rejana2 23.01.09, 17:10 Witam. Mam pytanie czyktos zazywa bellergot przy migrenie profilaktycznie?.Dzis dowiedzialam sie ,że lek ten ma duzy wpływ na lagodzenie objawow migreny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamajulki05 Re: Migrena, a bellergot? 23.01.09, 17:24 Witam,ja zazywam i rzeczywiscie mi pomaga,migreny sa,ale duzo łagodniejsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
rejana2 Re: Migrena, a bellergot? 23.01.09, 17:27 o, bardzo dziekuję, mnie sie zdaje ,że jak kiedys dostala go na kuracje 3 miesieczna i mi pomogł, ale bylo dawno to i nie pamietam dokladnie nazwy, a ile czasu bierzezsz? Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulki05 Re: Migrena, a bellergot? 23.01.09, 17:35 Na początku brałam regularnie tzn 1-0-1 tabletka przez 3 miesiace a teraz biore jak czuje ze bedzie jazda i dwie od razu,ja oprocz migren mam jeszcze napięciowe bóle głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
margonka Re: Migrena, a bellergot? 23.01.09, 17:39 Witam serdecznie:) Nigdy nie stosowalam Bellergotu profilaktycznie w migrenie, ale lek ten polecil mi kiedys neurolog w przypadku napieciowych bolow glowy. W moim przypadku bole tego typu pojawiaja sie czesto pod wplywem silnego stresu, placzu... i czesto przeksztalcaja sie pozniej w bol migrenowy (czyli pulsujace oko, swiatlowstret itp...). Kilka dni temu, kiedy czulam, ze zaczyna bolec mnie tyl glowy (w taki sposob objawia sie u mnie bol napieciowy, wzielam po raz pierwszy Bellergot. Czulam sie lekko uspokojona, napiecie zelzalo (zwykle mam w stresowych sytuacjach bardzo spiete miesnie karku) i ominal mnie bol glowy. A ze ostatnio mam codzienna nerwowke, wzielam juz kilka razy Bellergot i jak dotad pomaga. Zaznacze, ze bralam tylko jedna tabletke raz dziennie. Pozdrawiam! m. Odpowiedz Link Zgłoś
niu_82 Re: Migrena, a bellergot? 23.01.09, 22:06 A co to za cud? jutro lecę do apteki Odpowiedz Link Zgłoś
margonka Re: Migrena, a bellergot? 23.01.09, 22:45 Sklad Bellergotu: ergotamina, atropina, fenobarbital. Wskazania: nerwice wegetatywne, wzmozona pobudliwosc nerwowa, migrenowe bole glowy, choroba Meniere'a, pomocniczo w bolesnym miesiaczkowaniu. Patrzac na sklad mysle jednak, ze lek wydawany jest tylko na recepte. A cena niska, bo jedynie 5 zl z groszami. Produkowany jest przez Herbapol. Zycze milej nocy bez bolu, m. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysia17 Re: Migrena, a bellergot? 24.01.09, 11:42 Witam! Wydaje mi się, że tych tabletek nie wolno łączyć z tryptanami ze względu na ergotamine.Chyba że mi się tylko tak wydaje!!!Jeśli wiecie coś na ten temat napiszcie, bo chętnie bym skorzystała z tych tabletek,ale nigdy nie odetne sobie drogi do Cinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili713 Re: Migrena, a bellergot? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 13:39 mi lekarz zalecil te tabletki 3 razy dziennie po 1, fakt - pomagaja, ale po nich mam codziennie zawroty glowy przed spaniem, nieiwem czy one sa bezpieczne dla kazdego... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
niu_82 Re: Migrena, a bellergot? 24.01.09, 13:17 Tak, już widzę, tylko na receptę. Przeczytałam gdzieś, że obniża ciśnienie. Więc dla mnie by się nie nadawał, jeśli to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Migrena, a bellergot? 25.01.09, 00:28 ""Wydaje mi się, że tych tabletek nie wolno łączyć z tryptanami ze względu na ergotamine."" masz racje - NIE wolno. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
rejana2 Re: Migrena, a bellergot? 26.01.09, 08:53 Niby nie wolno, ale jak wytlumaczyc fakt- ze lakarz mi przepisuje cinie łącznie z (zapomnialam nazwy, bo w pracy jestem-forte cos tam, ktory w skladzie ma ergotaminę. To jest dziwneMyślę, ze taka mala ilosc nie ma znaczenia, ale moge sie mylic.Zresztą ja to bym i truciznę chyba zjadla, aby tylko przeszlo. W piatek wizyta u neurologa, zobaczymy co on powie.Ale poprzedniczki jak czytalam braly bellergot z cinie9 w razie ataku) Odpowiedz Link Zgłoś
margonka Re: Migrena, a bellergot? 26.01.09, 10:17 Minnie ma racje, nie wolno łączyc ergotaminy z tryptanami. Nigdy nie łączyłam obu wspomnianych leków (Cinie i Bellergotu); Bellergot biore jedynie w sytuacji, gdy czuje, ze zbliza sie napieciowy bol glowy i z reguly lek ten mi pomaga (delikatnie wycisza mnie i znosi w pewnym stopniu napiecie miesni karku). Z drugiej strony, Bellergot jest raczej slabym lekiem i jestem pewna, ze w przypadku ataku migreny nie zniosłby bolu (przynajmniej u mnie). W takiej sytuacji pomagaly mi niemal zawsze jedynie tryptany. Pozdrawiam, m. Odpowiedz Link Zgłoś
rejana2 Re: Migrena, a bellergot? 26.01.09, 13:18 no tak, to prawda, chyba tez tak zrobie jak dostane ten lek. Wiem, ze kiedys moi pomagal, ale kiedys nie bylo Cinie. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Migrena, a bellergot? 27.01.09, 00:19 ""Niby nie wolno, ale jak wytlumaczyc fakt- ze lakarz mi przepisuje cinie łącznie z (zapomnialam nazwy, bo w pracy jestem-forte cos tam, ktory w skladzie ma ergotaminę.""" nie wiem czemu tak wypisuje, pytalas sie go kiedys tak naprawde "pani/e doktor/rze czy to aby nie jest niebezpieczne slyszalam ze nie wolno laczyc ergotaminy z tryptanami ze wzgedu na ryzyko zapasci?" czasami lekarz nie pamieta ktore leki sie wykluczaja. w koncu nie raz sie zdarzylo ze pacjent wyladowal na pgotowiu przez cos takiego. mi tez lekarz kiedys chcial przepisac dwa wykluczajace sie leki. zapomnial co mi wypisal przed chwila. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
rejana2 Re: Migrena, a bellergot? 27.01.09, 08:55 kojarzy ni sie jeszcze propranolol profilaktycznie, ale ja mam normalne cisnienie, i niewiem, bo on troche zbija, czy ktos moze bral? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rachela Re: Migrena, a bellergot? IP: 63.84.80.* 02.07.09, 18:52 Lek ten zawiera phenobarbitol, wiec pomaga na bole glowy. Ja niestety dostalam straszna alergie, jestem pokryta czerwonymi plackami, ktore swedza nie do wytrzymania. Wygladam cala jak czerwony placek. Jezeli biezesz bellergot - nie siedz na sloncu!!! Odpowiedz Link Zgłoś