Dodaj do ulubionych

mam stracha

IP: *.jarsat.pl 17.01.09, 21:56
Dziewczyny, we wtorek mam RM głowy (z jasnych powodów skoro tu
jestem na tym forum). Półtora roku temu mialam TK i bylo OK ale moj
neurolog chce jeszcze sprawdzic przysadke (badań hormonow nie
mialam). I mam stracha. Czy az tak bardzo te badania sie różnia, ze
można znalezc cos zlego???
Obserwuj wątek
    • minniemouse Re: mam stracha 17.01.09, 23:01
      RM jest chyba dokladniejszy. nie sadze aby byly powody do niepokoju.

Minnie
      • wilma.flintstone Re: mam stracha 18.01.09, 19:45
        minniemouse napisała:

> RM jest chyba dokladniejszy.

Dokladniejszy w przypadku obrazu kosci, no a przysadka znajduje sie
        w sumie w siodle tureckim, ktore jest struktura kostna.
        • minniemouse Re: mam stracha 19.01.09, 09:25
          ""Dokladniejszy w przypadku obrazu kosci, no a przysadka znajduje
          sie
          w sumie w siodle tureckim, ktore jest struktura kostna. """

cos ci sie chyba pomylilo. jest dokladnie odwrotnie!

TK uzywa promienie rentgena a RM -rezonans MAGNETYCZNY fal
          magnetycznych i radiowych.
          i lepiej nadaje sie do wlasnie tkanki miekkiej.

nie przypuszczam aby lekarz wybral RM nad TK do przeswietlania
          przysadki skoro TK mialby byc w tym wypadku lepszy.

Minnie
          • wilma.flintstone Re: mam stracha 19.01.09, 09:36
            minniemouse napisała:

> cos ci sie chyba pomylilo. jest dokladnie odwrotnie!

Nie wiem, byc moze jest odwrotnie. Aczkolwiek kiedys RM wykryl u
            mnie w mozgu torbiel, jednak lekarz mial watpliwosci co do jej
            rzeczywistego istnienia i powiedzial mi ze kieruje mnie na
            tomografie, ktora jest lepsza przy sprawdzaniu miekkich tkanek. Po
            czym sie okazalo, ze torbieli rzeczywiscie nie bylo. Malo tego, jak
            mialam problem z kolanem, to wyslano mnie na RM, a kolano to, tak
            jakby, KOSC...
            • minniemouse Re: mam stracha 19.01.09, 10:11
              nie wiem jaka motywacje mial twoj lekarz ale wiem jedno - RM
              bardziej do tkanek miekkich TK struktury kostne.

www.informed.com.pl/main/Tomografia_czy_rezonans__Oto_jest_pytanie.-a-151.html

Minnie
    • Gość: junno Re: mam stracha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 18:42
      Rezonans jest trochę dokładniejszy, ale mnie się wydaje /a prostaczkiem jestem/
      że jeśli coś jest, to na tomografie wychodzi. Ps.: Jedynie radzę pozbyć się
      wszelakiego metalu itp przed badaniem.
    • Gość: Ośka Re: mam stracha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 22:38
      Badania się robi zwykle żeby coś wykluczyć, a nie potwierdzić. Spokojnie, nie
      przejmuj się tym tak :)
      Pozdrawiam.
      • Gość: gość17 Re: mam stracha IP: *.biotech.ug.gda.pl 19.01.09, 10:04
        Dziekuję. Spróbuję. Przeczytalam wątki na forum też o samym badaniu
        i wcale mi to nie pomoglo :-(. Co prawda klaustrofobii nie mam
        (winda jezdze, na solarium bywam z rzadka). Kupie zatyczki do uszu.
        Moj niepokój jest dlatego, ze uwzględniajac znak czasów nie wiem,
        czy lekarz jest tak fajny, ze funduje mi tak drogie badanie czy cos
        podejrzewa. Ale zmiany patologiczne tomograf by chyba wykrył?
        • malgkrzys Re: mam stracha 19.01.09, 17:21
          wykryłby.Nie bój się.Napisz po badaniu,na pewno jest OK> sciskam.
          • Gość: mamajaulki05 Re: mam stracha IP: *.171.20.201.edial.pl 19.01.09, 17:43
            Oczywiście że wykryje,mojemu koledze wykrył,pozdrawiam!
            • Gość: gość17 Re: mam stracha IP: *.jarsat.pl 20.01.09, 20:48
              No to jestem po. Nie bylo tak strasznie. Obylo sie bez kontrastu a i
              tak badanie trwalo 45 minut. Wyniki w nastepny poniedzialek ale
              podobno wszystko OK.
              • minniemouse Re: mam stracha 21.01.09, 10:40
                no to dobrze :)

Minnie
                • malgkrzys Re: mam stracha 21.01.09, 17:37
                  no widzisz??? supcio!!!!
                  • kiciunia1992 Re: mam stracha 24.01.09, 16:19
                    ja sie strasznie boje tomografi glowy.. czuje ze cos jest nie tak.
                    Jak to guz to co?;( umieram??:(
                    • malgkrzys Re: mam stracha 24.01.09, 17:13
                      to nie umrzesz bo ja mialam,zyje i mam sie lepiej niz przed guzem.
                      A poza tym to sie nie boj bo z pewnoscia jest wszystko OK.
                      • kiciunia1992 Re: mam stracha 24.01.09, 18:32
                        A jakie były konkretnie Twoje przyczyny że wykryli guza?
                        Ja się strasznie boję, mam 17 lat prawie i migrene z aurą mam już z jakies 4 lata.
                        • malgkrzys Re: mam stracha 24.01.09, 18:59
                          ja mialam bole glowy migrenowe tez ale potem inne,tępe i bez
                          przerwy. plus zawroty nawet na siedząco.I uczucie ucisku
                          wewnątrz.poza tym bez objawów neurologicznych,sama sobie wykrywłam
                          bo mnie to wkurzało.ale nie mysl o guzie bo to naprawdę rzadko się
                          zdarza a bóle głowy ma prawie kazdy.glowa do gory i czekam na
                          odpowiedz
                          • mamajulki05 Re: mam stracha 24.01.09, 19:10
                            witam,a ja mam jeszcze taki pytanie,jeżeli mmozna oczywiście:-
                            )bo piszesz ze te bóle były bez przerwy,czy to oznacza,ze w
                            nocy też Cie głowa bolała?odpowiedz jeśli możesz:-)

• kiciunia1992 Re: mam stracha 24.01.09, 19:33
                              Ja mam migrene z aurą tj. zaburzenia wzrokowe a pozniej (choc nie zawsze) bol
                              glowy (w okolicy oczu, nosa i czoła) krotko po tym następuje drętwienie ręki,
                              mrowienie ust, nosa a nawet języka. BYć może to jakieś zwęzenie naczyn
                              krwionosnych :-( Ale to tylko może. Mysle o tym bez przerwy, ale musze cierpliwe
                              poczekać na tomografie;(
                              dziękuje za odp.
                              • malgkrzys Re: mam stracha 24.01.09, 19:40
                                tak w nocy tez mnie bolala glowa.Rano jak wstawalam to juz z bolem.i
                                to bylo cos nowego co mnioe zaniepokoilo.ale moze to byc zwiazane z
                                zatokami,z kregoslupem szyjnym wiec nie szukaj kochana przpadkiem u
                                siebie:-)))
                                a dretwienie to raczej aura migrenowa,zwezenie naczyn
                                • mamajulki05 Re: mam stracha 24.01.09, 20:15
                                  Dziękuję bardzo za odpowiedz,ja już jestem zbadana,podobno
                                  napieciowe bóle głowy ,jakaś lordoza zniesiona i przewlekle
                                  zatoki i krzywa przegroda nosowa,pytałam dlatego że mojej
                                  znajomej maz (28 l ) ma guza mózgu złośliwego i go bardzo
                                  głową bolała wlasnie w nocy bardzo no i miał zaburzenia
                                  wzroku...
                                  • malgkrzys Re: mam stracha 24.01.09, 20:24
                                    wspolczuje mu bardzo jak zlosliwy,ale jesli wytna z marginesem to
                                    powinno byc Ok.ja mialam niezlosliwca na szczescie.jestem 5 lat po i
                                    poza depresja,bo jednak to byla trauma to nic mi nie dolega.
                                    • kiciunia1992 Re: mam stracha 24.01.09, 20:26
                                      Czyli mowicie że guz mozgu objawia sie tez bolami glowy praktycznie bez przerwy tak?
                                      Ja mam raz na jakis czas i to zazwyczaj chyba chodzi o cisnienie. Bo np. w
                                      górach czesto nagle pojawia się aura i potem bol glowy tak jak przy zatokach...
                                      co kilka miesiecy sie zdarzy.
                                      Bez wątpienia musze to przebadać ale troche sie uspokoiłam bo głowa na codzien
                                      prawie wcale mnie nie boli.
                                    • mamajulki05 Re: mam stracha 24.01.09, 20:34
                                      On jest już po operacji,niestety nie udało sie wszystkiego
                                      usunąć bo mógłby nawet umrzeć,więc wycięli ile sie dalo a
                                      resztę naswietlali,guza narazie nie ma ,od operacji minęło 3
                                      miesiące,a jeszcze jedno pytanie:ile chodzilas z tymi bólami?
                                      chodzi mi o czas do postawienia diagnozy,bo jemu zaczęło sie w
                                      maju a operację miał dopiero w październiku,bo lekarze nie
                                      wiedzieli co mają robić ...
                                      • malgkrzys Re: mam stracha 24.01.09, 20:38
                                        nie wiem jak dlugo mialam guza bo to byal astrocytoma rosnaca
                                        latami,ale sama diagnoza trwla 1,1/2 roku bo ze koledzy mnie badali
                                        to nikt nie chcial wierzyc ,ze to guz.Zdazylam skonczyc studia
                                        podyplomowe w UK,wrocic i sie zoperowac bo sie wscieklam i zażądalam
                                        wszystkich mozliwych badań.No i tak.Ale naswietlania tez daja rade
                                        pamietasz Armstronga teko kolaża? przecież on jest po zlosliwym
                                        guzie mozgu i po naswietlaniach i wrocil do sportu.
                                        • mamajulki05 Re: mam stracha 24.01.09, 20:47
                                          Pamietam,mam nadzieję że już mu nie odrosnie:)

• kiciunia1992 Re: mam stracha 24.01.09, 20:56
                                            Ja juz nie wiem.
                                            Ja mam chyba jakąs nerwice, paniczny lęk.
                                            Najgorsze ze u nas w miescie to tacy neurolordzy że szkoda gadac;/
                                            • malgkrzys Re: mam stracha 24.01.09, 21:17
                                              mysle,ze tak,ze teraz to masz lęk duzy.a gdzie mieszkasz?najlepiej
                                              pokazac zdjecia neurochirurgowi i on oceni.oczywiscie jak bardzo Ci
                                              na tym zalezy,ale naprawde mysle,ze nic tam zlego w tej Twojej
                                              glowce nie ma>Dobrej nocy :-)))
                                              • kiciunia1992 Re: mam stracha 24.01.09, 21:21
                                                Mieszkam niedaleko Wrocławia.
                                                Ale jakich zdjęć? Narazie tylko raz byłam u lekarza i stwierdził że to nerwy
                                                itd.. ale nie mowilam mu wtedy jeszcze o tej aurze z migreną:( Moze juz wtedy
                                                powinnam zrobic tomografie. Zawsze wpadam w panike kiedy widze punkcik a potem
                                                już nic i tak do 30 minut to trwa.;(
                                                • Gość: mamajulki05 Re: mam stracha IP: *.centertel.pl 24.01.09, 21:29
                                                  Ja też mieszkam niedaleko wrocławia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka