Dodaj do ulubionych

Kurak w kapuscie kiszonej

21.12.04, 01:15
- kulinarnie acz nie swiatecznie

jako iz pisze na tym forum raz na ruski rok postanowilem sie odezwac wlasnie dzis.

Ostatnio stanalem w obliczu glodu i pustej lodowki. Po przejrzeniu zawartosci
kulszranka znalazlem dwa zamrozone udka z kurczaka i kapuste kiszona.
Zalogowalem sie wiec na portal z przepisami (wielkie zarcie czy jakos tak) i
znalazlem przepis odpowiadajacy moim mozliwosciom spozywczym. Jak nie trudno
sie domyslec nalezy:
- kurczaka podlac olejem i przyprawic mieszanka do kurczakow (np. kamis)
- brytfanke wylozyc kapusta, uprzednio ja wyplukawszy pod strumieniem wody
- ulozyc udka na kapuscie w brytfance
- calosc zainstalowac w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C
- piec 1,5 godziny (bez ingerencji ze strony kucharza)
- po ostygnieciu oddac sie gwaltownej konsumpcji

Po prostu pyszne. Polecam

i wesolych swiat
Obserwuj wątek
    • klle Re: Kurak w kapuscie kiszonej 22.12.04, 20:58
      już mi ślinka leci!
      • ulalka Re: Kurak w kapuscie kiszonej 23.12.04, 13:45
        mhmmm....
        nio to Wesloch Swiat:))))
        • comma Re: Kurak w kapuscie kiszonej 23.12.04, 21:34
          a ja uczynilam tak: udka kurzecie (sztuk 3) podsmazylam z kazdej strony na
          oleju rozgrzanym. Kapuste ukisnieta (25 dkg) wrzucilam do garnca i podlawszy
          odrobina wody, dusilam z dodatkiem gruszki suszonej, 1 szarej renety z lupiny
          obranej i nasion pozbawionej. Po jakichs 30 minutach wzielam patelnie duza a
          plaska, wrzucilam na nia garsc mrozonej wloszczyzny i rozpuscilam kostke Knorr
          rosól z kurczaka z pietruszka i lubczykiem. Udka podsmazone z ognia zdjelam i
          przelozylam do wloszczyzny. Kapuste wymiekla pokroilam na drobniejsze czesci,
          gruszke wyjelam i spozylam, zas wode i kapuste wrzucilam do wloszczyzny i udek.
          Na oleju, na którym udka sie smazyly, cebulke drobniutko poszatkowana udusilam.
          I dodalam do kurczaka, wloszczyzny i kapusty. Patelnia nakrywszy zostawilam.
          Doprawilam vegeta, ziolami prowansalskimi i odrobina czosnku. Po godzinie
          calosc jadalna byla i smakowita nadzwyczaj. Dziekuje za pomysl!!!!!!!!!!!!!
          • typson Re: Kurak w kapuscie kiszonej 29.12.04, 23:02
            a prosze ;)

ja jako przedstawiciel plci paskudnej staram sie nie komplikowac sobie zywotu
            kucharza, stad przepis prosty jak drut i pozytywne zaskoczenie efektem koncowym.
    • aankaa kurak w grzybach 23.12.04, 22:27
      na dno garnka trochę oleju i wody, drobno pokrojona cebula (mogą być dwie),
      kilka ziarenek ziela angielskiego, ze 2-3 listki laurowe, na to garść grzybów
      mrożonych (garść wielkoluda - będzie smaczniejsze). Dorzucić kurze odwłoki w
      kawałkach, dusić na małym ogniu 2-3 godziny. Na koniec dodać śmietany coby
      sosik był gęstszy

Smacznych Świąt
      • klle od samego czytania 23.12.04, 23:37
        człowiek strasznie głodny się robi!
        dobrze, że jutro dwie wigilje to sobie odbiję!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka