpadaczkowych,nie z powodu migreny.Mialam padaczke kilkanascie lat temu ja odkryto.Odkad biore Tegretol nie mam w zasadzie zadnych atakow/raz mialam jeden krotki/.Zreszta moja padaczka jest nietypowa,ale pisze o niej i Tegretolu by wykazac,ze nie ma on wplywu na moje migreny. Pozdrawiam Tara Odpowiedz Link Zgłoś
depresyjka Re: Leki zapopiegajace migrenom 10.07.03, 12:33 ja z kolei bylam na kuracji pt. Divascan, ale szczerze mowiac nie zauwazylam zadnej poprawy. Jak juz kiedys wspominalam w zeszlym roku przechodzilam depresje. Wtedy bralam mnostwo antydepresantow (niestety od tamtej pory pamiec szwankuje mi niemilosiernie...) ale migrena byla codziennoscia. pozdrowienia depresyjka Odpowiedz Link Zgłoś
emfa Re: Leki zapopiegajace migrenom 10.07.03, 15:27 Brałam Divascan, który rzeczywiście osłabił ataki oraz przeciwpadaczkowy Neurotop. Mam zdecydowaie słabszą pamięć, ale pozbyłam się wyniszczających wymiotów. Jak zwykle coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Leki zapopiegajace migrenom 12.07.03, 07:13 Z lekami zapobiegajacymi jest taka historia.. trudno jest trafic na lek ktory pomoze. Przewaznie szukanie wlasciwego leku trwa dosc dlugo i czesto wyprobowuje sie dziesiatki lekow zanim trafi sie na ten dobry. W przypadku bardzo ciezkich migren stosuje sie kombinacje, np antydepressant plus antypadaczkowy. Ale znalezienie dobrego leku zapobiegawczego nie oznacza konca migreny. Oznacza to, ze migreny beda slabsze i rzadziej. Tylko nieliczni szczesliwcy uzyskuja prawie calkowita ulge.. Naprawde warto jest probowac znalezc skuteczny srodek. ja co prawda nie mialam tego szczescia aby mi cos pomagalo ale tez nie wyprobowalam wszystkich.. Poza profilaktyka, bardzo wazna jest terapia p/bolowa. tez nalezy wyprobowac rozne srodki zeby znalezc ten ktory pomaga. zwykle stosuje sie silny srodek p/bolowy plus p/wymiotny. Wymioty badz nudnosci wystepuja przy migrenie dlatego ze miejsca ktore podczas ataku sa opuchniete, uciskaja osrodki wymiotne albo/i powodujace nudnosci. (wyglada na to ze sa takie dwa, jedne powoduja tylko nudnosci drugie wymioty i widocznie dlatego niektorzy nie moga wymiotowac, a drudzy od razu?) Czasami tez lekarz moze przepisac srodek nasenny jezeli migrenik nie moze zasnac z powodu bolu i nic innego nie pomaga. Bardzo nie radze brac tabletek p/bolowych typu aspiryna, paracetamol, jezeli sa nieskuteczne. Dlatego ze jezeli przekroczy sie dopuszczalna dawke, np trzy lub cztery na raz i kilka razy dziennie to mozna na wskutek wysokiej toksycznosci uszkodzic nerki i/lub watrobe. Aspiryna i ibuprofen poza tym bardzo uszkadzaja scianki zoladka. nalezy wiec zrezygnowac z za slabych srodkow i domagac sie od lekarza silniejszych. Kiedys bylam w Polsce i dostalam Tramal (?) podobno daje sie to "rakowcom", wyobrazcie sobie ze mi nie pomoglo, ale moze komus by tak. Oczywiscie leczenie farmakologiczne niesie ze soba rozne skutki uboczne. Mozna utyc, wylysiec, itp dlatego bardzo wazne jest dobrze sie zastanowic przed podjeciem terapii czy plusy przewyzszaja minusy - w tym wypadku czy korzysci z danego leko przewyzszaja skutki uboczne. Poza tym masaze sa pomocne i techniki relaksacyjne. Niektorzy maja tendencje do zaciskania w nocy szczek lub zgrzytania zebami. To tez moze wywolac migrene i w tym wypadku powinno sie udac do dentysty ktory byc moze przepisze takie cos - przepraszam nie ma pojecia jak to jest po polsku - co zapobiega zaciskaniu szczek podczas snu. Moze tez zalecic inna wersje tego na dzien. Pozdrawiam, Venus ps nie wiem czy uda mi sie przekazac link na "takie cos" www.nti-tss.com/vaccumNTI.jpg images.google.ca/images?q=NTI+device&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=en Odpowiedz Link Zgłoś
agulha Re: Leki zapopiegajace migrenom 14.09.03, 08:46 Próbuje się różnych leków zapobiegających i z różnym skutkiem. Ja i moja najlepsza koleżanka, też z migreną, z pasją króliczków (doświadczalnych) wypróbowałyśmy na sobie kilka. Niejaką skuteczność (nie oczekujcie cudów - chodzi o to, że migreny były trochę słabsze i trochę rzadziej) wykazała flunaryzyna. 2 tabletki na noc. Piszą, żeby nie prowadzić przy niej samochodu, dlatego cała dawka na noc, a nie 2xdz, i nie zauważyłam, żeby mi się gorzej prowadziło. Divascan - nic. Mariomigran, nalewka ziołowa - Bogiem a prawdą nie miałam cierpliwości jej codziennie pić. Propranolol (lek przeciwnadciśnieniowy) - nic. Ale to, że nam coś nie pomaga, nie znaczy, że nikomu nie pomoże! Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: Leki zapopiegajace migrenom 04.10.03, 19:46 Divascan bralam dosc dlugo - skutecznosc zerowa. Ponad rok temu brala leki przciwdepresyjne - migreny bez zmian. Teraz mam troche mniej stresow i zauwazylam, ze ataki ostrego bolu pojawiaja sie rzadziej... Odpowiedz Link Zgłoś
waldzior1 Re: Leki zapopiegajace migrenom 05.10.03, 17:50 Mimo ogromnej niechęci forumowiczów gazeta.pl do medycyny naturalnej zachęcam wejść na link i poczytać www.nonipolska.pl/boleglowy.htm . Kto zna jezyk angielski polecam www.incc.org/sfs/testimonials/category_16.htm . Wiem po wielu znajomych ze skuteczność jest duża, zależy tylko od decyzji. Pytanie o ewentualne szczegóły proszę na email waldex@netbiz.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś